Mąka ziemniaczana - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Wytrawne pączki ziemniaczane z airfryera
Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i wypełnione aromatycznym farszem – wytrawne pączki ziemniaczane z airfryera to pomysł Karola na oryginalne danie z warzywnym twistem.

Makaron konjac z kurczakiem z airfryera
Przygotowane w airfryerze danie w azjatyckim stylu z soczystym kurczakiem, chrupiącymi warzywami i makaronem konjac to świetny pomysł na szybki obiad lub kolację.

Wegański sernik roślinny na ciasteczkowym spodzie
Kremowy sernik wegański na chrupiącym spodzie z marchewkowych ciastek sprawdzi się idealnie jako deser na święta dla miłośników roślinnych wypieków i nie tylko!

Babka pistacjowa
Ta puszysta babka pistacjowa z delikatną polewą zasługuje na miano królowej każdego wielkanocnego stołu!

Minibezy wielkanocne z kremem mango
Lekkie i chrupiące bezy w połączeniu z delikatnym kremem mango idealnie odnajdą się na każdym wielkanocnym stole. Takie nie za słodkie!

Żelazne kluski z suszoną cebulą i wędzonym twarogiem
Klasyka kuchni regionalnej, czyli żelazne kluski, w nowym wydaniu. Przygotuj to danie na najbliższy obiad i przekonaj się, jak smakuje z dodatkiem suszonej cebuli w oleju i wędzonego twarogu.

„Wegeskrzydełka” z boczniaków – jak z fast foodu
Najbardziej chrupiące i najsmaczniejsze wegańskie „skrzydełka” przygotowane z boczniaków. Gwarantujemy, że mimo stosunkowo niewielkiego dodatku tłuszczu, jedząc je, poczujesz się, jak w restauracji fast food.

Sałatka z kurczakiem teriyaki
Mnóstwo warzyw, wyjątkowy sos i kawałki kurczaka w chrupiącym cieście – to właśnie z tych składników powstaje sałatka z kurczakiem teriyaki. Przygotuj ją i ciesz się pysznym i sycącym daniem w stylu azjatyckim.

Wilgotny biszkopt z olejem
Puszysty i wilgotny biszkopt z dodatkiem oleju – zapewniamy, że zawsze wyrasta! Przygotuj go i zadbaj, aby każdy Twój kolejny tort był idealny!


Galaretki z syropu z kwiatów czarnego bzu
Słodkie i smakujące latem galaretki z syropu z kwiatów czarnego bzu. To pyszna i szybka w przygotowaniu przekąska, która zachwyci każdego, kto jej spróbuje.

Cytrynowiec
Cytrynowiec to wyjątkowe ciasto, które zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Delikatny biszkopt w połączeniu z aksamitną masą budyniową i orzeźwiającą pianką cytrynową tworzy harmonijny smak, któremu trudno się oprzeć. Przygotuj to bajecznie pyszne ciasto wraz z nami!
 (1)-1.webp)
Ciasto królewiec
Ciasto królewiec, znany także jako miodownik, to deser o niezwykłym aromacie, który łączy delikatne warstwy biszkoptu i miodowego ciasta z puszystą, kremową masą i polewą z ciemnej czekolady. To ciasto, które podbije serca wszystkich biesiadników! Przygotuj to świąteczne ciasto wraz z nami!

Szarlotka z bezą
Masz ochotę na aromatyczną szarlotkę z delikatną, chrupiącą bezą na wierzchu? Nasz przepis z pewnością Ci się spodoba! Połączenie słodkich jabłek, kruchego ciasta i puszystej bezy, które razem tworzą prawdziwą ucztę dla podniebienia. Zrób to pyszne ciasto wraz z nami!

Kuleczki ziemniaczane
Kuleczki ziemniaczane to chrupiąca i pyszna przekąska, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu i nie tylko. Nasz prosty przepis pozwala na stworzenie złocistych kulek, które w środku pozostają miękkie i puszyste. Można je przygotować zarówno w wersji smażonej, jak i pieczonej, w zależności od preferencji. Sprawdź, jak zrobić pyszne kulki z ziemniaków!

Czy mąka ziemniaczana jest zdrowa?
Mąka ziemniaczana jest źródłem błonnika, tiaminy, niacyny, witamin z grupy B. Zawiera również magnez i fosfor. Te wartości odżywcze w połączeniu z lekkostrawnością czynią ją pożądanym elementem diety, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu.
Z czego jest mąka ziemniaczana?
Mąka ziemniaczana jest produkowana z ziemniaków, które gotuje się w całości, a następnie odparowuje i miele razem ze skórką.
Czy mąka ziemniaczana ma gluten?
Mąka ziemniaczana nie ma w swym składzie glutenu. Jej produkcja odbywa się też najczęściej w miejscach przeznaczonych jedynie do przetwarzania ziemniaków, dlatego ryzyko zanieczyszczenia jakimkolwiek zbożem na tym etapie właściwie nie występuje. Istnieje ono natomiast w momencie transportu oraz sprzedaży, gdy produkty bezglutenowe eksponowane są zwykle w sąsiedztwie artykułów zbożowych.
Czy mąka ziemniaczana tuczy?
Wartość energetyczna mąki ziemniaczanej może niektórych zniechęcać do jej stosowania w kuchni, bowiem w 100 gramach jest aż 357 kalorii. Z drugiej strony dużo w niej błonnika i lekkostrawnych węglowodanów, dlatego układ pokarmowy szybko i sprawnie poradzi sobie z jej strawieniem. Mąka ziemniaczana nie tuczy, jeśli tylko używamy jej z umiarem, a przecież rzadko używa się jej w dużych ilościach.
Jakie właściwości ma mąka ziemniaczana?
Mąka ziemniaczana ma wiele właściwości. Najszersze zastosowanie ma w kuchni jako zagęszczacz do sosów, zup oraz innych dań o zbyt płynnej konsystencji. Stanowi też niezbędny składnik budyniu, kisielu, dodaje się ją do ciast oraz pieczywa, ponieważ przedłuża ich świeżość. Mąki ziemniaczanej używa się także w celach leczniczych, np. jako element kleiku regenerującego i osłaniającego układ pokarmowy lub główny składnik krochmalu w kąpieli, która ma na celu złagodzenie dolegliwości skórnych. Proszek uzyskiwany z ziemniaków jest bowiem tak łagodny, że można go używać nawet jako zasypki dla niemowlaków podczas pieluszkowania. Ten typ mąki z powodzeniem posłuży także jako kosmetyk, bo zastąpi suchy szampon wchłaniający nadmiar sebum ze skóry głowy i odświeżający włosy, a nawet znajdzie zastosowanie jako puder transparentny.
Czy mąka ziemniaczana to skrobia?
Wbrew powszechnej opinii, z którą spotykamy się w Polsce, mąka ziemniaczana to na pewno nie to samo, co skrobia. Różnica między nimi jest dość istotna, ponieważ dotyczy procesu produkcji. Tę pierwszą otrzymujemy z ugotowanych wcześniej ziemniaków, podczas gdy skrobia powstaje z surowych bulw tego warzywa, które zostają roztarte, a następnie pozbawione skrobi w wyniku wypłukiwania. Mąkę ziemniaczaną rozpoznamy po sypkiej konsystencji i żółtej barwie oraz nieco większej wadze. Skrobia natomiast ma zwartą konsystencję białego proszku, który jest minimalnie lżejszy od mąki.
Pamiętajmy, że używanie mąki ziemniaczanej zamiennie ze skrobią nie przyniesie pożądanych efektów. Każda z nich charakteryzuje się bowiem innymi właściwościami. Podczas zakupów poświęćmy więc chwilę na dokładne zapoznanie się z etykietą na opakowaniu, aby przypadkiem nie pomylić tych dwóch produktów. Tylko z użyciem mąki ziemniaczanej uda nam się zrobić m.in. przepyszne pyzy ziemniaczane.