Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Lody waniliowe
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Śmietankę zagotowujemy i bardzo cienkim strumieniem zalewamy nią utarte żółtka. Masę wlewamy do garnka i cały czas mieszając, doprowadzamy do temperatury około 82°C. Studzimy i chłodzimy w lodówce. Schłodzoną mieszankę wlewamy do zamarzniętej sorbetiery i ukręcamy lody (jeżeli nie mamy urządzenia do robienia lodów, możemy wstawić mieszankę do zamrażalnika i doprowadzić do całkowitego zamarznięcia, mieszając co jakiś czas).
Chrupiący róg
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem. Cały czas mieszając, stopniowo dodajemy białko oraz mąkę. Nakładamy łopatką na papier do pieczenia cienką warstwę masy w kształcie półkola o średnicy 17-18 cm. Pieczemy 3-4 minuty w temp. 190°C na złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i szybkimi ruchami zdejmujemy upieczone ciasto z papieru oraz nadajemy mu kształt rogu (odkładać bardzo delikatnie, ponieważ ciasto jest bardzo kruche).
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, wlewamy na dno rożka, i wypełniamy rożek lodami. Dekorujemy świeżymi owocami.
Zobacz podobne
przepisy
Parfait waniliowe z malinami (domowe lody)
Mrożony deser najlepszy na letnie upały! Sprawdź przepis na domowe lody śmietankowe z sosem malinowym i ciasteczkami.
Domowe lody truskawkowo-jogurtowe na 3 sposoby
Poznaj trzy sprawdzone sposoby na domowe lody! Dla dzieci, dorosłych i wszystkich miłośników tych letnich deserów!
Lody smażone z sosem wiśniowo-imbirowym
Czy lody można smażyć? Oczywiście! Odkryj azjatycki deser z Pawłem Małeckim!
Placek ze śliwkami i bezą
Puszyste ciasto ze świeżymi owocami, kruszonką i chrupiącą bezą. Prosty przepis, który gwarantuje rewelacyjny smak.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Makaron z cukinią i łososiem
- Pikantny kebab z sosem jogurtowym
- Sałatka caprese z bagietką i cytrynowym dressingiem
- Tort owocowy z bitą śmietaną
- Zupa z pomidorów i kopru włoskiego z posypką z grzanek i fety
- Dwukolorowe naleśniki z borówkami i sosem czekoladowym
- Kurczak w ziołach z pieczonymi słodkimi warzywami
- Naleśniki jogurtowe z syropem kokosowym z sałatką z truskawek i ogórka
- Owsianka z żurawiną i świeżymi owocami
- Mrożony jogurt z owocami leśnymi
- Ratatouille z sosem cytrynowo-pomidorowym
- Dutch baby z gruszkami i śliwkami
- Pieczony naleśnik z serem carré de lest
- Kolorowe lody na patyku bez dodatku cukru
- Lody truskawkowo-miętowe
- Łupacz z salsą pomidorową
- Limes z mango i limonki
- Karmelizowana brukselka
- Biała kiełbasa z kapustą kiszoną
- Jabłecznik
- Biszkopt z masą śmietanową i galaretką
- Bazyliowy pstrąg z grilla
- Łosoś w sosie teriyaki z warzywami na parze
- Sernik z marakują
- Koreański dosirak – ryż z przystawkami w pudełku
- Biszkopt szpinakowo-bazyliowy z musem malinowo-jogurtowym
- Wegańskie śledzie à la matias z bakłażana
- Zabajone z owocami
- Trzypoziomowe tosty (wieża kanapkowa)
- Zapiekanka ziemniaczana z dorszem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)