Gulasz z jelenia
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Ucieramy (najlepiej w moździerzu) pieprz i ziele angielskie. W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebule, po chwili dodajemy czosnek. Kiedy warzywa lekko zmiękną, dodajemy pokrojone w dużą kostkę mięso i podsmażamy 2-3 minuty.
Do podsmażonego mięsa dodajemy piwo, przyprawy z moździerza, liście laurowe, paprykę. Dusimy chwilę, mieszając. Następnie dodajemy część bulionu i pieczarki.
Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez mniej więcej 2 godziny. Jeśli płyn wyparuje, dodajemy bulion. Jeżeli mięso jest miękkie, sprawdzamy, czy nie trzeba doprawić go solą lub pieprzem. Gotujemy kaszę według instrukcji na opakowaniu.

Jak podawać

Siekamy drobno pęczek pietruszki. Gulasz podajemy najlepiej z kaszą na sypko, posypany obficie siekaną natką pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Gość Gość
    361 dni temu
    Jak robić dziczyznę to wstyd dodawać kostki rosołowe :/

    odpowiedz

  • Gość Gość
    467 dni temu
    Czy można zamienić mięso jelenia na sarny?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    467 dni temu
    Możesz dokonać takiej zamiany :)
  • Gość Gość
    711 dni temu
    Witam. Czy można zamiast piwa użyć wina? Jakoś bardziej mi pasuje, jeśli można to w jakich proporcjach?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    710 dni temu
    Możesz dokonać takiej zamiany. Użyj tyle samo wina :)
  • Kaśka Kaśka
    1138 dni temu
    Czy to mięso jest już sprzedawane marynowane, czy jest zupełnie "surowe"?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1137 dni temu
    Mięso jest bez marynaty :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1590 dni temu
    Agato tak, pieczarki dodajemy surowe.

    odpowiedz

  • Agata Agata
    1590 dni temu
    czy pieczarki wrzucamy surowe?

    odpowiedz

  • ala ala
    1770 dni temu
    Witam ja tez robiłam ten gulasz i wyszedł Super Polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1964 dni temu
    dziś zrobiłam, gulasz wyszedł baaardzo dobry. Mięso mięciutkie, przyprawione akurat. Pychotka. Z chęcią dokupię mięso raz jeszcze i powtórzę ten przepis

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram