zobacz film Ciasto drożdżowe z borówkami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego
  • wałek do ciasta
  • blachę o wymiarach 24 x 36 cm
  • piekarnik rozgrzany do temp. 190°C

Przygotuj wcześniej:

Wszystkie składniki na ciasto wyjmij z lodówki, aby w momencie przygotowywania placka miały  temperaturę pokojową. Masło na kruszonkę przechowuj w lodówce, aby było chłodne.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

Drożdże zasypujemy 1 łyżką cukru i ucieramy składniki, aż zamienią się w płynną masę. Do tej samej miski dodajemy pozostały cukier i dokładnie mieszamy. Mleko podgrzewamy do temp. ok. 30°C – powinno być letnie. Zalewamy nim drożdże połączone z cukrem i ponownie mieszamy.

Mąkę przesiewamy do miski przez sito. Delikatnie mieszamy rozczyn z mąką – tylko w środkowej części miski – tak, aby mąka na obrzeżach pozostała sucha. Rozczyn posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 15-20 minut do wyrośnięcia.

KROK 2: WYRABIAMY CIASTO

Po wyrośnięciu rozczynu przekładamy składniki do misy robota kuchennego. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne, dodając (mniej więcej w połowie) nasiona laski wanilii i szczyptę soli. Na koniec do ciasta dodajemy roztopione (ale nie gorące) masło i wyrabiamy, aż zacznie odchodzić od haka.  

Wyrobione ciasto posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny, aż podwoi swoją objętość.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ

Mąkę pszenną mieszamy z migdałową i cukrem pudrem. Dodajemy chłodne masło pokrojone w kostkę. Składniki zagniatamy do momentu powstania kruszonki (grudek), którą równo rozsypujemy na cieście.

KROK 4: PRZEKŁADAMY CIASTO NA BLACHĘ

Blaszkę smarujemy odrobiną masła i delikatnie oprószamy mąką. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy i przekładamy na blachę. Gotowe ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, aby lepiej rosło.

KROK 5: PIECZEMY CIASTO

Na cieście układamy umyte borówki i posypujemy je kruszonką. Następnie gotowy placek przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto pieczemy przez ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C.

WSKAZÓWKA! Jeśli zostanie nam kruszonka, możemy ją zamrozić i wykorzystać przy kolejnym wypieku.

KROK 6: PODAJEMY CIASTO

Ciasto podajemy wystudzone. Najlepiej smakuje tego samego dnia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!