zobacz film Placek ze śliwkami i bezą

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Ciasto

Masło ucieramy na puszystą masę. Cały czas miksując, dodajemy stopniowo żółtka. Na koniec przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy dłonią i zagniatamy kruszonkę. Garść ciasta odkładamy na później (do dekoracji), resztę wysypujemy równomiernie na posmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszce (34 x 42 cm). Dociskamy dłonią. Na całej powierzchni ciasta układamy połówki śliwek, przecięciem do góry. Posypujemy całość mieszanką cukru z cynamonem.

Beza

Białka ubijamy na sztywną pianę, cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier. Pianę z białek przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy paski, tworząc bezową kratę na owocach.

Ciasto posypujemy odłożoną częścią kruszonki i pieczemy około 20 minut w temp. 180°C (termoobieg). Zmniejszamy temperaturę do 160°C (termoobieg) i pieczemy przez kolejne 35 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (38)

Avatar
  • Paula Paula
    261 dni temu
    Robiłam dokładnie według przepisu, od początku do końca ciasto wyrobiłam mikserem. Wyszło pyszne! Nie za słodkie, śliwki wspaniale przełamały słodycz bezy. Nic się nie przypaliło, piekłam z termoobiegiem. Czy ciatso będzie równie dobre z innymi owocami? Dostanie dobrych śliwek w lutym graniczyło z cudem ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    259 dni temu
    Oczywiście! Sprawdzą tu się również inne owoce np. jabłka lub gruszki!
  • Gość Gość
    804 dni temu
    Wyśmienite!! Cisto do końca robiłam mikserem. Po przeczytaniu opinii podpiekłam spód i pianę nałożyłam na całe ciasto bo wyszło jej sporo. Super proste i pyszne!! Dzięki za przepis:) Polecam:)

    odpowiedz

  • M M
    835 dni temu
    20 minut w temp. 180°C - po tym beza jest spalona.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    933 dni temu
    Mam pytanie o wersje bezglutenową. Czy próbował kroś piec to ciasto z mąki ziemniaczanej?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1108 dni temu
    z jabłkami - mmmmmmm, pyszne i łatwe, polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1189 dni temu
    Ciasto wyszło mi bardzo smaczne, tylko beza się trochę spaliła. Co mogłabym zrobić, aby w przyszłości tego uniknąć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1189 dni temu
    Następnym razem obserwuj ciasto podczas pieczenia. Kiedy zobaczysz, że beza się nadmiernie przypieka, skróć czas pieczenia :)
  • Gość Gość
    1189 dni temu
    Rozumiem jednak boję się, że w tym wypadku ciasto będzie surowe.
  • Gość Gość
    1186 dni temu
    Gdy zauważysz, że beza się za bardzo przypieka nakryj wierzch ciasta folią aluminiową, matową stroną do góry. Jak tak uratowałam bezę właśnie w tym przepisie. Do placka mam kilka uwag: 1. Zrobiłam kratkę z piany, ale mimo wszystko zostało mi jeszcze mnóstwo ubitego białka. Wykorzystałam je więc całkowicie, pokrywając całe ciasto. To ważna uwaga dla osób, które chcą mieć kratkę na cieście, a nie chcą marnować białka. Proponuję więc ubić 4 białka (zmniejszając proporcjonalnie ilość cukru) i wykorzystać na kratkę, a pozostałe 2 białka np. zamrozić do późniejszego wykorzystania. 2. Spód ciasta wyszedł mi nieco gliniasty. Nie jest surowy, nie jest to też zakalec, ale ewidentnie coś mi w nim nie pasuje. Być może powinnam była piec ciasto trochę dłużej i w końcowej fazie tylko z dolną grzałką. A teraz, po fakcie ;) stwierdzam, że najlepiej byłoby wyrobione ciasto schłodzić, podpiec i dopiero wyłożyć owoce. No ale przepis zachęcił mnie głównie z powodu tego, że nie trzeba było chłodzić, a następnie podpiekać ciasta - zależało mi na czasie. Prawdopodobnie powtórzę ten przepis właśnie z wprowadzeniem powyższych uwag i zobaczę co wyjdzie ;) Podsumowując: ogólnie ciasto nie jest złe. Śliwki i beza to zawsze udane połączenie, ale według mnie lepiej poświęcić więcej czasu na przygotowanie spodu tak, aby efekt smakowy był w pełni zadowalający.
  • Gość Gość
    1145 dni temu
    Upiec najpierw spód, w połowie dodać bezę.
  • Gość Gość
    1507 dni temu
    Milka Ciasto ze Śliwkami super, w ustach sie rozpływa. Mogłaby być mniejsza blaszka. Korzystałam z innych tez dobrych przepisów ale ten jest rewelacyjny.

    odpowiedz

  • Krystyna Krystyna
    1581 dni temu
    Piekłam ten placek i ze świeżych śliwek i z mrożonych(oczywiście wcześniej je odmroziłam) wyszedł wspaniały i przepyszny , łatwy w wykonaniu. POLECAM !

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1673 dni temu
    Magdo, rozmroź wcześniej śliwki.

    odpowiedz

  • Magda Magda
    1675 dni temu
    A gdy mam mrożone śliwki mogę je dodać od razu co ciasta i dłużej piec, czy wcześniej odmrozić?

    odpowiedz

  • Justyna Justyna
    1708 dni temu
    Wyszło idealne!

    odpowiedz

  • beata beata
    1710 dni temu
    pyszności nic dodać nic ująć

    odpowiedz

  • OlaGość OlaGość
    1712 dni temu
    Przepyszne nawet laik poradzi sobie z przepisem a w zaian zdobedzie uznanie rodziny:)

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1737 dni temu
    Upiekłam i wyszło pyszne! Zamiast śliwek udusiłam jabłka jak na szarlotkę. Wyszła pyszna bezowa szarlotka. Uwaga - przy robieniu kruszonki za pierwszym razem masło zważyło się przy ucieraniu z cukrem. Drugim razem zmieniłam kolejność i wyszło super, kruche i leciutkie

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1745 dni temu
    Wyszlo przepysznie - zamiast sliwek dodalam jablka! Rewelacja: jablka cynamon i beza :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1812 dni temu
    Imka, śliwki możesz zastąpić np. jabłkami :)

    odpowiedz

  • Imka Imka
    1813 dni temu
    Mam ogromną ochotę zrobić to ciasto, jednak sezon na śliwki jest za nami. Jakie owoce można wykorzystać zamiast śliwek?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1866 dni temu
    Drogi Gościu, w przypadku użycia blaszki o połowę mniejszej, radzimy zmniejszyć proporcje o połowę. Gdyby blaszka była tylko nieco mniejsza od rekomendowanych rozmiarów, można zachować proporcje, a ciast wyjdzie tylko odrobinę wyższe.

    odpowiedz

  • Gośćmb Gośćmb
    1866 dni temu
    Czy mogę użyć mniejszej blaszki 36 x 20 cm? Czy muszę wtedy zmniejszyć proporcje czy ciasto może być po prostu wyższe?

    odpowiedz

  • Gośćdorota Gośćdorota
    1871 dni temu
    ciasto bardzo dobre polecam smaczne

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1897 dni temu
    Drogi Gościu tak, 20 g cukru to około 4 płaskich łyżeczek.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1898 dni temu
    20g - czyli około 4 łyżeczki do herbaty?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1902 dni temu
    Drogi Gościu, na pewno chodziło o 20 g :) Słodkie śliwki sprawiają, że nie potrzeba go więcej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1903 dni temu
    Bardzo udany przepis, łatwy, a ciasto pyszne. Lubię ciasta ze śliwkami, a to jest rewelacyjne. Piekłam kilka razy , beza wcale się nie spaliła .

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1903 dni temu
    czy tam na pewno jest tylko 20 g cukru?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1904 dni temu
    Drogi Gościu szklanki i łyżeczki nie są niestety dokładną miarą i mogą różnić się objętościami, a w niektórych przepisach niezbędna jest dokładność, stąd spis produktów wyrażony w gramaturze.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1906 dni temu
    Czy pan Paweł może podawać w przepisach ilości produktów nie wagowo tylko na szklanki i łyżeczki, bo nie każdy ma wagę w domu.

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1911 dni temu
    Pytanie do Iwo - skoro umiesz obliczać kaloryczność produktu gotowego (ja niestety nie) to mam prośbę... Wrzucam przepis z sieci na muffiny otrębowe i prosiłabym o policzenie kalorii takich - skoro te od Agaty są takie "ciężkie". Oto przepis na - wg autora ok 16 sztuk. Z góry dziękuję. SKŁADNIKI: 1 szklanka pszennych otrębów ( u mnie moje ulubione orkiszowe) 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie pszenna razowa, typ 1400) 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki miodu lub melasy ( u mnie jedno i drugie pół na pół) 2 łyżki oliwy 2 jajka ok 1/2 szklanki żurawin (mogą być rodzynki, orzechy, co lubimy)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1911 dni temu
    Ale pyszny placuszek. Palce lizac. Piane z białek rozłozyłam na całej blaszce bo sporo miałam jej.

    odpowiedz

  • Iwo Iwo
    1912 dni temu
    Agata czy wiesz ze 1 muffina owsiana wg Twojego przepisu to ca 250 kcal

    odpowiedz

  • Agata Agata
    1912 dni temu
    Matylda, podaję Ci przepis na owsiane muffiny (wielokrotnie pieczone, pyszne). Zamiast mąki możesz użyć otrębów lub mąki z migdałów. MUFFINKI OWSIANE – 12 sztuk. Składniki: 1,5 szklanki płatków owsianych 1 szklanka mąki pszennej (pewnie można zastąpić inną mąką, albo mielonymi otrębami) 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki suszonych żurawin 1 jajko 120 g jogurtu 1/4 szklanki oleju masło do formy cukier trzcinowy do posypania Sposób przygotowania W jednej misce mieszamy dokładnie suche składniki, w drugiej mokre. Łączymy je mieszając tak, by pozostały grudki. Ciastem napełniamy posmarowane masłem wgłębienia w formie do muffinek (do 3/4 wysokości). Wierzch posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy 25 minut w 180°C. Pozostawiamy na 5 minut w formie, wyjmujemy, studzimy. Aby sprawdzić, czy muffinki dobrze się upiekły, włóżmy do jednej z nich drewniany patyczek. Jeśli będzie suchy, ciasto jest gotowe.

    odpowiedz

  • ewel ewel
    1912 dni temu
    KOLO ALE BEZA SIĘ SPALIŁA--- TAK NIE POWINNA WYGLĄDAĆ !

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1913 dni temu
    Przepis super! Ja jednak mam pytanie troszkę "innej maści" - czy dałoby radę wrzucić sprawdzony, dobry przepis na pełnoziarniste (ew. owsiane) herbatniki? Takie mało słodkie, dietetyczne, zdrowe - w sam raz na drugie śniadanie do pracy / szkoły - zamiast słodkich batoników itp...

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram