Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ciasto
Buraka obieramy i ścieramy na tarce. Odsączamy sok i odkładamy go do późniejszego wykorzystania.
Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Do ubitych jaj z cukrem przesiewamy mączkę ziemniaczaną. Bardzo delikatnie mieszamy w celu wymieszania się wszystkich składników. Dodajemy odrobinę soku z buraka (kolor rolady po upieczeniu powinien być jasnoróżowy).
Tak przygotowaną masę równomiernie rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze 190°C (termoobieg) przez mniej więcej 10-14 minut. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystudzenia.
Mus wiśniowy
Odsączone z kompotu wiśnie i cukier puder dodajemy do miski, miksujemy, dodajemy sok z 1/2 cytryny i niewielką ilość soku z buraka. W osobnej miseczce moczymy żelatynę w wodzie. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Następnie żelatynę łączymy ze zmiksowanymi wiśniami.
Śmietankę ubijamy za pomocą miksera (uważnie obserwujemy proces ubijania się śmietany, nie możemy dopuścić, by ze śmietany zrobiło się masło). Mus wiśniowy łączymy z ubitą śmietanką. Ostudzone ciasto przekładamy na pergamin (górą do dołu), z ciasta zdejmujemy papier, na którym się piekło.
Mus wiśniowy rozkładamy na całej powierzchni rolady. Chwilę czekamy, aż mus zacznie żelować. Za pomocą pergaminu leżącego pod spodem zwijamy roladę i wkładamy do lodówki na mniej więcej godzinę.
Dekoracja
Roladę posypujemy obficie cukrem pudrem. Dekorujemy elementami dekoracyjnymi z czekolady i dragantu.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Domek z piernika
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ryba z piekarnika
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Makowiec japoński
- Przekąski sylwestrowe
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Klasyczna sałatka grecka
- Guacamole
- Łazanki
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Pierniki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Mini burgery
- Ciasto na pierogi
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (23)
2517 dni temu
Witam, o jakich wymiarach jest blacha ?
Odpowiedz
2516 dni temu
Tutaj najlepiej sprawdzi się duża blacha (zbliżona wielkością do blachy piekarnikowej), na której masa rozleje się tworząc szeroki placek, który później łatwiej będzie zwinąć w roladę.
2544 dni temu
Czy rolada się uda bez dodatu soku z buraka? Czy trzeba dac trochę wody?
Odpowiedz
2543 dni temu
Uda się. Można pominąć sok :)
3256 dni temu
Witam,czy dekoracja czekoladowa zrobiona jest z czekolady plastycznej czy jest to stemperowana czekolada i wycisnieta z kornecika? :)
Odpowiedz
3256 dni temu
Jest to temperowana czekolada :)
3783 dni temu
Justyno, jak najbardziej możesz wykorzystać wiśnie w syropie :)
Odpowiedz
3784 dni temu
A czy zamiast wisni w kompocie można użyć wiśni w syropie?
Odpowiedz
3940 dni temu
Równie dobrze można przygotować to tak, że wierzch ozdabia się roztopioną czekoladą i gdzieniegdzie skrapia się jogurtem wiśniowym, który w tym przypadku stanowi kwiatki wiśni.
Odpowiedz
4134 dni temu
Chochelko im większa blaszka, tym łatwiej będzie zwinąć roladę, dlatego najlepiej jest użyć blachy jak najbardziej zbliżonej do wymiarów piekarnika.
Odpowiedz
4135 dni temu
A ciasto pieczemy na blaszce o jakich wymiarach?
Odpowiedz
4217 dni temu
Rolada jest bardzo pyszniutka ,mniam..wszyscy byli zachwyceni
Odpowiedz
4265 dni temu
Można wiedzieć, jaki wymiar ma ta blaszka, którą używa p. Paweł? Byłbym wdzięczny,
Odpowiedz
4265 dni temu
Drogi Gościu, tak, to jest ten sam produkt :)
Odpowiedz
4265 dni temu
czy mączka ziemniaczana z przepisu to to samo co mąka ziemniaczana?
Odpowiedz
4268 dni temu
Extra i wygląda super
Odpowiedz
4290 dni temu
zrobiłam dwa razy i mimo najszczerszych chęci dwa razy nie wyszło, moim zdaniem biszkopt nie powinien byc robiony na samej mace ziemniaczanej..wychodzi zakalec
Odpowiedz
4315 dni temu
Zrobiłam i polecam! Zmieniłam mus; zamiast wiśni dodałam zmiksowane czarne jagody w soku własnym. Ciasto bardzo ładnie urosło: było gotowe po 10 minutach, dla pewności poczekałam jeszcze minutę. Ciasto było dość suche ale z musem bardzo dobrze się uzupełniało. Musu można zrobić trochę mniej.
Odpowiedz
4316 dni temu
Asiu, aby ciasto nie było surowe, potrzymaj je w piekarniku nieco dłużej. Przed wyjęciem go z piekarnika możesz zrobić "test suchego patyczka" - wbij drewnianą wykałaczkę w ciasto, jeśli po wyjęciu będzie sucha, to ciasto jest gotowe.
Odpowiedz
4318 dni temu
Poproszę o podpowiedź - robiłam tą roladę a raczej próbowałam ją zrobić już trzy razy. Ciasto cały czas od spodu mam surowe i już tracę nadzieję, że kiedykolwiek mi się ono uda.
Odpowiedz
4322 dni temu
Roladka pyszniutka,ciasto pulchne a mus super .Pyszne ciasto panie Piotrze.
Odpowiedz
4323 dni temu
bombowy mus robiłem tą rolade ,a mam 12lat całkiem spoko woj śląskie ,Myszków ul Gruchla
Odpowiedz
4323 dni temu
super wiencej i smaczniej czy to Okrasa dał przepis
Odpowiedz
zobacz wszystkie