
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego
- wałek do ciasta
- blachę o wymiarach 24 x 36 cm
- piekarnik rozgrzany do temp. 190°C
Przygotuj wcześniej:
Wszystkie składniki na ciasto wyjmij z lodówki, aby w momencie przygotowywania placka miały temperaturę pokojową. Masło na kruszonkę przechowuj w lodówce, aby było chłodne.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Drożdże zasypujemy 1 łyżką cukru i ucieramy składniki, aż zamienią się w płynną masę. Do tej samej miski dodajemy pozostały cukier i dokładnie mieszamy. Mleko podgrzewamy do temp. ok. 30°C – powinno być letnie. Zalewamy nim drożdże połączone z cukrem i ponownie mieszamy.
Mąkę przesiewamy do miski przez sito. Delikatnie mieszamy rozczyn z mąką – tylko w środkowej części miski – tak, aby mąka na obrzeżach pozostała sucha. Rozczyn posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 15-20 minut do wyrośnięcia.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Wyrośnięty rozczyn przekładamy do misy robota kuchennego. Jajka dodajemy po jednym, cały czas wyrabiając ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Mniej więcej w połowie do ciasta dodajemy nasiona laski wanilii i szczyptę soli. Na koniec wlewamy roztopione (ale nie gorące) masło i wyrabiamy, aż zacznie odchodzić od haka.
Wyrobione ciasto posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ
Mąkę pszenną mieszamy z migdałową i cukrem pudrem. Dodajemy chłodne masło pokrojone w kostkę. Składniki zagniatamy do momentu powstania kruszonki (grudek), którą równo rozsypujemy na cieście.
KROK 4: PRZEKŁADAMY CIASTO NA BLACHĘ
Blaszkę smarujemy odrobiną masła i delikatnie oprószamy mąką. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy i przekładamy na blachę. Gotowe ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, aby lepiej rosło.
KROK 5: PIECZEMY CIASTO
Na cieście układamy umyte borówki i posypujemy je kruszonką. Następnie gotowy placek przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto pieczemy przez ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C.
WSKAZÓWKA! Jeśli zostanie nam kruszonka, możemy ją zamrozić i wykorzystać przy kolejnym wypieku.
KROK 6: PODAJEMY CIASTO
Ciasto podajemy wystudzone. Najlepiej smakuje tego samego dnia.
Zobacz podobne
przepisy
Drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami
Drożdżówka pełna smaków i wspomnień z dzieciństwa! Rabarbar, truskawki i dużo kruszonki zachwycą każdego fana słodyczy!

Ciasto śliwkowe „Topielec”
Sezon na śliwki kojarzy się z zapachem wypieków! Sięgnij po przepis Pawła i przygotuj wyjątkowe ciasto drożdżowe z kruszonką i nadzieniem śliwkowym.

Babka na parze
Idealny pomysł na wilgotną, czekoladowo-waniliową babkę na Wielkanoc, którą przygotujesz… na parze! W dodatku dzięki termorobotowi MC Smart zajmie Ci to niezwykle mało czasu i nie będzie wymagać brudzenia wielu naczyń.


Beza z truskawkami
Wyjątkowa odsłona klasycznej pavlovej w formie wieńca. Ta krucha i jednocześnie rozpływająca się w ustach beza z truskawkami to idealna propozycja na lato i nie tylko. Spróbuj!

Zobacz przepisy
na lato
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Camembert z grilla
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Stek z grilla wołowy
- Spaghetti carbonara
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Corn dog
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Ciasto skubaniec z agrestem
- Burek ze szpinakiem
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi ze szpinakiem i serem
- Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
- Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
- Jajka na miękko
- Kiszka ziemniaczana
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
25 dni temu
Kto pisze te przepisy… a te jajka to mam sobie jajecznicę z nich zrobić do tego ciasta?
odpowiedz
25 dni temu
Dziękujemy za zwrócenie uwagi, że przepis jest niejasny. Przeredagowaliśmy go tak, aby przygotowanie tego pysznego ciasta nie sprawiało już trudności. Jak zawsze zachęcamy też do oglądania załączonych filmów, zazwyczaj pomagają w rozwianiu wszelkich wątpliwości :)