Owocowy róg obfitości z lodami waniliowymi
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Lody waniliowe

Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Śmietankę zagotowujemy i bardzo cienkim strumieniem zalewamy nią utarte żółtka. Masę wlewamy do garnka i cały czas mieszając, doprowadzamy do temperatury około 82°C. Studzimy i chłodzimy w lodówce. Schłodzoną mieszankę wlewamy do zamarzniętej sorbetiery i ukręcamy lody (jeżeli nie mamy urządzenia do robienia lodów, możemy wstawić mieszankę do zamrażalnika i doprowadzić do całkowitego zamarznięcia, mieszając co jakiś czas).

Chrupiący róg

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem. Cały czas mieszając, stopniowo dodajemy białko oraz mąkę. Nakładamy łopatką na papier do pieczenia cienką warstwę masy w kształcie półkola o średnicy 17-18 cm. Pieczemy 3-4 minuty w temp. 190°C na złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i szybkimi ruchami zdejmujemy upieczone ciasto z papieru oraz nadajemy mu kształt rogu (odkładać bardzo delikatnie, ponieważ ciasto jest bardzo kruche).

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, wlewamy na dno rożka, i wypełniamy rożek lodami. Dekorujemy świeżymi owocami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram