zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • lnianą ściereczkę
  • wysoki garnek
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
  • pędzelek kuchenny 
  • gumkę recepturkę

Krok 1: Przygotowujemy rozczyn

Drożdże kruszymy i mieszamy z ¼ cukru do uzyskania płynnej konsystencji. Dodajemy lekko podgrzane mleko i mieszamy, aż cukier się rozpuści.

Do dużej miski przesiewamy mąkę. Tworzymy niewielkie zagłębienie, w którym umieszczamy drożdże, delikatnie łącząc je z częścią mąki. Miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut.

Krok 2: Wyrabiamy ciasto

Wyrośnięty rozczyn doprawiamy solą, dodajemy pozostałą część cukru, jajko, żółtka i skórkę startą z pomarańczy. Mieszamy składniki dłońmi.

Dodajemy rozpuszczone, lekko schłodzone masło i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę – najpierw w misce, następnie na desce oprószonej mąką.

Krok 3: Topimy i wałkujemy ciasto

Kulę dobrze wyrobionego ciasta zawijamy w lnianą ściereczkę podsypaną mąką, związujemy recepturką i umieszczamy w wysokim garnku wypełnionym letnią wodą w ilości, która pozwoli ciastu swobodnie opaść na dno.

Gdy ciasto wypłynie na powierzchnię, odklejamy je od ściereczki i podsypujemy mąką. Ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy, tworząc prostokąt.

Krok 4: Nadziewamy i zwijamy ciasto

Na całej powierzchni ciasta rozsmarowujemy powidła śliwkowe, a na nich układamy rzędy wydrylowanych i pokrojonych na cząstki śliwek. Śliwki posypujemy cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem.

Ciasto zwijamy w rulon, zaczynając od dłuższego boku prostokąta, zaklejamy jego boki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Krok 5: Przygotowujemy kruszonkę i pieczemy ciasto

Wszystkie składniki kruszonki łączymy w misce i ugniatamy palcami, tworząc grudki.

Ciasto smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy kruszonką. W razie potrzeby ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

Pieczemy ok. 30-35 minut w temperaturze 170°C.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Bartosz R Bartosz R
    7 dni temu
    Paweł - przepis maga. Muszę przy kolejnej realizacji dać mniej powideł bo bardzo "soczyste" te ciasto wyszło. U mnie piekarnik na 160st C i czas 30m. GORĄCO POLECAM TEN PRZEPIS.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram