
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
Przygotuj wcześniej:
Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i w sitku połóż na misce, aby odciekła z nich woda. Mocno je odcedź.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Do odcedzonych z nadmiaru wody ziemniaków dodajemy jajka i sól. Całość dokładnie mieszamy, następnie dodajemy do masy mąkę ziemniaczaną i krochmal pozostały na dnie naczynia, do którego odciekały ziemniaki.
WSKAZÓWKA! W razie potrzeby, aby ciasto miało odpowiednią gęstość, możemy dodać do niego więcej mąki pszennej.
KROK 2: GOTUJEMY KLUSKI
Lekko namoczoną w wodzie łyżką nabieramy ciasto (pół łyżki). Kluski gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5-6 minut.
KROK 3: PODSUSZAMY CEBULKĘ
W trakcie gotowania klusek cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Następnie przekładamy ją na patelnię, zalewamy olejem i podsuszamy na niewielkim ogniu, aż stanie się chrupka i złota.
KROK 4: PODAJEMY ŻELAZNE KLUSKI
Natkę pietruszki siekamy. Do podsuszonej cebulki dodajemy ugotowane żelazne kluski i krótko je podsmażamy. Tak przygotowane kluski przekładamy na talerz i dekorujemy drobno posiekaną pietruszką oraz wędzonym twarogiem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kutia
- Jajka na miękko
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Pierniki
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ciasto na pierogi
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Łazanki
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Sernik pistacjowy
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Burek ze szpinakiem
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Spaghetti carbonara
- Makówki śląskie
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Piernik świąteczny
- Ciasto marchewkowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
106 dni temu
Cebulki nie trzeba aż tak długo i na chrupko smażyć, a same kluski z wędzonym twarogiem to super pomysł. Lżejsze niż z boczkiem a równie pyszne 😋
Odpowiedz