Szaszłyki z czosnkowych krewetek z sałatką z grejpfruta i awokado
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • ręcznik papierowy
  • folię spożywczą
  • patyczki do szaszłyków
  • tarkę o drobnych oczkach

Przygotuj wcześniej

Namocz patyczki do szaszłyków w wodzie.

Sposób przygotowania

Czosnkowe krewetki

Do miski przekładamy oczyszczone krewetki, dodajemy posiekane ząbki czosnku przetarte wcześniej z solą. Z 2 gałązek rozmarynu ściągamy igły, które układamy na desce razem z kilkoma gałązkami świeżego tymianku. Zioła siekamy na desce i dorzucamy do krewetek. Następnie dodajemy suszone oregano, pokruszone liście laurowe oraz starty imbir. Doprawiamy sokiem z limonki, oliwą z oliwek, świeżo mielonym pieprzem i solą, następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki mieszamy, zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 20 minut.

Bakłażan

Z bakłażana odcinamy końcówki, kroimy go na pół wzdłuż, a następnie na 24 cienkie plastry. Kawałki bakłażana przekładamy do miski, marynujemy je w niewielkiej ilości oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem.

Ręcznik papierowy nasączamy oliwą i natłuszczamy kartkę od grilla. Plasterki bakłażana grillujemy bezpośrednio na rozgrzanym ruszcie, maksymalnie 30-60 sekund z każdej strony. Grillowane plastry bakłażana przekładamy na talerz.

Zamarynowane krewetki zawijamy w grillowane plastry bakłażana, następnie nadziewamy je na patyczki do szaszłyków (po 6 roladek na patyczek). Grillujemy przez ok. 3 minuty z każdej strony. Następnie grill przykrywamy pokrywą i grillujemy przez kolejne 5-6 minut.

Sałatka

Do miseczki przelewamy ocet balsamiczny i oliwę z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Tak przygotowany sos odstawiamy na bok.

Jak podawać

Rukolę układamy na talerzu, a na niej kładziemy filety z grejpfruta, pokrojone na 6 części oliwki, piórka czerwonej cebuli i plastry awokado. Na samym końcu do sałatki dodajemy porwane listki bazylii. Przed samym podaniem sałatkę skrapiamy sosem vinegret. Na sałacie układamy szaszłyk z krewetek. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Gość Gość
    1211 dni temu
    Po co pomidory w tym przepisie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1211 dni temu
    Pomidory to nieproszony gość, który wkradł się do składników. Już wszystko wróciło na swoje miejsce, dziękujemy za komentarz! :)
  • Anna Tshekalovska Anna Tshekalovska
    3365 dni temu
    Filmy notorycznie się "rwą" :( I to tylko Wasze, wszystkie inne playery działają bez zarzutu na innych stronach.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3459 dni temu
    Potrawa rewelacja. Krewetki zagoszcza juz w komej kuchni smak pobil wszystko. Polecam

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    3505 dni temu
    Krewetki dostępne w sprzedaży są w 99,99% mrożone (obgotowane lub na surowo). Jak je prawidłowo rozmrażać, widziałam wiele "propozycji". Jedne mówiły o trzymaniu pod bieżącą gorącą lub zimną wodą, inne żeby zostawić na noc w lodówce w wodzie z lodem bo podobno nie lubią różnic temperatur. To jak to w końcu jest?? Z a)gotowanymi i b)surowymi??? I ile czasu się je później trzyma na patelni/piecu/grillu? Chciałabym żeby wyszły mi dobre (a podobno "przegotowane" są gumowe i niesmaczne).

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3506 dni temu
    Oczywiście, mogą być wcześniej ugotowane i mrożone :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3507 dni temu
    Krewetki tylko świeże? można dać ugotowane ,takie najczęściej można kupić , dziękuje za odpowiedz

    odpowiedz

  • Gość Znawca smaku Gość Znawca smaku
    3507 dni temu
    Rety no no po prostu przepięknie to wygląda !!! i na pewno smakuje wyśmienicie , w sobotę próbuję ten przepis

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!