
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- ręcznik papierowy
- folię spożywczą
- patyczki do szaszłyków
- tarkę o drobnych oczkach
Przygotuj wcześniej
Namocz patyczki do szaszłyków w wodzie.
Sposób przygotowania
Czosnkowe krewetki
Do miski przekładamy oczyszczone krewetki, dodajemy posiekane ząbki czosnku przetarte wcześniej z solą. Z 2 gałązek rozmarynu ściągamy igły, które układamy na desce razem z kilkoma gałązkami świeżego tymianku. Zioła siekamy na desce i dorzucamy do krewetek. Następnie dodajemy suszone oregano, pokruszone liście laurowe oraz starty imbir. Doprawiamy sokiem z limonki, oliwą z oliwek, świeżo mielonym pieprzem i solą, następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki mieszamy, zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 20 minut.
Bakłażan
Z bakłażana odcinamy końcówki, kroimy go na pół wzdłuż, a następnie na 24 cienkie plastry. Kawałki bakłażana przekładamy do miski, marynujemy je w niewielkiej ilości oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem.
Ręcznik papierowy nasączamy oliwą i natłuszczamy kartkę od grilla. Plasterki bakłażana grillujemy bezpośrednio na rozgrzanym ruszcie, maksymalnie 30-60 sekund z każdej strony. Grillowane plastry bakłażana przekładamy na talerz.
Zamarynowane krewetki zawijamy w grillowane plastry bakłażana, następnie nadziewamy je na patyczki do szaszłyków (po 6 roladek na patyczek). Grillujemy przez ok. 3 minuty z każdej strony. Następnie grill przykrywamy pokrywą i grillujemy przez kolejne 5-6 minut.
Sałatka
Do miseczki przelewamy ocet balsamiczny i oliwę z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Tak przygotowany sos odstawiamy na bok.
Jak podawać
Rukolę układamy na talerzu, a na niej kładziemy filety z grejpfruta, pokrojone na 6 części oliwki, piórka czerwonej cebuli i plastry awokado. Na samym końcu do sałatki dodajemy porwane listki bazylii. Przed samym podaniem sałatkę skrapiamy sosem vinegret. Na sałacie układamy szaszłyk z krewetek. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Imbirowo - cytrynowe krewetki z chilli na grzankach
Wyśmienity przepis na udane przyjęcie: delikatne krewetki połączone z aromatem pietruszki i wyraźną cytrynową nutą.

Krewetki w mleku kokosowym. Dla Niej.
Pyszna propozycja nie tylko dla fanów owoców morza: krewetki z cukinią w delikatnym sosie na bazie mleka kokosowego.

Szaszłyki z krewetek w słodko-ostrej marynacie
W sezonie grillowym nie ma miejsca na nudę! Szczególnie wtedy, gdy na stole rządzą szaszłyki z krewetek w pysznej marynacie.

Wędzone polędwiczki wieprzowe z sałatką z fasoli
Oryginalne połączenie wyrazistego aromatu wędzonego mięsa i orzeźwiającego smaku orientalnej marynaty.

Zobacz przepisy
na święta
- Babka orzechowa z polewą rumową
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Drożdżowe zajączki wielkanocne
- Czekoladowe jajko z niespodzianką
- Domowa wędlina z piersi z indyka z czerwonym pesto
- Wegańska chałka
- Marmolada z pomarańczy
- Sernik na zimno z malinami
- Biała kiełbasa z kapustą kiszoną
- Serniczki na owsianym spodzie
- Zupa buraczkowa
- Sałatka jarzynowa z purée jabłkowym i majonezem
- Serniczkowe zajączki
- Ciastka pisanki
- Marmolada cytrynowa z imbirem
- Terrina z łososia z serem feta
- Odwrócona tarta z kiełbasą
- Aromatyczna babka z suszonymi owocami
- Tarta Cytrynowa
- Wegański łosoś z papryki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
1536 dni temu
Po co pomidory w tym przepisie?
odpowiedz
1536 dni temu
Pomidory to nieproszony gość, który wkradł się do składników. Już wszystko wróciło na swoje miejsce, dziękujemy za komentarz! :)
3690 dni temu
Filmy notorycznie się "rwą" :( I to tylko Wasze, wszystkie inne playery działają bez zarzutu na innych stronach.
odpowiedz
3784 dni temu
Potrawa rewelacja. Krewetki zagoszcza juz w komej kuchni smak pobil wszystko. Polecam
odpowiedz
3830 dni temu
Krewetki dostępne w sprzedaży są w 99,99% mrożone (obgotowane lub na surowo). Jak je prawidłowo rozmrażać, widziałam wiele "propozycji". Jedne mówiły o trzymaniu pod bieżącą gorącą lub zimną wodą, inne żeby zostawić na noc w lodówce w wodzie z lodem bo podobno nie lubią różnic temperatur. To jak to w końcu jest?? Z a)gotowanymi i b)surowymi??? I ile czasu się je później trzyma na patelni/piecu/grillu? Chciałabym żeby wyszły mi dobre (a podobno "przegotowane" są gumowe i niesmaczne).
odpowiedz
3831 dni temu
Oczywiście, mogą być wcześniej ugotowane i mrożone :)
odpowiedz
3832 dni temu
Krewetki tylko świeże? można dać ugotowane ,takie najczęściej można kupić , dziękuje za odpowiedz
odpowiedz
3832 dni temu
Rety no no po prostu przepięknie to wygląda !!! i na pewno smakuje wyśmienicie , w sobotę próbuję ten przepis
odpowiedz