Stek z jelenia

Grzegorz Russak


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Marynujemy steki

Steki wykrawamy w poprzek włókien. Drobno trzemy na tarce marchewkę, pietruszkę, plasterek selera, kroimy por i cebulę szalotkę. Dodajemy kilka łyżek oliwy lub oleju, sok wyciśnięty z cytryny, ocet balsamiczny, łyżkę musztardy, czerwone wino zmieszane z łyżeczką miodu, kieliszek wódki lub dżinu. Dodajemy przyprawy: świeżo mielony pieprz, rozgniecione ziarna ziela angielskiego i owoce jałowca, liść laurowy, łyżeczkę przyprawy do dziczyzny lub ziół prowansalskich. Całość marynaty dobrze wygniatamy i mieszamy z mięsem, nadal dobrze ugniatając.

Krok 2: Panierujemy steki

Mięso po wyjęciu z marynaty dobrze zbijamy, najlepiej tłuczkiem do mięsa.

Świeży tłusty boczek lub słoninę kroimy na bardzo cienkie plasterki i dodatkowo rozbijamy tłuczkiem. Plastry układamy między dwoma płatami steku, dobrze zbijamy razem z mięsem, posypując pieprzem, i formujemy steki. Panierujemy je delikatnie w mące ziemniaczanej.

Krok 3: Smażymy steki

Steki smażymy na mocno rozgrzanym maśle klarowanym. Na każdym kawałku kładziemy odrobinę świeżego masła i dopiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Steki podajemy z marynatami jako przystawkę, a z ziemniakami opiekanymi po polsku i buraczkami – jako danie na obiad albo uroczystą kolację.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Gulasz z jelenia z kaszą

Wyjątkowe mięso wymaga odpowiedniego potraktowania. Zobacz, jak ugotować niezapomniany gulasz z jelenia.

Gulasz z jelenia z kaszą

poziom trudności: trudny czas przygotowania: 2:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Grzegorz Russak

Gulasz z dzika z grzybami

Przyrządź doskonały obiad z dziczyzny – gulasz z dzika z grzybami według pomysłu Grzegorza Russaka!

Gulasz z dzika z grzybami

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Grzegorz Russak

Bitki z szynki z dzika

Naucz się przyrządzać dziczyznę z Kuchnią Lidla! Wypróbuj przepis na doskonałe bitki z szynki z dzika!

Bitki z szynki z dzika

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Grzegorz Russak

Gulasz z jelenia w warzywach

Przygotuj pyszny gulasz z mięsa jelenia w duszonych warzywach! Świetny pomysł na udany obiad!

Gulasz z jelenia w warzywach

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:25 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    2390 dni temu
    Czy steki smażymy po 2 szt miedzy którymi jest plaster boczku? Nie do końca rozumiem co zrobic z tym boczkiem:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2388 dni temu
    Robimy dokładnie tak, jak piszesz :) Dobrze rozumiesz :)
  • Gość Gość
    2441 dni temu
    a co się robi z marynatą? do wyrzucenia? do podgrzania?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2441 dni temu
    Możesz przygotować z niej sos, redukując na wolnym ogniu. Pod koniec możesz dodać 1 łyżkę chłodnego masła.
  • Gość Gość
    3145 dni temu
    Jaki czas pieczenia w piekarniku??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3144 dni temu
    Dopiekamy tylko, czyli ok. 2 minut :)
  • Gość Gość
    3051 dni temu
    Steki smażę 2,5 - 3 min na każdej ze stron. Następnie do piekarnika na 120 stopni - 10 min wystarczy

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!