Ciasto śliwkowe z orzechami z nerkowca

Paweł Małecki


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Ciasto

Mąkę przesiewamy i siekamy z zimnym, pokrojonym na kawałki masłem, cukrem, cukrem wanilinowym oraz solą. Dodajemy śmietanę i żółtka, zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez około 2 godziny. Rozwałkowujemy ciasto na okrągły placek o średnicy ok. 35 cm. Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem.

Nadzienie

Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek, a następnie mieszamy z cukrem żelującym, cynamonem oraz 150 g posiekanych orzechów. Śliwki układamy na cieście (przecięciem ku górze). Wystające brzegi ciasta zawijamy do środka, przykrywając część nadzienia. Krawędzie ciasta smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Wierzch tarty zdobimy pozostałymi grubo posiekanymi orzechami. Pieczemy około 40-45 minut w temp. 190°C. Studzimy i dekorujemy listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Paweł Małecki

Placek brzoskwiniowy z orzechami

Puszyste, pachnące, ucierane na jogurcie ciasto ze słodkimi owocami. Smakowity deser, który polubi każdy łasuch.

Placek brzoskwiniowy  z orzechami

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 20 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Tarta szpinakowo-borówkowa

Niezwykłe połączenie szpinaku i borówek! Spróbuj nietypowego zielonego ciasta z owocami!

Tarta szpinakowo-borówkowa
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:30 liczba porcji: 8 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (6)

Avatar
  • Jagoda Jagoda
    2875 dni temu
    Uzyłam połowe śliwek świeżych, połowe z puszki i zamiast 250g cukru żelujacego (co wydało mi się za dużo), użyłam tylko 80g - 2 saszetki. Pomimo tego ciasto wyszło super. Lekko wilgotne, nie pływało w soku. Po wyjęciu z lodówki rozpadało się pod wałkiem ale sklejałam je w foremce. Co do śliwek, jeśli z puszki - rozpadną się i wyjdzie a la marmoladka, jeśli świeże - utrzymają się w całości tylko zmiękną. Tak więc co kto lubi :>

    odpowiedz

  • Bartek Bartek
    3629 dni temu
    Jeżeli włoskie to niestety raczej świeże i obrane z tej brązowej skórki, ona daje sporo gorzkiego smaku i mogła by "zepsuć" ciasto.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3629 dni temu
    Drogi Gościu, można użyć innych orzechów, jednak ciasto będzie wtedy inaczej smakować.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3630 dni temu
    Zamiast orzechów nerkowca będą pasowały orzechy włoskie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3638 dni temu
    Drogi Gościu, cukier żelujący znajdziesz na półkach sklepu Lidl :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3638 dni temu
    Czy można kupić cukier żelujący w Lidlu?

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!