Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie i przeciśnij przez praskę. Kaszę gryczaną zmiel w rozdrabniaczu lub blenderze na gładką mączkę.
Przygotuj
- praskę do ziemniaków
- rozdrabniacz lub blender
Sos
2 ząbki czosnku siekamy. Na patelni podgrzewamy niewielką ilość oleju, do gorącego oleju dodajemy posiekaną dymkę, posiekany czosnek i marchewkę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy pokrojoną ostrą paprykę pepperoni, suszone oregano i tymianek. Do zeszklonych warzyw dodajemy mięso mielone, wieprzowe i wołowe. Całość smażymy, co chwile mieszając. Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory pelati i niewielką ilość wody, gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy masło i białe wino. Gotujemy. Dodajemy kawałki sera gorgonzola, gotujemy, cały czas mieszając tak, żeby ser całkowicie się rozpuścił. Następnie sos zdejmujemy z ognia.
Kopytka
Do ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodajemy jaja oraz drobno posiekany szpinak z bazylią. Dodajemy około 4 łyżek mąki pszennej, 4 łyżek mąki gryczanej oraz 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Doprawiamy solą, pieprzem. Dokładnie wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy, podsypując dwoma rodzajami mąki. Ciasto oprószamy mąkami, formujemy wałek, który tniemy mniej więcej na 10 kawałków. Z każdego z nich formujemy cienki wałek. Każdy wałek posypujemy odrobiną mąki i tniemy pod kątem na małe kawałki. W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Do gotującej się wody wrzucamy kopytka. Gotujemy około 1 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię wody. Ugotowane kopytka wykładamy na talerz, polewamy je niewielką ilością oliwy z oliwek. Na małej patelni podsmażamy kilka liści szpinaku i bazylii z niewielką ilością masła. Następnie do podsmażonego szpinaku i bazylii dodajemy jedną porcję kopytek, chwile smażymy. Na patelnię dajemy odrobinę sosu i podsmażamy. Kopytka ze szpinakiem i bazylią wykładamy na talerz, dekorujemy listkami bazylii i gorgonzolą pokruszoną na mniejsze kawałki.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego
Przepis na pożywną zapiekankę z kaszą, nawiązujący do włoskiej lasagne. Klasyka Italii w smacznym polskim wydaniu!
Zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym
Coś nietypowego – cannelloni z cukinii w roli tego charakterystycznego makaronu. Smaczna, lekka potrawa.
Kaszotto kokosowe z klopsikami z mięsa mielonego z warzywami i kozim serem
Oryginalna interpretacja włoskiego risotto. Kasza to samo zdrowie, a w tym przepisie jest doskonała!
Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim z szynką parmeńską i tapenadą
Ta potrawa w stylu włoskim jest prosta w wykonaniu lecz niezwykle wyrafinowana w smaku. Musisz się o tym przekonać!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem
- Bazyliowy pstrąg z grilla
- Makaron lumaconi według Okrasy z sosem alla carbonara
- Sałatka śledziowa z cykorią, ziemniakami i sosem jogurtowo-miodowym
- Chrzanowo-czosnkowe purée ziemniaczane
- Pappardelle ragout bianco według Karola Okrasy
- Świąteczny makowiec z jabłkami
- Rolada makowa
- Amur – przepis na pikantne frytki rybne
- Przepis na sos bolognese
- Spaghetti aglio e olio z pieczoną papryką i rukolą
- Pieczone gołąbki z sosem musztardowym
- Gnocchi szpinakowe
- Zielona szakszuka
- Bułeczki bolońskie
- Owoce pod chrupiącą kruszonką
- Brownie z chałwą
- Placuszki roti ze schabem
- Batony z orzechami pekan
- Spaghetti z łososiem
- Tropikalne smoothie z liczi
- Chrupiące podudzia kurczaka z kolbą kukurydzy
- Babeczki leśny mech
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Rogaliki z ciasta francuskiego
- Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami
- Kaszotto z kurczakiem, warzywami i kolendrą
- Chlebowy suflet z serem
- Pierogi z mięsem
- Sylwestrowe trufle kokosowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
3402 dni temu
Może zamiast debatować ile kto powinien jeść mięsa, znajdą się osoby które opiszą smak dania? A mięsa niech każdy je ile chce, jego sprawa.
odpowiedz
3409 dni temu
500g mięsa tygodniowo to już niemal wegetarianizm :) serio radzę zmienić dietetyka. Mięsa jest w sam raz, nie wiem czemu sos wyszedł wam rzekomo tłusty, zbyt lekki nie jest, to fakt, ale kuchnia włoska, jeśli chodzi o pełnowartościowe dania nie jest wbrew pozorom leciutka.
odpowiedz
3412 dni temu
Sos do dania jest zdecydowanie za bardzo tłusty, ilość mięsa jak dla wojska, składniki są źle policzone, pierożki super ale sos lepiej zrobić lżejszy, Czas potrzebny do zrobienia tego dania w porównaniu z tym jak smakuje jest bez sensu. Lepiej zrobić coś innego np. danie Pascala :)
odpowiedz
3413 dni temu
ha, ha, ha...500 g tygodniowo...koniecznie zmień dietetyka :) :) :) a przepis super. Kaszę zmieliłam w młynku elektrycznym.
odpowiedz
3414 dni temu
1 kg mięsa na 4 osoby?! Niemal w każdym waszym przepisie są takie dzikie ilości. To przecież 250 g na porcję, tymczasem zalecenia dietetyków mówią o tym by nie przekraczać 500 g tygodniowo.
odpowiedz
3414 dni temu
zaja, jeśli nie masz czasu mielić kaszy np. w młynku, zawsze możesz kupić gotową mąkę gryczaną.
odpowiedz
3414 dni temu
a czym zmielić tę kaszę ? nie można prostszych przepisów nie każdy ma tyle czasu , żeby mielić mąki do obiadu.
odpowiedz
3414 dni temu
Matyldo, wystarczy że zmielisz kaszę gryczaną niepaloną :)
odpowiedz
3416 dni temu
Czy po mąkę gryczaną muszę iść do sklepu, czy mogę zmielić surową, suchą kaszę? A jeśli tak, to tę białą czy paloną?
odpowiedz