Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Rozmrożone mątwy dokładnie płuczemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.
Cebulę drobno siekamy i smażymy na rozgrzanej oliwie do miękkości. Dodajemy czosnek, smażymy jeszcze chwilę i dodajemy pokrojone mątwy. Smażymy razem ok. 4-5 minut.
Zalewamy całość winem i gotujemy, aż wino prawie odparuje. Dodajemy natkę pietruszki oraz pokrojone w plasterki oliwki. Dusimy potrawę jeszcze ok. 20 minut, aż mątwa będzie całkowicie miękka.
Doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny.
Jak podawać
Danie podajemy posypane posiekaną zieloną pietruszką.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Śledź w oleju
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Nuggetsy z kurczaka
- Burek ze szpinakiem
- Pierniki
- Kutia
- Piernik świąteczny
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Domek z piernika
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto na pierogi
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Guacamole
- Boczek pieczony
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Świąteczne pierniczki
- Mini burgery
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl

Komentarze (8)
1485 dni temu
fu, drogie i dziwne danie...
Odpowiedz
1049 dni temu
xd
4306 dni temu
ja robię jeszcze krócej, mątwa po dłuższym duszeniu czy jakiejkolwiek obróbce termicznej robi się gumowata :/
Odpowiedz
1724 dni temu
Dokładnie tak
4479 dni temu
Dzięki waszym komentarzom moja mątwa wyszla rewelacyjnie. Rzeczywiście trzeba robić ją na mocnym ogniu i czas smażenia 20min.,ale wszystkiego!!!
Odpowiedz
4495 dni temu
u mnie tez wyszly twrde i gumowate a czas jaki zoastal podany w przepisie-byl zachowany
Odpowiedz
4496 dni temu
Bo moim zdaniem za dlugo byla obrabiana termicznie
Odpowiedz
4538 dni temu
Mątwy wyszły twarde i gumowate.
Odpowiedz