
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ryż kokosowy
Gotujemy mleko z mleczkiem kokosowym i szczyptą soli. Do mleka dodajemy ryż i wiórki kokosowe. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Gotujemy do momentu, aż ryż się rozklei. Na samym końcu do ryżu dodajemy cukier i cukier wanilinowy.
Sos z mango
Za pomocą urządzenia do robienia kulek wycinamy 8 kulek z miąższu mango. Pozostała część mango kroimy w kostkę. Na patelni karmelizujemy cukier, do cukru dodajemy pokrojone w kostkę mango. Cukier z mango smażymy do miękkości, następnie dodajemy białe wino. Wszystkie składniki miksujemy. Zmiksowane składniki ponownie przekładamy na patelnię i odparowujemy do konsystencji sosu.
Sos kokosowy
Zagotowujemy mleczko z sokiem z limonki i cukrem. Mączkę ziemniaczaną rozrabiamy wodą. Do gotującego się mleczka kokosowego wlewamy rozrobioną mączkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy (tak jak w przypadku gotowania budyniu). Gdy sos będzie miał odpowiednią konsystencję, zestawiamy go z ognia.
Ugotowany ryż wkładamy do foremki lub okrągłego wycinaka o średnicy około 5-6 cm i formujemy kulki. Na talerzu układamy ryż (może być podawany na ciepło lub na zimno). Talerze dekorujemy sosem z mango, na ryż wylewamy sos kokosowy i układamy kulki wycięte z mango. Kolejne kulki mango kroimy w plastry i układamy na talerzu.
Zobacz podobne
przepisy
Puszysty krem z melona
Aksamitny, lekki i niezwykle orzeźwiający krem z melona to najlepszy przysmak na gorące letnie dni!

Wiśniowe Sushi
Ryż na mleku, wiśnie i czekoladowa żelka. Tradycyjna japońska potrawa w słodkiej wersji zaskoczy niejednego łasucha!

Rolada z kraju Kwitnącej Wiśni
Delikatne, pulchne ciasto zrolowane ze słodkim wiśniowo-śmietanowym musem. To pomysł na roladę inspirowany smakiem Azji.

Lody smażone z sosem wiśniowo-imbirowym
Czy lody można smażyć? Oczywiście! Odkryj azjatycki deser z Pawłem Małeckim!

Komentarze (10)
2855 dni temu
Oryginalny tajski ryż z mango jest znacznie bardziej prosty, z mniejszą ilością składników. Uważam że nie ma potrzeby go "przebajerzać"
odpowiedz
91 dni temu
W Tajlandii nie spotkałam się z taką wersja sticky rice. Był ryż kleisty z sosem kokosowym i świeżym mango. Wino?!
2987 dni temu
Aniu, do ryżu kokosowego dodajemy tylko pół puszki mleczka, czyli 200 g. Pozostałe 200 g dodajemy do sosu.
odpowiedz
2987 dni temu
A co z drugą połową mleczka (ryż kokosowy)?
odpowiedz
3109 dni temu
Dziękuje bardzo za odpowiedź. Jutro wypróbuje i podzielę się efektami.
odpowiedz
3110 dni temu
Krzysztofie, my polecamy wino słodkie, ale w tym przepisie możesz użyć również pół słodkie, a nawet wytrawne. Najpierw należy podsmażyć sam cukier, a dopiero gdy się rozpuści dodać do niego pozostałe składniki.
odpowiedz
3110 dni temu
Jakie wino dodać do deseru, i czy po wrzuceniu cukru dodajemy od razu resztę składników do sosu czy chwile go bez niczego podsmażamy ?
odpowiedz
3254 dni temu
Bardzo smaczne, polecam ;)
odpowiedz
3279 dni temu
Przepyszne ;)
odpowiedz
3282 dni temu
Ryż i kokos, pycha i tak pięknie podany, jutro zrobię zapas mleczka kokosowego, jest bardzo dobre :)
odpowiedz
zobacz wszystkie