Ciasto drożdżowe z borówkami

Paweł Małecki


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego
  • wałek do ciasta
  • blachę o wymiarach 24 x 36 cm
  • piekarnik rozgrzany do temp. 190°C

Przygotuj wcześniej:

Wszystkie składniki na ciasto wyjmij z lodówki, aby w momencie przygotowywania placka miały  temperaturę pokojową. Masło na kruszonkę przechowuj w lodówce, aby było chłodne.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

Drożdże zasypujemy 1 łyżką cukru i ucieramy składniki, aż zamienią się w płynną masę. Do tej samej miski dodajemy pozostały cukier i dokładnie mieszamy. Mleko podgrzewamy do temp. ok. 30°C – powinno być letnie. Zalewamy nim drożdże połączone z cukrem i ponownie mieszamy.

Mąkę przesiewamy do miski przez sito. Delikatnie mieszamy rozczyn z mąką – tylko w środkowej części miski – tak, aby mąka na obrzeżach pozostała sucha. Rozczyn posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 15-20 minut do wyrośnięcia.

KROK 2: WYRABIAMY CIASTO

Wyrośnięty rozczyn przekładamy do misy robota kuchennego. Jajka dodajemy po jednym, cały czas wyrabiając ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Mniej więcej w połowie do ciasta dodajemy nasiona laski wanilii i szczyptę soli. Na koniec wlewamy roztopione (ale nie gorące) masło i wyrabiamy, aż zacznie odchodzić od haka.  

Wyrobione ciasto posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny, aż podwoi swoją objętość.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ

Mąkę pszenną mieszamy z migdałową i cukrem pudrem. Dodajemy chłodne masło pokrojone w kostkę. Składniki zagniatamy do momentu powstania kruszonki (grudek), którą równo rozsypujemy na cieście.

KROK 4: PRZEKŁADAMY CIASTO NA BLACHĘ

Blaszkę smarujemy odrobiną masła i delikatnie oprószamy mąką. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy i przekładamy na blachę. Gotowe ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, aby lepiej rosło.

KROK 5: PIECZEMY CIASTO

Na cieście układamy umyte borówki i posypujemy je kruszonką. Następnie gotowy placek przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto pieczemy przez ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C.

WSKAZÓWKA! Jeśli zostanie nam kruszonka, możemy ją zamrozić i wykorzystać przy kolejnym wypieku.

KROK 6: PODAJEMY CIASTO

Ciasto podajemy wystudzone. Najlepiej smakuje tego samego dnia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

zobacz więcej

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    25 dni temu
    Kto pisze te przepisy… a te jajka to mam sobie jajecznicę z nich zrobić do tego ciasta?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    25 dni temu
    Dziękujemy za zwrócenie uwagi, że przepis jest niejasny. Przeredagowaliśmy go tak, aby przygotowanie tego pysznego ciasta nie sprawiało już trudności. Jak zawsze zachęcamy też do oglądania załączonych filmów, zazwyczaj pomagają w rozwianiu wszelkich wątpliwości :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!