Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- trzepaczkę
- Kawałki drewna namocz w wodzie (mniej więcej 30 minut)
Marynata
Polędwiczki myjemy i osuszamy, pozbawiamy białych błon. 1 łyżeczkę posiekanego imbiru razem z 1 posiekanym ząbkiem czosnku przekładamy na deskę do krojenia, ucieramy z solą, przekładamy do miseczki. Następnie dodajemy 1/2 łyżeczki ostrej papryczki pokrojonej w kosteczkę, 3-4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki miodu, skórkę z 1/2 limonki i sok z 1 limonki. Całość mieszamy, następnie zanurzamy polędwiczki w marynacie i wrzucamy igły z 2-3 gałązek świeżego rozmarynu. Dokładnie obtaczamy polędwiczki w marynacie. Zamarynowane polędwiczki odstawiamy na 20-25 minut.
Sałatka
Do miski przekładamy odcedzoną czerwoną fasolę z puszki, dodajemy niewielką ilość startej skórki z limonki oraz sok z ½ limonki. Następnie do miski wrzucamy 1 łyżeczkę posiekanego imbiru, 1 łyżeczkę posiekanej ostrej papryczki, pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory, 1 posiekany ząbek czosnku i 1 łyżeczkę miodu. Do sałatki dodajemy kilka kropel sosu sojowego, indonezyjskiego oraz świeżą, posiekaną kolendrę (kilka listków zostawiamy do dekoracji). Wszystkie składniki mieszamy i skrapiamy niewielką ilością oleju rzepakowego, sałatkę odstawiamy na 10 minut.
Na rozgrzanym brykiecie układamy połowę namoczonych drewienek oraz 1 główkę czosnku, przekrojoną na pół. Ograniczamy dopływ powietrza w grillu, nakładamy ruszt, na ruszcie układamy pozostałą część namoczonych drewienek.Na drewienkach na ruszcie układamy zamarynowane polędwiczki. Grill zakrywamy pokrywą, zamykamy dopływ powietrza od góry. Polędwiczki wędzimy około 15-20 minut, podczas wędzenia obracamy na drugą stronę. W czasie wędzenia możemy podlewać polędwiczki marynatą, w której się marynowały.
Mięso zdejmujemy z grilla, przekładamy na deskę, polewamy je niewielką ilością oliwy z oliwek. Drewienka zdejmujemy z raszek grilla i z brykietu. Zdejmujemy również raszkę. Brykiet odgarniamy na jedną stronę.
Sos
Do zimnego rondelka wbijamy 3 żółtka, dodajemy 1 łyżkę białego octu winnego i 3-4 łyżki białego, wytrawnego wina. Za pomocą trzepaczki bardzo dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Rondel ustawiamy na gorącym brykiecie, składniki ubijamy na pianę, ruchami okrężnymi zbierając sos z dna naczynia. Sos zdejmujemy z brykietu, cały czas mieszamy, aż masa się ustabilizuje. Do sosu wlewamy cienkim strumieniem 80-100 ml oliwy z oliwek, cały czas mieszając, do uzyskania zawiesistej konsystencji. Na sam koniec dodajemy 2-3 łyżeczki oleju z pestek dyni (opcjonalnie, możemy dodać uprażone i drobno posiekane pestki dyni lub olej rzepakowy). Mieszamy dokładnie. Doprawiamy solą i białym mielonym pieprzem.
Jak podawać
Sałatkę wykładamy do miski. Na talerz kładziemy również odrobinę sałatki oraz sos. Polędwiczkę podgrzewamy przez ok. 5 minut, po podgrzaniu kroimy w grubsze kawałki i układamy na talerzu. Sałatkę dekorujemy kilkoma listkami świeżej kolendry. Kawałki polędwiczki polewamy odrobiną sosu.
Zobacz podobne
przepisy
Polędwiczki wieprzowe z przysmakami kresowymi
Kresowe przysmaki, chorizo i wysokiej jakości wieprzowina to sprawdzony sposób na wyśmienite roladki.
Polędwiczka wieprzowa z sosem czekoladowo-kawowym
Wykwintne danie czerpiące z tradycji kuchni polskiej. Jego smak zachwyca najbardziej wymagające podniebienia.
Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym
Delikatne, soczyste mięso w słodko-pikantnej marynacie wzbogacone smakiem miodowej, kiszonej kapusty.
Szaszłyki z czosnkowych krewetek z sałatką z grejpfruta i awokado
Owoce morza i warzywa to smaczne, zdrowe połączenie - wypróbuj je, przygotowując lekką sałatkę z krewetkami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Piernik staropolski
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto marchewkowe
- Sernik krakowski
- Pieczona ryba po grecku
- Sernik piernikowy
- Kompot z suszu z cytryną
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ryba po japońsku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pierniki
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Domek z piernika
- Wigilijny makowiec
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
1700 dni temu
Czy macie pomysł na dressing do sałatki z wykorzystaniem oleju z pestek dyni?
odpowiedz
1700 dni temu
Olej z pestek dyni dobrze komponuje się z jasnym octem balsamicznym, więc warto rozważyć takie połączenie. Dla złagodzenia i zrównoważenia smaków rekomendujemy jednak, by w dressingu znalazła się również oliwa z oliwek (w proporcji 1:1 lub 2:1 łyżek z olejem z pestek dyni). Jako dodatki polecamy musztardę (np. Dijon), miód oraz sól i pieprz do smaku.
3765 dni temu
Świetny sos i pomysł na "grilowanie" - wędzenie . polędwiczki wyszły genialne!
odpowiedz
3765 dni temu
to mnie Pan Karol załatwił na maksa! nie wiedziałam ze mój gril takie cuda potrafi, no i że ja potrafię:)))) Dzięki polędwiczki super, pomysł na nudną fasolę chyba jeszcze lepszy!!!!
odpowiedz
3766 dni temu
wydaje sie ciekawe
odpowiedz
3767 dni temu
super pozdrawiam
odpowiedz
3767 dni temu
Super jest Pascal.
odpowiedz
3767 dni temu
Super jak zwykle.. Pan Karol to mistrz.. :-)
odpowiedz