
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ciasto
Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Do ubitych jaj z cukrem przesiewamy mączkę ziemniaczaną. Bardzo delikatnie mieszamy w celu wymieszania się wszystkich składników. Dodajemy odrobinę soku z buraka (kolor rolady po upieczeniu powinien być jasnoróżowy).
Tak przygotowaną masę równomiernie rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze 190°C (termoobieg) przez mniej więcej 10-14 minut. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystudzenia.
Mus wiśniowy
Odsączone z kompotu wiśnie i cukier puder dodajemy do miski, miksujemy, dodajemy sok z 1/2 cytryny i niewielką ilość soku z buraka. W osobnej miseczce moczymy żelatynę w wodzie. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Następnie żelatynę łączymy ze zmiksowanymi wiśniami.
Śmietankę ubijamy za pomocą miksera (uważnie obserwujemy proces ubijania się śmietany, nie możemy dopuścić, by ze śmietany zrobiło się masło). Mus wiśniowy łączymy z ubitą śmietanką. Ostudzone ciasto przekładamy na pergamin (górą do dołu), z ciasta zdejmujemy papier, na którym się piekło.
Mus wiśniowy rozkładamy na całej powierzchni rolady. Chwilę czekamy, aż mus zacznie żelować. Za pomocą pergaminu leżącego pod spodem zwijamy roladę i wkładamy do lodówki na mniej więcej godzinę.
Dekoracja
Roladę posypujemy obficie cukrem pudrem. Dekorujemy elementami dekoracyjnymi z czekolady i dragantu.
Zobacz podobne
przepisy
Wiśniowe Sushi
Ryż na mleku, wiśnie i czekoladowa żelka. Tradycyjna japońska potrawa w słodkiej wersji zaskoczy niejednego łasucha!

Herbaciana rolada z mlecznym kremem
Lekka, słodka rolada z pysznym kremem to idealny dodatek do kawy lub herbaty oraz doskonała opcja na słodki poczęstunek.

Rolada czekoladowa z musem kawowo-rumowym
Smakowity rulon z ciemnego biszkoptu wypełniony aromatycznym musem na bazie kawy i czekolady. Goście będą zachwyceni.

Rolada bezowa z musem truskawkowym
Najlepszy deser na lato! Puszysty owocowo-śmietankowy mus owinięty w lekką bezę stanie się hitem Twojego domu!

Komentarze (23)
1212 dni temu
Witam, o jakich wymiarach jest blacha ?
odpowiedz
1211 dni temu
Tutaj najlepiej sprawdzi się duża blacha (zbliżona wielkością do blachy piekarnikowej), na której masa rozleje się tworząc szeroki placek, który później łatwiej będzie zwinąć w roladę.
1239 dni temu
Czy rolada się uda bez dodatu soku z buraka? Czy trzeba dac trochę wody?
odpowiedz
1238 dni temu
Uda się. Można pominąć sok :)
1951 dni temu
Witam,czy dekoracja czekoladowa zrobiona jest z czekolady plastycznej czy jest to stemperowana czekolada i wycisnieta z kornecika? :)
odpowiedz
1951 dni temu
Jest to temperowana czekolada :)
2478 dni temu
Justyno, jak najbardziej możesz wykorzystać wiśnie w syropie :)
odpowiedz
2479 dni temu
A czy zamiast wisni w kompocie można użyć wiśni w syropie?
odpowiedz
2635 dni temu
Równie dobrze można przygotować to tak, że wierzch ozdabia się roztopioną czekoladą i gdzieniegdzie skrapia się jogurtem wiśniowym, który w tym przypadku stanowi kwiatki wiśni.
odpowiedz
2829 dni temu
Chochelko im większa blaszka, tym łatwiej będzie zwinąć roladę, dlatego najlepiej jest użyć blachy jak najbardziej zbliżonej do wymiarów piekarnika.
odpowiedz
2830 dni temu
A ciasto pieczemy na blaszce o jakich wymiarach?
odpowiedz
2912 dni temu
Rolada jest bardzo pyszniutka ,mniam..wszyscy byli zachwyceni
odpowiedz
2960 dni temu
Można wiedzieć, jaki wymiar ma ta blaszka, którą używa p. Paweł? Byłbym wdzięczny,
odpowiedz
2960 dni temu
Drogi Gościu, tak, to jest ten sam produkt :)
odpowiedz
2960 dni temu
czy mączka ziemniaczana z przepisu to to samo co mąka ziemniaczana?
odpowiedz
2963 dni temu
Extra i wygląda super
odpowiedz
2984 dni temu
zrobiłam dwa razy i mimo najszczerszych chęci dwa razy nie wyszło, moim zdaniem biszkopt nie powinien byc robiony na samej mace ziemniaczanej..wychodzi zakalec
odpowiedz
3010 dni temu
Zrobiłam i polecam! Zmieniłam mus; zamiast wiśni dodałam zmiksowane czarne jagody w soku własnym. Ciasto bardzo ładnie urosło: było gotowe po 10 minutach, dla pewności poczekałam jeszcze minutę. Ciasto było dość suche ale z musem bardzo dobrze się uzupełniało. Musu można zrobić trochę mniej.
odpowiedz
3011 dni temu
Asiu, aby ciasto nie było surowe, potrzymaj je w piekarniku nieco dłużej. Przed wyjęciem go z piekarnika możesz zrobić "test suchego patyczka" - wbij drewnianą wykałaczkę w ciasto, jeśli po wyjęciu będzie sucha, to ciasto jest gotowe.
odpowiedz
3012 dni temu
Poproszę o podpowiedź - robiłam tą roladę a raczej próbowałam ją zrobić już trzy razy. Ciasto cały czas od spodu mam surowe i już tracę nadzieję, że kiedykolwiek mi się ono uda.
odpowiedz
3017 dni temu
Roladka pyszniutka,ciasto pulchne a mus super .Pyszne ciasto panie Piotrze.
odpowiedz
3017 dni temu
bombowy mus robiłem tą rolade ,a mam 12lat całkiem spoko woj śląskie ,Myszków ul Gruchla
odpowiedz
3018 dni temu
super wiencej i smaczniej czy to Okrasa dał przepis
odpowiedz
zobacz wszystkie