Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Marynujemy steki
Steki wykrawamy w poprzek włókien. Drobno trzemy na tarce marchewkę, pietruszkę, plasterek selera, kroimy por i cebulę szalotkę. Dodajemy kilka łyżek oliwy lub oleju, sok wyciśnięty z cytryny, ocet balsamiczny, łyżkę musztardy, czerwone wino zmieszane z łyżeczką miodu, kieliszek wódki lub dżinu. Dodajemy przyprawy: świeżo mielony pieprz, rozgniecione ziarna ziela angielskiego i owoce jałowca, liść laurowy, łyżeczkę przyprawy do dziczyzny lub ziół prowansalskich. Całość marynaty dobrze wygniatamy i mieszamy z mięsem, nadal dobrze ugniatając.
Krok 2: Panierujemy steki
Mięso po wyjęciu z marynaty dobrze zbijamy, najlepiej tłuczkiem do mięsa.
Świeży tłusty boczek lub słoninę kroimy na bardzo cienkie plasterki i dodatkowo rozbijamy tłuczkiem. Plastry układamy między dwoma płatami steku, dobrze zbijamy razem z mięsem, posypując pieprzem, i formujemy steki. Panierujemy je delikatnie w mące ziemniaczanej.
Krok 3: Smażymy steki
Steki smażymy na mocno rozgrzanym maśle klarowanym. Na każdym kawałku kładziemy odrobinę świeżego masła i dopiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Steki podajemy z marynatami jako przystawkę, a z ziemniakami opiekanymi po polsku i buraczkami – jako danie na obiad albo uroczystą kolację.
Zobacz podobne
przepisy
Gulasz z jelenia z kaszą
Wyjątkowe mięso wymaga odpowiedniego potraktowania. Zobacz, jak ugotować niezapomniany gulasz z jelenia.
Gulasz z dzika z grzybami
Przyrządź doskonały obiad z dziczyzny – gulasz z dzika z grzybami według pomysłu Grzegorza Russaka!
Bitki z szynki z dzika
Naucz się przyrządzać dziczyznę z Kuchnią Lidla! Wypróbuj przepis na doskonałe bitki z szynki z dzika!
Gulasz z jelenia w warzywach
Przygotuj pyszny gulasz z mięsa jelenia w duszonych warzywach! Świetny pomysł na udany obiad!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona mozzarella z pomidorami
- Cevapcici z sosem tzatziki
- Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
- Szparagi z ziemniaczanym purée z trybulą
- Minipizza z kabanosami
- Gulasz z jelenia w warzywach
- Uda kurczaka duszone w herbacie z rumem
- Gulasz z jelenia
- Stek ze strusia z karmelizowaną cebulą
- Placuszki z kukurydzy z sosem jogurtowym
- Tortilla de patatas z warzywami
- Steki z kalafiora z sałatką z jarmużu
- Grillowany stek z jelenia
- Grillowane bataty z sosem chimichurri
- Gryczane kaszotto z marchewką, nerkowcami i pieczarkami
- Smażone okonie z chlebową sałatką
- Kurczak w sosie pomidorowym
- Pizza capricciosa
- Odwrócone ciasto z ananasem
- Szparagi w boczku
- Sernik na jogurcie sojowym
- Gulasz jagnięcy
- Parfait balsamiczny z duszonymi morelami z wanilią
- Stek z jelenia
- Kresowe kluski z makiem
- Gnocchi w sosie pomidorowym
- Aromatyczne minitorciki pomarańczowe otulone marcepanem i lukrem
- Dip z fety z pieczonymi pomidorkami
- Chrupiące ziemniaczki w ostrym sosie
- Szakszuka z kaszą pęczak
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
2170 dni temu
Czy steki smażymy po 2 szt miedzy którymi jest plaster boczku? Nie do końca rozumiem co zrobic z tym boczkiem:)
odpowiedz
2167 dni temu
Robimy dokładnie tak, jak piszesz :) Dobrze rozumiesz :)
2220 dni temu
a co się robi z marynatą? do wyrzucenia? do podgrzania?
odpowiedz
2220 dni temu
Możesz przygotować z niej sos, redukując na wolnym ogniu. Pod koniec możesz dodać 1 łyżkę chłodnego masła.
2924 dni temu
Jaki czas pieczenia w piekarniku??
odpowiedz
2923 dni temu
Dopiekamy tylko, czyli ok. 2 minut :)
2830 dni temu
Steki smażę 2,5 - 3 min na każdej ze stron. Następnie do piekarnika na 120 stopni - 10 min wystarczy