
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Rozmrożone mątwy dokładnie płuczemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.
Cebulę drobno siekamy i smażymy na rozgrzanej oliwie do miękkości. Dodajemy czosnek, smażymy jeszcze chwilę i dodajemy pokrojone mątwy. Smażymy razem ok. 4-5 minut.
Zalewamy całość winem i gotujemy, aż wino prawie odparuje. Dodajemy natkę pietruszki oraz pokrojone w plasterki oliwki. Dusimy potrawę jeszcze ok. 20 minut, aż mątwa będzie całkowicie miękka.
Doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny.
Jak podawać
Danie podajemy posypane posiekaną zieloną pietruszką.
Zobacz podobne
przepisy
Gulasz z jelenia z kaszą
Wyjątkowe mięso wymaga odpowiedniego potraktowania. Zobacz, jak ugotować niezapomniany gulasz z jelenia.

Krewetki w cieście
Orientalna propozycja obiadowa z delikatnym mięsem krewetek w roli głównej – do przygotowania w szybki i prosty sposób.

Ośmiorniczki z grilla
Odbiegający od tradycji, ale bardzo smaczny pomysł na grilla: kawałki ośmiornicy w marynacie z sosem peri-peri.

Komentarze (8)
723 dni temu
fu, drogie i dziwne danie...
odpowiedz
288 dni temu
xd
3544 dni temu
ja robię jeszcze krócej, mątwa po dłuższym duszeniu czy jakiejkolwiek obróbce termicznej robi się gumowata :/
odpowiedz
962 dni temu
Dokładnie tak
3717 dni temu
Dzięki waszym komentarzom moja mątwa wyszla rewelacyjnie. Rzeczywiście trzeba robić ją na mocnym ogniu i czas smażenia 20min.,ale wszystkiego!!!
odpowiedz
3733 dni temu
u mnie tez wyszly twrde i gumowate a czas jaki zoastal podany w przepisie-byl zachowany
odpowiedz
3734 dni temu
Bo moim zdaniem za dlugo byla obrabiana termicznie
odpowiedz
3777 dni temu
Mątwy wyszły twarde i gumowate.
odpowiedz
zobacz wszystkie