Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- ugniatacz do ziemniaków
- stolnicę
KROK 1: GOTUJEMY BATAT
Batat obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i studzimy.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO NA KOPYTKA
Po przestudzeniu ugniatamy batat na purée. Dodajemy jajko i mąkę ziemniaczaną, a następnie wszystko razem mieszamy.
Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do gotowej masy stopniowo dosypujemy mąkę pszenną i cały czas mieszamy. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Jeżeli jest za rzadkie, dodajemy więcej mąki.
KROK 3: FORMUJEMY KOPYTKA
Stolnicę posypujemy mąką. Z ciasta formujemy wałeczek i kroimy go na mniejsze kawałki mniej więcej co 2 cm, tworząc kopytka. Kluseczki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do momentu, kiedy wypłyną na wierzch.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY MASŁO SZAŁWIOWE
Na patelni roztapiamy masło i dodajemy dwa listki świeżej szałwii. Masło podgrzewamy tak długo, aż poczujemy jego orzechowy zapach. Dodajemy kopytka i obtaczamy je w gorącym tłuszczu.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym
Coś nietypowego – cannelloni z cukinii w roli tego charakterystycznego makaronu. Smaczna, lekka potrawa.
Kaszotto kokosowe z klopsikami z mięsa mielonego z warzywami i kozim serem
Oryginalna interpretacja włoskiego risotto. Kasza to samo zdrowie, a w tym przepisie jest doskonała!
Kopytka gryczane z delikatnym bolognese
Pachnące bazylią kluski z dodatkiem szpinaku i sosu bolońskiego. Pyszna wariacja na temat klasycznych włoskich gnocchi!
Kopytka razowe ze smażoną kiszoną kapustą
Spróbuj kopytek z dodatkiem mąki razowej. Wyjątkowego smaku nadaje im smażona kapusta kiszona z lekko słodką nutą.
Zobacz wszystkie
przepisy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
1438 dni temu
Przy zachowaniu proporcji, powstaje dość luźne ciasto, które da się urobić w wałek przy dużym podsypaniu mąką. Po podsmażeniu na maśle z szałwią i boczkiem (bez akcentu mięsnego, daję radę tylko w piątek) powstało smaczne i lekkie danie danie. Zdobyło akceptację 2 córek i żony. Dziękuję pani Kingo!
odpowiedz
1592 dni temu
Strasznie mączne ciasto, smak/słodycz batata-niewyczuwalne. Jedyne co zostaje z batata po ugotowaniu tych kopytek to ładny kolor i chyba tylko pod tym względem jest to atrakcyjny przepis. Polowa czasu przygotowania to wyrabianie ciasta bo ciagle trzeba dodawać maki, w pewnym momencie już strach dodawać więcej. Równie dobrze można zrobić kopytka z dyni bo jej smaku tez nie będzie czuć przy tej tonie mąki. Podsumowując: ilość pracy i tym samym poświęconego czasu totalnie nieopłacalna do efektu końcowego.
odpowiedz
2385 dni temu
fajne te kopytka! pomimo że jestem kluskowym beztalenciem, te kopytka robiłam troche na oko (batat ważył ok 400g) i wyszły naprawde smaczne. Troche zbite bo najwyraźniej dodałam za dużo mąki. A zamiast szałki użyłam rozmarynu
odpowiedz
2451 dni temu
Czy można zastąpić mąkę pszenna pełnoziarnista!?
odpowiedz
2451 dni temu
Spróbuj z mąką kukurydzianą lub ryżową :)
2450 dni temu
a orkiszowa pełnoziarnista?;-)
2450 dni temu
Możesz spróbować, jednak nie jesteśmy pewni takiego rozwiązania - polecamy ugotować najpierw kilka kopytek na próbę i sprawdzić czy podczas gotowania się nie rozpadną :)
2605 dni temu
Czy można przygotować ciasto dzień wcześniej i potem je zamrozić? Czy lepiej ugotować kopytka i następnego dnia odgrzać/odsmażyć?
odpowiedz
2604 dni temu
Zdecydowanie polecamy ugotowanie wszystkich kopytek i następnego dnia odsmażenie :)
2694 dni temu
Pyszne! Cudowna wariacja! Ja zarówno do ciasta jak i do masła dodałam suszonego rozmarynu :) Polecam!
odpowiedz
2874 dni temu
Czy mozna by uzyskac informacje jakiej firmy jest lodowka w studiu? bo jest super ladna i wszedzie takiej szukam!:) Pozdr
odpowiedz
2874 dni temu
Niestety nie udzielamy takich informacji :) Pozdrawiamy!
zobacz wszystkie