Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego
- wałek do ciasta
- blachę o wymiarach 24 x 36 cm
- piekarnik rozgrzany do temp. 190°C
Przygotuj wcześniej:
Wszystkie składniki na ciasto wyjmij z lodówki, aby w momencie przygotowywania placka miały temperaturę pokojową. Masło na kruszonkę przechowuj w lodówce, aby było chłodne.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Drożdże zasypujemy 1 łyżką cukru i ucieramy składniki, aż zamienią się w płynną masę. Do tej samej miski dodajemy pozostały cukier i dokładnie mieszamy. Mleko podgrzewamy do temp. ok. 30°C – powinno być letnie. Zalewamy nim drożdże połączone z cukrem i ponownie mieszamy.
Mąkę przesiewamy do miski przez sito. Delikatnie mieszamy rozczyn z mąką – tylko w środkowej części miski – tak, aby mąka na obrzeżach pozostała sucha. Rozczyn posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 15-20 minut do wyrośnięcia.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Po wyrośnięciu rozczynu przekładamy składniki do misy robota kuchennego. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne, dodając (mniej więcej w połowie) nasiona laski wanilii i szczyptę soli. Na koniec do ciasta dodajemy roztopione (ale nie gorące) masło i wyrabiamy, aż zacznie odchodzić od haka.
Wyrobione ciasto posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ
Mąkę pszenną mieszamy z migdałową i cukrem pudrem. Dodajemy chłodne masło pokrojone w kostkę. Składniki zagniatamy do momentu powstania kruszonki (grudek), którą równo rozsypujemy na cieście.
KROK 4: PRZEKŁADAMY CIASTO NA BLACHĘ
Blaszkę smarujemy odrobiną masła i delikatnie oprószamy mąką. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy i przekładamy na blachę. Gotowe ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, aby lepiej rosło.
KROK 5: PIECZEMY CIASTO
Na cieście układamy umyte borówki i posypujemy je kruszonką. Następnie gotowy placek przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto pieczemy przez ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C.
WSKAZÓWKA! Jeśli zostanie nam kruszonka, możemy ją zamrozić i wykorzystać przy kolejnym wypieku.
KROK 6: PODAJEMY CIASTO
Ciasto podajemy wystudzone. Najlepiej smakuje tego samego dnia.
Zobacz podobne
przepisy
Drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami
Drożdżówka pełna smaków i wspomnień z dzieciństwa! Rabarbar, truskawki i dużo kruszonki zachwycą każdego fana słodyczy!
Ciasto śliwkowe „Topielec”
Sezon na śliwki kojarzy się z zapachem wypieków! Sięgnij po przepis Pawła i przygotuj wyjątkowe ciasto drożdżowe z kruszonką i nadzieniem śliwkowym.
Babka na parze
Idealny pomysł na wilgotną, czekoladowo-waniliową babkę na Wielkanoc, którą przygotujesz… na parze! W dodatku dzięki termorobotowi MC Smart zajmie Ci to niezwykle mało czasu i nie będzie wymagać brudzenia wielu naczyń.
Beza z truskawkami
Wyjątkowa odsłona klasycznej pavlovej w formie wieńca. Ta krucha i jednocześnie rozpływająca się w ustach beza z truskawkami to idealna propozycja na lato i nie tylko. Spróbuj!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczne pierniczki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kapusta z grochem
- Śledzie po kaszubsku
- Sałatka gyros
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Uszka z grzybami
- Ciasto marchewkowe
- Kompot z suszu z cytryną
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Sernik piernikowy
- Pierogi z kapustą i grzybami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)