
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- tarkę o drobnych oczkach
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY TAPENADĘ
Czosnek i natkę pietruszki siekamy. Oliwki kroimy drobno. Wszystkie składniki łączymy z pieprzem w miseczce.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY POLĘDWICZKI W CIEŚCIE
Ciasto francuskie rozwijamy. Na środku układamy 4 zachodzące na siebie plastry szynki parmeńskiej. Na środku szynki układamy warstwowo (w formie paska o powierzchni polędwiczki) połowę tapenady, 6 suszonych pomidorów, liście bazylii, połowę plasterków mozzarelli i przykrywamy całość podsmażoną polędwiczką. Nadmiar ciasta francuskiego odcinamy i odkładamy do przygotowania dekoracji.
KROK 3: SKŁADAMY CIASTO Z POLĘDWICZKAMI
Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem roztrzepanym z niewielką ilością wody. Ciasto zawijamy wokół polędwiczki, całkowicie ją pokrywając. Wierzch smarujemy żółtkiem z wodą i robimy niewielki otwór (wypuszczamy nim zgromadzone w środku powietrze).
Czynność powtarzamy z drugą polędwiczką i drugim płatem ciasta francuskiego. Z pozostawionych kawałków ciasta robimy dekorację.
KROK 4: PIECZEMY POLĘDWICZKI
Polędwiczki układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym i chłodzimy w lodówce około 20 minut. Pieczemy 10 minut w 200°C (termoobieg). Zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 25 minut.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Do miseczki wlewamy niewielką ilość oleju z suszonych pomidorów, ocet balsamiczny, dodajemy sól, pieprz, mix sałat i dokładnie mieszamy. Całość posypujemy startym parmezanem.
KROK 6: PODAJEMY DANIE
Sałatkę wykładamy na talerz. Upieczone polędwiczki wyjmujemy z piekarnika, dajemy mięsu odpocząć 5 minut i kroimy w grube plastry. Mięso układamy na talerzu, dekorujemy świeżą bazylią, podajemy z sałatką.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sernik pistacjowy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Śledzie po kaszubsku
- Piernik świąteczny
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Uszka z grzybami
- Śledź w oleju
- Makówki śląskie
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ciasto marchewkowe
- Jajka na miękko
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Spaghetti carbonara
- Przekąski sylwestrowe
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Łazanki
- Kutia
- Krokiety z mięsem
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (25)
2883 dni temu
Witam, mozzarellu trzeba kupować w kulke? A potem samemu kroić na plastry?
Odpowiedz
2882 dni temu
Drogi Gościu, dokładnie tak :) mozzarellę kupujemy w kulce i następnie kroimy na plastry :)
2882 dni temu
Tak, mozzarellę kroimy samodzielnie w plastry i kupujemy tę w kulkach :)
3160 dni temu
Jak długo należy obsmażać polędwiczki?
Odpowiedz
3157 dni temu
Polędwiczki podsmażamy do uzyskania złotego koloru :)
3515 dni temu
Przyrządzane zgodnie z przepisem-wyszło bardzo smaczne danie. Sama tapenada doskonała-idealna również do przekąsek. Polędwiczki wyszły soczyste i optymalnym stopniu twardości. Sałatka nie została przyrządzana wobec czego nie możemy ocenić.
Odpowiedz
3540 dni temu
Czy mozna dodac cos zamiast oliwek?
Odpowiedz
3540 dni temu
Drogi Gościu, podstawą każdej tapenady są oliwki, więc trudno jest je zastąpić.
3580 dni temu
super przepis, rewelacja
Odpowiedz
3586 dni temu
Czy polędwiczki można podawać na zimno?
Odpowiedz
3584 dni temu
Można :) Choć lepiej smakują na ciepło.
3591 dni temu
nie trzeba obsmażać polędwiczek?
Odpowiedz
3591 dni temu
Trzeba! :)
3589 dni temu
jak długo trzeba je podsmażać?
3726 dni temu
Kolejny przepis z kuchnilidla, ktory zrobil w naszej rodzinie absolutna furore. W ciagu jednego tygodnia danie zagoscilo na naszym stole dwa razy i z pewnoscia jeszcze nieraz sie pojawi.
Odpowiedz
3765 dni temu
Super recept. Smakovalo :-)
Odpowiedz
3766 dni temu
Zdecydowanie to danie trafia do mojej TOP5 jeśli chodzi o dania kuchnilidla, a zrobiłem ich dotąd sporo. Fantastyczny smak.
Odpowiedz
3770 dni temu
Pati i Grzesiu, mamy nadzieję, że spośród naszych przepisów traficie na więcej takich, które przypadną Wam do smaku! :)
Odpowiedz
3771 dni temu
Ciężko nam ubrać to w słowa, nasuwa nam się tylko jedno - Przepyszne. Pierwszy raz po zjedzenie dania zaproponowanego przez kuchnię lidla, stwierdziliśmy, że musimy podzielić się swoimi wrażeniami - Pascal szacunek. Ciężko je opisać, ale wszystkie smaki są bardzo zbalansowane ( żaden nie dominuje), a jako całość smakuje wybornie. Danie też nie wymaga wyszukanych dodatków w zupełności wystarczy lekka sałatka.
Odpowiedz
3780 dni temu
już mi pachnie wakacjami przez te oliwki, Paskal kocham twoje przepisy bo wiem
Odpowiedz
3780 dni temu
pyszniutkie na lato!
Odpowiedz
3780 dni temu
nie każdego stać na przepisy Ramseya, akurat na mój budżet przed wypłatą
Odpowiedz
3781 dni temu
Ramsay'a Wellington pyszniejszy :)
Odpowiedz
3781 dni temu
Taki coś Wellington :P tylko bardziej ubogi :P
Odpowiedz
zobacz wszystkie