Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ryż kokosowy
Gotujemy mleko z mleczkiem kokosowym i szczyptą soli. Do mleka dodajemy ryż i wiórki kokosowe. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Gotujemy do momentu, aż ryż się rozklei. Na samym końcu do ryżu dodajemy cukier i cukier wanilinowy.
Sos z mango
Za pomocą urządzenia do robienia kulek wycinamy 8 kulek z miąższu mango. Pozostała część mango kroimy w kostkę. Na patelni karmelizujemy cukier, do cukru dodajemy pokrojone w kostkę mango. Cukier z mango smażymy do miękkości, następnie dodajemy białe wino. Wszystkie składniki miksujemy. Zmiksowane składniki ponownie przekładamy na patelnię i odparowujemy do konsystencji sosu.
Sos kokosowy
Zagotowujemy mleczko z sokiem z limonki i cukrem. Mączkę ziemniaczaną rozrabiamy wodą. Do gotującego się mleczka kokosowego wlewamy rozrobioną mączkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy (tak jak w przypadku gotowania budyniu). Gdy sos będzie miał odpowiednią konsystencję, zestawiamy go z ognia.
Ugotowany ryż wkładamy do foremki lub okrągłego wycinaka o średnicy około 5-6 cm i formujemy kulki. Na talerzu układamy ryż (może być podawany na ciepło lub na zimno). Talerze dekorujemy sosem z mango, na ryż wylewamy sos kokosowy i układamy kulki wycięte z mango. Kolejne kulki mango kroimy w plastry i układamy na talerzu.
Zobacz podobne
przepisy
Puszysty krem z melona
Aksamitny, lekki i niezwykle orzeźwiający krem z melona to najlepszy przysmak na gorące letnie dni!
Wiśniowe Sushi
Ryż na mleku, wiśnie i czekoladowa żelka. Tradycyjna japońska potrawa w słodkiej wersji zaskoczy niejednego łasucha!
Rolada z kraju Kwitnącej Wiśni
Delikatne, pulchne ciasto zrolowane ze słodkim wiśniowo-śmietanowym musem. To pomysł na roladę inspirowany smakiem Azji.
Lody smażone z sosem wiśniowo-imbirowym
Czy lody można smażyć? Oczywiście! Odkryj azjatycki deser z Pawłem Małeckim!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Rolada z kraju Kwitnącej Wiśni
- Piwne muffinki z malinami
- Delikatny włoski sernik z ricottą i malinami
- Grochówka wojskowa
- Zupa rybna kokosowo-pomidorowa
- Żurek babci
- Torcik serowy à la tiramisu
- Pudding ryżowy z kardamonem i sałatką z mango
- Deser karmelowy z ryżem preparowanym
- Łosoś w pomarańczach na kapuście pekińskiej
- Łosoś z kremem musztardowym w chlebie pita
- Pieczone gołąbki ziemniaczane z grzybami
- Burgery z tofu
- Wegetariański bibimbap
- Soba stir fry z wołowiną
- Jabłkowe chipsy z cynamonem
- Orientalny deser ryżowo-kokosowy z mango
- Racuszki na kefirze z owocami
- 5 sposobów na koktajle
- Pity z wegańskimi klopsami i domowym majonezem roślinnym
- Kanapka z kurczakiem, majonezem, awokado i jabłkiem
- Gryczane bułeczki z serem camembert
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Ciastka pisanki
- Wieniec wielkanocny
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Florentynki migdałowe
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Hummus grzybowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
3357 dni temu
Oryginalny tajski ryż z mango jest znacznie bardziej prosty, z mniejszą ilością składników. Uważam że nie ma potrzeby go "przebajerzać"
odpowiedz
593 dni temu
W Tajlandii nie spotkałam się z taką wersja sticky rice. Był ryż kleisty z sosem kokosowym i świeżym mango. Wino?!
3489 dni temu
Aniu, do ryżu kokosowego dodajemy tylko pół puszki mleczka, czyli 200 g. Pozostałe 200 g dodajemy do sosu.
odpowiedz
3489 dni temu
A co z drugą połową mleczka (ryż kokosowy)?
odpowiedz
3611 dni temu
Dziękuje bardzo za odpowiedź. Jutro wypróbuje i podzielę się efektami.
odpowiedz
3612 dni temu
Krzysztofie, my polecamy wino słodkie, ale w tym przepisie możesz użyć również pół słodkie, a nawet wytrawne. Najpierw należy podsmażyć sam cukier, a dopiero gdy się rozpuści dodać do niego pozostałe składniki.
odpowiedz
3612 dni temu
Jakie wino dodać do deseru, i czy po wrzuceniu cukru dodajemy od razu resztę składników do sosu czy chwile go bez niczego podsmażamy ?
odpowiedz
3756 dni temu
Bardzo smaczne, polecam ;)
odpowiedz
3780 dni temu
Przepyszne ;)
odpowiedz
3784 dni temu
Ryż i kokos, pycha i tak pięknie podany, jutro zrobię zapas mleczka kokosowego, jest bardzo dobre :)
odpowiedz