Orientalny deser ryżowo-kokosowy z mango

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Ryż kokosowy

Gotujemy mleko z mleczkiem kokosowym i szczyptą soli. Do mleka dodajemy ryż i wiórki kokosowe. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Gotujemy do momentu, aż ryż się rozklei. Na samym końcu do ryżu dodajemy cukier i cukier wanilinowy.

Sos z mango

Za pomocą urządzenia do robienia kulek wycinamy 8 kulek z miąższu mango. Pozostała część mango kroimy w kostkę. Na patelni karmelizujemy cukier, do cukru dodajemy pokrojone w kostkę mango. Cukier z mango smażymy do miękkości, następnie dodajemy białe wino. Wszystkie składniki miksujemy. Zmiksowane składniki ponownie przekładamy na patelnię i odparowujemy do konsystencji sosu.

Sos kokosowy

Zagotowujemy mleczko z sokiem z limonki i cukrem. Mączkę ziemniaczaną rozrabiamy wodą. Do gotującego się mleczka kokosowego wlewamy rozrobioną mączkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy (tak jak w przypadku gotowania budyniu). Gdy sos będzie miał odpowiednią konsystencję, zestawiamy go z ognia.

Ugotowany ryż wkładamy do foremki lub okrągłego wycinaka o średnicy około 5-6 cm i formujemy kulki. Na talerzu układamy ryż (może być podawany na ciepło lub na zimno). Talerze dekorujemy sosem z mango, na ryż wylewamy sos kokosowy i układamy kulki wycięte z mango. Kolejne kulki mango kroimy w plastry i układamy na talerzu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Gość Gość
    3357 dni temu
    Oryginalny tajski ryż z mango jest znacznie bardziej prosty, z mniejszą ilością składników. Uważam że nie ma potrzeby go "przebajerzać"

    odpowiedz

  • Gość Gość
    593 dni temu
    W Tajlandii nie spotkałam się z taką wersja sticky rice. Był ryż kleisty z sosem kokosowym i świeżym mango. Wino?!
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3489 dni temu
    Aniu, do ryżu kokosowego dodajemy tylko pół puszki mleczka, czyli 200 g. Pozostałe 200 g dodajemy do sosu.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3489 dni temu
    A co z drugą połową mleczka (ryż kokosowy)?

    odpowiedz

  • Krzysztof. Krzysztof.
    3611 dni temu
    Dziękuje bardzo za odpowiedź. Jutro wypróbuje i podzielę się efektami.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3612 dni temu
    Krzysztofie, my polecamy wino słodkie, ale w tym przepisie możesz użyć również pół słodkie, a nawet wytrawne. Najpierw należy podsmażyć sam cukier, a dopiero gdy się rozpuści dodać do niego pozostałe składniki.

    odpowiedz

  • Krzysztof. Krzysztof.
    3612 dni temu
    Jakie wino dodać do deseru, i czy po wrzuceniu cukru dodajemy od razu resztę składników do sosu czy chwile go bez niczego podsmażamy ?

    odpowiedz

  • Wacia Wacia
    3756 dni temu
    Bardzo smaczne, polecam ;)

    odpowiedz

  • Julia ;) Julia ;)
    3780 dni temu
    Przepyszne ;)

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3784 dni temu
    Ryż i kokos, pycha i tak pięknie podany, jutro zrobię zapas mleczka kokosowego, jest bardzo dobre :)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!