Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim z szynką parmeńską i tapenadą
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • kratę z piekarnika, blachę wyłożoną papierem pergaminowym
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg)

Tapenada

Oliwki, czosnek, oliwę, natkę pietruszki i pieprz łączymy w miseczce.

Polędwiczki w cieście

Ciasto francuskie rozwijamy (będziemy w nie zawijać polędwiczkę – jeśli jest za duże, odcinamy pasek ciasta i pozostawiamy go do dekoracji). Na środku ciasta układamy ściśle obok siebie 4 plastry szynki parmeńskiej (mogą na siebie nachodzić). Na środku szynki układamy warstwowo (w formie paska o powierzchni polędwiczki) połowę tapenady, 6 suszonych pomidorów, liście bazylii, połowę plasterków mozzarelli i przykrywamy całość podsmażoną wcześniej polędwiczką. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem roztrzepanym z niewielką ilością wody. Ciasto zawijamy wokół polędwiczki, całkowicie ją pokrywając. Wierzch smarujemy żółtkiem z wodą i robimy niewielki otwór (wypuszczamy nim zgromadzone w środku powietrze). Czynność powtarzamy z drugą polędwiczką i drugim płatem ciasta francuskiego. Z pozostawionych kawałków ciasta robimy dekorację. Polędwiczki układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym i chłodzimy w lodówce około 20 minut. Pieczemy 10 minut w 200°C (termoobieg). Zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 25 minut.

Sałatka

Do miseczki wlewamy niewielką ilość oleju z suszonych pomidorów, ocet balsamiczny, dodajemy sól, pieprz, miks sałat, dokładnie mieszamy. Całość posypujemy startym parmezanem. Sałatkę wykładamy na talerz. Upieczone polędwiczki wyjmujemy z piekarnika, dajemy mięsu odpocząć 5 minut i kroimy w grube plastry. Mięso układamy na talerzu, dekorujemy świeżą bazylią, podajemy z sałatką.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (25)

Avatar
  • Gość Gość
    272 dni temu
    Witam, mozzarellu trzeba kupować w kulke? A potem samemu kroić na plastry?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    272 dni temu
    Drogi Gościu, dokładnie tak :) mozzarellę kupujemy w kulce i następnie kroimy na plastry :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    272 dni temu
    Tak, mozzarellę kroimy samodzielnie w plastry i kupujemy tę w kulkach :)
  • Gość Gość
    549 dni temu
    Jak długo należy obsmażać polędwiczki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    547 dni temu
    Polędwiczki podsmażamy do uzyskania złotego koloru :)
  • Królinki Królinki
    905 dni temu
    Przyrządzane zgodnie z przepisem-wyszło bardzo smaczne danie. Sama tapenada doskonała-idealna również do przekąsek. Polędwiczki wyszły soczyste i optymalnym stopniu twardości. Sałatka nie została przyrządzana wobec czego nie możemy ocenić.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    929 dni temu
    Czy mozna dodac cos zamiast oliwek?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    929 dni temu
    Drogi Gościu, podstawą każdej tapenady są oliwki, więc trudno jest je zastąpić.
  • Gość Gość
    969 dni temu
    super przepis, rewelacja

    odpowiedz

  • Gość Gość
    976 dni temu
    Czy polędwiczki można podawać na zimno?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    974 dni temu
    Można :) Choć lepiej smakują na ciepło.
  • Gość Gość
    981 dni temu
    nie trzeba obsmażać polędwiczek?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    981 dni temu
    Trzeba! :)
  • Gość Gość
    978 dni temu
    jak długo trzeba je podsmażać?
  • Patrycja Patrycja
    1116 dni temu
    Kolejny przepis z kuchnilidla, ktory zrobil w naszej rodzinie absolutna furore. W ciagu jednego tygodnia danie zagoscilo na naszym stole dwa razy i z pewnoscia jeszcze nieraz sie pojawi.

    odpowiedz

  • Karin Karin
    1154 dni temu
    Super recept. Smakovalo :-)

    odpowiedz

  • huberts. huberts.
    1155 dni temu
    Zdecydowanie to danie trafia do mojej TOP5 jeśli chodzi o dania kuchnilidla, a zrobiłem ich dotąd sporo. Fantastyczny smak.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1160 dni temu
    Pati i Grzesiu, mamy nadzieję, że spośród naszych przepisów traficie na więcej takich, które przypadną Wam do smaku! :)

    odpowiedz

  • Pati i Grześ Pati i Grześ
    1160 dni temu
    Ciężko nam ubrać to w słowa, nasuwa nam się tylko jedno - Przepyszne. Pierwszy raz po zjedzenie dania zaproponowanego przez kuchnię lidla, stwierdziliśmy, że musimy podzielić się swoimi wrażeniami - Pascal szacunek. Ciężko je opisać, ale wszystkie smaki są bardzo zbalansowane ( żaden nie dominuje), a jako całość smakuje wybornie. Danie też nie wymaga wyszukanych dodatków w zupełności wystarczy lekka sałatka.

    odpowiedz

  • szalonakuchnia szalonakuchnia
    1170 dni temu
    już mi pachnie wakacjami przez te oliwki, Paskal kocham twoje przepisy bo wiem

    odpowiedz

  • minou minou
    1170 dni temu
    pyszniutkie na lato!

    odpowiedz

  • jolazum jolazum
    1170 dni temu
    nie każdego stać na przepisy Ramseya, akurat na mój budżet przed wypłatą

    odpowiedz

  • Sobi Sobi
    1170 dni temu
    Ramsay'a Wellington pyszniejszy :)

    odpowiedz

  • Sobi Sobi
    1170 dni temu
    Taki coś Wellington :P tylko bardziej ubogi :P

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram