Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Za pomocą gałkownicy formujemy z lodów kule o średnicy ok. 4-5 cm. Kulki mocno ściskamy w rękach. Kulki lodów układamy na blaszce posypanej wiórkami kokosowymi. Blaszkę z kulkami lodów wstawiamy do zamrażarki na mniej więcej 1,5-2 godziny. Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy żółtka, mieszamy. Wiórki kokosowe wrzucamy do miski i łączymy je z posiekanymi orzechami laskowymi. Zamarznięte lody obtaczamy w przygotowanej pianie z białek i żółtek, następnie obsypujemy je mieszanką wiórków kokosowych i orzechów, mocno ściskając w dłoniach. Lody układamy z powrotem na blaszce, która wstawiamy ponownie do zamrażalnika na 30-40 minut. Ponownie obtaczamy lody w białku i we wiórkach (lody powinny być dwukrotnie obtoczone w orzechach i wiórkach). Tak przygotowane lody wstawiamy jeszcze raz do zamrażalnika mniej więcej na 1,5-2 godziny.
Sos
Wiśnie i maliny podgrzewamy z cukrem i winem w rondlu lub na patelni. Gotujemy na małym ogniu do momentu odparowania płynu. Na samym końcu do wiśni i malin dodajemy odrobinę startego na tarce imbiru.
Do małego garnka wlewamy olej i mocno podgrzewamy (temperatura ok. 180°C). Do tak nagrzanego oleju wrzucamy pojedynczo mocno zmrożone lody. Smażymy ok. 30-40 sekund do momentu uzyskania złotego koloru orzechów. Tak przygotowane lody szybko wyciągamy na papierowy ręcznik, a następnie przekładamy do wcześniej przygotowanej miseczki z sosem wiśniowo-imbirowym. Deser należy przygotowywać tuż przed podaniem. Lody dekorujemy liśćmi mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Puszysty krem z melona
Aksamitny, lekki i niezwykle orzeźwiający krem z melona to najlepszy przysmak na gorące letnie dni!
Wiśniowe Sushi
Ryż na mleku, wiśnie i czekoladowa żelka. Tradycyjna japońska potrawa w słodkiej wersji zaskoczy niejednego łasucha!
Rolada z kraju Kwitnącej Wiśni
Delikatne, pulchne ciasto zrolowane ze słodkim wiśniowo-śmietanowym musem. To pomysł na roladę inspirowany smakiem Azji.
Orientalny deser ryżowo-kokosowy z mango
Wyśmienity deser inspirowany smakami Azji! Ryż, mango i kokos gwarantują niezapomniane doznania. Musisz go spróbować!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciasto marchewkowe
- Ryba po japońsku
- Przekąski sylwestrowe
- Pierniki
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Piernik staropolski
- Zupa grzybowa z makaronem
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Kapusta z grochem
- Uszka z grzybami
- Wigilijny makowiec
- Ciasto na pierogi
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (23)
1311 dni temu
zamrażarki
odpowiedz
2796 dni temu
Wg mnie za dużo kokosa w panierce. Wypróbuję ten przepis jeszcze raz ze zdecydowanie większym udziałem orzechów. Uwaga - z 0,5 litra lodów wychodzą 4 gałki. Na 8 osób trzeba liczyć 1 litr lodów. No i olej musi być mocno rozgrzany, bo lody oddają chłód i za pierwszą gałką przestało mi skwierczeć :( Ale ogólnie super przepis :)
odpowiedz
3090 dni temu
Czy trzeba dodawać imbir czy można ominąć bądź zastąpić to czymś innym ?
odpowiedz
3090 dni temu
Weroniko, możesz pominąć imbir. Wówczas będziesz miała sos wiśniowy :)
3157 dni temu
jest mozliwosc trzymania pierwszej warstwy na lodach przez calą noc ??
odpowiedz
3154 dni temu
Nie ma problemu, by lody przeleżały całą noc :)
3578 dni temu
Yyy... Pana kuchni nie obrażam (wie Pan o co mi chodzi), ale to jest STRASZNIE TRUDNE. :-( Ten kod KUJALLEQ, czy coś jest STRASZNIE TRUDNY. :-( Znowu, wiem to, ale BARDZO PROSZĘ O POMOC. :-( Please.
odpowiedz
3594 dni temu
Podziwiam pana, świetne przepisy :) Niech pan tak dalej pięknie gotuje!
odpowiedz
3595 dni temu
mówi się wiewiórka :]
odpowiedz
3595 dni temu
Litości!! "We wiórkach"?????
odpowiedz
3609 dni temu
Ago, lody spokojnie możesz przygotować nawet kilka dni wcześniej. Pamiętaj jednak, by odpowiednio je przechowywać - gdy będą dobrze zamrożone, należy przełożyć je do szczelnego pojemnika, inaczej osadzi się na nich szron, a same lody podeschną i nie będą już tak smaczne.
odpowiedz
3610 dni temu
mam pytanie jak długo max mogą być mrozone lody przed samym smażeniem, za tydzień chcę podać gościom ten przysbvmak
odpowiedz
3681 dni temu
Zrobiłam same lody bez sosu i muszę powiedzieć że super. Zamiast sosu miałam zmiksowane, zamrożone truskawki. Dodałam trochę cukru imbiru i było ok. Sos każdy sobie dopasuje sam. Spodziewałam się po wyjęciu z oleju panierka będzie gorąca ale wcale taka nie była. Co do czasu... czekałam aż panierka się zbrązowieje (czasami nawet 25s) było idealnie.
odpowiedz
3812 dni temu
oj chyba się skuszę, wyglądają smakowicie
odpowiedz
3820 dni temu
Dziś ja zaczynam wyzwanie lodowe zobaczymy co z tego wyjdzie, mam nadzieje ze tak jak na filmiku :)
odpowiedz
3840 dni temu
Rewelacja. Zrobiłem i wyszło super. Jak była by tu możliwość wrzucenia zdjęć to pochwalił bym się :)
odpowiedz
3840 dni temu
Pałeczki są wyzwaniem dla odważnych :) Mniej zaawansowani w operowaniu pałeczkami mogą zastąpić je zwykłą łyżeczką :)
odpowiedz
3842 dni temu
Dokładanie to samo mnie zastanawia. Wbić pałeczkę i zrobić loda na patyku? :)
odpowiedz
3842 dni temu
Przepraszam ale jak to się je pałeczkami??
odpowiedz
3843 dni temu
ale tłuste...
odpowiedz
3845 dni temu
Iwono, jeśli lody dobrze się otoczy panierką, wewnątrz powinny być tylko trochę roztopione :)
odpowiedz
3845 dni temu
mniam! deser wygląda bombowo! ciekawe tylko jak po takim smażeniu wyglądają lody w środku tej kulki, czy są bardzo rozpuszczone, czy tylko trochę, ogółem koncepcja przypomina mi to trochę Profiterole;)
odpowiedz
3846 dni temu
Bardzo ciekawią mnie lody smażone,myslę że niedługo skuszę się na ten świetnt przepis pana Piotra :)
odpowiedz
zobacz wszystkie