Dania główne - Dziczyzna - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Stek ze schabu z dzika z miętą i tymiankiem
Aromatyczny stek z dzika z orzeźwiającą miętą? To połączenie idealne, które zachwyci wszystkich miłośników dziczyzny!
Stek z combra jelenia z sokiem cytrynowym
Nie ma to jak idealnie wypieczony stek. To doskonała propozycja na sycący obiad. Dodaj swojej kuchni nieco dzikości i przygotuj aromatyczny stek z combra jelenia z sokiem cytrynowym!!
Grillowany jeleń z pieczarkami i ziemniakami
Co wrzucić na ruszt? Zamiast tego, co zwykle, warto odkryć nowe smaki! Zrób grilla na dziko i wrzuć na ruszt mięso z jelenia z pieczarkami i ziemniakami!
Gulasz ekstra z jelenia w czerwonym winie
Gulasz z jelenia to prawdziwa uczta dla miłośników dziczyzny. Zrobisz go w bardzo łatwy sposób, a dodatek wytrawnego czerwonego wina doskonale podkreśli jego niepowtarzalny smak!
Gulasz ekstra z dzika w gęstym sosie z ziemniakami
Nie ma to jak dobry gulasz z dziczyzny! Teraz przygotujesz go w bardzo prosty i szybki sposób. Wypróbuj ten przepis!
Stek z szynki z dzika w cytrynowym sosie
Dzik jest dziki… i smaczny! Jeśli lubisz dziczyznę, to ten przepis powinien pojawić się na Twoim stole!
Stek z udźca jelenia z rozmarynem
Wyjątkowa okazja? Przygotuj aromatyczny stek z udźca jelenia z rozmarynem w sosie blue cheese. Twoi goście będą zachwyceni!
Grillowany stek z jelenia
W sezonie grillowym poszukaj nowych inspiracji! Sięgnij po steki z jelenia w aromatycznej marynacie i przyrządź je na ruszcie podczas imprezy w ogrodzie. Taka alternatywa zasmakuje każdemu!
Udziec z sarny pieczony w rękawie
Pieczona sarnina to wykwintne danie, które, odpowiednio przygotowane, zachwyci głębią smaku i delikatnością. Przekonaj się, testując przepis na udziec z sarny pieczony w rękawie!
Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
Jeśli pieczeń, to tylko z jelenia! Sprawdź, jak to szlachetne mięso zyskuje na smaku dzięki winno-musztardowej marynacie i wolnemu pieczeniu. Dla takiego dania zawsze znajdzie się okazja!
Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
Domowy obiad inny niż zwykle? Na specjalną okazję podaj pieczeń z dzika w sosie myśliwskim, która świetnie komponuje się z pyzami i surówką z modrej kapusty. Pycha!
Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
Kawałki szlachetnego mięsa z sarny warto wykorzystać do przygotowania aromatycznego gulaszu na bazie wina. Dodaj do niego pieczarki lub ulubione grzyby i ciesz się smakiem prawdziwych darów
Dziczyzna – przepisy mistrzów!
Dziczyzna na obiad? To naprawdę wyjątek w polskim domu. A szkoda, bo warto odkryć liczne zalety tego mięsa, tym bardziej że liczba przepisów na potrawy z dziczyzny ciągle rośnie. Dlatego Kuchnia Lidla wychodzi naprzeciw tym oczekiwaniom i proponuje całą gamę przepisów kulinarnych na dziczyznę.
Dania z dziczyzny – przepisy:
- stek z jelenia
- gulasz z sarny z kluskami śląskimi
- bitki z szynki z dzika
- pasztet z jelenia i mus jabłkowo-chrzanowy
- bażant w limonkach
Generalnie podział przepisów na dziczyznę uwzględnia przepisy na dziczyznę z dzika, z sarny i z jelenia, czyli tzw. dziczyznę grubą, oraz przepisy kulinarne, w których występuje dziczyzna drobna, np. zające czy dzikie ptactwo. W przepisach na dziczyznę najczęściej jednak znajduje się mięso z dzika, sarny i jelenia. Jeśli chodzi natomiast o rodzaje dań przygotowanych na bazie tego mięsa, to zazwyczaj wyróżniamy w przepisach wędliny, gulasz, pieczeń, pasztet, a nawet bigos z dziczyzny.
Dziczyzna – jak przygotować?
Dziczyznę można przyrządzić na wiele sposobów, ale trzeba pamiętać, że charakteryzuje się ona nieco większym stopniem twardości aniżeli drób czy wieprzowina. Z tego też powodu, planując przykładowo przygotowanie pieczonej dziczyzny albo dziczyzny z grilla, pamiętajmy, aby schłodzić ją wcześniej w przewiewnym miejscu, co sprawi, że znacznie zmięknie. Ważną kwestią są również przyprawy. Nie powinny być używane w nadmiarze, bo szybko zdominują smak dania, zamiast go podkreślić. Jeśli Wasze plany kulinarne uwzględniają więc jakąkolwiek dziczyznę, czy to pieczoną, czy z grilla, to weźcie pod uwagę przepisy, w których składnikami są nasze rodzime zioła, takie jak tymianek, rozmaryn albo majeranek. Ten ostatni szczególnie dobrze komponuje się z mieloną dziczyzną, na którą przepisy również znajdziecie w Kuchni Lidla. Podobna zasada doboru smaków obowiązuje, jeśli zastanawiacie się, z czym podawać dziczyznę. Najlepiej serwować ją z sezonowymi warzywami i owocami.