
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Marynujemy mięso z dzika
Mięso dokładnie myjemy, oczyszczamy z błon, kroimy na kawałki o wielkości 1,5-2 cm. Marynatę przyrządzamy w małej miseczce lub dużym kubku, ucierając łyżkę musztardy z oliwą lub olejem. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, wino wymieszane z miodem, ocet, świeżo mielony pieprz, rozgniecione ziarna ziela angielskiego, kilka owoców jałowca, rozkruszony liść laurowy i łyżeczkę przyprawy do dziczyzny. Dobrze jest dodać do marynaty kieliszek dżinu lub wódki. Mięso wkładamy do szczelnej torebki i zalewamy je marynatą. Torebkę ustawiamy pionowo w lodówce na dobę, kilka razy masując mięso.
Krok 2: Obsmażamy mięso
Po wyjęciu z marynaty drobną, żylastą część mięsa dobrze jest posiekać ostrym nożem. Całość marynowanego mięsa przed smażeniem delikatnie oprószamy mąką pszenną lub ziemniaczaną za pomocą sitka. Mięso smażymy małymi partiami na klarowanym maśle lub smalcu, obsmażając je dokładnie ze wszystkich stron.
Krok 3: Przygotowujemy gulasz
W rondlu zagotowujemy szklankę wołowego bulionu lub piwa typu strong. Przekładamy do niego usmażone mięso i dusimy. Na patelni szklimy cebulę pokrojoną w piórka i dodajemy ją do mięsa. Smażymy blanszowane grzyby (najlepiej prawdziwki), a następnie przerzucamy do rondelka. Jeśli mamy grzyby suszone – najpierw je namaczamy, gotujemy na miękko, kroimy , przesmażamy i dopiero dodajemy do gulaszu. Gulasz podlewamy zredukowanym na patelni bulionem, piwem lub wodą z gotowania grzybów. Do całości dodajemy szklankę wysokoprocentowej śmietany.
Gulasz z dzika znakomicie smakuje z kaszą i buraczkami zasmażanymi lub podany na dużym chrupiącym placku ziemniaczanym.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii?
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Zwijane zrazy wołowe
- Kurczak z piekarnika - pieczony w całości
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Grochówka wojskowa
- Gulasz węgierski
- Dżem gruszkowo-cynamonowy
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
- Musaka grecka
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Francuskie makaroniki
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Ramen
- Babka ziemniaczana z boczkiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (19)
850 dni temu
Nie wiem czy dobrze rozumiem ale czy po wyjęciu mięsa z marynaty i przesmazeniu mięsa marynata będzie jeszcze potrzebna, żeby ją dodać jeszcze?
odpowiedz
848 dni temu
Po zamarynowaniu mięsa marynata nie będzie już potrzebna :)
1634 dni temu
Hej Stara zasada mówi że do dziczyzny nie dodaje się wywarów np jak u Was z wołowiny czy drobiu jeśli już to warzywny i będzie git. Poza tym ok.
odpowiedz
2197 dni temu
dżin :OO
odpowiedz
2779 dni temu
a sól dajemy ?
odpowiedz
2778 dni temu
Sól, możesz dodać do gulaszu pod koniec gotowania, jeśli zajdzie taka potrzeba. Jednak przyprawą, która najlepiej podkreśla smak dzika jest użyty w przepisie jałowiec :)
256 dni temu
Ale w przepisie nie ma jałowca :D
253 dni temu
Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi, faktycznie jałowiec uciekł z listy składników. Pracujemy nad tym, aby na nią wrócił :)
3011 dni temu
jak długo sie go dusi
odpowiedz
3010 dni temu
Aż sos będzie gęsty, a mięso miękkie :)
3020 dni temu
Czy mogę według tego przepisu użyć pół na pół mięsa z dzika i jelenia?
odpowiedz
3018 dni temu
Rekomendujemy, aby w tym przepisie użyć tylko jednego rodzaju mięsa :)
3080 dni temu
Zrobiłem ale troszkę inaczej. Do marynaty dodałem kminu rzymskiego. A zamiast piwa typu strong użyłem bałtyckiego portera :) Wyszło super
odpowiedz
3131 dni temu
Przepis bardzo dobry. Dzik połączony z piwem Strong i z grzybami daje niepowtarzalny smak. Na pewno jeszcze raz zrobię ten przepis. Ciekawy jestem jakby smakował ten przepis z jeleniem. Pozdrawiam pana Grzegorza Russaka :)
odpowiedz
3137 dni temu
Była to moja pierwsza przygoda z dziczyzną robioną w domu (wcześniej dziczyznę jadłem tylko w restauracji). Wyszło znakomicie, smak bardzo wykwintny, choć ja użyłem kaszy a później ryżu i z ryżem smakowało mi lepiej. Mięsko z Lidla - gulasz z dzika bardzo dobry jakościowo, duże kęsy mięsa, praktycznie bez żył czy jakiś ochłapów. 9/10 oceniam swoim gustem.
odpowiedz
3208 dni temu
Dzisiaj zrobiliśmy i muszę przyznać, że gulasz wyszedł dobry. Mam nadzieję, że częściej w lidlu będzie dostępna dziczyzna jak i inne rodzaje mięs.
odpowiedz
3207 dni temu
Zachęcamy do śledzenia naszej oferty :)
3210 dni temu
mogą Państwo napisać jaką musztardę mam użyć bo jest ich sporo / rosyjska / sarepska / francuska / z gorczycą ?
odpowiedz
3207 dni temu
To zależy od upodobań smakowych. Do uzyskania ostrzejszej marynaty polecamy dijon lub rosyjską, do średnio ostrej sarepską, a do łagodnej stołową.
zobacz wszystkie