
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
Przygotuj wcześniej:
Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i w sitku połóż na misce, aby odciekła z nich woda. Mocno je odcedź.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Do odcedzonych z nadmiaru wody ziemniaków dodajemy jajka i sól. Całość dokładnie mieszamy, następnie dodajemy do masy mąkę ziemniaczaną i krochmal pozostały na dnie naczynia, do którego odciekały ziemniaki.
WSKAZÓWKA! W razie potrzeby, aby ciasto miało odpowiednią gęstość, możemy dodać do niego więcej mąki pszennej.
KROK 2: GOTUJEMY KLUSKI
Lekko namoczoną w wodzie łyżką nabieramy ciasto (pół łyżki). Kluski gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5-6 minut.
KROK 3: PODSUSZAMY CEBULKĘ
W trakcie gotowania klusek cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Następnie przekładamy ją na patelnię, zalewamy olejem i podsuszamy na niewielkim ogniu, aż stanie się chrupka i złota.
KROK 4: PODAJEMY ŻELAZNE KLUSKI
Natkę pietruszki siekamy. Do podsuszonej cebulki dodajemy ugotowane żelazne kluski i krótko je podsmażamy. Tak przygotowane kluski przekładamy na talerz i dekorujemy drobno posiekaną pietruszką oraz wędzonym twarogiem.
Zobacz podobne
przepisy
Kopytka z batatów
Kinga Paruzel wie, jak urozmaicić klasykę! Przygotuj kopytka z batatów z nutą gałki muszkatołowej i masłem szałwiowym!

Szaraki z pieczonym łososiem i kremowym szpinakiem
Szaraki to krótko gotowane kluski ziemniaczane. Zobacz, jak smakują w połączeniu z pieczonym łososiem i szpinakiem!


Kartacze z mięsem
Poznaj klasyczny przepis z rodzinnego domu Karola Okrasy! Przygotuj kartacze z mięsem wieprzowym i podprażoną cebulką.

Leniwe pierogi
Łatwy przepis na pyszne kluski leniwe z okrasą orzechową! Sprawdź przepis Pawła Małeckiego na słodkie kopytka!

Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)