zobacz film Żelazne kluski z suszoną cebulą i wędzonym twarogiem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o drobnych oczkach

Przygotuj wcześniej:

Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i w sitku połóż na misce, aby odciekła z nich woda. Mocno je odcedź.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Do odcedzonych z nadmiaru wody ziemniaków dodajemy jajka i sól. Całość dokładnie mieszamy, następnie dodajemy do masy mąkę ziemniaczaną i krochmal pozostały na dnie naczynia, do którego odciekały ziemniaki.

WSKAZÓWKA! W razie potrzeby, aby ciasto miało odpowiednią gęstość, możemy dodać do niego więcej mąki pszennej.

KROK 2: GOTUJEMY KLUSKI

Lekko namoczoną w wodzie łyżką nabieramy ciasto (pół łyżki). Kluski gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5-6 minut.

KROK 3: PODSUSZAMY CEBULKĘ

W trakcie gotowania klusek cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Następnie przekładamy ją na patelnię, zalewamy olejem i podsuszamy na niewielkim ogniu, aż stanie się chrupka i złota.

KROK 4: PODAJEMY ŻELAZNE KLUSKI

Natkę pietruszki siekamy. Do podsuszonej cebulki dodajemy ugotowane żelazne kluski i krótko je podsmażamy. Tak przygotowane kluski przekładamy na talerz i dekorujemy drobno posiekaną pietruszką oraz wędzonym twarogiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!