Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser
- blachę o wymiarach 34x42 cm
- piekarnik nagrzany do temperatury 180°C (termoobieg)
Przygotuj wcześniej
Masło wyjmij z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej, aby zmiękło.
Ciasto
Oddzielamy żółtka od białek. Masło ucieramy na puszystą masę. Cały czas miksując, dodajemy stopniowo żółtka. Na koniec przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy dłonią i zagniatamy kruszonkę. Garść ciasta odkładamy na później (do dekoracji), resztę wysypujemy równomiernie na posmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszce. Dociskamy dłonią. Na całej powierzchni ciasta układamy połówki śliwek, przecięciem do góry. Cynamon mieszamy z cukrem wanilinowym i posypujemy całość gotową mieszanką.
Beza
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier. Pianę z białek przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy paski, tworząc bezową kratę na owocach.
Ciasto posypujemy odłożoną częścią kruszonki i pieczemy około 20 minut w temp. 180°C (termoobieg). Zmniejszamy temperaturę do 160°C (termoobieg) i pieczemy przez kolejne 35 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Tort jogurtowo-owocowy
Puszysty mus z jogurtu i truskawek, spód z chrupiącego musli i owocowa dekoracja to słodka przyjemność w lekkim wydaniu.
Owocowy Pie
Słodki placek z jabłkami, brzoskwiniami i pomarańczami – przebój kuchni amerykańskiej w lekko odmienionym wydaniu.
Sernik z malinami na serku mascarpone
Jesteś ciekaw, jak smakuje sernik z malinami na serku mascarpone? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego i przygotuj go w domu!
Owocowy róg obfitości z lodami waniliowymi
Chrupiący, pieczony naleśnik, świeże owoce i orzeźwiające lody – świetny pomysł na prosty, a zarazem ciekawy deser.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Marynowane szaszłyki warzywne z grilla
- Sałatka z awokado i tuńczyka
- Sernik cytrynowo-limonkowy z bezą
- Czekoladowa tęcza ze świeżymi owocami
- Placek brzoskwiniowy z orzechami
- Sernik na kruchym cieście z bezą
- Ciasto z kremem budyniowym i bitą śmietaną
- Bezglutenowe ciasto śliwkowe
- Crumble z owocami i ziołowo-cytrynowym cukrem
- Ciasto z brzoskwiniami i borówkami
- Tarta „Malinowa chmurka”
- Jabłka pod wegańską kruszonką
- Deser lodowy z owocami
- Kanapka z kurczakiem
- KLASYCZNA KRUSZONKA I ZAPIEKANE BRZOSKWINIE
- Steki z tofu
- Wielkanocna babka z pomelo
- Wegańskie makiełki
- Śląskie makówki
- Zupa grzybowa z makaronem
- Tarta czekoladowo-kawowa z jagodami
- Drożdżowa gwiazda z makiem i bakaliami
- Babka serowa z pomarańczami
- Chlebek odrywany z serem pleśniowym i gruszką
- Wegański makowiec na bezglutenowym spodzie
- Czekoladowo-wiśniowe tartaletki
- Pieczony kurczak z musem z bakłażana i pesto
- Domowe lody śmietankowe z kruszonką
- Baton à la twix
- Tagliatelle i dorsz w sosie szafranowo-pomarańczowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (40)
831 dni temu
20g cukru do ciasta to chyba trochę za mało.Dodałam więcej cukru i wyszło pyszne i słodziutkie.
odpowiedz
831 dni temu
Poziom słodkości zawsze warto dopasować do swoich upodobań :)
2098 dni temu
Robiłam dokładnie według przepisu, od początku do końca ciasto wyrobiłam mikserem. Wyszło pyszne! Nie za słodkie, śliwki wspaniale przełamały słodycz bezy. Nic się nie przypaliło, piekłam z termoobiegiem. Czy ciatso będzie równie dobre z innymi owocami? Dostanie dobrych śliwek w lutym graniczyło z cudem ;)
odpowiedz
2096 dni temu
Oczywiście! Sprawdzą tu się również inne owoce np. jabłka lub gruszki!
2640 dni temu
Wyśmienite!! Cisto do końca robiłam mikserem. Po przeczytaniu opinii podpiekłam spód i pianę nałożyłam na całe ciasto bo wyszło jej sporo. Super proste i pyszne!! Dzięki za przepis:) Polecam:)
odpowiedz
2671 dni temu
20 minut w temp. 180°C - po tym beza jest spalona.
odpowiedz
2770 dni temu
Mam pytanie o wersje bezglutenową. Czy próbował kroś piec to ciasto z mąki ziemniaczanej?
odpowiedz
2944 dni temu
z jabłkami - mmmmmmm, pyszne i łatwe, polecam
odpowiedz
3025 dni temu
Ciasto wyszło mi bardzo smaczne, tylko beza się trochę spaliła. Co mogłabym zrobić, aby w przyszłości tego uniknąć?
odpowiedz
3025 dni temu
Następnym razem obserwuj ciasto podczas pieczenia. Kiedy zobaczysz, że beza się nadmiernie przypieka, skróć czas pieczenia :)
3025 dni temu
Rozumiem jednak boję się, że w tym wypadku ciasto będzie surowe.
3023 dni temu
Gdy zauważysz, że beza się za bardzo przypieka nakryj wierzch ciasta folią aluminiową, matową stroną do góry. Jak tak uratowałam bezę właśnie w tym przepisie. Do placka mam kilka uwag: 1. Zrobiłam kratkę z piany, ale mimo wszystko zostało mi jeszcze mnóstwo ubitego białka. Wykorzystałam je więc całkowicie, pokrywając całe ciasto. To ważna uwaga dla osób, które chcą mieć kratkę na cieście, a nie chcą marnować białka. Proponuję więc ubić 4 białka (zmniejszając proporcjonalnie ilość cukru) i wykorzystać na kratkę, a pozostałe 2 białka np. zamrozić do późniejszego wykorzystania. 2. Spód ciasta wyszedł mi nieco gliniasty. Nie jest surowy, nie jest to też zakalec, ale ewidentnie coś mi w nim nie pasuje. Być może powinnam była piec ciasto trochę dłużej i w końcowej fazie tylko z dolną grzałką. A teraz, po fakcie ;) stwierdzam, że najlepiej byłoby wyrobione ciasto schłodzić, podpiec i dopiero wyłożyć owoce. No ale przepis zachęcił mnie głównie z powodu tego, że nie trzeba było chłodzić, a następnie podpiekać ciasta - zależało mi na czasie. Prawdopodobnie powtórzę ten przepis właśnie z wprowadzeniem powyższych uwag i zobaczę co wyjdzie ;) Podsumowując: ogólnie ciasto nie jest złe. Śliwki i beza to zawsze udane połączenie, ale według mnie lepiej poświęcić więcej czasu na przygotowanie spodu tak, aby efekt smakowy był w pełni zadowalający.
2981 dni temu
Upiec najpierw spód, w połowie dodać bezę.
3343 dni temu
Milka Ciasto ze Śliwkami super, w ustach sie rozpływa. Mogłaby być mniejsza blaszka. Korzystałam z innych tez dobrych przepisów ale ten jest rewelacyjny.
odpowiedz
3418 dni temu
Piekłam ten placek i ze świeżych śliwek i z mrożonych(oczywiście wcześniej je odmroziłam) wyszedł wspaniały i przepyszny , łatwy w wykonaniu. POLECAM !
odpowiedz
3510 dni temu
Magdo, rozmroź wcześniej śliwki.
odpowiedz
3512 dni temu
A gdy mam mrożone śliwki mogę je dodać od razu co ciasta i dłużej piec, czy wcześniej odmrozić?
odpowiedz
3544 dni temu
Wyszło idealne!
odpowiedz
3546 dni temu
pyszności nic dodać nic ująć
odpowiedz
3548 dni temu
Przepyszne nawet laik poradzi sobie z przepisem a w zaian zdobedzie uznanie rodziny:)
odpowiedz
3573 dni temu
Upiekłam i wyszło pyszne! Zamiast śliwek udusiłam jabłka jak na szarlotkę. Wyszła pyszna bezowa szarlotka. Uwaga - przy robieniu kruszonki za pierwszym razem masło zważyło się przy ucieraniu z cukrem. Drugim razem zmieniłam kolejność i wyszło super, kruche i leciutkie
odpowiedz
3581 dni temu
Wyszlo przepysznie - zamiast sliwek dodalam jablka! Rewelacja: jablka cynamon i beza :)
odpowiedz
3649 dni temu
Imka, śliwki możesz zastąpić np. jabłkami :)
odpowiedz
3649 dni temu
Mam ogromną ochotę zrobić to ciasto, jednak sezon na śliwki jest za nami. Jakie owoce można wykorzystać zamiast śliwek?
odpowiedz
3702 dni temu
Drogi Gościu, w przypadku użycia blaszki o połowę mniejszej, radzimy zmniejszyć proporcje o połowę. Gdyby blaszka była tylko nieco mniejsza od rekomendowanych rozmiarów, można zachować proporcje, a ciast wyjdzie tylko odrobinę wyższe.
odpowiedz
3702 dni temu
Czy mogę użyć mniejszej blaszki 36 x 20 cm? Czy muszę wtedy zmniejszyć proporcje czy ciasto może być po prostu wyższe?
odpowiedz
3707 dni temu
ciasto bardzo dobre polecam smaczne
odpowiedz
3734 dni temu
Drogi Gościu tak, 20 g cukru to około 4 płaskich łyżeczek.
odpowiedz
3734 dni temu
20g - czyli około 4 łyżeczki do herbaty?
odpowiedz
3739 dni temu
Drogi Gościu, na pewno chodziło o 20 g :) Słodkie śliwki sprawiają, że nie potrzeba go więcej.
odpowiedz
3739 dni temu
Bardzo udany przepis, łatwy, a ciasto pyszne. Lubię ciasta ze śliwkami, a to jest rewelacyjne. Piekłam kilka razy , beza wcale się nie spaliła .
odpowiedz
3740 dni temu
czy tam na pewno jest tylko 20 g cukru?
odpowiedz
3741 dni temu
Drogi Gościu szklanki i łyżeczki nie są niestety dokładną miarą i mogą różnić się objętościami, a w niektórych przepisach niezbędna jest dokładność, stąd spis produktów wyrażony w gramaturze.
odpowiedz
3742 dni temu
Czy pan Paweł może podawać w przepisach ilości produktów nie wagowo tylko na szklanki i łyżeczki, bo nie każdy ma wagę w domu.
odpowiedz
3747 dni temu
Pytanie do Iwo - skoro umiesz obliczać kaloryczność produktu gotowego (ja niestety nie) to mam prośbę... Wrzucam przepis z sieci na muffiny otrębowe i prosiłabym o policzenie kalorii takich - skoro te od Agaty są takie "ciężkie". Oto przepis na - wg autora ok 16 sztuk. Z góry dziękuję. SKŁADNIKI: 1 szklanka pszennych otrębów ( u mnie moje ulubione orkiszowe) 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie pszenna razowa, typ 1400) 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki miodu lub melasy ( u mnie jedno i drugie pół na pół) 2 łyżki oliwy 2 jajka ok 1/2 szklanki żurawin (mogą być rodzynki, orzechy, co lubimy)
odpowiedz
3747 dni temu
Ale pyszny placuszek. Palce lizac. Piane z białek rozłozyłam na całej blaszce bo sporo miałam jej.
odpowiedz
3748 dni temu
Agata czy wiesz ze 1 muffina owsiana wg Twojego przepisu to ca 250 kcal
odpowiedz
3748 dni temu
Matylda, podaję Ci przepis na owsiane muffiny (wielokrotnie pieczone, pyszne). Zamiast mąki możesz użyć otrębów lub mąki z migdałów. MUFFINKI OWSIANE – 12 sztuk. Składniki: 1,5 szklanki płatków owsianych 1 szklanka mąki pszennej (pewnie można zastąpić inną mąką, albo mielonymi otrębami) 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki suszonych żurawin 1 jajko 120 g jogurtu 1/4 szklanki oleju masło do formy cukier trzcinowy do posypania Sposób przygotowania W jednej misce mieszamy dokładnie suche składniki, w drugiej mokre. Łączymy je mieszając tak, by pozostały grudki. Ciastem napełniamy posmarowane masłem wgłębienia w formie do muffinek (do 3/4 wysokości). Wierzch posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy 25 minut w 180°C. Pozostawiamy na 5 minut w formie, wyjmujemy, studzimy. Aby sprawdzić, czy muffinki dobrze się upiekły, włóżmy do jednej z nich drewniany patyczek. Jeśli będzie suchy, ciasto jest gotowe.
odpowiedz
3748 dni temu
KOLO ALE BEZA SIĘ SPALIŁA--- TAK NIE POWINNA WYGLĄDAĆ !
odpowiedz
3749 dni temu
Przepis super! Ja jednak mam pytanie troszkę "innej maści" - czy dałoby radę wrzucić sprawdzony, dobry przepis na pełnoziarniste (ew. owsiane) herbatniki? Takie mało słodkie, dietetyczne, zdrowe - w sam raz na drugie śniadanie do pracy / szkoły - zamiast słodkich batoników itp...
odpowiedz
zobacz wszystkie