zobacz film Rolada z kraju Kwitnącej Wiśni

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Ciasto

Buraka obieramy i ścieramy na tarce. Odsączamy sok i odkładamy go do późniejszego wykorzystania.

Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Do ubitych jaj z cukrem przesiewamy mączkę ziemniaczaną. Bardzo delikatnie mieszamy w celu wymieszania się wszystkich składników. Dodajemy odrobinę soku z buraka (kolor rolady po upieczeniu powinien być jasnoróżowy).

Tak przygotowaną masę równomiernie rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze 190°C (termoobieg) przez mniej więcej 10-14 minut. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystudzenia.

Mus wiśniowy

Odsączone z kompotu wiśnie i cukier puder dodajemy do miski, miksujemy, dodajemy sok z 1/2 cytryny i niewielką ilość soku z buraka. W osobnej miseczce moczymy żelatynę w wodzie. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Następnie żelatynę łączymy ze zmiksowanymi wiśniami.

Śmietankę ubijamy za pomocą miksera (uważnie obserwujemy proces ubijania się śmietany, nie możemy dopuścić, by ze śmietany zrobiło się masło). Mus wiśniowy łączymy z ubitą śmietanką. Ostudzone ciasto przekładamy na pergamin (górą do dołu), z ciasta zdejmujemy papier, na którym się piekło.

Mus wiśniowy rozkładamy na całej powierzchni rolady. Chwilę czekamy, aż mus zacznie żelować. Za pomocą pergaminu leżącego pod spodem zwijamy roladę i wkładamy do lodówki na mniej więcej godzinę.

Dekoracja

Roladę posypujemy obficie cukrem pudrem. Dekorujemy elementami dekoracyjnymi z czekolady i dragantu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (23)

Avatar
  • Gość Gość
    2125 dni temu
    Witam, o jakich wymiarach jest blacha ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2124 dni temu
    Tutaj najlepiej sprawdzi się duża blacha (zbliżona wielkością do blachy piekarnikowej), na której masa rozleje się tworząc szeroki placek, który później łatwiej będzie zwinąć w roladę.
  • Gość Gość
    2152 dni temu
    Czy rolada się uda bez dodatu soku z buraka? Czy trzeba dac trochę wody?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2151 dni temu
    Uda się. Można pominąć sok :)
  • Gość Gość
    2864 dni temu
    Witam,czy dekoracja czekoladowa zrobiona jest z czekolady plastycznej czy jest to stemperowana czekolada i wycisnieta z kornecika? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2864 dni temu
    Jest to temperowana czekolada :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3391 dni temu
    Justyno, jak najbardziej możesz wykorzystać wiśnie w syropie :)

    odpowiedz

  • Justyna Justyna
    3392 dni temu
    A czy zamiast wisni w kompocie można użyć wiśni w syropie?

    odpowiedz

  • Piotrek Piotrek
    3548 dni temu
    Równie dobrze można przygotować to tak, że wierzch ozdabia się roztopioną czekoladą i gdzieniegdzie skrapia się jogurtem wiśniowym, który w tym przypadku stanowi kwiatki wiśni.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3742 dni temu
    Chochelko im większa blaszka, tym łatwiej będzie zwinąć roladę, dlatego najlepiej jest użyć blachy jak najbardziej zbliżonej do wymiarów piekarnika.

    odpowiedz

  • chochelka chochelka
    3743 dni temu
    A ciasto pieczemy na blaszce o jakich wymiarach?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3825 dni temu
    Rolada jest bardzo pyszniutka ,mniam..wszyscy byli zachwyceni

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3873 dni temu
    Można wiedzieć, jaki wymiar ma ta blaszka, którą używa p. Paweł? Byłbym wdzięczny,

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3873 dni temu
    Drogi Gościu, tak, to jest ten sam produkt :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3873 dni temu
    czy mączka ziemniaczana z przepisu to to samo co mąka ziemniaczana?

    odpowiedz

  • mipi mipi
    3876 dni temu
    Extra i wygląda super

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3898 dni temu
    zrobiłam dwa razy i mimo najszczerszych chęci dwa razy nie wyszło, moim zdaniem biszkopt nie powinien byc robiony na samej mace ziemniaczanej..wychodzi zakalec

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3923 dni temu
    Zrobiłam i polecam! Zmieniłam mus; zamiast wiśni dodałam zmiksowane czarne jagody w soku własnym. Ciasto bardzo ładnie urosło: było gotowe po 10 minutach, dla pewności poczekałam jeszcze minutę. Ciasto było dość suche ale z musem bardzo dobrze się uzupełniało. Musu można zrobić trochę mniej.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3924 dni temu
    Asiu, aby ciasto nie było surowe, potrzymaj je w piekarniku nieco dłużej. Przed wyjęciem go z piekarnika możesz zrobić "test suchego patyczka" - wbij drewnianą wykałaczkę w ciasto, jeśli po wyjęciu będzie sucha, to ciasto jest gotowe.

    odpowiedz

  • Asia Asia
    3926 dni temu
    Poproszę o podpowiedź - robiłam tą roladę a raczej próbowałam ją zrobić już trzy razy. Ciasto cały czas od spodu mam surowe i już tracę nadzieję, że kiedykolwiek mi się ono uda.

    odpowiedz

  • Marta Marta
    3930 dni temu
    Roladka pyszniutka,ciasto pulchne a mus super .Pyszne ciasto panie Piotrze.

    odpowiedz

  • baterfild baterfild
    3931 dni temu
    bombowy mus robiłem tą rolade ,a mam 12lat całkiem spoko woj śląskie ,Myszków ul Gruchla

    odpowiedz

  • baterfild baterfild
    3931 dni temu
    super wiencej i smaczniej czy to Okrasa dał przepis

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!