Gulasz z dzika z grzybami

Grzegorz Russak

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Marynujemy mięso z dzika

Mięso dokładnie myjemy, oczyszczamy z błon, kroimy na kawałki o wielkości 1,5-2 cm. Marynatę przyrządzamy w małej miseczce lub dużym kubku, ucierając łyżkę musztardy z oliwą lub olejem. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, wino wymieszane z miodem, ocet, świeżo mielony pieprz, rozgniecione ziarna ziela angielskiego, kilka owoców jałowca, rozkruszony liść laurowy i łyżeczkę przyprawy do dziczyzny. Dobrze jest dodać do marynaty kieliszek dżinu lub wódki. Mięso wkładamy do szczelnej torebki i zalewamy je marynatą. Torebkę ustawiamy pionowo w lodówce na dobę, kilka razy masując mięso.

Krok 2: Obsmażamy mięso

Po wyjęciu z marynaty drobną, żylastą część mięsa dobrze jest posiekać ostrym nożem. Całość marynowanego mięsa przed smażeniem delikatnie oprószamy mąką pszenną lub ziemniaczaną za pomocą sitka. Mięso smażymy małymi partiami na klarowanym maśle lub smalcu, obsmażając je dokładnie ze wszystkich stron.

Krok 3: Przygotowujemy gulasz

W rondlu zagotowujemy szklankę wołowego bulionu lub piwa typu strong. Przekładamy do niego usmażone mięso i dusimy. Na patelni szklimy cebulę pokrojoną w piórka i dodajemy ją do mięsa. Smażymy blanszowane grzyby (najlepiej prawdziwki), a następnie przerzucamy do rondelka. Jeśli mamy grzyby suszone – najpierw je namaczamy, gotujemy na miękko, kroimy , przesmażamy i dopiero dodajemy do gulaszu. Gulasz podlewamy zredukowanym na patelni bulionem, piwem lub wodą z gotowania grzybów. Do całości dodajemy szklankę wysokoprocentowej śmietany.

Gulasz z dzika znakomicie smakuje z kaszą i buraczkami zasmażanymi lub podany na dużym chrupiącym placku ziemniaczanym. 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (19)

Avatar
  • Gość Gość
    626 dni temu
    Nie wiem czy dobrze rozumiem ale czy po wyjęciu mięsa z marynaty i przesmazeniu mięsa marynata będzie jeszcze potrzebna, żeby ją dodać jeszcze?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    624 dni temu
    Po zamarynowaniu mięsa marynata nie będzie już potrzebna :)
  • Gość Gość
    1410 dni temu
    Hej Stara zasada mówi że do dziczyzny nie dodaje się wywarów np jak u Was z wołowiny czy drobiu jeśli już to warzywny i będzie git. Poza tym ok.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1973 dni temu
    dżin :OO

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2554 dni temu
    a sól dajemy ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2554 dni temu
    Sól, możesz dodać do gulaszu pod koniec gotowania, jeśli zajdzie taka potrzeba. Jednak przyprawą, która najlepiej podkreśla smak dzika jest użyty w przepisie jałowiec :)
  • Gość Gość
    31 dni temu
    Ale w przepisie nie ma jałowca :D
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    29 dni temu
    Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi, faktycznie jałowiec uciekł z listy składników. Pracujemy nad tym, aby na nią wrócił :)
  • Gość Gość
    2786 dni temu
    jak długo sie go dusi

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2786 dni temu
    Aż sos będzie gęsty, a mięso miękkie :)
  • Gość Gość
    2796 dni temu
    Czy mogę według tego przepisu użyć pół na pół mięsa z dzika i jelenia?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2794 dni temu
    Rekomendujemy, aby w tym przepisie użyć tylko jednego rodzaju mięsa :)
  • benediktoa benediktoa
    2855 dni temu
    Zrobiłem ale troszkę inaczej. Do marynaty dodałem kminu rzymskiego. A zamiast piwa typu strong użyłem bałtyckiego portera :) Wyszło super

    odpowiedz

  • Krytyk Krytyk
    2907 dni temu
    Przepis bardzo dobry. Dzik połączony z piwem Strong i z grzybami daje niepowtarzalny smak. Na pewno jeszcze raz zrobię ten przepis. Ciekawy jestem jakby smakował ten przepis z jeleniem. Pozdrawiam pana Grzegorza Russaka :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2913 dni temu
    Była to moja pierwsza przygoda z dziczyzną robioną w domu (wcześniej dziczyznę jadłem tylko w restauracji). Wyszło znakomicie, smak bardzo wykwintny, choć ja użyłem kaszy a później ryżu i z ryżem smakowało mi lepiej. Mięsko z Lidla - gulasz z dzika bardzo dobry jakościowo, duże kęsy mięsa, praktycznie bez żył czy jakiś ochłapów. 9/10 oceniam swoim gustem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2984 dni temu
    Dzisiaj zrobiliśmy i muszę przyznać, że gulasz wyszedł dobry. Mam nadzieję, że częściej w lidlu będzie dostępna dziczyzna jak i inne rodzaje mięs.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2983 dni temu
    Zachęcamy do śledzenia naszej oferty :)
  • Gość Gość
    2985 dni temu
    mogą Państwo napisać jaką musztardę mam użyć bo jest ich sporo / rosyjska / sarepska / francuska / z gorczycą ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2983 dni temu
    To zależy od upodobań smakowych. Do uzyskania ostrzejszej marynaty polecamy dijon lub rosyjską, do średnio ostrej sarepską, a do łagodnej stołową.

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!