
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Marynujemy mięso
Mięso myjemy i kroimy w kostkę, usuwając błony. Części ścięgniste mięsa kroimy bardzo drobno.
Na tarce trzemy marchewkę, pietruszkę, plasterek selera. Dodajemy kilka łyżek oliwy lub oleju, sok wyciśnięty z cytryny, ocet balsamiczny, musztardę, czerwone wino zmieszane z miodem, kieliszek wódki lub dżinu. Dodajemy przyprawy: świeżo mielony pieprz, rozgniecione ziarna ziela angielskiego i owoce jałowca, liść laurowy, łyżeczkę przyprawy do dziczyzny lub ziół prowansalskich. Całość marynaty dobrze wygniatamy i mieszamy z mięsem. Mięso marynujemy w lodówce co najmniej przez dobę.
Krok 2: Obsmażamy mięso
Po wyjęciu z marynaty oprószamy mięso mąką zmieszaną z pieprzem, obsmażamy dokładnie ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym maśle klarowanym. Kawałki mięsa podczas smażenia nie powinny się dotykać. Mąki nie może być zbyt dużo, bo to nadmiernie zagęści nam potrawę.
W rondlu zagotowujemy 2 szklanki bulionu wołowego i do niego wrzucamy przesmażone mięso i dusimy do miękkości.
Krok 3: Dodajemy warzywa
Por i szalotkę kroimy w talarki, a cukinię w drobne kawałki. Na patelni na oliwie i maśle klarowanym smażymy warzywa. Dodajemy do mięsa. Oddzielnie na półtwardo gotujemy w osolonej wodzie 2-3 ziemniaki i 2 marchewki. Drobno pokrojone dokładamy do mięsa. W garnuszku dusimy na maśle dwa duże pomidory pokrojone w ósemki. Przecieramy je do rondla. Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, przecierem pomidorowym, papryką i, jeśli potrzeba, oliwą.
Można całość zaciągnąć śmietaną. Taki gulasz z jeleniny podajemy z makaronami i kaszami.
Zobacz podobne
przepisy
Gulasz z jelenia z kaszą
Wyjątkowe mięso wymaga odpowiedniego potraktowania. Zobacz, jak ugotować niezapomniany gulasz z jelenia.

Gulasz z dzika z grzybami
Przyrządź doskonały obiad z dziczyzny – gulasz z dzika z grzybami według pomysłu Grzegorza Russaka!

Bitki z szynki z dzika
Naucz się przyrządzać dziczyznę z Kuchnią Lidla! Wypróbuj przepis na doskonałe bitki z szynki z dzika!

Stek z jelenia
Wypróbuj ciekawy przepis na steki z mięsa jelenia! Podaj je jako przystawkę lub wraz z dodatkami na obiad!

Zobacz przepisy
na święta
- Mazurek miodowo-orzechowy
- Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
- Klasyczny mus czekoladowy
- Sałatka ziemniaczana z boczkiem
- Wegański sos tatarski
- Deser pascha w 10 minut
- Pomarańczowy sernik z crème brûlée
- Żurek chrzanowy z kiełbasą
- Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
- Jajka z majonezem i awokado
- Babka z herbatą matcha
- Żurek babci
- Zupa chrzanowa z szynką
- Ciasteczka maślano-cytrynowe
- Pasztet z wątróbek drobiowych
- Baba drożdżowa
- Kołacz z białym serem
- Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
- Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem
- Żurek z makaronem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (32)
1561 dni temu
A co z marynatą? Nie ma nic na ten temat w przepisie.... Do wykorzystania czy wyrzucenia?
odpowiedz
1561 dni temu
O przygotowaniu i wykorzystaniu marynaty piszemy w pierwszym kroku przepisu ("MARYNUJEMY MIĘSO").
1179 dni temu
Przecież napisał że mięso dusimy w bulionie
1838 dni temu
Jaki jest szacunkowy czas duszenia mięsa do miękkości?
odpowiedz
1835 dni temu
Zamarynowane i przesmażone mięso z jelenia powinno się dusić ok. 30-45 minut. Najlepiej jednak kontrolować jego miękkość w trakcie. Być może będzie potrzebowało nieco więcej czasu.
1850 dni temu
A czy można podawać ten gulasz z plackami ziemniaczanymi ?
odpowiedz
1849 dni temu
Jasne! :)
1849 dni temu
Dzięki już się robi gulasz :)
2155 dni temu
Mam pytanie odnośnie zdania "Po wyjęciu z marynaty oprószamy mięso mąką" czy należy kawałki mięsa oczyścić całkiem z warzyw czy można smażyć z marynatą?
odpowiedz
2155 dni temu
Nie trzeba całkowicie oczyszczać mięsa :)
2163 dni temu
Czy w ten sposób można zrobić gulasz z sarny a dokładnie z udźca?
odpowiedz
2162 dni temu
Oczywiście!
2573 dni temu
Krok 1: Marynujemy mięso ... Kroimy w talarki por i cebulę szalotkę. - jakoś nie widzę w składnikach marynaty ani pora ani szalotki.
odpowiedz
2573 dni temu
Drogi Gościu, masz rację - te produkty nie wchodzą w skład marynaty. Wykorzystujemy je w dalszych etapach przygotowywania gulaszu :)
2377 dni temu
Gdzie w marynacie jest napisane por i cebula?
2377 dni temu
Drogi Gościu, por i cebulę wykorzystujemy w dalszej części przepisu. Znajdziesz je w opisie 3. kroku.
2281 dni temu
por i szalotkę dodajesz do gotowanego już mięsa
2950 dni temu
Mięso jest bardzo kruche, pewnie miała na to wpływ marynata. Dziczyzna i cukinia to świetne połączenie . Na pewno ten przepis powtórzę. Pozdrawiam pana dr Grzegorza Russaka :)
odpowiedz
2951 dni temu
Marynatę po wyjęciu mięsa wywalam w kosz czy normalnie w tym później dusze? Pytam bo nie ma słowa co z tym bogactwem smaku i aromatu zrobić, a szkoda wywalić.
odpowiedz
2948 dni temu
Mięso powinno wchłonąć większość marynaty. Pozostałą część marynaty, można oczywiście dodać do duszenia mięsa, jednak danie może być wtedy zbyt wyraziste :)
3002 dni temu
normalnie, sarenki sa szczegolnie smaczne :D
odpowiedz
3045 dni temu
Jak można zjeść jelenia?
odpowiedz
3044 dni temu
Jest pyszny! Uwielbiam!
3044 dni temu
Tak samo jak kurczaka
3044 dni temu
jak chcesz
3044 dni temu
Można, można. Własnie w niedzielę zrobiłem pyszne rolady z Jelenia (cielaka), ale najpierw musiałem go ustrzelić.
3042 dni temu
Normalnie. Tak samo jak kaczké, swinié, krowé i kurczaka. Jest to bardzo smaczne miéso, swojá drogá.
3041 dni temu
No bierzesz kawałek do ust, gryziesz i połykasz ;) A tak na serio to mięso jak mięso - świnkę można, to i jelenia, królika, konia też. Tak było i będzie...
3035 dni temu
Gulasz z jelenia jest mega. Polecam
3030 dni temu
Buzią.
3009 dni temu
tak samo jak krowę
3065 dni temu
Pyszne! Polecam wszystkim :)
odpowiedz
zobacz wszystkie