zobacz film Wędzone polędwiczki wieprzowe z sałatką z fasoli

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • trzepaczkę
  • Kawałki drewna namocz w wodzie (mniej więcej 30 minut)

Marynata

Polędwiczki myjemy i osuszamy, pozbawiamy białych błon. 1 łyżeczkę posiekanego imbiru razem z 1 posiekanym ząbkiem czosnku przekładamy na deskę do krojenia, ucieramy z solą, przekładamy do miseczki. Następnie dodajemy 1/2 łyżeczki ostrej papryczki pokrojonej w kosteczkę, 3-4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki miodu, skórkę z 1/2 limonki i sok z 1 limonki. Całość mieszamy, następnie zanurzamy polędwiczki w marynacie i wrzucamy igły z 2-3 gałązek świeżego rozmarynu. Dokładnie obtaczamy polędwiczki w marynacie. Zamarynowane polędwiczki odstawiamy na 20-25 minut.

Sałatka

Do miski przekładamy czerwoną fasolę z puszki, dodajemy niewielką ilość startej skórki z limonki oraz sok z ½ limonki. Następnie do miski wrzucamy 1 łyżeczkę posiekanego imbiru, 1 łyżeczkę posiekanej ostrej papryczki, pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory, 1 posiekany ząbek czosnku i 1 łyżeczkę miodu. Do sałatki dodajemy kilka kropel sosu sojowego, indonezyjskiego oraz świeżą, posiekaną kolendrę (kilka listków zostawiamy do dekoracji). Wszystkie składniki mieszamy i skrapiamy niewielką ilością oleju rzepakowego, sałatkę odstawiamy na 10 minut.

Na rozgrzanym brykiecie układamy połowę namoczonych drewienek oraz 1 główkę czosnku, przekrojoną na pół. Ograniczamy dopływ powietrza w grillu, nakładamy ruszt, na ruszcie układamy pozostałą część namoczonych drewienek.Na drewienkach na ruszcie układamy zamarynowane polędwiczki. Grill zakrywamy pokrywą, zamykamy dopływ powietrza od góry. Polędwiczki wędzimy około 15-20 minut, podczas wędzenia obracamy na drugą stronę. W czasie wędzenia możemy podlewać polędwiczki marynatą, w której się marynowały.

Mięso zdejmujemy z grilla, przekładamy na deskę, polewamy je niewielką ilością oliwy z oliwek. Drewienka zdejmujemy z raszek grilla i z brykietu. Zdejmujemy również raszkę. Brykiet odgarniamy na jedną stronę.

Sos

Do zimnego rondelka wbijamy 3 żółtka, dodajemy 1 łyżkę białego octu winnego i 3-4 łyżki białego, wytrawnego wina. Za pomocą trzepaczki bardzo dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Rondel ustawiamy na gorącym brykiecie, składniki ubijamy na pianę, ruchami okrężnymi zbierając sos z dna naczynia. Sos zdejmujemy z brykietu, cały czas mieszamy, aż masa się ustabilizuje. Do sosu wlewamy cienkim strumieniem 80-100 ml oliwy z oliwek, cały czas mieszając, do uzyskania zawiesistej konsystencji. Na sam koniec dodajemy 2-3 łyżeczki oleju z pestek dyni (opcjonalnie, możemy dodać uprażone i drobno posiekane pestki dyni lub olej rzepakowy). Mieszamy dokładnie. Doprawiamy solą i białym mielonym pieprzem.

Jak podawać

Sałatkę wykładamy do miski. Na talerz kładziemy również odrobinę sałatki oraz sos. Polędwiczkę podgrzewamy przez ok. 5 minut, po podgrzaniu kroimy w grubsze kawałki i układamy na talerzu. Sałatkę dekorujemy kilkoma listkami świeżej kolendry. Kawałki polędwiczki polewamy odrobiną sosu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Monika Monika
    1411 dni temu
    Świetny sos i pomysł na "grilowanie" - wędzenie . polędwiczki wyszły genialne!

    odpowiedz

  • kasia kasia
    1411 dni temu
    to mnie Pan Karol załatwił na maksa! nie wiedziałam ze mój gril takie cuda potrafi, no i że ja potrafię:)))) Dzięki polędwiczki super, pomysł na nudną fasolę chyba jeszcze lepszy!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1412 dni temu
    wydaje sie ciekawe

    odpowiedz

  • marian z warsztatów kulinarnychGość marian z warsztatów kulinarnychGość
    1412 dni temu
    super pozdrawiam

    odpowiedz

  • natalia strzelczk natalia strzelczk
    1413 dni temu
    Super jest Pascal.

    odpowiedz

  • Michał G Michał G
    1413 dni temu
    Super jak zwykle.. Pan Karol to mistrz.. :-)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram