Grzegorz Russak

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Marynujemy steki

Steki wykrawamy w poprzek włókien. Drobno trzemy na tarce marchewkę, pietruszkę, plasterek selera, kroimy por i cebulę szalotkę. Dodajemy kilka łyżek oliwy lub oleju, sok wyciśnięty z cytryny, ocet balsamiczny, łyżkę musztardy, czerwone wino zmieszane z łyżeczką miodu, kieliszek wódki lub dżinu. Dodajemy przyprawy: świeżo mielony pieprz, rozgniecione ziarna ziela angielskiego i owoce jałowca, liść laurowy, łyżeczkę przyprawy do dziczyzny lub ziół prowansalskich. Całość marynaty dobrze wygniatamy i mieszamy z mięsem, nadal dobrze ugniatając.

Krok 2: Panierujemy steki

Mięso po wyjęciu z marynaty dobrze zbijamy, najlepiej tłuczkiem do mięsa.

Świeży tłusty boczek lub słoninę kroimy na bardzo cienkie plasterki i dodatkowo rozbijamy tłuczkiem. Plastry układamy między dwoma płatami steku, dobrze zbijamy razem z mięsem, posypując pieprzem, i formujemy steki. Panierujemy je delikatnie w mące ziemniaczanej.

Krok 3: Smażymy steki

Steki smażymy na mocno rozgrzanym maśle klarowanym. Na każdym kawałku kładziemy odrobinę świeżego masła i dopiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Steki podajemy z marynatami jako przystawkę, a z ziemniakami opiekanymi po polsku i buraczkami – jako danie na obiad albo uroczystą kolację.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    521 dni temu
    Jaki czas pieczenia w piekarniku??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    520 dni temu
    Dopiekamy tylko, czyli ok. 2 minut :)
  • Gość Gość
    427 dni temu
    Steki smażę 2,5 - 3 min na każdej ze stron. Następnie do piekarnika na 120 stopni - 10 min wystarczy

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram