Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- tarkę o drobnych oczkach
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY TAPENADĘ
Czosnek i natkę pietruszki siekamy. Oliwki kroimy drobno. Wszystkie składniki łączymy z pieprzem w miseczce.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY POLĘDWICZKI W CIEŚCIE
Ciasto francuskie rozwijamy. Na środku układamy 4 zachodzące na siebie plastry szynki parmeńskiej. Na środku szynki układamy warstwowo (w formie paska o powierzchni polędwiczki) połowę tapenady, 6 suszonych pomidorów, liście bazylii, połowę plasterków mozzarelli i przykrywamy całość podsmażoną polędwiczką. Nadmiar ciasta francuskiego odcinamy i odkładamy do przygotowania dekoracji.
KROK 3: SKŁADAMY CIASTO Z POLĘDWICZKAMI
Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem roztrzepanym z niewielką ilością wody. Ciasto zawijamy wokół polędwiczki, całkowicie ją pokrywając. Wierzch smarujemy żółtkiem z wodą i robimy niewielki otwór (wypuszczamy nim zgromadzone w środku powietrze).
Czynność powtarzamy z drugą polędwiczką i drugim płatem ciasta francuskiego. Z pozostawionych kawałków ciasta robimy dekorację.
KROK 4: PIECZEMY POLĘDWICZKI
Polędwiczki układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym i chłodzimy w lodówce około 20 minut. Pieczemy 10 minut w 200°C (termoobieg). Zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 25 minut.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Do miseczki wlewamy niewielką ilość oleju z suszonych pomidorów, ocet balsamiczny, dodajemy sól, pieprz, mix sałat i dokładnie mieszamy. Całość posypujemy startym parmezanem.
KROK 6: PODAJEMY DANIE
Sałatkę wykładamy na talerz. Upieczone polędwiczki wyjmujemy z piekarnika, dajemy mięsu odpocząć 5 minut i kroimy w grube plastry. Mięso układamy na talerzu, dekorujemy świeżą bazylią, podajemy z sałatką.
Zobacz podobne
przepisy
Wędzone polędwiczki wieprzowe z sałatką z fasoli
Oryginalne połączenie wyrazistego aromatu wędzonego mięsa i orzeźwiającego smaku orientalnej marynaty.
Polędwiczka wieprzowa w sosie pomarańczowo-przyprawowym z ziemniakami duchesse i zapiekanką z brokułów i kalafiora
Trudno się zdecydować, czy ta potrawa lepiej smakuje czy wygląda. Chyba musisz przekonać się o tym osobiście.
Polędwiczka wieprzowa w czerwonym winie w kakaowym sosie z krokietami ziemniaczanymi
Polędwiczki o smaku czekoladowym? Zaufaj nam – to będzie fantastyczna kulinarna przygoda!
Kopytka gryczane z delikatnym bolognese
Pachnące bazylią kluski z dodatkiem szpinaku i sosu bolońskiego. Pyszna wariacja na temat klasycznych włoskich gnocchi!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Golonka pieczona po bawarsku
- Śledzie po kaszubsku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Kapusta z grochem
- Pierniki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Błyskawiczne pierniczki
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Kutia
- Wegańska ryba po grecku
- Ciasto na pierogi
- Przekąski sylwestrowe
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (25)
2578 dni temu
Witam, mozzarellu trzeba kupować w kulke? A potem samemu kroić na plastry?
odpowiedz
2578 dni temu
Drogi Gościu, dokładnie tak :) mozzarellę kupujemy w kulce i następnie kroimy na plastry :)
2577 dni temu
Tak, mozzarellę kroimy samodzielnie w plastry i kupujemy tę w kulkach :)
2855 dni temu
Jak długo należy obsmażać polędwiczki?
odpowiedz
2853 dni temu
Polędwiczki podsmażamy do uzyskania złotego koloru :)
3210 dni temu
Przyrządzane zgodnie z przepisem-wyszło bardzo smaczne danie. Sama tapenada doskonała-idealna również do przekąsek. Polędwiczki wyszły soczyste i optymalnym stopniu twardości. Sałatka nie została przyrządzana wobec czego nie możemy ocenić.
odpowiedz
3235 dni temu
Czy mozna dodac cos zamiast oliwek?
odpowiedz
3235 dni temu
Drogi Gościu, podstawą każdej tapenady są oliwki, więc trudno jest je zastąpić.
3275 dni temu
super przepis, rewelacja
odpowiedz
3282 dni temu
Czy polędwiczki można podawać na zimno?
odpowiedz
3279 dni temu
Można :) Choć lepiej smakują na ciepło.
3286 dni temu
nie trzeba obsmażać polędwiczek?
odpowiedz
3286 dni temu
Trzeba! :)
3284 dni temu
jak długo trzeba je podsmażać?
3422 dni temu
Kolejny przepis z kuchnilidla, ktory zrobil w naszej rodzinie absolutna furore. W ciagu jednego tygodnia danie zagoscilo na naszym stole dwa razy i z pewnoscia jeszcze nieraz sie pojawi.
odpowiedz
3460 dni temu
Super recept. Smakovalo :-)
odpowiedz
3461 dni temu
Zdecydowanie to danie trafia do mojej TOP5 jeśli chodzi o dania kuchnilidla, a zrobiłem ich dotąd sporo. Fantastyczny smak.
odpowiedz
3466 dni temu
Pati i Grzesiu, mamy nadzieję, że spośród naszych przepisów traficie na więcej takich, które przypadną Wam do smaku! :)
odpowiedz
3466 dni temu
Ciężko nam ubrać to w słowa, nasuwa nam się tylko jedno - Przepyszne. Pierwszy raz po zjedzenie dania zaproponowanego przez kuchnię lidla, stwierdziliśmy, że musimy podzielić się swoimi wrażeniami - Pascal szacunek. Ciężko je opisać, ale wszystkie smaki są bardzo zbalansowane ( żaden nie dominuje), a jako całość smakuje wybornie. Danie też nie wymaga wyszukanych dodatków w zupełności wystarczy lekka sałatka.
odpowiedz
3475 dni temu
już mi pachnie wakacjami przez te oliwki, Paskal kocham twoje przepisy bo wiem
odpowiedz
3475 dni temu
pyszniutkie na lato!
odpowiedz
3475 dni temu
nie każdego stać na przepisy Ramseya, akurat na mój budżet przed wypłatą
odpowiedz
3476 dni temu
Ramsay'a Wellington pyszniejszy :)
odpowiedz
3476 dni temu
Taki coś Wellington :P tylko bardziej ubogi :P
odpowiedz
zobacz wszystkie