Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- lnianą ściereczkę
- wysoki garnek
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
- pędzelek kuchenny
- gumkę recepturkę
Krok 1: Przygotowujemy rozczyn
Drożdże kruszymy i mieszamy z ¼ cukru do uzyskania płynnej konsystencji. Dodajemy lekko podgrzane mleko i mieszamy, aż cukier się rozpuści.
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Tworzymy niewielkie zagłębienie, w którym umieszczamy drożdże, delikatnie łącząc je z częścią mąki. Miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Krok 2: Wyrabiamy ciasto
Wyrośnięty rozczyn doprawiamy solą, dodajemy pozostałą część cukru, jajko, żółtka i skórkę startą z pomarańczy. Mieszamy składniki dłońmi.
Dodajemy rozpuszczone, lekko schłodzone masło i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę – najpierw w misce, następnie na desce oprószonej mąką.
Krok 3: Topimy i wałkujemy ciasto
Kulę dobrze wyrobionego ciasta zawijamy w lnianą ściereczkę podsypaną mąką, związujemy recepturką i umieszczamy w wysokim garnku wypełnionym letnią wodą w ilości, która pozwoli ciastu swobodnie opaść na dno.
Gdy ciasto wypłynie na powierzchnię, odklejamy je od ściereczki i podsypujemy mąką. Ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy, tworząc prostokąt.
Krok 4: Nadziewamy i zwijamy ciasto
Na całej powierzchni ciasta rozsmarowujemy powidła śliwkowe, a na nich układamy rzędy wydrylowanych i pokrojonych na cząstki śliwek. Śliwki posypujemy cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem.
Ciasto zwijamy w rulon, zaczynając od dłuższego boku prostokąta, zaklejamy jego boki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 5: Przygotowujemy kruszonkę i pieczemy ciasto
Wszystkie składniki kruszonki łączymy w misce i ugniatamy palcami, tworząc grudki.
Ciasto smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy kruszonką. W razie potrzeby ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy ok. 30-35 minut w temperaturze 170°C.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Poznaj sprawdzony przepis na pulchne ciasto drożdżowe z mnóstwem śliwek i cynamonowym cukrem!
Ciasto śliwkowe z orzechami z nerkowca
Tarta na kruchym cieście ze śliwkowym nadzieniem – klasyk polskich wypieków, zwłaszcza późnym latem!
Wieniec drożdżowy z powidłami
Pachnące, złociste ciasto z dodatkiem powideł i suszonych śliwek. Wygląda naprawdę imponująca, a smakuje doskonale!
Drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami
Drożdżówka pełna smaków i wspomnień z dzieciństwa! Rabarbar, truskawki i dużo kruszonki zachwycą każdego fana słodyczy!
Zobacz wszystkie
przepisy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
368 dni temu
Dobre ciasto, ale nie opłaca się go topić ja to zrobiłam bez tego i wyszło dobre. Mniej kombinowania.
odpowiedz
1926 dni temu
Obłędne ciasto! Mistrzowskie połączenie śliwek, cynamonu i pomarańczy. Polecam każdemu miłośnikowi drożdżówek :)
odpowiedz
1927 dni temu
jakie wymiary powinna miec blacha?
odpowiedz
1927 dni temu
W tym przepisie używamy standardowej blachy piekarnikowej :)
2316 dni temu
Paweł - przepis maga. Muszę przy kolejnej realizacji dać mniej powideł bo bardzo "soczyste" te ciasto wyszło. U mnie piekarnik na 160st C i czas 30m. GORĄCO POLECAM TEN PRZEPIS.
odpowiedz