Grzegorz Russak

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Marynujemy mięso z dzika

Mięso dokładnie myjemy, oczyszczamy z błon, kroimy na kawałki o wielkości 1,5-2 cm. Marynatę przyrządzamy w małej miseczce lub dużym kubku, ucierając łyżkę musztardy z oliwą lub olejem. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, wino wymieszane z miodem, ocet, świeżo mielony pieprz, rozgniecione ziarna ziela angielskiego, kilka owoców jałowca, rozkruszony liść laurowy i łyżeczkę przyprawy do dziczyzny. Dobrze jest dodać do marynaty kieliszek dżinu lub wódki. Mięso wkładamy do szczelnej torebki i zalewamy je marynatą. Torebkę ustawiamy pionowo w lodówce na dobę, kilka razy masując mięso.

Krok 2: Obsmażamy mięso

Po wyjęciu z marynaty drobną, żylastą część mięsa dobrze jest posiekać ostrym nożem. Całość marynowanego mięsa przed smażeniem delikatnie oprószamy mąką pszenną lub ziemniaczaną za pomocą sitka. Mięso smażymy małymi partiami na klarowanym maśle lub smalcu, obsmażając je dokładnie ze wszystkich stron.

Krok 3: Przygotowujemy gulasz

W rondlu zagotowujemy szklankę wołowego bulionu lub piwa typu strong. Przekładamy do niego usmażone mięso i dusimy. Na patelni szklimy cebulę pokrojoną w piórka i dodajemy ją do mięsa. Smażymy blanszowane grzyby (najlepiej prawdziwki), a następnie przerzucamy do rondelka. Jeśli mamy grzyby suszone – najpierw je namaczamy, gotujemy na miękko, kroimy , przesmażamy i dopiero dodajemy do gulaszu. Gulasz podlewamy zredukowanym na patelni bulionem, piwem lub wodą z gotowania grzybów. Do całości dodajemy szklankę wysokoprocentowej śmietany.

Gulasz z dzika znakomicie smakuje z kaszą i buraczkami zasmażanymi lub podany na dużym chrupiącym placku ziemniaczanym. 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • Gość Gość
    226 dni temu
    a sól dajemy ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    225 dni temu
    Sól, możesz dodać do gulaszu pod koniec gotowania, jeśli zajdzie taka potrzeba. Jednak przyprawą, która najlepiej podkreśla smak dzika jest użyty w przepisie jałowiec :)
  • Gość Gość
    458 dni temu
    jak długo sie go dusi

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    457 dni temu
    Aż sos będzie gęsty, a mięso miękkie :)
  • Gość Gość
    467 dni temu
    Czy mogę według tego przepisu użyć pół na pół mięsa z dzika i jelenia?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    465 dni temu
    Rekomendujemy, aby w tym przepisie użyć tylko jednego rodzaju mięsa :)
  • benediktoa benediktoa
    527 dni temu
    Zrobiłem ale troszkę inaczej. Do marynaty dodałem kminu rzymskiego. A zamiast piwa typu strong użyłem bałtyckiego portera :) Wyszło super

    odpowiedz

  • Krytyk Krytyk
    578 dni temu
    Przepis bardzo dobry. Dzik połączony z piwem Strong i z grzybami daje niepowtarzalny smak. Na pewno jeszcze raz zrobię ten przepis. Ciekawy jestem jakby smakował ten przepis z jeleniem. Pozdrawiam pana Grzegorza Russaka :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    584 dni temu
    Była to moja pierwsza przygoda z dziczyzną robioną w domu (wcześniej dziczyznę jadłem tylko w restauracji). Wyszło znakomicie, smak bardzo wykwintny, choć ja użyłem kaszy a później ryżu i z ryżem smakowało mi lepiej. Mięsko z Lidla - gulasz z dzika bardzo dobry jakościowo, duże kęsy mięsa, praktycznie bez żył czy jakiś ochłapów. 9/10 oceniam swoim gustem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    655 dni temu
    Dzisiaj zrobiliśmy i muszę przyznać, że gulasz wyszedł dobry. Mam nadzieję, że częściej w lidlu będzie dostępna dziczyzna jak i inne rodzaje mięs.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    654 dni temu
    Zachęcamy do śledzenia naszej oferty :)
  • Gość Gość
    657 dni temu
    mogą Państwo napisać jaką musztardę mam użyć bo jest ich sporo / rosyjska / sarepska / francuska / z gorczycą ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    654 dni temu
    To zależy od upodobań smakowych. Do uzyskania ostrzejszej marynaty polecamy dijon lub rosyjską, do średnio ostrej sarepską, a do łagodnej stołową.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram