
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Przygotowujemy bitki
Mięso myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Wykrawamy błony. Kawałki mięsa na bitki powinny być cienkie i małe, o średnicy 5-6 cm. Najlepiej zbijać je tłuczkiem zaopatrzonym w ostrza. Jeśli zbijamy mięso tradycyjnie – przykrywamy je grubą folią. Mięso po uformowaniu bitek marynujemy.
Krok 2: Przygotowujemy marynatę
Marynatę robimy w miseczce, ucierając łyżkę musztardy z oliwą. Dodajemy do niej sok wyciśnięty z cytryny, win0 wymieszane z miodem, ocet, świeżo zmielony pieprz, rozgniecione ziarna ziela angielskiego, kilka owoców jałowca, rozkruszony liść laurowy i łyżeczkę przyprawy do dziczyzny. Dobrze jest dodać do marynaty kieliszek dżinu lub wódki. Mięso smarujemy tą zalewą, płaty układamy ciasno jeden obok drugiego w miseczce i marynujemy w lodówce kilka godzin.
Krok 3: Dusimy mięso
Mięso wyjęte z marynaty smażymy na mocno rozgrzanym maśle klarowanym i przekładamy do rondelka z grubym dnem, dodajemy cebulę osobno zeszkloną na maśle i usmażone grzyby, zalewamy wysokoprocentową śmietaną wcześniej przyprawioną pieprzem, przyprawą do dziczyzny i świeżo posiekanym czosnkiem. Można doprawiać marynatą, ale ostrożnie ją dodając w małych ilościach. Dusimy do miękkości.
Podajemy tradycyjnie z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Domek z piernika
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Klasyczna sałatka grecka
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Uszka z grzybami
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Śledzie po kaszubsku
- Pierniki
- Łazanki
- Przekąski sylwestrowe
- Burek ze szpinakiem
- Piernik świąteczny
- Sałatka gyros
- Świąteczne pierniczki
- Ryba z piekarnika
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (11)
451 dni temu
Bardzo dobry przepis. Mięso wyszło aromatyczne i soczyste, co przy dziczyźnie wcale nie jest oczywiste. Zamiast przyprawy do mięs użyłam cząbru, rozmarynu i pieprzu ziołowego, dodałam też soli. Mąż akurat kupił gęstą śmietanę 36%, ale i tak całość była pyszna.
Odpowiedz
1659 dni temu
Śmietana 36% kwaśna czy słodka? Nigdzie nie mogę znaleźć kwaśnej 36%
Odpowiedz
1656 dni temu
Użyj słodkiej śmietanki 36%. W połączeniu z dodatkami stworzy idealną, wytrawną kompozycję :)
2819 dni temu
Przepis do bani. Ani smaku ani aromatu. Jak robiłem wcześniej po swojemu było zdecydowanie lepiej.
Odpowiedz
1970 dni temu
Dobrego/uczciwego mięsa nie zabija się nadmiarem przypraw. Osoby zaczynające z dziczyzną mają tendencję do przeginania z przyprawami. Nie twierdzę ale podejrzewam, że to właśnie szanowny GOŚĆ jest początkujący. W dzisiejszych czasach przeginamy z przyprawami. Mówimy - dobre gdy czuć przyprawy a nie smak dobrego mięsa.
2909 dni temu
Witam, ile mniej więcej należy dodać octu i grzybów? Pozdrawiam
Odpowiedz
2909 dni temu
Julio, octu dodaj dosłownie 1 łyżeczkę. Natomiast jeśli chodzi o grzyby - dodaj ich tyle, ile lubisz. Im więcej grzybów, tym bardziej grzybowy będzie sos :)
2884 dni temu
ja dodałam łyżkę octu i garść grzybów suszonych i było bardzo dobre.
3014 dni temu
Ile mniej więcej należy dusić
Odpowiedz
3014 dni temu
Mięso dusimy około 1 godziny na małym ogniu, jednak zalecamy przed podaniem sprawdzić jego miękkość :)
3023 dni temu
Bardzo dobry przepis. Mięso bardzo aromatyczne. Marynata ekstra! Pewne części robiłam na oko, bo nie było napisane ile octu balsamicznego, grzybów.
Odpowiedz
zobacz wszystkie