Lasagne ze szpinakiem i pomidorami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • naczynie żaroodporne (tak duże, by mieściły się w nim trzy płaty makaronu lasagne)
  • folię aluminiową
  • piekarnik rozgrzany do temp. 180°C

Przygotuj wcześniej:

Jeśli makaron tego wymaga ugotuj go delikatnie w osolonej wodzie, aby lekko zmiękł. Najlepiej po 2-3 płaty na raz.

Sposób przygotowania:

KROK 1: SMAŻYMY WARZYWA

Zieloną paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i dość drobno kroimy. Cebulę szatkujemy, a czosnek kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim paprykę i cebulę, aż nabiorą złotego koloru. Następnie na patelnię dodajemy czosnek i podgrzewamy, mieszając, aż zacznie pachnieć. Gotowe warzywa zdejmujemy z ognia i studzimy.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy je widelcem, a następnie dodajemy ser ricotta, drobno posiekany szpinak oraz połowę startego sera grana padano i połowę startej na grubych oczkach mozzarelli. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy z podsmażonymi warzywami.

KROK 3: DOPRAWIAMY POMIDORY

Pomidory razem z sosem przekładamy do miseczki. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

KROK 4: SKŁADAMY LASAGNE

Połowę pomidorów wylewamy na dno naczynia żaroodpornego i równomiernie rozprowadzamy. Następnie na sosie układamy trzy płaty makaronu. Na makaron wykładamy ¼ farszu. Te dwie czynności powtarzamy, aż skończą nam się składniki – ostatnią warstwą powinny być płaty makaronu. Całość polewamy drugą połową sosu pomidorowego i posypujemy pozostałym grana padano i mozzarellą.

KROK 5: PIECZEMY LASAGNE

Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 15-20 minut, aż ser na wierzchu się zarumieni.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (31)

Avatar
  • Gość Gość
    729 dni temu
    Ile gram ma jedna porcja?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    729 dni temu
    Ciężko stwierdzić ile dokładnie będzie miała porcja lasagne, najpewniej między 250 a 300 g.
  • Gość Gość
    1372 dni temu
    Bardzo pyszna. Polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2419 dni temu
    Super przepisz, łatwy w wykonaniu i lasagne bardzo smaczna. Polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3072 dni temu
    ten przepis jest niezrozumiały, pierwsza wzmianka o pomidorach jest tutaj "Pomidory pelati drobno siekamy i razem z sosem przekładamy do miseczki.", więc można by pomyśleć że sosem jest wcześniej przygotowany farsz, lecz jesli przeczytamy przepis kolejne trzy razy z góry do dołu, to można się "domyśleć" że pomidory same w sobie mają być sosem do potrawy

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3071 dni temu
    "Pomidory pelati drobno siekamy i razem z sosem przekładamy do miseczki." - chodzi tutaj o sos, który znajduje się w puszce razem z pomidorami. Dokładnie tak, przyprawione pomidory z puszki są sosem do potrawy, a szpinak z riccotą farszem.
  • Gość Gość
    3007 dni temu
    bo pomidory pelati same w sobie są w sosie chodziło o to aby nie wylewać sosu z pomidorów :)
  • sebeq sebeq
    3212 dni temu
    Bez sensu jest ta kuchnia lidla, skoro dajecie przepis to powinniście mieć wszystkie składniki w lidlu a tu materiału bazowego tj. makaronu nie macie na ta lasagne....pozdro

    odpowiedz

  • Gru Gru
    3216 dni temu
    "Pomidory pelati drobno siekamy i razem z sosem przekładamy do miseczki" "całość polewamy sosem pomidorowym" To jak w końcu ? Najpierw liczenie płatów jest problematyczne,a teraz używanie pojęć... Najpierw razem do miski.. Później "na sosie wylanym na dno naczynia" czyli mam sos z miski ... luz... i nagle "farszu z ricotty i szpinaku" ... jaki farsz ? Pisaliście, aby wszystko zmieszać ? To o co chodzi ? Moim błędem było, że zacząłem robić tą lasagne zanim doczytałem do końca... Bardzo się pomyliłem..

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3215 dni temu
    Gru, wszystko się zgadza - pomidory pelati przekładamy do miseczki wraz z sosem z puszki - połowę całego sosu wykładamy do naczynia żaroodpornego, drugą połowę wylewamy na lasagne. A farsz z ricotty przygotowujemy w dwóch pierwszych akapitach przepisu.
  • Gość Gość
    3216 dni temu
    Lista zawiera informację, że potrzebnych jest 15 płatów makarony lasagne... W opisie widzę, że użyte zostało 9... W takim razie co z pozostałą ilością składników ? Mam proporcjonalnie dopasować ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3215 dni temu
    Ilość płatów dostosuj do wielkości naczynia ;)
  • Kuchareczka Kuchareczka
    3508 dni temu
    Lasagne rewelacja!! Polecam ją tym wszystkim którzy uwielbiają szpinak.

    odpowiedz

  • GosiaGość GosiaGość
    3614 dni temu
    Genialna, najlepsza jaka dobtej pory jadłam :)

    odpowiedz

  • Grazia1001 Grazia1001
    3621 dni temu
    Niestety dla mnie po zrobieniu wg w/w przepisu nie smakowało.

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    3670 dni temu
    Lasagne jest wlasnie w piekarniku. Mam nadzieje ze bedzie smakowalo poniewaz po siekaniu wszystkich skladnikow odechcialo mi sie juz jesc. Mozna chyba uproscic ten przepis kupujac juz pokrojone pomidory w puszce lub mrozony szpinak. Zastanawia mnie czemu tak dlugo trzeba ja piec skoro platy lasagne sa juz podgotowane?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3863 dni temu
    Paulap, zamiast ricotty możesz użyć sera mascarpone, jednak smak dania ulegnie zmianie.

    odpowiedz

  • paulap paulap
    3863 dni temu
    Czym zastąpić ser ricotta? Nie mogę go nigdzie dostać, dlatego pytam... Ma ktoś na to radę? Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • Myszka Myszka
    3896 dni temu
    Witam zamierzam nie długo ten przepis wykorzystać. Mam jednak pytanie. Raczej skorzystam ze szpinaku mrożonego, czy w związku z tym mam użyć takiej samej ilości? Trzeba go wcześniej rozmrozić?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3957 dni temu
    Wygląda apetycznie.

    odpowiedz

  • Geni Geni
    3963 dni temu
    Bardzo smaczna!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3971 dni temu
    Podsmażone warzywa dodajemy do szpinaku wymieszanego z serem. Ten krok krył się pod słowami "mieszamy całość", ale poprawiliśmy to zdanie, by przepis był lepiej zrozumiały :)

    odpowiedz

  • owc owc
    3971 dni temu
    Dokładnie. Właśnie to robię i też się zastanawiałam, co z tą cebulą :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3972 dni temu
    a w którym miejscu jest napisane to że paprykę z cebulą dodajemy do farszu ? wg mnie nie jest to jasno napisane

    odpowiedz

  • Gościówa Gościówa
    3972 dni temu
    Trzeba uważniej czytać. Papryka i cebula jest w farszu, który rozprowadzamy na płatach makaronu

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3972 dni temu
    A co zrobić z papryką i cebulką

    odpowiedz

  • Julia ;) Julia ;)
    3975 dni temu
    Super

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3976 dni temu
    Marto, cieszymy się, że smakowało! :) Może spróbujesz też nasz przepis na lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami? https://kuchnialidla.pl/Lasagne-z-mozzarella-i-suszonymi-pomidorami

    odpowiedz

  • Marta Marta
    3976 dni temu
    Lasagne wyszło super,ja użyłam mrożonego szpinaku z Lidla :)danie szybko znikło.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3976 dni temu
    W przepisie używamy zieloną paprykę.

    odpowiedz

  • BySweet BySweet
    3976 dni temu
    to zielona czy czerwona ta papryka ma być?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!