
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- praskę
- blender
Sos
2 ząbki czosnku siekamy. Na patelni podgrzewamy niewielką ilość oleju, do gorącego oleju dodajemy posiekaną dymkę, czosnek i marchewkę. Następnie dodajemy pokrojoną ostrą paprykę, suszone oregano i tymianek. Do zeszklonych warzyw dodajemy mięso mielone, wieprzowe i wołowe. Całość smażymy, co chwile mieszając. Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory pelati i niewielką ilość wody, gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy około 4 łyżek masła. Do zredukowanego sosu dodajemy niewielką ilość białego wina. Gotujemy. Dodajemy kawałki sera gorgonzola, gotujemy, cały czas mieszając tak, żeby ser całkowicie się rozpuścił. Następnie sos zdejmujemy z ognia.
Kopytka
Do ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodajemy jaja oraz posiekany szpinak z bazylią. Dodajemy około 4 łyżek mąki pszennej, 4 łyżek mąki gryczanej oraz 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Doprawiamy solą, pieprzem. Dokładnie wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy, podsypując dwoma rodzajami mąki. Ciasto oprószamy mąkami, formujemy wałek, który tniemy mniej więcej na 10 kawałków. Z każdego z nich formujemy cienki wałek. Każdy wałek posypujemy odrobiną mąki i tniemy pod kątem na małe kawałki. W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Do gotującej się wody wrzucamy kopytka. Gotujemy około 1 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię wody. Ugotowane kopytka wykładamy na talerz, polewamy je niewielką ilością oliwy z oliwek. Na małej patelni podsmażamy kilka liści szpinaku i bazylii z niewielką ilością masła. Następnie do podsmażonego szpinaku i bazylii dodajemy jedną porcję kopytek, chwile smażymy. Na patelnię dajemy odrobinę sosu i podsmażamy. Kopytka ze szpinakiem i bazylią wykładamy na talerz, dekorujemy listkami bazylii i gorgonzolą.
Zobacz podobne
przepisy
Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim z szynką parmeńską i tapenadą
Ta potrawa w stylu włoskim jest prosta w wykonaniu lecz niezwykle wyrafinowana w smaku. Musisz się o tym przekonać!

Kaszotto kokosowe z klopsikami z mięsa mielonego z warzywami i kozim serem
Oryginalna interpretacja włoskiego risotto. Kasza to samo zdrowie, a w tym przepisie jest doskonała!

Zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym
Coś nietypowego – cannelloni z cukinii w roli tego charakterystycznego makaronu. Smaczna, lekka potrawa.

Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego
Przepis na pożywną zapiekankę z kaszą, nawiązujący do włoskiej lasagne. Klasyka Italii w smacznym polskim wydaniu!

Komentarze (9)
2122 dni temu
Może zamiast debatować ile kto powinien jeść mięsa, znajdą się osoby które opiszą smak dania? A mięsa niech każdy je ile chce, jego sprawa.
odpowiedz
2129 dni temu
500g mięsa tygodniowo to już niemal wegetarianizm :) serio radzę zmienić dietetyka. Mięsa jest w sam raz, nie wiem czemu sos wyszedł wam rzekomo tłusty, zbyt lekki nie jest, to fakt, ale kuchnia włoska, jeśli chodzi o pełnowartościowe dania nie jest wbrew pozorom leciutka.
odpowiedz
2132 dni temu
Sos do dania jest zdecydowanie za bardzo tłusty, ilość mięsa jak dla wojska, składniki są źle policzone, pierożki super ale sos lepiej zrobić lżejszy, Czas potrzebny do zrobienia tego dania w porównaniu z tym jak smakuje jest bez sensu. Lepiej zrobić coś innego np. danie Pascala :)
odpowiedz
2133 dni temu
ha, ha, ha...500 g tygodniowo...koniecznie zmień dietetyka :) :) :) a przepis super. Kaszę zmieliłam w młynku elektrycznym.
odpowiedz
2134 dni temu
1 kg mięsa na 4 osoby?! Niemal w każdym waszym przepisie są takie dzikie ilości. To przecież 250 g na porcję, tymczasem zalecenia dietetyków mówią o tym by nie przekraczać 500 g tygodniowo.
odpowiedz
2134 dni temu
zaja, jeśli nie masz czasu mielić kaszy np. w młynku, zawsze możesz kupić gotową mąkę gryczaną.
odpowiedz
2134 dni temu
a czym zmielić tę kaszę ? nie można prostszych przepisów nie każdy ma tyle czasu , żeby mielić mąki do obiadu.
odpowiedz
2134 dni temu
Matyldo, wystarczy że zmielisz kaszę gryczaną niepaloną :)
odpowiedz
2135 dni temu
Czy po mąkę gryczaną muszę iść do sklepu, czy mogę zmielić surową, suchą kaszę? A jeśli tak, to tę białą czy paloną?
odpowiedz
zobacz wszystkie