
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Marynujemy steki
Steki wykrawamy w poprzek włókien. Drobno trzemy na tarce marchewkę, pietruszkę, plasterek selera, kroimy por i cebulę szalotkę. Dodajemy kilka łyżek oliwy lub oleju, sok wyciśnięty z cytryny, ocet balsamiczny, łyżkę musztardy, czerwone wino zmieszane z łyżeczką miodu, kieliszek wódki lub dżinu. Dodajemy przyprawy: świeżo mielony pieprz, rozgniecione ziarna ziela angielskiego i owoce jałowca, liść laurowy, łyżeczkę przyprawy do dziczyzny lub ziół prowansalskich. Całość marynaty dobrze wygniatamy i mieszamy z mięsem, nadal dobrze ugniatając.
Krok 2: Panierujemy steki
Mięso po wyjęciu z marynaty dobrze zbijamy, najlepiej tłuczkiem do mięsa.
Świeży tłusty boczek lub słoninę kroimy na bardzo cienkie plasterki i dodatkowo rozbijamy tłuczkiem. Plastry układamy między dwoma płatami steku, dobrze zbijamy razem z mięsem, posypując pieprzem, i formujemy steki. Panierujemy je delikatnie w mące ziemniaczanej.
Krok 3: Smażymy steki
Steki smażymy na mocno rozgrzanym maśle klarowanym. Na każdym kawałku kładziemy odrobinę świeżego masła i dopiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Steki podajemy z marynatami jako przystawkę, a z ziemniakami opiekanymi po polsku i buraczkami – jako danie na obiad albo uroczystą kolację.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Zalewajka
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Zwijane zrazy wołowe
- Kurczak z piekarnika - pieczony w całości
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Grochówka wojskowa
- Gulasz węgierski
- Dżem gruszkowo-cynamonowy
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
- Musaka grecka
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Francuskie makaroniki
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Ramen
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (7)
2437 dni temu
Czy steki smażymy po 2 szt miedzy którymi jest plaster boczku? Nie do końca rozumiem co zrobic z tym boczkiem:)
odpowiedz
2434 dni temu
Robimy dokładnie tak, jak piszesz :) Dobrze rozumiesz :)
2487 dni temu
a co się robi z marynatą? do wyrzucenia? do podgrzania?
odpowiedz
2487 dni temu
Możesz przygotować z niej sos, redukując na wolnym ogniu. Pod koniec możesz dodać 1 łyżkę chłodnego masła.
3191 dni temu
Jaki czas pieczenia w piekarniku??
odpowiedz
3190 dni temu
Dopiekamy tylko, czyli ok. 2 minut :)
3097 dni temu
Steki smażę 2,5 - 3 min na każdej ze stron. Następnie do piekarnika na 120 stopni - 10 min wystarczy