![Mątwa w białym winie Mątwa w białym winie](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/4285bc2956f1-e7d6b29c5c-MATWA_W_BIALYM_WINIE__Nowosci-SEAFOOD-12649_S_112338_960x540.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Rozmrożone mątwy dokładnie płuczemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.
Cebulę drobno siekamy i smażymy na rozgrzanej oliwie do miękkości. Dodajemy czosnek, smażymy jeszcze chwilę i dodajemy pokrojone mątwy. Smażymy razem ok. 4-5 minut.
Zalewamy całość winem i gotujemy, aż wino prawie odparuje. Dodajemy natkę pietruszki oraz pokrojone w plasterki oliwki. Dusimy potrawę jeszcze ok. 20 minut, aż mątwa będzie całkowicie miękka.
Doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny.
Jak podawać
Danie podajemy posypane posiekaną zieloną pietruszką.
Zobacz podobne
przepisy
Gulasz z jelenia z kaszą
Wyjątkowe mięso wymaga odpowiedniego potraktowania. Zobacz, jak ugotować niezapomniany gulasz z jelenia.
![Gulasz z jelenia z kaszą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ccfca23c5f30-18366b514c-Gulasz_z_jelenia_Nowosci-SEAFOOD-12649_S_1979_RGB_960x540.webp)
Krewetki w cieście
Orientalna propozycja obiadowa z delikatnym mięsem krewetek w roli głównej – do przygotowania w szybki i prosty sposób.
![Krewetki w cieście](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/178b23883095-85a7971521-Krewetki_w_ciescie_12444_S_10425_960x540.webp)
Ośmiorniczki z grilla
Odbiegający od tradycji, ale bardzo smaczny pomysł na grilla: kawałki ośmiornicy w marynacie z sosem peri-peri.
![Ośmiorniczki z grilla](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5146d2a71d74-7a0e541116-OSMIORNICZKI_Z_GRILLA_Nowosci-SEAFOOD-12649_S_112280_RGB_960x540_dwie.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wołowina w czerwonym winie. Dla Niego.
- Quiche ze szpinakiem, serem i salami
- Kanapka z suszonymi owocami
- Uda kurczaka z sałatką z grillowanych warzyw z parowanymi ziemniaczkami
- Makaron z krewetkami i sosem tapenade
- Pizza al tonno
- Filet z zębacza smugowego w zielonej pietruszce
- Tortille z polędwicą wieprzową i sałatką z awokado
- Dynia makaronowa z sosem pomidorowym z oliwkami
- Kalmary w sosie pomidorowym
- Mrożony jogurt z owocami leśnymi
- Gulasz ekstra z dzika w gęstym sosie z ziemniakami
- Owoce morza w cieście z talarkami i dipem pesto
- Praliny z białą czekoladą i ciasteczkami
- Krewetki z ananasem podawane na zimno
- Kuleczki z koziego sera
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Pieczona makrela w chlebku pita
- Makaron w sosie śmietankowym
- Risotto pomidorowe
- Ubijany ser brie z grzankami
- Kanapka z kurczakiem
- Farsz do pierogów z serem parmigiano reggiano
- Klasyczny mus czekoladowy
- Kapuśniak z kimchi
- Wytrawny pudding chlebowy
- Purée z pieczonych ziemniaków
- Słońce z ciasta francuskiego z serem camembert
- Stek ze schabu z dzika z miętą i tymiankiem
- Lunchbox z pastą z ciecierzycy
Komentarze (8)
1020 dni temu
fu, drogie i dziwne danie...
odpowiedz
584 dni temu
xd
3841 dni temu
ja robię jeszcze krócej, mątwa po dłuższym duszeniu czy jakiejkolwiek obróbce termicznej robi się gumowata :/
odpowiedz
1259 dni temu
Dokładnie tak
4014 dni temu
Dzięki waszym komentarzom moja mątwa wyszla rewelacyjnie. Rzeczywiście trzeba robić ją na mocnym ogniu i czas smażenia 20min.,ale wszystkiego!!!
odpowiedz
4030 dni temu
u mnie tez wyszly twrde i gumowate a czas jaki zoastal podany w przepisie-byl zachowany
odpowiedz
4031 dni temu
Bo moim zdaniem za dlugo byla obrabiana termicznie
odpowiedz
4073 dni temu
Mątwy wyszły twarde i gumowate.
odpowiedz