Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- naczynie żaroodporne (tak duże, by mieściły się w nim trzy płaty makaronu lasagne)
- folię aluminiową
- piekarnik rozgrzany do temp. 180°C
Przygotuj wcześniej:
Jeśli makaron tego wymaga ugotuj go delikatnie w osolonej wodzie, aby lekko zmiękł. Najlepiej po 2-3 płaty na raz.
Sposób przygotowania:
KROK 1: SMAŻYMY WARZYWA
Zieloną paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i dość drobno kroimy. Cebulę szatkujemy, a czosnek kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim paprykę i cebulę, aż nabiorą złotego koloru. Następnie na patelnię dodajemy czosnek i podgrzewamy, mieszając, aż zacznie pachnieć. Gotowe warzywa zdejmujemy z ognia i studzimy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy je widelcem, a następnie dodajemy ser ricotta, drobno posiekany szpinak oraz połowę startego sera grana padano i połowę startej na grubych oczkach mozzarelli. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy z podsmażonymi warzywami.
KROK 3: DOPRAWIAMY POMIDORY
Pomidory razem z sosem przekładamy do miseczki. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
KROK 4: SKŁADAMY LASAGNE
Połowę pomidorów wylewamy na dno naczynia żaroodpornego i równomiernie rozprowadzamy. Następnie na sosie układamy trzy płaty makaronu. Na makaron wykładamy ¼ farszu. Te dwie czynności powtarzamy, aż skończą nam się składniki – ostatnią warstwą powinny być płaty makaronu. Całość polewamy drugą połową sosu pomidorowego i posypujemy pozostałym grana padano i mozzarellą.
KROK 5: PIECZEMY LASAGNE
Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 15-20 minut, aż ser na wierzchu się zarumieni.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z kaszy gryczanej, buraków i sera typu greckiego
Cenisz buraki ze względu na smak lub właściwości? Ta prosta w wykonaniu sałatka idealnie wpisze się w Twój jadłospis.
Gołąbki z kaszą gryczaną
Lekkie gołąbki wypełnione farszem z kaszy gryczanej i pieczarek to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dania.
Sałatka z kaszy jaglanej z mandarynką i granatem
Jeśli preferujesz kuchnię bez mięsa, to sałatka z kaszy jaglanej, pestek granatu i rukoli przypadnie Ci do gustu.
Makaron z pesto ze szpinaku
Makaronowe świderki połączone z domowym, zielonym pesto to doskonały pomysł na sycący posiłek. Smakuje wybornie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Kapusta z grochem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sałatka gyros
- Ciasto na pierogi
- Przekąski sylwestrowe
- Kompot z suszu z cytryną
- Wigilijny makowiec
- Piernik staropolski
- Sernik piernikowy
- Ciasto marchewkowe
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ryba po japońsku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (31)
729 dni temu
Ile gram ma jedna porcja?
odpowiedz
729 dni temu
Ciężko stwierdzić ile dokładnie będzie miała porcja lasagne, najpewniej między 250 a 300 g.
1372 dni temu
Bardzo pyszna. Polecam
odpowiedz
2419 dni temu
Super przepisz, łatwy w wykonaniu i lasagne bardzo smaczna. Polecam
odpowiedz
3072 dni temu
ten przepis jest niezrozumiały, pierwsza wzmianka o pomidorach jest tutaj "Pomidory pelati drobno siekamy i razem z sosem przekładamy do miseczki.", więc można by pomyśleć że sosem jest wcześniej przygotowany farsz, lecz jesli przeczytamy przepis kolejne trzy razy z góry do dołu, to można się "domyśleć" że pomidory same w sobie mają być sosem do potrawy
odpowiedz
3071 dni temu
"Pomidory pelati drobno siekamy i razem z sosem przekładamy do miseczki." - chodzi tutaj o sos, który znajduje się w puszce razem z pomidorami. Dokładnie tak, przyprawione pomidory z puszki są sosem do potrawy, a szpinak z riccotą farszem.
3007 dni temu
bo pomidory pelati same w sobie są w sosie chodziło o to aby nie wylewać sosu z pomidorów :)
3212 dni temu
Bez sensu jest ta kuchnia lidla, skoro dajecie przepis to powinniście mieć wszystkie składniki w lidlu a tu materiału bazowego tj. makaronu nie macie na ta lasagne....pozdro
odpowiedz
3216 dni temu
"Pomidory pelati drobno siekamy i razem z sosem przekładamy do miseczki" "całość polewamy sosem pomidorowym" To jak w końcu ? Najpierw liczenie płatów jest problematyczne,a teraz używanie pojęć... Najpierw razem do miski.. Później "na sosie wylanym na dno naczynia" czyli mam sos z miski ... luz... i nagle "farszu z ricotty i szpinaku" ... jaki farsz ? Pisaliście, aby wszystko zmieszać ? To o co chodzi ? Moim błędem było, że zacząłem robić tą lasagne zanim doczytałem do końca... Bardzo się pomyliłem..
odpowiedz
3215 dni temu
Gru, wszystko się zgadza - pomidory pelati przekładamy do miseczki wraz z sosem z puszki - połowę całego sosu wykładamy do naczynia żaroodpornego, drugą połowę wylewamy na lasagne. A farsz z ricotty przygotowujemy w dwóch pierwszych akapitach przepisu.
3216 dni temu
Lista zawiera informację, że potrzebnych jest 15 płatów makarony lasagne... W opisie widzę, że użyte zostało 9... W takim razie co z pozostałą ilością składników ? Mam proporcjonalnie dopasować ?
odpowiedz
3215 dni temu
Ilość płatów dostosuj do wielkości naczynia ;)
3508 dni temu
Lasagne rewelacja!! Polecam ją tym wszystkim którzy uwielbiają szpinak.
odpowiedz
3614 dni temu
Genialna, najlepsza jaka dobtej pory jadłam :)
odpowiedz
3621 dni temu
Niestety dla mnie po zrobieniu wg w/w przepisu nie smakowało.
odpowiedz
3670 dni temu
Lasagne jest wlasnie w piekarniku. Mam nadzieje ze bedzie smakowalo poniewaz po siekaniu wszystkich skladnikow odechcialo mi sie juz jesc. Mozna chyba uproscic ten przepis kupujac juz pokrojone pomidory w puszce lub mrozony szpinak. Zastanawia mnie czemu tak dlugo trzeba ja piec skoro platy lasagne sa juz podgotowane?
odpowiedz
3863 dni temu
Paulap, zamiast ricotty możesz użyć sera mascarpone, jednak smak dania ulegnie zmianie.
odpowiedz
3863 dni temu
Czym zastąpić ser ricotta? Nie mogę go nigdzie dostać, dlatego pytam... Ma ktoś na to radę? Pozdrawiam.
odpowiedz
3896 dni temu
Witam zamierzam nie długo ten przepis wykorzystać. Mam jednak pytanie. Raczej skorzystam ze szpinaku mrożonego, czy w związku z tym mam użyć takiej samej ilości? Trzeba go wcześniej rozmrozić?
odpowiedz
3957 dni temu
Wygląda apetycznie.
odpowiedz
3963 dni temu
Bardzo smaczna!
odpowiedz
3971 dni temu
Podsmażone warzywa dodajemy do szpinaku wymieszanego z serem. Ten krok krył się pod słowami "mieszamy całość", ale poprawiliśmy to zdanie, by przepis był lepiej zrozumiały :)
odpowiedz
3971 dni temu
Dokładnie. Właśnie to robię i też się zastanawiałam, co z tą cebulą :)
odpowiedz
3972 dni temu
a w którym miejscu jest napisane to że paprykę z cebulą dodajemy do farszu ? wg mnie nie jest to jasno napisane
odpowiedz
3972 dni temu
Trzeba uważniej czytać. Papryka i cebula jest w farszu, który rozprowadzamy na płatach makaronu
odpowiedz
3972 dni temu
A co zrobić z papryką i cebulką
odpowiedz
3975 dni temu
Super
odpowiedz
3976 dni temu
Marto, cieszymy się, że smakowało! :) Może spróbujesz też nasz przepis na lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami? https://kuchnialidla.pl/Lasagne-z-mozzarella-i-suszonymi-pomidorami
odpowiedz
3976 dni temu
Lasagne wyszło super,ja użyłam mrożonego szpinaku z Lidla :)danie szybko znikło.
odpowiedz
3976 dni temu
W przepisie używamy zieloną paprykę.
odpowiedz
3976 dni temu
to zielona czy czerwona ta papryka ma być?
odpowiedz
zobacz wszystkie