Grzegorz Russak

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Marynujemy mięso

Mięso myjemy i kroimy w kostkę, usuwając błony. Części ścięgniste mięsa kroimy bardzo drobno.

Na tarce trzemy marchewkę, pietruszkę, plasterek selera. Dodajemy kilka łyżek oliwy lub oleju, sok wyciśnięty z cytryny, ocet balsamiczny, musztardę, czerwone wino zmieszane z miodem, kieliszek wódki lub dżinu. Dodajemy przyprawy: świeżo mielony pieprz, rozgniecione ziarna ziela angielskiego i owoce jałowca, liść laurowy, łyżeczkę przyprawy do dziczyzny lub ziół prowansalskich. Całość marynaty dobrze wygniatamy i mieszamy z mięsem. Mięso marynujemy w lodówce co najmniej przez dobę.

Krok 2: Obsmażamy mięso

Po wyjęciu z marynaty oprószamy mięso mąką zmieszaną z pieprzem, obsmażamy dokładnie ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym maśle klarowanym. Kawałki mięsa podczas smażenia nie powinny się dotykać. Mąki nie może być zbyt dużo, bo to nadmiernie zagęści nam potrawę.

W rondlu zagotowujemy 2 szklanki bulionu wołowego i do niego wrzucamy przesmażone mięso i dusimy do miękkości.

Krok 3: Dodajemy warzywa

Por i szalotkę kroimy w talarki, a cukinię w drobne kawałki. Na patelni na oliwie i maśle klarowanym smażymy warzywa. Dodajemy do mięsa. Oddzielnie na półtwardo gotujemy w osolonej wodzie 2-3 ziemniaki i 2 marchewki. Drobno pokrojone dokładamy do mięsa. W garnuszku dusimy na maśle dwa duże pomidory pokrojone w ósemki. Przecieramy je do rondla. Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, przecierem pomidorowym, papryką i, jeśli potrzeba, oliwą.

Można całość zaciągnąć śmietaną. Taki gulasz z jeleniny podajemy z makaronami i kaszami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (17)

Avatar
  • Gość Gość
    140 dni temu
    Krok 1: Marynujemy mięso ... Kroimy w talarki por i cebulę szalotkę. - jakoś nie widzę w składnikach marynaty ani pora ani szalotki.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    140 dni temu
    Drogi Gościu, masz rację - te produkty nie wchodzą w skład marynaty. Wykorzystujemy je w dalszych etapach przygotowywania gulaszu :)
  • Krytyk Krytyk
    517 dni temu
    Mięso jest bardzo kruche, pewnie miała na to wpływ marynata. Dziczyzna i cukinia to świetne połączenie . Na pewno ten przepis powtórzę. Pozdrawiam pana dr Grzegorza Russaka :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    518 dni temu
    Marynatę po wyjęciu mięsa wywalam w kosz czy normalnie w tym później dusze? Pytam bo nie ma słowa co z tym bogactwem smaku i aromatu zrobić, a szkoda wywalić.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    515 dni temu
    Mięso powinno wchłonąć większość marynaty. Pozostałą część marynaty, można oczywiście dodać do duszenia mięsa, jednak danie może być wtedy zbyt wyraziste :)
  • Gość Gość
    569 dni temu
    normalnie, sarenki sa szczegolnie smaczne :D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    612 dni temu
    Jak można zjeść jelenia?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    611 dni temu
    Jest pyszny! Uwielbiam!
  • Gość Gość
    611 dni temu
    Tak samo jak kurczaka
  • Gość Gość
    611 dni temu
    jak chcesz
  • Gość Gość
    611 dni temu
    Można, można. Własnie w niedzielę zrobiłem pyszne rolady z Jelenia (cielaka), ale najpierw musiałem go ustrzelić.
  • Gość Gość
    609 dni temu
    Normalnie. Tak samo jak kaczké, swinié, krowé i kurczaka. Jest to bardzo smaczne miéso, swojá drogá.
  • Gość Gość
    608 dni temu
    No bierzesz kawałek do ust, gryziesz i połykasz ;) A tak na serio to mięso jak mięso - świnkę można, to i jelenia, królika, konia też. Tak było i będzie...
  • Gość Gość
    602 dni temu
    Gulasz z jelenia jest mega. Polecam
  • Gość Gość
    597 dni temu
    Buzią.
  • Gość Gość
    576 dni temu
    tak samo jak krowę
  • Magda Magda
    632 dni temu
    Pyszne! Polecam wszystkim :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram