zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • ugniatacz do ziemniaków
  • stolnicę

KROK 1: GOTUJEMY BATAT

Batat obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i studzimy.

KROK 2: WYRABIAMY CIASTO NA KOPYTKA

Po przestudzeniu ugniatamy batat na purée. Dodajemy jajko i mąkę ziemniaczaną, a następnie wszystko razem mieszamy.

Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do gotowej masy stopniowo dosypujemy mąkę pszenną i cały czas mieszamy. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Jeżeli jest za rzadkie, dodajemy więcej mąki.

KROK 3: FORMUJEMY KOPYTKA

Stolnicę posypujemy mąką. Z ciasta formujemy wałeczek i kroimy go na mniejsze kawałki mniej więcej co 2 cm, tworząc kopytka. Kluseczki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do momentu, kiedy wypłyną na wierzch.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY MASŁO SZAŁWIOWE

Na patelni roztapiamy masło i dodajemy dwa listki świeżej szałwii. Masło podgrzewamy tak długo, aż poczujemy jego orzechowy zapach. Dodajemy kopytka i obtaczamy je w gorącym tłuszczu.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Gość Gość
    75 dni temu
    fajne te kopytka! pomimo że jestem kluskowym beztalenciem, te kopytka robiłam troche na oko (batat ważył ok 400g) i wyszły naprawde smaczne. Troche zbite bo najwyraźniej dodałam za dużo mąki. A zamiast szałki użyłam rozmarynu

    odpowiedz

  • Gość Gość
    141 dni temu
    Czy można zastąpić mąkę pszenna pełnoziarnista!?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    141 dni temu
    Spróbuj z mąką kukurydzianą lub ryżową :)
  • Gość Gość
    140 dni temu
    a orkiszowa pełnoziarnista?;-)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    140 dni temu
    Możesz spróbować, jednak nie jesteśmy pewni takiego rozwiązania - polecamy ugotować najpierw kilka kopytek na próbę i sprawdzić czy podczas gotowania się nie rozpadną :)
  • Gość Gość
    295 dni temu
    Czy można przygotować ciasto dzień wcześniej i potem je zamrozić? Czy lepiej ugotować kopytka i następnego dnia odgrzać/odsmażyć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    294 dni temu
    Zdecydowanie polecamy ugotowanie wszystkich kopytek i następnego dnia odsmażenie :)
  • Ania Ania
    384 dni temu
    Pyszne! Cudowna wariacja! Ja zarówno do ciasta jak i do masła dodałam suszonego rozmarynu :) Polecam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    564 dni temu
    Czy mozna by uzyskac informacje jakiej firmy jest lodowka w studiu? bo jest super ladna i wszedzie takiej szukam!:) Pozdr

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    564 dni temu
    Niestety nie udzielamy takich informacji :) Pozdrawiamy!

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram