Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Lody waniliowe
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Śmietankę zagotowujemy i bardzo cienkim strumieniem zalewamy nią utarte żółtka. Masę wlewamy do garnka i cały czas mieszając, doprowadzamy do temperatury około 82°C. Studzimy i chłodzimy w lodówce. Schłodzoną mieszankę wlewamy do zamarzniętej sorbetiery i ukręcamy lody (jeżeli nie mamy urządzenia do robienia lodów, możemy wstawić mieszankę do zamrażalnika i doprowadzić do całkowitego zamarznięcia, mieszając co jakiś czas).
Chrupiący róg
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem. Cały czas mieszając, stopniowo dodajemy białko oraz mąkę. Nakładamy łopatką na papier do pieczenia cienką warstwę masy w kształcie półkola o średnicy 17-18 cm. Pieczemy 3-4 minuty w temp. 190°C na złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i szybkimi ruchami zdejmujemy upieczone ciasto z papieru oraz nadajemy mu kształt rogu (odkładać bardzo delikatnie, ponieważ ciasto jest bardzo kruche).
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, wlewamy na dno rożka, i wypełniamy rożek lodami. Dekorujemy świeżymi owocami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Burek ze szpinakiem
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ryba po japońsku
- Nuggetsy z kurczaka
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kutia
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto na pierogi
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Guacamole
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Domek z piernika
- Przekąski sylwestrowe
- Barszcz czerwony z ziemniakami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)