Kopytka z batatów

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • ugniatacz do ziemniaków
  • stolnicę

KROK 1: GOTUJEMY BATAT

Batat obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i studzimy.

KROK 2: WYRABIAMY CIASTO NA KOPYTKA

Po przestudzeniu ugniatamy batat na purée. Dodajemy jajko i mąkę ziemniaczaną, a następnie wszystko razem mieszamy.

Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do gotowej masy stopniowo dosypujemy mąkę pszenną i cały czas mieszamy. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Jeżeli jest za rzadkie, dodajemy więcej mąki.

KROK 3: FORMUJEMY KOPYTKA

Stolnicę posypujemy mąką. Z ciasta formujemy wałeczek i kroimy go na mniejsze kawałki mniej więcej co 2 cm, tworząc kopytka. Kluseczki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do momentu, kiedy wypłyną na wierzch.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY MASŁO SZAŁWIOWE

Na patelni roztapiamy masło i dodajemy dwa listki świeżej szałwii. Masło podgrzewamy tak długo, aż poczujemy jego orzechowy zapach. Dodajemy kopytka i obtaczamy je w gorącym tłuszczu.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Dodaj swój komentarz
Avatar
  • Gość Gość
    1810 dni temu
    Przy zachowaniu proporcji, powstaje dość luźne ciasto, które da się urobić w wałek przy dużym podsypaniu mąką. Po podsmażeniu na maśle z szałwią i boczkiem (bez akcentu mięsnego, daję radę tylko w piątek) powstało smaczne i lekkie danie danie. Zdobyło akceptację 2 córek i żony. Dziękuję pani Kingo!

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    1964 dni temu
    Strasznie mączne ciasto, smak/słodycz batata-niewyczuwalne. Jedyne co zostaje z batata po ugotowaniu tych kopytek to ładny kolor i chyba tylko pod tym względem jest to atrakcyjny przepis. Polowa czasu przygotowania to wyrabianie ciasta bo ciagle trzeba dodawać maki, w pewnym momencie już strach dodawać więcej. Równie dobrze można zrobić kopytka z dyni bo jej smaku tez nie będzie czuć przy tej tonie mąki. Podsumowując: ilość pracy i tym samym poświęconego czasu totalnie nieopłacalna do efektu końcowego.

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    2757 dni temu
    fajne te kopytka! pomimo że jestem kluskowym beztalenciem, te kopytka robiłam troche na oko (batat ważył ok 400g) i wyszły naprawde smaczne. Troche zbite bo najwyraźniej dodałam za dużo mąki. A zamiast szałki użyłam rozmarynu

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    2823 dni temu
    Czy można zastąpić mąkę pszenna pełnoziarnista!?

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2823 dni temu
    Spróbuj z mąką kukurydzianą lub ryżową :)
  • Gość Gość
    2822 dni temu
    a orkiszowa pełnoziarnista?;-)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2822 dni temu
    Możesz spróbować, jednak nie jesteśmy pewni takiego rozwiązania - polecamy ugotować najpierw kilka kopytek na próbę i sprawdzić czy podczas gotowania się nie rozpadną :)
  • Gość Gość
    2977 dni temu
    Czy można przygotować ciasto dzień wcześniej i potem je zamrozić? Czy lepiej ugotować kopytka i następnego dnia odgrzać/odsmażyć?

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2976 dni temu
    Zdecydowanie polecamy ugotowanie wszystkich kopytek i następnego dnia odsmażenie :)
  • Ania Ania
    3066 dni temu
    Pyszne! Cudowna wariacja! Ja zarówno do ciasta jak i do masła dodałam suszonego rozmarynu :) Polecam!

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    3246 dni temu
    Czy mozna by uzyskac informacje jakiej firmy jest lodowka w studiu? bo jest super ladna i wszedzie takiej szukam!:) Pozdr

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3246 dni temu
    Niestety nie udzielamy takich informacji :) Pozdrawiamy!

zobacz wszystkie


Kopytka z batatów to genialny sposób na odświeżenie tradycyjnej polskiej klasyki. Kinga Paruzel, autorka tego wyjątkowego przepisu, udowadnia, że można z powodzeniem zastąpić zwykłe ziemniaki słodkimi batatami, tworząc danie o zupełnie nowym charakterze. Te pomarańczowe kluski z batatów zachowują wszystko, co kochamy w klasycznych kopytkach – delikatną konsystencję i uniwersalność – ale wnoszą do naszych talerzy nutę egzotyki i subtelną słodycz.

Batat, nazywany też słodkim ziemniakiem, idealnie sprawdza się w roli głównego składnika domowych klusek. Jego naturalnie kremowa tekstura sprawia, że kopytka z batata są wyjątkowo delikatne, a lekko słodkawy smak doskonale komponuje się z aromatycznymi dodatkami. Kinga Paruzel w swoim przepisie sięgnęła po gałkę muszkatołową i masło szałwiowe – połączenie, które nadaje potrawie prawdziwie restauracyjny charakter.

Kopytka z batatów – sekret idealnej konsystencji

Przygotowując kluseczki z batatów, najważniejsza jest odpowiednia proporcja składników. Batat zawiera więcej wilgoci niż zwykłe ziemniaki, dlatego receptura Kingi Paruzel precyzyjnie określa ilość mąki pszennej i ziemniaczanej. Ta kombinacja gwarantuje, że nasze gnocchi z batatów będą miały idealną elastyczność – nie rozpadną się podczas gotowania, ale pozostaną przyjemnie miękkie w środku.

Oczywiście wiele zależy od odmiany ziemniaków po jakie na co dzień sięgamy do kopytek. Jeśli używamy właściwych do takich potraw ziemniaków mączystych, to rzeczywiście mają one mniej wilgoci niż bataty. Jeśli jednak używamy ziemniaków raczej wodnistych, to zamiana ich na bataty może być zaskoczeniem dokładnie w odwrotny sposób. Słodkie ziemniaki mogą Ci się wydawać dużo bardziej suche, a tym samym - łatwiejsze w utworzeniu z nich ciasta na kopytka.

Kluczowym momentem jest właściwe ugotowanie batata. Musi być naprawdę miękki, żeby łatwo dał się rozgnieść na gładkie puree. Nie warto się spieszyć – dobrze ugotowany batat to podstawa udanych klusek. Po przestudzeniu dodajemy jajko i mąkę ziemniaczaną, które działają jak naturalne spoiwa, a dopiero na końcu stopniowo dosypujemy mąkę pszenną.

Dalej czas na przyprawy. One też odgrywają ważną rolę! Gałka muszkatołowa, sól i pieprz to nie przypadkowe dodatki – każdy z nich podkreśla słodkawy charakter batata w inny sposób. Gałka muszkatołowa dodaje ciepła i głębi, podczas gdy czarny pieprz wprowadza delikatną ostrość, która balansuje całość.

Kluski z batatów – formowanie i gotowanie

Formowanie klusek z batatów to prawdziwa sztuka, którą warto opanować. Ciasto powinno być gładkie i nieco lepkie, ale nie może być zbyt rzadkie. Jeśli podczas wyrabiania okazuje się, że masa jest za wilgotna, spokojnie dosypujemy więcej mąki pszennej – lepiej dodać jej odrobinę więcej, niż mieć kluski, które się rozpadną.

Stolnicę należy hojnie posypać mąką przed rozpoczęciem pracy. Z ciasta formujemy wałeczek o średnicy około 2 cm, a następnie kroimy go na równe kawałki. Każdy kawałek można dodatkowo lekko spłaszczyć, żeby kopytka z puree z batata miały charakterystyczny kształt. Niektórzy lubią dodatkowo robić małe wgłębienia widelcem – to nie tylko ładnie wygląda, ale też pomaga wszelkim sosom lepiej trzymać się kopytek.

Gotowanie to moment, który wymaga uwagi. Woda musi intensywnie wrzeć i oczywiście być posolona. Gnocchi z batata są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię. Nie należy ich gotować dłużej, bo mogą stać się gumowate.

Kluseczki z batatów z masłem szałwiowym – aromatyczne wykończenie

Masło szałwiowe to absolutny hit w przepisie Kingi Paruzel. Ta prosta, ale elegancka okrasa podkreśla słodycz kluseczek z batatów i nadaje całej potrawie profesjonalny charakter. Szałwia to zioło, które doskonale komponuje się ze słodkimi warzywami – jej lekko mentolowy, a jednocześnie orzechowy aromat tworzy z batatem idealną parę.

Przygotowanie masła szałwiowego wymaga odrobiny cierpliwości. Masło musi się powoli rozgrzać, aż zacznie pachnieć orzechami – to znak, że osiągnęło odpowiednią temperaturę. Świeżą szałwię dodajemy na końcu, żeby zachowała swój intensywny aromat. Bez obaw, zdąży oddać masłu swój aromat! Wystarczą dwa listki – więcej mogłoby przytłoczyć delikatny smak klusek z batata.

Obtaczanie gotowych kopytek w gorącym, aromatycznym tłuszczu to finałowy akord. Każda kluseczka powinna być równomiernie pokryta masłem. To właśnie ten moment sprawia, że domowe kopytka z batatów zyskują restauracyjny wygląd i smak.

Kopytka z batatów – pomysły na podanie i sosy

Kopytka z batatów doskonale komponują się z rozmaitymi sosami i dodatkami. Choć masło szałwiowe to klasyka gatunku, nie tylko z masłem szałwiowym! Warto eksperymentować z innymi smakami. Sos śmietanowy z suszonymi pomidorami i bazylią podkreśla słodkawy charakter klusek z batatów, a dodatek piniowych orzeszków wprowadza przyjemne chrupnięcie.

Miłośnicy bardziej wyrazistych smaków mogą sięgnąć po sos serowy – parmezan lub gorgonzola tworzą z gnocchi z batatów prawdziwie wykwintną kompozycję. Wystarczy roztopić ulubiony ser z odrobiną śmietany i przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Jeszcze prostszy pomysł to klasyczne masło czosnkowe z natką pietruszki – czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze.

Na jesienno-zimowy nastrój sprawdzi się sos grzybowy. Podsmażone pieczarki lub grzyby leśne w kremowym sosie idealnie współgrają ze słodyczą kluseczek z batatów. Można też pokusić się o sos dyniowy – inna odmiana tej samej rodziny warzyw stworzy harmonijną całość. Taki sos powinien być jednak przygotowany na ostro, inaczej danie może okazać zbyt mdłe.

Jeśli chodzi o dodatki, kopytka z puree z batata doskonale przyjmują prażone nasiona słonecznika, dyni czy sezamu. Świeże zioła – tymianek, rozmaryn czy oregano – wniosą aromatyczną świeżość. A dla fanów kontrastów: kilka kropel soku z cytryny rozjaśni całą kompozycję i zbalansuje słodkawy smak batata.

Jeśli przypadły Ci do gustu kopytka z batatów Kingi Paruzel, koniecznie sprawdź inne kreatywne interpretacje klusek polskich, które znajdziesz w Kuchni Lidla. Kopytka gryczane z delikatnym bolognese autorstwa Karola Okrasy to przepiękne połączenie polskiej tradycji z włoskim temperamentem – pachnące bazylią kluski z dodatkiem szpinaku doskonale harmonizują z sosem bolońskim.

Równie interesującą propozycją są kopytka razowe ze smażoną kiszoną kapustą, także autorstwa Karola Okrasy. Mąka razowa nadaje kluskom charakterystyczny, nieco orzechowy smak, a smażona kapusta kiszona z lekko słodką nutą tworzy z nimi idealne połączenie.

Jeśli lubisz eksperymenty kulinarne, sięgnij po kaszotto kokosowe z klopsikami z mięsa mielonego z warzywami i kozim serem – również dzieło Karola Okrasy. Ta oryginalna interpretacja włoskiego risotto pokazuje, jak kreatywnie można podejść do tradycyjnych receptur.

Na koniec warto zajrzeć do przepisu na zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym. To dowód na to, że warzywa mogą z powodzeniem zastąpić makaron nawet w klasycznych włoskich daniach – zupełnie jak batat w polskich kopytkach!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl