Grzegorz Russak

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Przygotowujemy bitki

Mięso myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Wykrawamy błony.  Kawałki mięsa na bitki powinny być cienkie i małe, o średnicy 5-6 cm. Najlepiej zbijać je tłuczkiem zaopatrzonym w ostrza. Jeśli zbijamy mięso tradycyjnie – przykrywamy je grubą folią. Mięso po uformowaniu bitek marynujemy.

Krok 2: Przygotowujemy marynatę

Marynatę robimy w miseczce, ucierając łyżkę musztardy z oliwą. Dodajemy do niej sok wyciśnięty z cytryny, win0 wymieszane z miodem, ocet, świeżo zmielony pieprz, rozgniecione ziarna ziela angielskiego, kilka owoców jałowca, rozkruszony liść laurowy i łyżeczkę przyprawy do dziczyzny. Dobrze jest dodać do marynaty kieliszek dżinu lub wódki. Mięso smarujemy tą zalewą, płaty układamy ciasno jeden obok drugiego w miseczce i marynujemy w lodówce kilka godzin.

Krok 3: Dusimy mięso

Mięso wyjęte z marynaty smażymy na mocno rozgrzanym maśle klarowanym i przekładamy do rondelka z grubym dnem, dodajemy cebulę osobno zeszkloną na maśle i usmażone grzyby, zalewamy wysokoprocentową śmietaną wcześniej przyprawioną pieprzem, przyprawą do dziczyzny i świeżo posiekanym czosnkiem. Można doprawiać marynatą, ale ostrożnie ją dodając w małych ilościach. Dusimy do miękkości.

Podajemy tradycyjnie z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    140 dni temu
    Przepis do bani. Ani smaku ani aromatu. Jak robiłem wcześniej po swojemu było zdecydowanie lepiej.

    odpowiedz

  • Julia Julia
    230 dni temu
    Witam, ile mniej więcej należy dodać octu i grzybów? Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    229 dni temu
    Julio, octu dodaj dosłownie 1 łyżeczkę. Natomiast jeśli chodzi o grzyby - dodaj ich tyle, ile lubisz. Im więcej grzybów, tym bardziej grzybowy będzie sos :)
  • Gość Gość
    205 dni temu
    ja dodałam łyżkę octu i garść grzybów suszonych i było bardzo dobre.
  • Gość Gość
    335 dni temu
    Ile mniej więcej należy dusić

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    334 dni temu
    Mięso dusimy około 1 godziny na małym ogniu, jednak zalecamy przed podaniem sprawdzić jego miękkość :)
  • Gość Gość
    344 dni temu
    Bardzo dobry przepis. Mięso bardzo aromatyczne. Marynata ekstra! Pewne części robiłam na oko, bo nie było napisane ile octu balsamicznego, grzybów.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram