zobacz film Lody smażone z sosem wiśniowo-imbirowym

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Za pomocą gałkownicy formujemy z lodów kule o średnicy ok. 4-5 cm. Kulki mocno ściskamy w rękach. Kulki lodów układamy na blaszce posypanej wiórkami kokosowymi. Blaszkę z kulkami lodów wstawiamy do zamrażarki na mniej więcej 1,5-2 godziny. Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy żółtka, mieszamy. Wiórki kokosowe wrzucamy do miski i łączymy je z posiekanymi orzechami laskowymi. Zamarznięte lody obtaczamy w przygotowanej pianie z białek i żółtek, następnie obsypujemy je mieszanką wiórków kokosowych i orzechów, mocno ściskając w dłoniach. Lody układamy z powrotem na blaszce, która wstawiamy ponownie do zamrażalnika na 30-40 minut. Ponownie obtaczamy lody w białku i we wiórkach (lody powinny być dwukrotnie obtoczone w orzechach i wiórkach). Tak przygotowane lody wstawiamy jeszcze raz do zamrażalnika mniej więcej na 1,5-2 godziny.

Sos

Wiśnie i maliny podgrzewamy z cukrem i winem w rondlu lub na patelni. Gotujemy na małym ogniu do momentu odparowania płynu. Na samym końcu do wiśni i malin dodajemy odrobinę startego na tarce imbiru.

Do małego garnka wlewamy olej i mocno podgrzewamy (temperatura ok. 180°C). Do tak nagrzanego oleju wrzucamy pojedynczo mocno zmrożone lody. Smażymy ok. 30-40 sekund do momentu uzyskania złotego koloru orzechów. Tak przygotowane lody szybko wyciągamy na papierowy ręcznik, a następnie przekładamy do wcześniej przygotowanej miseczki z sosem wiśniowo-imbirowym. Deser należy przygotowywać tuż przed podaniem. Lody dekorujemy liśćmi mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (23)

Avatar
  • Gość Gość
    1041 dni temu
    zamrażarki

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2526 dni temu
    Wg mnie za dużo kokosa w panierce. Wypróbuję ten przepis jeszcze raz ze zdecydowanie większym udziałem orzechów. Uwaga - z 0,5 litra lodów wychodzą 4 gałki. Na 8 osób trzeba liczyć 1 litr lodów. No i olej musi być mocno rozgrzany, bo lody oddają chłód i za pierwszą gałką przestało mi skwierczeć :( Ale ogólnie super przepis :)

    odpowiedz

  • Weronika Weronika
    2820 dni temu
    Czy trzeba dodawać imbir czy można ominąć bądź zastąpić to czymś innym ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2820 dni temu
    Weroniko, możesz pominąć imbir. Wówczas będziesz miała sos wiśniowy :)
  • Gość Gość
    2887 dni temu
    jest mozliwosc trzymania pierwszej warstwy na lodach przez calą noc ??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2884 dni temu
    Nie ma problemu, by lody przeleżały całą noc :)
  • Lips Are Movin' Lips Are Movin'
    3308 dni temu
    Yyy... Pana kuchni nie obrażam (wie Pan o co mi chodzi), ale to jest STRASZNIE TRUDNE. :-( Ten kod KUJALLEQ, czy coś jest STRASZNIE TRUDNY. :-( Znowu, wiem to, ale BARDZO PROSZĘ O POMOC. :-( Please.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3324 dni temu
    Podziwiam pana, świetne przepisy :) Niech pan tak dalej pięknie gotuje!

    odpowiedz

  • jaro jaro
    3325 dni temu
    mówi się wiewiórka :]

    odpowiedz

  • AAAGość AAAGość
    3325 dni temu
    Litości!! "We wiórkach"?????

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3339 dni temu
    Ago, lody spokojnie możesz przygotować nawet kilka dni wcześniej. Pamiętaj jednak, by odpowiednio je przechowywać - gdy będą dobrze zamrożone, należy przełożyć je do szczelnego pojemnika, inaczej osadzi się na nich szron, a same lody podeschną i nie będą już tak smaczne.

    odpowiedz

  • Aga Aga
    3340 dni temu
    mam pytanie jak długo max mogą być mrozone lody przed samym smażeniem, za tydzień chcę podać gościom ten przysbvmak

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3411 dni temu
    Zrobiłam same lody bez sosu i muszę powiedzieć że super. Zamiast sosu miałam zmiksowane, zamrożone truskawki. Dodałam trochę cukru imbiru i było ok. Sos każdy sobie dopasuje sam. Spodziewałam się po wyjęciu z oleju panierka będzie gorąca ale wcale taka nie była. Co do czasu... czekałam aż panierka się zbrązowieje (czasami nawet 25s) było idealnie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3542 dni temu
    oj chyba się skuszę, wyglądają smakowicie

    odpowiedz

  • Paweł Paweł
    3550 dni temu
    Dziś ja zaczynam wyzwanie lodowe zobaczymy co z tego wyjdzie, mam nadzieje ze tak jak na filmiku :)

    odpowiedz

  • Hubert Rosiński Hubert Rosiński
    3570 dni temu
    Rewelacja. Zrobiłem i wyszło super. Jak była by tu możliwość wrzucenia zdjęć to pochwalił bym się :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3570 dni temu
    Pałeczki są wyzwaniem dla odważnych :) Mniej zaawansowani w operowaniu pałeczkami mogą zastąpić je zwykłą łyżeczką :)

    odpowiedz

  • Aśka Aśka
    3572 dni temu
    Dokładanie to samo mnie zastanawia. Wbić pałeczkę i zrobić loda na patyku? :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3572 dni temu
    Przepraszam ale jak to się je pałeczkami??

    odpowiedz

  • Justa Justa
    3573 dni temu
    ale tłuste...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3575 dni temu
    Iwono, jeśli lody dobrze się otoczy panierką, wewnątrz powinny być tylko trochę roztopione :)

    odpowiedz

  • Iwona Iwona
    3575 dni temu
    mniam! deser wygląda bombowo! ciekawe tylko jak po takim smażeniu wyglądają lody w środku tej kulki, czy są bardzo rozpuszczone, czy tylko trochę, ogółem koncepcja przypomina mi to trochę Profiterole;)

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3576 dni temu
    Bardzo ciekawią mnie lody smażone,myslę że niedługo skuszę się na ten świetnt przepis pana Piotra :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!