Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Rozmrożone mątwy dokładnie płuczemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.
Cebulę drobno siekamy i smażymy na rozgrzanej oliwie do miękkości. Dodajemy czosnek, smażymy jeszcze chwilę i dodajemy pokrojone mątwy. Smażymy razem ok. 4-5 minut.
Zalewamy całość winem i gotujemy, aż wino prawie odparuje. Dodajemy natkę pietruszki oraz pokrojone w plasterki oliwki. Dusimy potrawę jeszcze ok. 20 minut, aż mątwa będzie całkowicie miękka.
Doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny.
Jak podawać
Danie podajemy posypane posiekaną zieloną pietruszką.
Zobacz podobne
przepisy
Gulasz z jelenia z kaszą
Wyjątkowe mięso wymaga odpowiedniego potraktowania. Zobacz, jak ugotować niezapomniany gulasz z jelenia.
Krewetki w cieście
Orientalna propozycja obiadowa z delikatnym mięsem krewetek w roli głównej – do przygotowania w szybki i prosty sposób.
Ośmiorniczki z grilla
Odbiegający od tradycji, ale bardzo smaczny pomysł na grilla: kawałki ośmiornicy w marynacie z sosem peri-peri.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wołowina w czerwonym winie. Dla Niego.
- Quiche ze szpinakiem, serem i salami
- Kanapka z suszonymi owocami
- Uda kurczaka z sałatką z grillowanych warzyw z parowanymi ziemniaczkami
- Makaron z krewetkami i sosem tapenade
- Pizza al tonno
- Filet z zębacza smugowego w zielonej pietruszce
- Tortille z polędwicą wieprzową i sałatką z awokado
- Dynia makaronowa z sosem pomidorowym z oliwkami
- Kalmary w sosie pomidorowym
- Mrożony jogurt z owocami leśnymi
- Gulasz ekstra z dzika w gęstym sosie z ziemniakami
- Owoce morza w cieście z talarkami i dipem pesto
- Praliny z białą czekoladą i ciasteczkami
- Krewetki z ananasem podawane na zimno
- Kuleczki z koziego sera
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Pieczona makrela w chlebku pita
- Makaron w sosie śmietankowym
- Risotto pomidorowe
- Ubijany ser brie z grzankami
- Kanapka z kurczakiem
- Farsz do pierogów z serem parmigiano reggiano
- Klasyczny mus czekoladowy
- Kapuśniak z kimchi
- Wytrawny pudding chlebowy
- Purée z pieczonych ziemniaków
- Słońce z ciasta francuskiego z serem camembert
- Stek ze schabu z dzika z miętą i tymiankiem
- Lunchbox z pastą z ciecierzycy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
1137 dni temu
fu, drogie i dziwne danie...
odpowiedz
701 dni temu
xd
3958 dni temu
ja robię jeszcze krócej, mątwa po dłuższym duszeniu czy jakiejkolwiek obróbce termicznej robi się gumowata :/
odpowiedz
1376 dni temu
Dokładnie tak
4131 dni temu
Dzięki waszym komentarzom moja mątwa wyszla rewelacyjnie. Rzeczywiście trzeba robić ją na mocnym ogniu i czas smażenia 20min.,ale wszystkiego!!!
odpowiedz
4147 dni temu
u mnie tez wyszly twrde i gumowate a czas jaki zoastal podany w przepisie-byl zachowany
odpowiedz
4148 dni temu
Bo moim zdaniem za dlugo byla obrabiana termicznie
odpowiedz
4190 dni temu
Mątwy wyszły twarde i gumowate.
odpowiedz