Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ciasto
Buraka obieramy i ścieramy na tarce. Odsączamy sok i odkładamy go do późniejszego wykorzystania.
Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Do ubitych jaj z cukrem przesiewamy mączkę ziemniaczaną. Bardzo delikatnie mieszamy w celu wymieszania się wszystkich składników. Dodajemy odrobinę soku z buraka (kolor rolady po upieczeniu powinien być jasnoróżowy).
Tak przygotowaną masę równomiernie rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze 190°C (termoobieg) przez mniej więcej 10-14 minut. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystudzenia.
Mus wiśniowy
Odsączone z kompotu wiśnie i cukier puder dodajemy do miski, miksujemy, dodajemy sok z 1/2 cytryny i niewielką ilość soku z buraka. W osobnej miseczce moczymy żelatynę w wodzie. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Następnie żelatynę łączymy ze zmiksowanymi wiśniami.
Śmietankę ubijamy za pomocą miksera (uważnie obserwujemy proces ubijania się śmietany, nie możemy dopuścić, by ze śmietany zrobiło się masło). Mus wiśniowy łączymy z ubitą śmietanką. Ostudzone ciasto przekładamy na pergamin (górą do dołu), z ciasta zdejmujemy papier, na którym się piekło.
Mus wiśniowy rozkładamy na całej powierzchni rolady. Chwilę czekamy, aż mus zacznie żelować. Za pomocą pergaminu leżącego pod spodem zwijamy roladę i wkładamy do lodówki na mniej więcej godzinę.
Dekoracja
Roladę posypujemy obficie cukrem pudrem. Dekorujemy elementami dekoracyjnymi z czekolady i dragantu.
Zobacz podobne
przepisy
Rolada bezowa z musem truskawkowym
Najlepszy deser na lato! Puszysty owocowo-śmietankowy mus owinięty w lekką bezę stanie się hitem Twojego domu!
Rolada czekoladowa z musem kawowo-rumowym
Smakowity rulon z ciemnego biszkoptu wypełniony aromatycznym musem na bazie kawy i czekolady. Goście będą zachwyceni.
Herbaciana rolada z mlecznym kremem
Lekka, słodka rolada z pysznym kremem to idealny dodatek do kawy lub herbaty oraz doskonała opcja na słodki poczęstunek.
Wiśniowe Sushi
Ryż na mleku, wiśnie i czekoladowa żelka. Tradycyjna japońska potrawa w słodkiej wersji zaskoczy niejednego łasucha!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto marchewkowe
- Domek z piernika
- Sernik krakowski
- Świąteczne pierniczki
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto na pierogi
- Zupa grzybowa z makaronem
- Błyskawiczne pierniczki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pieczona ryba po grecku
- Przekąski sylwestrowe
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Wegańska ryba po grecku
- Wigilijny makowiec
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (23)
2144 dni temu
Witam, o jakich wymiarach jest blacha ?
odpowiedz
2143 dni temu
Tutaj najlepiej sprawdzi się duża blacha (zbliżona wielkością do blachy piekarnikowej), na której masa rozleje się tworząc szeroki placek, który później łatwiej będzie zwinąć w roladę.
2171 dni temu
Czy rolada się uda bez dodatu soku z buraka? Czy trzeba dac trochę wody?
odpowiedz
2170 dni temu
Uda się. Można pominąć sok :)
2883 dni temu
Witam,czy dekoracja czekoladowa zrobiona jest z czekolady plastycznej czy jest to stemperowana czekolada i wycisnieta z kornecika? :)
odpowiedz
2883 dni temu
Jest to temperowana czekolada :)
3410 dni temu
Justyno, jak najbardziej możesz wykorzystać wiśnie w syropie :)
odpowiedz
3411 dni temu
A czy zamiast wisni w kompocie można użyć wiśni w syropie?
odpowiedz
3567 dni temu
Równie dobrze można przygotować to tak, że wierzch ozdabia się roztopioną czekoladą i gdzieniegdzie skrapia się jogurtem wiśniowym, który w tym przypadku stanowi kwiatki wiśni.
odpowiedz
3761 dni temu
Chochelko im większa blaszka, tym łatwiej będzie zwinąć roladę, dlatego najlepiej jest użyć blachy jak najbardziej zbliżonej do wymiarów piekarnika.
odpowiedz
3762 dni temu
A ciasto pieczemy na blaszce o jakich wymiarach?
odpowiedz
3844 dni temu
Rolada jest bardzo pyszniutka ,mniam..wszyscy byli zachwyceni
odpowiedz
3892 dni temu
Można wiedzieć, jaki wymiar ma ta blaszka, którą używa p. Paweł? Byłbym wdzięczny,
odpowiedz
3892 dni temu
Drogi Gościu, tak, to jest ten sam produkt :)
odpowiedz
3892 dni temu
czy mączka ziemniaczana z przepisu to to samo co mąka ziemniaczana?
odpowiedz
3895 dni temu
Extra i wygląda super
odpowiedz
3917 dni temu
zrobiłam dwa razy i mimo najszczerszych chęci dwa razy nie wyszło, moim zdaniem biszkopt nie powinien byc robiony na samej mace ziemniaczanej..wychodzi zakalec
odpowiedz
3942 dni temu
Zrobiłam i polecam! Zmieniłam mus; zamiast wiśni dodałam zmiksowane czarne jagody w soku własnym. Ciasto bardzo ładnie urosło: było gotowe po 10 minutach, dla pewności poczekałam jeszcze minutę. Ciasto było dość suche ale z musem bardzo dobrze się uzupełniało. Musu można zrobić trochę mniej.
odpowiedz
3943 dni temu
Asiu, aby ciasto nie było surowe, potrzymaj je w piekarniku nieco dłużej. Przed wyjęciem go z piekarnika możesz zrobić "test suchego patyczka" - wbij drewnianą wykałaczkę w ciasto, jeśli po wyjęciu będzie sucha, to ciasto jest gotowe.
odpowiedz
3945 dni temu
Poproszę o podpowiedź - robiłam tą roladę a raczej próbowałam ją zrobić już trzy razy. Ciasto cały czas od spodu mam surowe i już tracę nadzieję, że kiedykolwiek mi się ono uda.
odpowiedz
3949 dni temu
Roladka pyszniutka,ciasto pulchne a mus super .Pyszne ciasto panie Piotrze.
odpowiedz
3950 dni temu
bombowy mus robiłem tą rolade ,a mam 12lat całkiem spoko woj śląskie ,Myszków ul Gruchla
odpowiedz
3950 dni temu
super wiencej i smaczniej czy to Okrasa dał przepis
odpowiedz
zobacz wszystkie