
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- kratę z piekarnika, blachę wyłożoną papierem pergaminowym
- Rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg)
Tapenada
Oliwki, czosnek, oliwę, natkę pietruszki i pieprz łączymy w miseczce.
Polędwiczki w cieście
Ciasto francuskie rozwijamy (będziemy w nie zawijać polędwiczkę – jeśli jest za duże, odcinamy pasek ciasta i pozostawiamy go do dekoracji). Na środku ciasta układamy ściśle obok siebie 4 plastry szynki parmeńskiej (mogą na siebie nachodzić). Na środku szynki układamy warstwowo (w formie paska o powierzchni polędwiczki) połowę tapenady, 6 suszonych pomidorów, liście bazylii, połowę plasterków mozzarelli i przykrywamy całość podsmażoną wcześniej polędwiczką. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem roztrzepanym z niewielką ilością wody. Ciasto zawijamy wokół polędwiczki, całkowicie ją pokrywając. Wierzch smarujemy żółtkiem z wodą i robimy niewielki otwór (wypuszczamy nim zgromadzone w środku powietrze). Czynność powtarzamy z drugą polędwiczką i drugim płatem ciasta francuskiego. Z pozostawionych kawałków ciasta robimy dekorację. Polędwiczki układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym i chłodzimy w lodówce około 20 minut. Pieczemy 10 minut w 200°C (termoobieg). Zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 25 minut.
Sałatka
Do miseczki wlewamy niewielką ilość oleju z suszonych pomidorów, ocet balsamiczny, dodajemy sól, pieprz, miks sałat, dokładnie mieszamy. Całość posypujemy startym parmezanem. Sałatkę wykładamy na talerz. Upieczone polędwiczki wyjmujemy z piekarnika, dajemy mięsu odpocząć 5 minut i kroimy w grube plastry. Mięso układamy na talerzu, dekorujemy świeżą bazylią, podajemy z sałatką.
Zobacz podobne
przepisy
Wędzone polędwiczki wieprzowe z sałatką z fasoli
Oryginalne połączenie wyrazistego aromatu wędzonego mięsa i orzeźwiającego smaku orientalnej marynaty.

Polędwiczka wieprzowa w sosie pomarańczowo-przyprawowym z ziemniakami duchesse i zapiekanką z brokułów i kalafiora
Trudno się zdecydować, czy ta potrawa lepiej smakuje czy wygląda. Chyba musisz przekonać się o tym osobiście.

Polędwiczka wieprzowa w czerwonym winie w kakaowym sosie z krokietami ziemniaczanymi
Polędwiczki o smaku czekoladowym? Zaufaj nam – to będzie fantastyczna kulinarna przygoda!

Kopytka gryczane z delikatnym bolognese
Pachnące bazylią kluski z dodatkiem szpinaku i sosu bolońskiego. Pyszna wariacja na temat klasycznych włoskich gnocchi!

Komentarze (25)
1162 dni temu
Witam, mozzarellu trzeba kupować w kulke? A potem samemu kroić na plastry?
odpowiedz
1161 dni temu
Drogi Gościu, dokładnie tak :) mozzarellę kupujemy w kulce i następnie kroimy na plastry :)
1161 dni temu
Tak, mozzarellę kroimy samodzielnie w plastry i kupujemy tę w kulkach :)
1439 dni temu
Jak długo należy obsmażać polędwiczki?
odpowiedz
1436 dni temu
Polędwiczki podsmażamy do uzyskania złotego koloru :)
1794 dni temu
Przyrządzane zgodnie z przepisem-wyszło bardzo smaczne danie. Sama tapenada doskonała-idealna również do przekąsek. Polędwiczki wyszły soczyste i optymalnym stopniu twardości. Sałatka nie została przyrządzana wobec czego nie możemy ocenić.
odpowiedz
1819 dni temu
Czy mozna dodac cos zamiast oliwek?
odpowiedz
1819 dni temu
Drogi Gościu, podstawą każdej tapenady są oliwki, więc trudno jest je zastąpić.
1859 dni temu
super przepis, rewelacja
odpowiedz
1865 dni temu
Czy polędwiczki można podawać na zimno?
odpowiedz
1863 dni temu
Można :) Choć lepiej smakują na ciepło.
1870 dni temu
nie trzeba obsmażać polędwiczek?
odpowiedz
1870 dni temu
Trzeba! :)
1868 dni temu
jak długo trzeba je podsmażać?
2005 dni temu
Kolejny przepis z kuchnilidla, ktory zrobil w naszej rodzinie absolutna furore. W ciagu jednego tygodnia danie zagoscilo na naszym stole dwa razy i z pewnoscia jeszcze nieraz sie pojawi.
odpowiedz
2044 dni temu
Super recept. Smakovalo :-)
odpowiedz
2045 dni temu
Zdecydowanie to danie trafia do mojej TOP5 jeśli chodzi o dania kuchnilidla, a zrobiłem ich dotąd sporo. Fantastyczny smak.
odpowiedz
2049 dni temu
Pati i Grzesiu, mamy nadzieję, że spośród naszych przepisów traficie na więcej takich, które przypadną Wam do smaku! :)
odpowiedz
2050 dni temu
Ciężko nam ubrać to w słowa, nasuwa nam się tylko jedno - Przepyszne. Pierwszy raz po zjedzenie dania zaproponowanego przez kuchnię lidla, stwierdziliśmy, że musimy podzielić się swoimi wrażeniami - Pascal szacunek. Ciężko je opisać, ale wszystkie smaki są bardzo zbalansowane ( żaden nie dominuje), a jako całość smakuje wybornie. Danie też nie wymaga wyszukanych dodatków w zupełności wystarczy lekka sałatka.
odpowiedz
2059 dni temu
już mi pachnie wakacjami przez te oliwki, Paskal kocham twoje przepisy bo wiem
odpowiedz
2059 dni temu
pyszniutkie na lato!
odpowiedz
2059 dni temu
nie każdego stać na przepisy Ramseya, akurat na mój budżet przed wypłatą
odpowiedz
2060 dni temu
Ramsay'a Wellington pyszniejszy :)
odpowiedz
2060 dni temu
Taki coś Wellington :P tylko bardziej ubogi :P
odpowiedz
zobacz wszystkie