zobacz film Kopytka gryczane z delikatnym bolognese

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • praskę
  • blender

Sos

2 ząbki czosnku siekamy. Na patelni podgrzewamy niewielką ilość oleju, do gorącego oleju dodajemy posiekaną dymkę, czosnek i marchewkę. Następnie dodajemy pokrojoną ostrą paprykę, suszone oregano i tymianek. Do zeszklonych warzyw dodajemy mięso mielone, wieprzowe i wołowe. Całość smażymy, co chwile mieszając. Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory pelati i niewielką ilość wody, gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy około 4 łyżek masła. Do zredukowanego sosu dodajemy niewielką ilość białego wina. Gotujemy. Dodajemy kawałki sera gorgonzola, gotujemy, cały czas mieszając tak, żeby ser całkowicie się rozpuścił. Następnie sos zdejmujemy z ognia.

Kopytka

Do ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodajemy jaja oraz posiekany szpinak z bazylią. Dodajemy około 4 łyżek mąki pszennej, 4 łyżek mąki gryczanej oraz 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Doprawiamy solą, pieprzem. Dokładnie wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy, podsypując dwoma rodzajami mąki. Ciasto oprószamy mąkami, formujemy wałek, który tniemy mniej więcej na 10 kawałków. Z każdego z nich formujemy cienki wałek. Każdy wałek posypujemy odrobiną mąki i tniemy pod kątem na małe kawałki. W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Do gotującej się wody wrzucamy kopytka. Gotujemy około 1 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię wody. Ugotowane kopytka wykładamy na talerz, polewamy je niewielką ilością oliwy z oliwek. Na małej patelni podsmażamy kilka liści szpinaku i bazylii z niewielką ilością masła. Następnie do podsmażonego szpinaku i bazylii dodajemy jedną porcję kopytek, chwile smażymy. Na patelnię dajemy odrobinę sosu i podsmażamy. Kopytka ze szpinakiem i bazylią wykładamy na talerz, dekorujemy listkami bazylii i gorgonzolą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Patrycja Patrycja
    1094 dni temu
    Może zamiast debatować ile kto powinien jeść mięsa, znajdą się osoby które opiszą smak dania? A mięsa niech każdy je ile chce, jego sprawa.

    odpowiedz

  • hdd hdd
    1101 dni temu
    500g mięsa tygodniowo to już niemal wegetarianizm :) serio radzę zmienić dietetyka. Mięsa jest w sam raz, nie wiem czemu sos wyszedł wam rzekomo tłusty, zbyt lekki nie jest, to fakt, ale kuchnia włoska, jeśli chodzi o pełnowartościowe dania nie jest wbrew pozorom leciutka.

    odpowiedz

  • Cyprian Cyprian
    1104 dni temu
    Sos do dania jest zdecydowanie za bardzo tłusty, ilość mięsa jak dla wojska, składniki są źle policzone, pierożki super ale sos lepiej zrobić lżejszy, Czas potrzebny do zrobienia tego dania w porównaniu z tym jak smakuje jest bez sensu. Lepiej zrobić coś innego np. danie Pascala :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1105 dni temu
    ha, ha, ha...500 g tygodniowo...koniecznie zmień dietetyka :) :) :) a przepis super. Kaszę zmieliłam w młynku elektrycznym.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1106 dni temu
    1 kg mięsa na 4 osoby?! Niemal w każdym waszym przepisie są takie dzikie ilości. To przecież 250 g na porcję, tymczasem zalecenia dietetyków mówią o tym by nie przekraczać 500 g tygodniowo.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1106 dni temu
    zaja, jeśli nie masz czasu mielić kaszy np. w młynku, zawsze możesz kupić gotową mąkę gryczaną.

    odpowiedz

  • zaja zaja
    1106 dni temu
    a czym zmielić tę kaszę ? nie można prostszych przepisów nie każdy ma tyle czasu , żeby mielić mąki do obiadu.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1106 dni temu
    Matyldo, wystarczy że zmielisz kaszę gryczaną niepaloną :)

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1108 dni temu
    Czy po mąkę gryczaną muszę iść do sklepu, czy mogę zmielić surową, suchą kaszę? A jeśli tak, to tę białą czy paloną?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram