Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Marynujemy mięso
Mięso myjemy i kroimy w kostkę, usuwając błony. Części ścięgniste mięsa kroimy bardzo drobno.
Na tarce trzemy marchewkę, pietruszkę, plasterek selera. Dodajemy kilka łyżek oliwy lub oleju, sok wyciśnięty z cytryny, ocet balsamiczny, musztardę, czerwone wino zmieszane z miodem, kieliszek wódki lub dżinu. Dodajemy przyprawy: świeżo mielony pieprz, rozgniecione ziarna ziela angielskiego i owoce jałowca, liść laurowy, łyżeczkę przyprawy do dziczyzny lub ziół prowansalskich. Całość marynaty dobrze wygniatamy i mieszamy z mięsem. Mięso marynujemy w lodówce co najmniej przez dobę.
Krok 2: Obsmażamy mięso
Po wyjęciu z marynaty oprószamy mięso mąką zmieszaną z pieprzem, obsmażamy dokładnie ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym maśle klarowanym. Kawałki mięsa podczas smażenia nie powinny się dotykać. Mąki nie może być zbyt dużo, bo to nadmiernie zagęści nam potrawę.
W rondlu zagotowujemy 2 szklanki bulionu wołowego i do niego wrzucamy przesmażone mięso i dusimy do miękkości.
Krok 3: Dodajemy warzywa
Por i szalotkę kroimy w talarki, a cukinię w drobne kawałki. Na patelni na oliwie i maśle klarowanym smażymy warzywa. Dodajemy do mięsa. Oddzielnie na półtwardo gotujemy w osolonej wodzie 2-3 ziemniaki i 2 marchewki. Drobno pokrojone dokładamy do mięsa. W garnuszku dusimy na maśle dwa duże pomidory pokrojone w ósemki. Przecieramy je do rondla. Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, przecierem pomidorowym, papryką i, jeśli potrzeba, oliwą.
Można całość zaciągnąć śmietaną. Taki gulasz z jeleniny podajemy z makaronami i kaszami.
Zobacz podobne
przepisy
Gulasz z jelenia z kaszą
Wyjątkowe mięso wymaga odpowiedniego potraktowania. Zobacz, jak ugotować niezapomniany gulasz z jelenia.
Gulasz z dzika z grzybami
Przyrządź doskonały obiad z dziczyzny – gulasz z dzika z grzybami według pomysłu Grzegorza Russaka!
Bitki z szynki z dzika
Naucz się przyrządzać dziczyznę z Kuchnią Lidla! Wypróbuj przepis na doskonałe bitki z szynki z dzika!
Stek z jelenia
Wypróbuj ciekawy przepis na steki z mięsa jelenia! Podaj je jako przystawkę lub wraz z dodatkami na obiad!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto na pierogi
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pieczona ryba po grecku
- Kapusta z grochem
- Zupa grzybowa z makaronem
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sernik krakowski
- Sałatka gyros
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Piernik staropolski
- Przekąski sylwestrowe
- Uszka z grzybami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (32)
1457 dni temu
A co z marynatą? Nie ma nic na ten temat w przepisie.... Do wykorzystania czy wyrzucenia?
odpowiedz
1457 dni temu
O przygotowaniu i wykorzystaniu marynaty piszemy w pierwszym kroku przepisu ("MARYNUJEMY MIĘSO").
1075 dni temu
Przecież napisał że mięso dusimy w bulionie
1734 dni temu
Jaki jest szacunkowy czas duszenia mięsa do miękkości?
odpowiedz
1731 dni temu
Zamarynowane i przesmażone mięso z jelenia powinno się dusić ok. 30-45 minut. Najlepiej jednak kontrolować jego miękkość w trakcie. Być może będzie potrzebowało nieco więcej czasu.
1746 dni temu
A czy można podawać ten gulasz z plackami ziemniaczanymi ?
odpowiedz
1745 dni temu
Jasne! :)
1745 dni temu
Dzięki już się robi gulasz :)
2051 dni temu
Mam pytanie odnośnie zdania "Po wyjęciu z marynaty oprószamy mięso mąką" czy należy kawałki mięsa oczyścić całkiem z warzyw czy można smażyć z marynatą?
odpowiedz
2051 dni temu
Nie trzeba całkowicie oczyszczać mięsa :)
2059 dni temu
Czy w ten sposób można zrobić gulasz z sarny a dokładnie z udźca?
odpowiedz
2058 dni temu
Oczywiście!
2469 dni temu
Krok 1: Marynujemy mięso ... Kroimy w talarki por i cebulę szalotkę. - jakoś nie widzę w składnikach marynaty ani pora ani szalotki.
odpowiedz
2469 dni temu
Drogi Gościu, masz rację - te produkty nie wchodzą w skład marynaty. Wykorzystujemy je w dalszych etapach przygotowywania gulaszu :)
2273 dni temu
Gdzie w marynacie jest napisane por i cebula?
2273 dni temu
Drogi Gościu, por i cebulę wykorzystujemy w dalszej części przepisu. Znajdziesz je w opisie 3. kroku.
2177 dni temu
por i szalotkę dodajesz do gotowanego już mięsa
2846 dni temu
Mięso jest bardzo kruche, pewnie miała na to wpływ marynata. Dziczyzna i cukinia to świetne połączenie . Na pewno ten przepis powtórzę. Pozdrawiam pana dr Grzegorza Russaka :)
odpowiedz
2847 dni temu
Marynatę po wyjęciu mięsa wywalam w kosz czy normalnie w tym później dusze? Pytam bo nie ma słowa co z tym bogactwem smaku i aromatu zrobić, a szkoda wywalić.
odpowiedz
2844 dni temu
Mięso powinno wchłonąć większość marynaty. Pozostałą część marynaty, można oczywiście dodać do duszenia mięsa, jednak danie może być wtedy zbyt wyraziste :)
2898 dni temu
normalnie, sarenki sa szczegolnie smaczne :D
odpowiedz
2941 dni temu
Jak można zjeść jelenia?
odpowiedz
2940 dni temu
Jest pyszny! Uwielbiam!
2940 dni temu
Tak samo jak kurczaka
2940 dni temu
jak chcesz
2940 dni temu
Można, można. Własnie w niedzielę zrobiłem pyszne rolady z Jelenia (cielaka), ale najpierw musiałem go ustrzelić.
2938 dni temu
Normalnie. Tak samo jak kaczké, swinié, krowé i kurczaka. Jest to bardzo smaczne miéso, swojá drogá.
2937 dni temu
No bierzesz kawałek do ust, gryziesz i połykasz ;) A tak na serio to mięso jak mięso - świnkę można, to i jelenia, królika, konia też. Tak było i będzie...
2930 dni temu
Gulasz z jelenia jest mega. Polecam
2926 dni temu
Buzią.
2905 dni temu
tak samo jak krowę
2961 dni temu
Pyszne! Polecam wszystkim :)
odpowiedz
zobacz wszystkie