Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Marynujemy mięso z dzika
Mięso dokładnie myjemy, oczyszczamy z błon, kroimy na kawałki o wielkości 1,5-2 cm. Marynatę przyrządzamy w małej miseczce lub dużym kubku, ucierając łyżkę musztardy z oliwą lub olejem. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, wino wymieszane z miodem, ocet, świeżo mielony pieprz, rozgniecione ziarna ziela angielskiego, kilka owoców jałowca, rozkruszony liść laurowy i łyżeczkę przyprawy do dziczyzny. Dobrze jest dodać do marynaty kieliszek dżinu lub wódki. Mięso wkładamy do szczelnej torebki i zalewamy je marynatą. Torebkę ustawiamy pionowo w lodówce na dobę, kilka razy masując mięso.
Krok 2: Obsmażamy mięso
Po wyjęciu z marynaty drobną, żylastą część mięsa dobrze jest posiekać ostrym nożem. Całość marynowanego mięsa przed smażeniem delikatnie oprószamy mąką pszenną lub ziemniaczaną za pomocą sitka. Mięso smażymy małymi partiami na klarowanym maśle lub smalcu, obsmażając je dokładnie ze wszystkich stron.
Krok 3: Przygotowujemy gulasz
W rondlu zagotowujemy szklankę wołowego bulionu lub piwa typu strong. Przekładamy do niego usmażone mięso i dusimy. Na patelni szklimy cebulę pokrojoną w piórka i dodajemy ją do mięsa. Smażymy blanszowane grzyby (najlepiej prawdziwki), a następnie przerzucamy do rondelka. Jeśli mamy grzyby suszone – najpierw je namaczamy, gotujemy na miękko, kroimy , przesmażamy i dopiero dodajemy do gulaszu. Gulasz podlewamy zredukowanym na patelni bulionem, piwem lub wodą z gotowania grzybów. Do całości dodajemy szklankę wysokoprocentowej śmietany.
Gulasz z dzika znakomicie smakuje z kaszą i buraczkami zasmażanymi lub podany na dużym chrupiącym placku ziemniaczanym.
Zobacz podobne
przepisy
Gulasz z jelenia z kaszą
Wyjątkowe mięso wymaga odpowiedniego potraktowania. Zobacz, jak ugotować niezapomniany gulasz z jelenia.
Bitki z szynki z dzika
Naucz się przyrządzać dziczyznę z Kuchnią Lidla! Wypróbuj przepis na doskonałe bitki z szynki z dzika!
Gulasz z jelenia w warzywach
Przygotuj pyszny gulasz z mięsa jelenia w duszonych warzywach! Świetny pomysł na udany obiad!
Stek z jelenia
Wypróbuj ciekawy przepis na steki z mięsa jelenia! Podaj je jako przystawkę lub wraz z dodatkami na obiad!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kresowa zapiekanka ziemniaczana z grzybami
- Polędwiczka wieprzowa w sosie czekoladowym z gorgonzolą
- Zraz wieprzowy na dziko z młodą kapustą i ziemniakami purée
- Bitki z szynki z dzika
- Gulasz z jelenia w warzywach
- Pasztet z fasoli z grzybami
- Kotleciki jajeczne
- Gulasz z sarny z kluskami śląskimi
- Gulasz z kaczych żołądków
- Gulasz po węgiersku
- Gołąbki z soczewicą i grzybami
- Gulasz z pomarańczami i dynią
- Gulasz ekstra z dzika w gęstym sosie z ziemniakami
- Gulasz ekstra z jelenia w czerwonym winie
- Stek ze schabu z dzika z miętą i tymiankiem
- Złote mleko
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Bigos świąteczny na gęsiej piersi
- Lodowe kanapki dla dzieci
- Polędwiczki wieprzowe z czekoladą
- Placki owsiane z sałatką z truskawek
- Dżem wiśniowy z imbirem i rumem
- DESER SZAMPAŃSKI
- Szneka z glancem, twarogiem i truskawkami
- Sałatka z bakłażana na 2 sposoby
- Piyaz
- Szampańska galaretka z puszystą pianką i owocami
- Jesienna owsianka
- Pizza na spodzie z kalafiora
- Babka cytrynowa
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (17)
567 dni temu
Nie wiem czy dobrze rozumiem ale czy po wyjęciu mięsa z marynaty i przesmazeniu mięsa marynata będzie jeszcze potrzebna, żeby ją dodać jeszcze?
odpowiedz
565 dni temu
Po zamarynowaniu mięsa marynata nie będzie już potrzebna :)
1351 dni temu
Hej Stara zasada mówi że do dziczyzny nie dodaje się wywarów np jak u Was z wołowiny czy drobiu jeśli już to warzywny i będzie git. Poza tym ok.
odpowiedz
1914 dni temu
dżin :OO
odpowiedz
2496 dni temu
a sól dajemy ?
odpowiedz
2495 dni temu
Sól, możesz dodać do gulaszu pod koniec gotowania, jeśli zajdzie taka potrzeba. Jednak przyprawą, która najlepiej podkreśla smak dzika jest użyty w przepisie jałowiec :)
2728 dni temu
jak długo sie go dusi
odpowiedz
2727 dni temu
Aż sos będzie gęsty, a mięso miękkie :)
2737 dni temu
Czy mogę według tego przepisu użyć pół na pół mięsa z dzika i jelenia?
odpowiedz
2735 dni temu
Rekomendujemy, aby w tym przepisie użyć tylko jednego rodzaju mięsa :)
2797 dni temu
Zrobiłem ale troszkę inaczej. Do marynaty dodałem kminu rzymskiego. A zamiast piwa typu strong użyłem bałtyckiego portera :) Wyszło super
odpowiedz
2848 dni temu
Przepis bardzo dobry. Dzik połączony z piwem Strong i z grzybami daje niepowtarzalny smak. Na pewno jeszcze raz zrobię ten przepis. Ciekawy jestem jakby smakował ten przepis z jeleniem. Pozdrawiam pana Grzegorza Russaka :)
odpowiedz
2854 dni temu
Była to moja pierwsza przygoda z dziczyzną robioną w domu (wcześniej dziczyznę jadłem tylko w restauracji). Wyszło znakomicie, smak bardzo wykwintny, choć ja użyłem kaszy a później ryżu i z ryżem smakowało mi lepiej. Mięsko z Lidla - gulasz z dzika bardzo dobry jakościowo, duże kęsy mięsa, praktycznie bez żył czy jakiś ochłapów. 9/10 oceniam swoim gustem.
odpowiedz
2925 dni temu
Dzisiaj zrobiliśmy i muszę przyznać, że gulasz wyszedł dobry. Mam nadzieję, że częściej w lidlu będzie dostępna dziczyzna jak i inne rodzaje mięs.
odpowiedz
2924 dni temu
Zachęcamy do śledzenia naszej oferty :)
2927 dni temu
mogą Państwo napisać jaką musztardę mam użyć bo jest ich sporo / rosyjska / sarepska / francuska / z gorczycą ?
odpowiedz
2924 dni temu
To zależy od upodobań smakowych. Do uzyskania ostrzejszej marynaty polecamy dijon lub rosyjską, do średnio ostrej sarepską, a do łagodnej stołową.
zobacz wszystkie