zobacz film Kopytka z batatów

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • ugniatacz do ziemniaków
  • stolnicę

KROK 1: GOTUJEMY BATAT

Batat obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i studzimy.

KROK 2: WYRABIAMY CIASTO NA KOPYTKA

Po przestudzeniu ugniatamy batat na purée. Dodajemy jajko i mąkę ziemniaczaną, a następnie wszystko razem mieszamy.

Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do gotowej masy stopniowo dosypujemy mąkę pszenną i cały czas mieszamy. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Jeżeli jest za rzadkie, dodajemy więcej mąki.

KROK 3: FORMUJEMY KOPYTKA

Stolnicę posypujemy mąką. Z ciasta formujemy wałeczek i kroimy go na mniejsze kawałki mniej więcej co 2 cm, tworząc kopytka. Kluseczki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do momentu, kiedy wypłyną na wierzch.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY MASŁO SZAŁWIOWE

Na patelni roztapiamy masło i dodajemy dwa listki świeżej szałwii. Masło podgrzewamy tak długo, aż poczujemy jego orzechowy zapach. Dodajemy kopytka i obtaczamy je w gorącym tłuszczu.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Gość Gość
    1379 dni temu
    Przy zachowaniu proporcji, powstaje dość luźne ciasto, które da się urobić w wałek przy dużym podsypaniu mąką. Po podsmażeniu na maśle z szałwią i boczkiem (bez akcentu mięsnego, daję radę tylko w piątek) powstało smaczne i lekkie danie danie. Zdobyło akceptację 2 córek i żony. Dziękuję pani Kingo!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1533 dni temu
    Strasznie mączne ciasto, smak/słodycz batata-niewyczuwalne. Jedyne co zostaje z batata po ugotowaniu tych kopytek to ładny kolor i chyba tylko pod tym względem jest to atrakcyjny przepis. Polowa czasu przygotowania to wyrabianie ciasta bo ciagle trzeba dodawać maki, w pewnym momencie już strach dodawać więcej. Równie dobrze można zrobić kopytka z dyni bo jej smaku tez nie będzie czuć przy tej tonie mąki. Podsumowując: ilość pracy i tym samym poświęconego czasu totalnie nieopłacalna do efektu końcowego.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2326 dni temu
    fajne te kopytka! pomimo że jestem kluskowym beztalenciem, te kopytka robiłam troche na oko (batat ważył ok 400g) i wyszły naprawde smaczne. Troche zbite bo najwyraźniej dodałam za dużo mąki. A zamiast szałki użyłam rozmarynu

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2392 dni temu
    Czy można zastąpić mąkę pszenna pełnoziarnista!?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2392 dni temu
    Spróbuj z mąką kukurydzianą lub ryżową :)
  • Gość Gość
    2391 dni temu
    a orkiszowa pełnoziarnista?;-)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2391 dni temu
    Możesz spróbować, jednak nie jesteśmy pewni takiego rozwiązania - polecamy ugotować najpierw kilka kopytek na próbę i sprawdzić czy podczas gotowania się nie rozpadną :)
  • Gość Gość
    2546 dni temu
    Czy można przygotować ciasto dzień wcześniej i potem je zamrozić? Czy lepiej ugotować kopytka i następnego dnia odgrzać/odsmażyć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2546 dni temu
    Zdecydowanie polecamy ugotowanie wszystkich kopytek i następnego dnia odsmażenie :)
  • Ania Ania
    2635 dni temu
    Pyszne! Cudowna wariacja! Ja zarówno do ciasta jak i do masła dodałam suszonego rozmarynu :) Polecam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2815 dni temu
    Czy mozna by uzyskac informacje jakiej firmy jest lodowka w studiu? bo jest super ladna i wszedzie takiej szukam!:) Pozdr

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2815 dni temu
    Niestety nie udzielamy takich informacji :) Pozdrawiamy!

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!