
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ważne!
Patyczki do szaszłyków moczymy co najmniej 1 godzinę w zimnej wodzie.
Przygotowanie
Jeśli używamy krewetek mrożonych, rozmrażamy je.
Czosnek, kolendrę i papryczki chilli drobno siekamy. Składniki marynaty mieszamy. Dodajemy krewetki i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Krewetki nadziewamy na patyczki.
Szaszłyki grillujemy na grillu lub patelni grillowej (wówczas dodajemy do smażenia 2 łyżki oliwy) po mniej więcej 3 minuty z każdej strony.
Jak podawać
Gotowe szaszłyki podajemy z zieloną sałatą.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Golonka pieczona po bawarsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ciasto marchewkowe
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Łazanki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ryba z piekarnika
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Piernik świąteczny
- Zupa grzybowa z makaronem
- Jajka na miękko
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pieczona ryba po grecku
- Krokiety z mięsem
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Świąteczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (13)
484 dni temu
Czy beda dostępne jeszcze krewetki w marynacie od Abramczyka?
Odpowiedz
825 dni temu
W jakiej temperaturze grillować na grillu gazowym?
Odpowiedz
825 dni temu
Odpowiednia będzie temperatura ok. 160-180°C.
1322 dni temu
Dokładnie tak.
Odpowiedz
2860 dni temu
3 minuty z kazdej strony to zdecydowanie za dlugo. max 1.5 minuty z kazdej strony co lacznie daje 3 minuty. po 6 minutach smazenia wyjda podeszwy
Odpowiedz
1952 dni temu
1.5 minuty z obu stron to nie 3 minuty tylko 3.4 min 😊😊
1622 dni temu
Zgadzam się w 100%tach
3276 dni temu
Rzadko zajmuję się "prawdziwym" gotowaniem i przyrządzaniem bardziej wyrafinowanych posiłków. Może więc ten portal jest nie dla mnie? Jakby nie było, to podany wyżej przepis na krewetki jest dla mnie niezrozumiały. Ciekawe czy tylko dla mnie? Cyt.: "Składniki marynaty mieszamy. Wkładamy do zalewy i dokładnie, ale delikatnie mieszamy." Co tu jest zalewą? Co jest marynatą? Marynatę wkładamy do zalewy czy krewetki? Jeśli marynata jest zalewą i jest to 2 łyżki miodu, 2 łyżki soku z cytryny, papryczka, kolendra i czosnek, to jak w takiej ilości marynaty zamarynować pół kilo krewetek? Jeśli jeszcze w skład wchodzi oliwa, to ile? Aczkolwiek oliwa wg przepisu jest do smażenia. Czy ktoś może mi ten przepis przetłumaczyć z kucharskiego na polski? Z góry dziękuję.
Odpowiedz
2860 dni temu
skladniki marynaty mieszamy, krewetki dodajemy do marynany i delikatnie mieszamy, tak mialo byc, zwyczajmy blad :) ja generalnie zawsze dodoaje oliwy do marynaty, z reguly na tzw "oko" przy podanych iosciach ja dodalam ok 1 lyzki oliwy z oliwek, ale smazylam na suchej patelni bez dodatku oliwy (wystarczyla ta z marynaty) p.s. smaz 1.5 max 2 minuty z kazdej strony. w przepisie podali zdecydowanie zbyt dlugi czas smazenia
3336 dni temu
krewetki kupione , za chwile sprawdzę co ten przepis jest wart ;p
Odpowiedz
3335 dni temu
Jesteśmy ciekawi opinii! :)
4246 dni temu
pyszne :)
Odpowiedz
4526 dni temu
Robiłam dziś te krewetki na patelni grillowej, marynata bardzo smaczna, jutro wybiorę się do lidla i wypróbuję też te w gotowej marynacie :)
Odpowiedz
zobacz wszystkie