
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser
- blachę o wymiarach 34x42 cm
- piekarnik nagrzany do temperatury 180°C (termoobieg)
Przygotuj wcześniej
Masło wyjmij z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej, aby zmiękło.
Ciasto
Oddzielamy żółtka od białek. Masło ucieramy na puszystą masę. Cały czas miksując, dodajemy stopniowo żółtka. Na koniec przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy dłonią i zagniatamy kruszonkę. Garść ciasta odkładamy na później (do dekoracji), resztę wysypujemy równomiernie na posmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszce. Dociskamy dłonią. Na całej powierzchni ciasta układamy połówki śliwek, przecięciem do góry. Cynamon mieszamy z cukrem wanilinowym i posypujemy całość gotową mieszanką.
Beza
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier. Pianę z białek przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy paski, tworząc bezową kratę na owocach.
Ciasto posypujemy odłożoną częścią kruszonki i pieczemy około 20 minut w temp. 180°C (termoobieg). Zmniejszamy temperaturę do 160°C (termoobieg) i pieczemy przez kolejne 35 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Tort jogurtowo-owocowy
Puszysty mus z jogurtu i truskawek, spód z chrupiącego musli i owocowa dekoracja to słodka przyjemność w lekkim wydaniu.

Owocowy Pie
Słodki placek z jabłkami, brzoskwiniami i pomarańczami – przebój kuchni amerykańskiej w lekko odmienionym wydaniu.

Sernik z malinami na serku mascarpone
Jesteś ciekaw, jak smakuje sernik z malinami na serku mascarpone? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego i przygotuj go w domu!

Owocowy róg obfitości z lodami waniliowymi
Chrupiący, pieczony naleśnik, świeże owoce i orzeźwiające lody – świetny pomysł na prosty, a zarazem ciekawy deser.

Komentarze (38)
1227 dni temu
Robiłam dokładnie według przepisu, od początku do końca ciasto wyrobiłam mikserem. Wyszło pyszne! Nie za słodkie, śliwki wspaniale przełamały słodycz bezy. Nic się nie przypaliło, piekłam z termoobiegiem. Czy ciatso będzie równie dobre z innymi owocami? Dostanie dobrych śliwek w lutym graniczyło z cudem ;)
odpowiedz
1224 dni temu
Oczywiście! Sprawdzą tu się również inne owoce np. jabłka lub gruszki!
1769 dni temu
Wyśmienite!! Cisto do końca robiłam mikserem. Po przeczytaniu opinii podpiekłam spód i pianę nałożyłam na całe ciasto bo wyszło jej sporo. Super proste i pyszne!! Dzięki za przepis:) Polecam:)
odpowiedz
1800 dni temu
20 minut w temp. 180°C - po tym beza jest spalona.
odpowiedz
1898 dni temu
Mam pytanie o wersje bezglutenową. Czy próbował kroś piec to ciasto z mąki ziemniaczanej?
odpowiedz
2073 dni temu
z jabłkami - mmmmmmm, pyszne i łatwe, polecam
odpowiedz
2154 dni temu
Ciasto wyszło mi bardzo smaczne, tylko beza się trochę spaliła. Co mogłabym zrobić, aby w przyszłości tego uniknąć?
odpowiedz
2154 dni temu
Następnym razem obserwuj ciasto podczas pieczenia. Kiedy zobaczysz, że beza się nadmiernie przypieka, skróć czas pieczenia :)
2154 dni temu
Rozumiem jednak boję się, że w tym wypadku ciasto będzie surowe.
2151 dni temu
Gdy zauważysz, że beza się za bardzo przypieka nakryj wierzch ciasta folią aluminiową, matową stroną do góry. Jak tak uratowałam bezę właśnie w tym przepisie. Do placka mam kilka uwag: 1. Zrobiłam kratkę z piany, ale mimo wszystko zostało mi jeszcze mnóstwo ubitego białka. Wykorzystałam je więc całkowicie, pokrywając całe ciasto. To ważna uwaga dla osób, które chcą mieć kratkę na cieście, a nie chcą marnować białka. Proponuję więc ubić 4 białka (zmniejszając proporcjonalnie ilość cukru) i wykorzystać na kratkę, a pozostałe 2 białka np. zamrozić do późniejszego wykorzystania. 2. Spód ciasta wyszedł mi nieco gliniasty. Nie jest surowy, nie jest to też zakalec, ale ewidentnie coś mi w nim nie pasuje. Być może powinnam była piec ciasto trochę dłużej i w końcowej fazie tylko z dolną grzałką. A teraz, po fakcie ;) stwierdzam, że najlepiej byłoby wyrobione ciasto schłodzić, podpiec i dopiero wyłożyć owoce. No ale przepis zachęcił mnie głównie z powodu tego, że nie trzeba było chłodzić, a następnie podpiekać ciasta - zależało mi na czasie. Prawdopodobnie powtórzę ten przepis właśnie z wprowadzeniem powyższych uwag i zobaczę co wyjdzie ;) Podsumowując: ogólnie ciasto nie jest złe. Śliwki i beza to zawsze udane połączenie, ale według mnie lepiej poświęcić więcej czasu na przygotowanie spodu tak, aby efekt smakowy był w pełni zadowalający.
2110 dni temu
Upiec najpierw spód, w połowie dodać bezę.
2472 dni temu
Milka Ciasto ze Śliwkami super, w ustach sie rozpływa. Mogłaby być mniejsza blaszka. Korzystałam z innych tez dobrych przepisów ale ten jest rewelacyjny.
odpowiedz
2546 dni temu
Piekłam ten placek i ze świeżych śliwek i z mrożonych(oczywiście wcześniej je odmroziłam) wyszedł wspaniały i przepyszny , łatwy w wykonaniu. POLECAM !
odpowiedz
2638 dni temu
Magdo, rozmroź wcześniej śliwki.
odpowiedz
2640 dni temu
A gdy mam mrożone śliwki mogę je dodać od razu co ciasta i dłużej piec, czy wcześniej odmrozić?
odpowiedz
2673 dni temu
Wyszło idealne!
odpowiedz
2675 dni temu
pyszności nic dodać nic ująć
odpowiedz
2677 dni temu
Przepyszne nawet laik poradzi sobie z przepisem a w zaian zdobedzie uznanie rodziny:)
odpowiedz
2702 dni temu
Upiekłam i wyszło pyszne! Zamiast śliwek udusiłam jabłka jak na szarlotkę. Wyszła pyszna bezowa szarlotka. Uwaga - przy robieniu kruszonki za pierwszym razem masło zważyło się przy ucieraniu z cukrem. Drugim razem zmieniłam kolejność i wyszło super, kruche i leciutkie
odpowiedz
2710 dni temu
Wyszlo przepysznie - zamiast sliwek dodalam jablka! Rewelacja: jablka cynamon i beza :)
odpowiedz
2777 dni temu
Imka, śliwki możesz zastąpić np. jabłkami :)
odpowiedz
2778 dni temu
Mam ogromną ochotę zrobić to ciasto, jednak sezon na śliwki jest za nami. Jakie owoce można wykorzystać zamiast śliwek?
odpowiedz
2831 dni temu
Drogi Gościu, w przypadku użycia blaszki o połowę mniejszej, radzimy zmniejszyć proporcje o połowę. Gdyby blaszka była tylko nieco mniejsza od rekomendowanych rozmiarów, można zachować proporcje, a ciast wyjdzie tylko odrobinę wyższe.
odpowiedz
2831 dni temu
Czy mogę użyć mniejszej blaszki 36 x 20 cm? Czy muszę wtedy zmniejszyć proporcje czy ciasto może być po prostu wyższe?
odpowiedz
2836 dni temu
ciasto bardzo dobre polecam smaczne
odpowiedz
2862 dni temu
Drogi Gościu tak, 20 g cukru to około 4 płaskich łyżeczek.
odpowiedz
2863 dni temu
20g - czyli około 4 łyżeczki do herbaty?
odpowiedz
2867 dni temu
Drogi Gościu, na pewno chodziło o 20 g :) Słodkie śliwki sprawiają, że nie potrzeba go więcej.
odpowiedz
2868 dni temu
Bardzo udany przepis, łatwy, a ciasto pyszne. Lubię ciasta ze śliwkami, a to jest rewelacyjne. Piekłam kilka razy , beza wcale się nie spaliła .
odpowiedz
2868 dni temu
czy tam na pewno jest tylko 20 g cukru?
odpowiedz
2869 dni temu
Drogi Gościu szklanki i łyżeczki nie są niestety dokładną miarą i mogą różnić się objętościami, a w niektórych przepisach niezbędna jest dokładność, stąd spis produktów wyrażony w gramaturze.
odpowiedz
2871 dni temu
Czy pan Paweł może podawać w przepisach ilości produktów nie wagowo tylko na szklanki i łyżeczki, bo nie każdy ma wagę w domu.
odpowiedz
2876 dni temu
Pytanie do Iwo - skoro umiesz obliczać kaloryczność produktu gotowego (ja niestety nie) to mam prośbę... Wrzucam przepis z sieci na muffiny otrębowe i prosiłabym o policzenie kalorii takich - skoro te od Agaty są takie "ciężkie". Oto przepis na - wg autora ok 16 sztuk. Z góry dziękuję. SKŁADNIKI: 1 szklanka pszennych otrębów ( u mnie moje ulubione orkiszowe) 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie pszenna razowa, typ 1400) 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki miodu lub melasy ( u mnie jedno i drugie pół na pół) 2 łyżki oliwy 2 jajka ok 1/2 szklanki żurawin (mogą być rodzynki, orzechy, co lubimy)
odpowiedz
2876 dni temu
Ale pyszny placuszek. Palce lizac. Piane z białek rozłozyłam na całej blaszce bo sporo miałam jej.
odpowiedz
2877 dni temu
Agata czy wiesz ze 1 muffina owsiana wg Twojego przepisu to ca 250 kcal
odpowiedz
2877 dni temu
Matylda, podaję Ci przepis na owsiane muffiny (wielokrotnie pieczone, pyszne). Zamiast mąki możesz użyć otrębów lub mąki z migdałów. MUFFINKI OWSIANE – 12 sztuk. Składniki: 1,5 szklanki płatków owsianych 1 szklanka mąki pszennej (pewnie można zastąpić inną mąką, albo mielonymi otrębami) 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki suszonych żurawin 1 jajko 120 g jogurtu 1/4 szklanki oleju masło do formy cukier trzcinowy do posypania Sposób przygotowania W jednej misce mieszamy dokładnie suche składniki, w drugiej mokre. Łączymy je mieszając tak, by pozostały grudki. Ciastem napełniamy posmarowane masłem wgłębienia w formie do muffinek (do 3/4 wysokości). Wierzch posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy 25 minut w 180°C. Pozostawiamy na 5 minut w formie, wyjmujemy, studzimy. Aby sprawdzić, czy muffinki dobrze się upiekły, włóżmy do jednej z nich drewniany patyczek. Jeśli będzie suchy, ciasto jest gotowe.
odpowiedz
2877 dni temu
KOLO ALE BEZA SIĘ SPALIŁA--- TAK NIE POWINNA WYGLĄDAĆ !
odpowiedz
2878 dni temu
Przepis super! Ja jednak mam pytanie troszkę "innej maści" - czy dałoby radę wrzucić sprawdzony, dobry przepis na pełnoziarniste (ew. owsiane) herbatniki? Takie mało słodkie, dietetyczne, zdrowe - w sam raz na drugie śniadanie do pracy / szkoły - zamiast słodkich batoników itp...
odpowiedz
zobacz wszystkie