Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim z szynką parmeńską i tapenadą
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
  • tarkę o drobnych oczkach

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY TAPENADĘ

Czosnek i natkę pietruszki siekamy. Oliwki kroimy drobno. Wszystkie składniki łączymy z pieprzem w miseczce.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY POLĘDWICZKI W CIEŚCIE

Ciasto francuskie rozwijamy. Na środku układamy 4 zachodzące na siebie  plastry szynki parmeńskiej. Na środku szynki układamy warstwowo (w formie paska o powierzchni polędwiczki) połowę tapenady, 6 suszonych pomidorów, liście bazylii, połowę plasterków mozzarelli i przykrywamy całość podsmażoną polędwiczką. Nadmiar ciasta francuskiego odcinamy i odkładamy do przygotowania dekoracji.

KROK 3: SKŁADAMY CIASTO Z POLĘDWICZKAMI

Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem roztrzepanym z niewielką ilością wody. Ciasto zawijamy wokół polędwiczki, całkowicie ją pokrywając. Wierzch smarujemy żółtkiem z wodą i robimy niewielki otwór (wypuszczamy nim zgromadzone w środku powietrze).

Czynność powtarzamy z drugą polędwiczką i drugim płatem ciasta francuskiego. Z pozostawionych kawałków ciasta robimy dekorację.

KROK 4: PIECZEMY POLĘDWICZKI

Polędwiczki układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym i chłodzimy w lodówce około 20 minut. Pieczemy 10 minut w 200°C (termoobieg). Zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 25 minut.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Do miseczki wlewamy niewielką ilość oleju z suszonych pomidorów, ocet balsamiczny, dodajemy sól, pieprz, mix sałat i dokładnie mieszamy. Całość posypujemy startym parmezanem.

KROK 6: PODAJEMY DANIE

Sałatkę wykładamy na talerz. Upieczone polędwiczki wyjmujemy z piekarnika, dajemy mięsu odpocząć 5 minut i kroimy w grube plastry. Mięso układamy na talerzu, dekorujemy świeżą bazylią, podajemy z sałatką.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (25)

Avatar
  • Gość Gość
    2578 dni temu
    Witam, mozzarellu trzeba kupować w kulke? A potem samemu kroić na plastry?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2578 dni temu
    Drogi Gościu, dokładnie tak :) mozzarellę kupujemy w kulce i następnie kroimy na plastry :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2577 dni temu
    Tak, mozzarellę kroimy samodzielnie w plastry i kupujemy tę w kulkach :)
  • Gość Gość
    2855 dni temu
    Jak długo należy obsmażać polędwiczki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2853 dni temu
    Polędwiczki podsmażamy do uzyskania złotego koloru :)
  • Królinki Królinki
    3210 dni temu
    Przyrządzane zgodnie z przepisem-wyszło bardzo smaczne danie. Sama tapenada doskonała-idealna również do przekąsek. Polędwiczki wyszły soczyste i optymalnym stopniu twardości. Sałatka nie została przyrządzana wobec czego nie możemy ocenić.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3235 dni temu
    Czy mozna dodac cos zamiast oliwek?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3235 dni temu
    Drogi Gościu, podstawą każdej tapenady są oliwki, więc trudno jest je zastąpić.
  • Gość Gość
    3275 dni temu
    super przepis, rewelacja

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3282 dni temu
    Czy polędwiczki można podawać na zimno?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3279 dni temu
    Można :) Choć lepiej smakują na ciepło.
  • Gość Gość
    3286 dni temu
    nie trzeba obsmażać polędwiczek?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3286 dni temu
    Trzeba! :)
  • Gość Gość
    3284 dni temu
    jak długo trzeba je podsmażać?
  • Patrycja Patrycja
    3422 dni temu
    Kolejny przepis z kuchnilidla, ktory zrobil w naszej rodzinie absolutna furore. W ciagu jednego tygodnia danie zagoscilo na naszym stole dwa razy i z pewnoscia jeszcze nieraz sie pojawi.

    odpowiedz

  • Karin Karin
    3460 dni temu
    Super recept. Smakovalo :-)

    odpowiedz

  • huberts. huberts.
    3461 dni temu
    Zdecydowanie to danie trafia do mojej TOP5 jeśli chodzi o dania kuchnilidla, a zrobiłem ich dotąd sporo. Fantastyczny smak.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3466 dni temu
    Pati i Grzesiu, mamy nadzieję, że spośród naszych przepisów traficie na więcej takich, które przypadną Wam do smaku! :)

    odpowiedz

  • Pati i Grześ Pati i Grześ
    3466 dni temu
    Ciężko nam ubrać to w słowa, nasuwa nam się tylko jedno - Przepyszne. Pierwszy raz po zjedzenie dania zaproponowanego przez kuchnię lidla, stwierdziliśmy, że musimy podzielić się swoimi wrażeniami - Pascal szacunek. Ciężko je opisać, ale wszystkie smaki są bardzo zbalansowane ( żaden nie dominuje), a jako całość smakuje wybornie. Danie też nie wymaga wyszukanych dodatków w zupełności wystarczy lekka sałatka.

    odpowiedz

  • szalonakuchnia szalonakuchnia
    3475 dni temu
    już mi pachnie wakacjami przez te oliwki, Paskal kocham twoje przepisy bo wiem

    odpowiedz

  • minou minou
    3475 dni temu
    pyszniutkie na lato!

    odpowiedz

  • jolazum jolazum
    3475 dni temu
    nie każdego stać na przepisy Ramseya, akurat na mój budżet przed wypłatą

    odpowiedz

  • Sobi Sobi
    3476 dni temu
    Ramsay'a Wellington pyszniejszy :)

    odpowiedz

  • Sobi Sobi
    3476 dni temu
    Taki coś Wellington :P tylko bardziej ubogi :P

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!