Szaszłyki z krewetek w słodko-ostrej marynacie
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Ważne!

Patyczki do szaszłyków moczymy co najmniej 1 godzinę w zimnej wodzie.

Przygotowanie

Jeśli używamy krewetek mrożonych, rozmrażamy je. 

Czosnek, kolendrę i papryczki chilli drobno siekamy. Składniki marynaty mieszamy. Dodajemy krewetki i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Krewetki nadziewamy na patyczki.

Szaszłyki grillujemy na grillu lub patelni grillowej (wówczas dodajemy do smażenia 2 łyżki oliwy) po mniej więcej 3 minuty z każdej strony.

Jak podawać

Gotowe szaszłyki podajemy z zieloną sałatą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • Gość Gość
    154 dni temu
    Czy beda dostępne jeszcze krewetki w marynacie od Abramczyka?

    odpowiedz

  • Grill Grill
    496 dni temu
    W jakiej temperaturze grillować na grillu gazowym?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    495 dni temu
    Odpowiednia będzie temperatura ok. 160-180°C.
  • Miki Miki
    993 dni temu
    Dokładnie tak.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2531 dni temu
    3 minuty z kazdej strony to zdecydowanie za dlugo. max 1.5 minuty z kazdej strony co lacznie daje 3 minuty. po 6 minutach smazenia wyjda podeszwy

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1623 dni temu
    1.5 minuty z obu stron to nie 3 minuty tylko 3.4 min 😊😊
  • Gość Gość
    1293 dni temu
    Zgadzam się w 100%tach
  • Gość Gość
    2947 dni temu
    Rzadko zajmuję się "prawdziwym" gotowaniem i przyrządzaniem bardziej wyrafinowanych posiłków. Może więc ten portal jest nie dla mnie? Jakby nie było, to podany wyżej przepis na krewetki jest dla mnie niezrozumiały. Ciekawe czy tylko dla mnie? Cyt.: "Składniki marynaty mieszamy. Wkładamy do zalewy i dokładnie, ale delikatnie mieszamy." Co tu jest zalewą? Co jest marynatą? Marynatę wkładamy do zalewy czy krewetki? Jeśli marynata jest zalewą i jest to 2 łyżki miodu, 2 łyżki soku z cytryny, papryczka, kolendra i czosnek, to jak w takiej ilości marynaty zamarynować pół kilo krewetek? Jeśli jeszcze w skład wchodzi oliwa, to ile? Aczkolwiek oliwa wg przepisu jest do smażenia. Czy ktoś może mi ten przepis przetłumaczyć z kucharskiego na polski? Z góry dziękuję.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2531 dni temu
    skladniki marynaty mieszamy, krewetki dodajemy do marynany i delikatnie mieszamy, tak mialo byc, zwyczajmy blad :) ja generalnie zawsze dodoaje oliwy do marynaty, z reguly na tzw "oko" przy podanych iosciach ja dodalam ok 1 lyzki oliwy z oliwek, ale smazylam na suchej patelni bez dodatku oliwy (wystarczyla ta z marynaty) p.s. smaz 1.5 max 2 minuty z kazdej strony. w przepisie podali zdecydowanie zbyt dlugi czas smazenia
  • artur artur
    3007 dni temu
    krewetki kupione , za chwile sprawdzę co ten przepis jest wart ;p

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3006 dni temu
    Jesteśmy ciekawi opinii! :)
  • Gość Gość
    3917 dni temu
    pyszne :)

    odpowiedz

  • Marta Marta
    4196 dni temu
    Robiłam dziś te krewetki na patelni grillowej, marynata bardzo smaczna, jutro wybiorę się do lidla i wypróbuję też te w gotowej marynacie :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!