![Bitki z szynki z dzika Bitki z szynki z dzika](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/7919e6d69399-f92b3b2b1322-Bitki_z_szynki_z_dzika_1250x7002016.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Przygotowujemy bitki
Mięso myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Wykrawamy błony. Kawałki mięsa na bitki powinny być cienkie i małe, o średnicy 5-6 cm. Najlepiej zbijać je tłuczkiem zaopatrzonym w ostrza. Jeśli zbijamy mięso tradycyjnie – przykrywamy je grubą folią. Mięso po uformowaniu bitek marynujemy.
Krok 2: Przygotowujemy marynatę
Marynatę robimy w miseczce, ucierając łyżkę musztardy z oliwą. Dodajemy do niej sok wyciśnięty z cytryny, win0 wymieszane z miodem, ocet, świeżo zmielony pieprz, rozgniecione ziarna ziela angielskiego, kilka owoców jałowca, rozkruszony liść laurowy i łyżeczkę przyprawy do dziczyzny. Dobrze jest dodać do marynaty kieliszek dżinu lub wódki. Mięso smarujemy tą zalewą, płaty układamy ciasno jeden obok drugiego w miseczce i marynujemy w lodówce kilka godzin.
Krok 3: Dusimy mięso
Mięso wyjęte z marynaty smażymy na mocno rozgrzanym maśle klarowanym i przekładamy do rondelka z grubym dnem, dodajemy cebulę osobno zeszkloną na maśle i usmażone grzyby, zalewamy wysokoprocentową śmietaną wcześniej przyprawioną pieprzem, przyprawą do dziczyzny i świeżo posiekanym czosnkiem. Można doprawiać marynatą, ale ostrożnie ją dodając w małych ilościach. Dusimy do miękkości.
Podajemy tradycyjnie z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami.
Zobacz podobne
przepisy
Gulasz z jelenia z kaszą
Wyjątkowe mięso wymaga odpowiedniego potraktowania. Zobacz, jak ugotować niezapomniany gulasz z jelenia.
![Gulasz z jelenia z kaszą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ccfca23c5f30-18366b514c-Gulasz_z_jelenia_Nowosci-SEAFOOD-12649_S_1979_RGB_960x540.webp)
Gulasz z dzika z grzybami
Przyrządź doskonały obiad z dziczyzny – gulasz z dzika z grzybami według pomysłu Grzegorza Russaka!
![Gulasz z dzika z grzybami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7d0a644a3d5b-338ce5d0cde5-Gulasz_z_dzika_z_grzybami_1250x7002016.webp)
Gulasz z jelenia w warzywach
Przygotuj pyszny gulasz z mięsa jelenia w duszonych warzywach! Świetny pomysł na udany obiad!
![Gulasz z jelenia w warzywach](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1a59815f3751-469d3ba5d02b-Gulasz_z_jelenia_w_warzywach_1250x70020106.webp)
Stek z jelenia
Wypróbuj ciekawy przepis na steki z mięsa jelenia! Podaj je jako przystawkę lub wraz z dodatkami na obiad!
![Stek z jelenia](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/64c4c25dd6ac-31dba91d34b4-Stek_z_jelenia_1250x700222.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Glazurowana szynka z ziemniakami
- Amaretti z ganaszem czekoladowym
- Grahamka z kolorowym twarożkiem
- Racuchy ze szpinakiem i kozim serem
- Spaghetti bolognese
- Gulasz z dzika z grzybami
- Rozgrzewające herbaty na 3 sposoby
- Ciasto z orzechami pekan
- Comber z jelenia
- Tarta szpinakowa na spodzie z batatów
- Ziemniaki z 2 sosami
- Stek z szynki z dzika w cytrynowym sosie
- Stek ze schabu z dzika z miętą i tymiankiem
- Wegańskie pączki z kremem czekoladowym
- Sałatka z makaronu soba
- Deser à la mleczna kanapka
- Tatarskie manty z twarogiem i malinami
- Rolada z boczku z kolorowym pieprzem
- Bażant w limonkach
- Wegetariańskie knedle z wytrawnym farszem twarogowym
- Bulion drobiowy
- Wegańskie hot dogi z soczewicy
- Oliwa bazyliowa
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko i słono
- Kruche ciastka przez maszynkę
- Słodki chlebek skubany
- Korzenne pancakes
- Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe
- Marynowana cukinia słodko-kwaśna
- Czekoladowe tiramisu z truskawkami
Komentarze (11)
3 dni temu
Bardzo dobry przepis. Mięso wyszło aromatyczne i soczyste, co przy dziczyźnie wcale nie jest oczywiste. Zamiast przyprawy do mięs użyłam cząbru, rozmarynu i pieprzu ziołowego, dodałam też soli. Mąż akurat kupił gęstą śmietanę 36%, ale i tak całość była pyszna.
odpowiedz
1210 dni temu
Śmietana 36% kwaśna czy słodka? Nigdzie nie mogę znaleźć kwaśnej 36%
odpowiedz
1207 dni temu
Użyj słodkiej śmietanki 36%. W połączeniu z dodatkami stworzy idealną, wytrawną kompozycję :)
2371 dni temu
Przepis do bani. Ani smaku ani aromatu. Jak robiłem wcześniej po swojemu było zdecydowanie lepiej.
odpowiedz
1522 dni temu
Dobrego/uczciwego mięsa nie zabija się nadmiarem przypraw. Osoby zaczynające z dziczyzną mają tendencję do przeginania z przyprawami. Nie twierdzę ale podejrzewam, że to właśnie szanowny GOŚĆ jest początkujący. W dzisiejszych czasach przeginamy z przyprawami. Mówimy - dobre gdy czuć przyprawy a nie smak dobrego mięsa.
2461 dni temu
Witam, ile mniej więcej należy dodać octu i grzybów? Pozdrawiam
odpowiedz
2460 dni temu
Julio, octu dodaj dosłownie 1 łyżeczkę. Natomiast jeśli chodzi o grzyby - dodaj ich tyle, ile lubisz. Im więcej grzybów, tym bardziej grzybowy będzie sos :)
2436 dni temu
ja dodałam łyżkę octu i garść grzybów suszonych i było bardzo dobre.
2566 dni temu
Ile mniej więcej należy dusić
odpowiedz
2565 dni temu
Mięso dusimy około 1 godziny na małym ogniu, jednak zalecamy przed podaniem sprawdzić jego miękkość :)
2575 dni temu
Bardzo dobry przepis. Mięso bardzo aromatyczne. Marynata ekstra! Pewne części robiłam na oko, bo nie było napisane ile octu balsamicznego, grzybów.
odpowiedz
zobacz wszystkie