Dania główne - Dziczyzna - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Stek ze schabu z dzika z miętą i tymiankiem
Aromatyczny stek z dzika z orzeźwiającą miętą? To połączenie idealne, które zachwyci wszystkich miłośników dziczyzny!
![Stek ze schabu z dzika z miętą i tymiankiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/cbed3d756911-3cd0c9334f5a-Stek_ze_schabu_z_dzika_z_miętą_i_tymiankiem_lidl.webp)
Stek z combra jelenia z sokiem cytrynowym
Nie ma to jak idealnie wypieczony stek. To doskonała propozycja na sycący obiad. Dodaj swojej kuchni nieco dzikości i przygotuj aromatyczny stek z combra jelenia z sokiem cytrynowym!!
![Stek z combra jelenia z sokiem cytrynowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1651e80451f3-77559ad7f1f0-Stek_z_combra_jelenia_z_sokiem_cytrynowym_lidl.webp)
Grillowany jeleń z pieczarkami i ziemniakami
Co wrzucić na ruszt? Zamiast tego, co zwykle, warto odkryć nowe smaki! Zrób grilla na dziko i wrzuć na ruszt mięso z jelenia z pieczarkami i ziemniakami!
![Grillowany jeleń z pieczarkami i ziemniakami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/753c97be0964-9562dfd843aa-Grillowany_jeleń_z_pieczarkami_i_ziemniakami_lidl.webp)
Gulasz ekstra z jelenia w czerwonym winie
Gulasz z jelenia to prawdziwa uczta dla miłośników dziczyzny. Zrobisz go w bardzo łatwy sposób, a dodatek wytrawnego czerwonego wina doskonale podkreśli jego niepowtarzalny smak!
![Gulasz ekstra z jelenia w czerwonym winie](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/fb3b424c0d3b-96b158a90da0-Gulasz_ekstra_z_jelenia_w_czerwonym_winie_lidl.webp)
Gulasz ekstra z dzika w gęstym sosie z ziemniakami
Nie ma to jak dobry gulasz z dziczyzny! Teraz przygotujesz go w bardzo prosty i szybki sposób. Wypróbuj ten przepis!
![Gulasz ekstra z dzika w gęstym sosie z ziemniakami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/fdf597d9a700-424c9e0fbae5-Gulasz_ekstra_z_dzika_w_gęstym_sosie_z_ziemniakami_lidl.webp)
Stek z szynki z dzika w cytrynowym sosie
Dzik jest dziki… i smaczny! Jeśli lubisz dziczyznę, to ten przepis powinien pojawić się na Twoim stole!
![Stek z szynki z dzika w cytrynowym sosie](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/28f913df66a8-3986dce322d8-lidl-stek_z_szynki_z_dzika_w_cytrynowym_sosie_1250x700.webp)
Stek z udźca jelenia z rozmarynem
Wyjątkowa okazja? Przygotuj aromatyczny stek z udźca jelenia z rozmarynem w sosie blue cheese. Twoi goście będą zachwyceni!
![Stek z udźca jelenia z rozmarynem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/4c8298b452e8-55c4fe95aee9-Stek_z_udźca_jelenia_z_rozmarynem_lidl.webp)
Grillowany stek z jelenia
W sezonie grillowym poszukaj nowych inspiracji! Sięgnij po steki z jelenia w aromatycznej marynacie i przyrządź je na ruszcie podczas imprezy w ogrodzie. Taka alternatywa zasmakuje każdemu!
![Grillowany stek z jelenia](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8166ede71dab-52cdd0bd60c3-Grillowany_stek_z_jelenia_lidl.webp)
Udziec z sarny pieczony w rękawie
Pieczona sarnina to wykwintne danie, które, odpowiednio przygotowane, zachwyci głębią smaku i delikatnością. Przekonaj się, testując przepis na udziec z sarny pieczony w rękawie!
![Udziec z sarny pieczony w rękawie](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/366dac509d21-bbc0c475addd-Udziec_z_sarny_pieczony_w_rękawie_lidl.webp)
Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
Jeśli pieczeń, to tylko z jelenia! Sprawdź, jak to szlachetne mięso zyskuje na smaku dzięki winno-musztardowej marynacie i wolnemu pieczeniu. Dla takiego dania zawsze znajdzie się okazja!
![Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7a6919b217a2-47d17a2267b5-Pieczony_udziec_z_jelenia_w_marynacie_winno-musztardowej_lidl.webp)
Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
Domowy obiad inny niż zwykle? Na specjalną okazję podaj pieczeń z dzika w sosie myśliwskim, która świetnie komponuje się z pyzami i surówką z modrej kapusty. Pycha!
![Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b6f6f28dfc65-8d36fc1c6cc7-Pieczeń_z_dzika_w_sosie_myśliwskim_z_pyzami_i_kapustą_lidl.webp)
Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
Kawałki szlachetnego mięsa z sarny warto wykorzystać do przygotowania aromatycznego gulaszu na bazie wina. Dodaj do niego pieczarki lub ulubione grzyby i ciesz się smakiem prawdziwych darów
![Gulasz z sarny na winie z pieczarkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1178bbebd720-d40ab4212e5b-Gulasz_z_sarny_na_winie_z_pieczarkami_lidl.webp)
Dziczyzna – przepisy mistrzów!
Dziczyzna na obiad? To naprawdę wyjątek w polskim domu. A szkoda, bo warto odkryć liczne zalety tego mięsa, tym bardziej że liczba przepisów na potrawy z dziczyzny ciągle rośnie. Dlatego Kuchnia Lidla wychodzi naprzeciw tym oczekiwaniom i proponuje całą gamę przepisów kulinarnych na dziczyznę.
Dania z dziczyzny – przepisy:
- stek z jelenia
- gulasz z sarny z kluskami śląskimi
- bitki z szynki z dzika
- pasztet z jelenia i mus jabłkowo-chrzanowy
- bażant w limonkach
Generalnie podział przepisów na dziczyznę uwzględnia przepisy na dziczyznę z dzika, z sarny i z jelenia, czyli tzw. dziczyznę grubą, oraz przepisy kulinarne, w których występuje dziczyzna drobna, np. zające czy dzikie ptactwo. W przepisach na dziczyznę najczęściej jednak znajduje się mięso z dzika, sarny i jelenia. Jeśli chodzi natomiast o rodzaje dań przygotowanych na bazie tego mięsa, to zazwyczaj wyróżniamy w przepisach wędliny, gulasz, pieczeń, pasztet, a nawet bigos z dziczyzny.
Dziczyzna – jak przygotować?
Dziczyznę można przyrządzić na wiele sposobów, ale trzeba pamiętać, że charakteryzuje się ona nieco większym stopniem twardości aniżeli drób czy wieprzowina. Z tego też powodu, planując przykładowo przygotowanie pieczonej dziczyzny albo dziczyzny z grilla, pamiętajmy, aby schłodzić ją wcześniej w przewiewnym miejscu, co sprawi, że znacznie zmięknie. Ważną kwestią są również przyprawy. Nie powinny być używane w nadmiarze, bo szybko zdominują smak dania, zamiast go podkreślić. Jeśli Wasze plany kulinarne uwzględniają więc jakąkolwiek dziczyznę, czy to pieczoną, czy z grilla, to weźcie pod uwagę przepisy, w których składnikami są nasze rodzime zioła, takie jak tymianek, rozmaryn albo majeranek. Ten ostatni szczególnie dobrze komponuje się z mieloną dziczyzną, na którą przepisy również znajdziecie w Kuchni Lidla. Podobna zasada doboru smaków obowiązuje, jeśli zastanawiacie się, z czym podawać dziczyznę. Najlepiej serwować ją z sezonowymi warzywami i owocami.