
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Kaszę płuczemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą (wody powinno być dwa razy więcej niż kaszy). Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cała woda zostanie wchłonięta przez kaszę. Zdejmujemy z ognia i przekładamy kaszę do dużej miski.
Do miski dodajemy rukolę. Mandarynki filetujemy i dodajemy do reszty składników. Granat obieramy, jego ziarna wrzucamy na suchą patelnię i podsmażamy delikatnie, mieszając przez 2-3 minuty. Dodajemy do sałatki.
Oliwę z oliwek mieszamy z octem balsamicznym i musztardą. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowym sosem polewamy sałatkę. Posypujemy posiekanymi migdałami.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z kaszy gryczanej, buraków i sera typu greckiego
Cenisz buraki ze względu na smak lub właściwości? Ta prosta w wykonaniu sałatka idealnie wpisze się w Twój jadłospis.

Brzoskwiniowo-bazyliowe smoothie
Jeśli bazylia wciąż kojarzy Ci się tylko z pomidorami, to pora na eksperyment w postaci brzoskwiniowego smoothie.

Gołąbki z kaszą gryczaną
Lekkie gołąbki wypełnione farszem z kaszy gryczanej i pieczarek to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dania.

Łosoś w sosie cytrynowym
Łosoś i cytryna to jedno ze sztandarowych połączeń smakowych. Świeży rozmaryn nada daniu zaskakującego aromatu.


Zobacz przepisy
na święta
- Babka adwokatowa
- Sernik z białą czekoladą i mango
- Pascha wielkanocna
- Mazurek pomarańczowy
- Wegański pasztet z pieczarek
- Babka serowa z pomarańczami
- Sernik czekoladowy
- Wieniec wielkanocny
- Żurek orientalny z białą kiełbasą
- Zielona pasta jajeczna
- Sernik krakowski
- Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną
- Wielkanocny mazurek bez cukru
- Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
- Ogórki kiszone — przepis tradycyjny
- Mazurek czekoladowy
- Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
- Obwarzanki – przepis
- Tradycyjna pascha wielkanocna
- Cake pops: ciastka na patyku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
1403 dni temu
Niestety zawiodłam się na tej sałatce😔była po prostu niesmaczna.
odpowiedz
3470 dni temu
Milką Sałatka ani mnie ani rodzinie nie smakowała , a zwłaszcza ten sos .
odpowiedz
3778 dni temu
Wypróbuję przepis. Opłukaną pod zimną wodą kaszę należy wsypać do gotującej się wody. Zmniejszyć ogień tak aby lekko bulgotała. Gotować 5minut pod przykryciem i nie mieszkać. Odstawić na 10-15min pod przykryciem i nie mieszkać. W tym czasie wchłonie płyny i będzie sypka. To samo z kaszą gryczaną i ryżem. Kaszę gotuję się w proporcji 2:1 (tj 2 porcje wody na porcję kaszy) a ryż 1,5:1.
odpowiedz
3824 dni temu
Nigdy nie miesza się kaszy jaglanej w trakcie gotowania !!! Zostawiamy kaszę na ogniu do chwili, w której odparuje woda, nie ma ryzyka, że kasza się przypali. Pozdrawiam :-)
odpowiedz
3956 dni temu
Lubię nowe smaki, ale ... ta sałatka mnie zawiodła. Zupełnie nikomu nie smakowała, a szkoda bo składniki ciekawe.
odpowiedz
4012 dni temu
kaszy jaglanej nie mieszamy podczas gotowania!
odpowiedz
4062 dni temu
Sałatka przepyszna i do tego bardzo zdrowa
odpowiedz
4101 dni temu
Uwielbiam takie sałatki, a kupiłam dziś w Lidlu ładne granaty, na pewno wykorzystam do przepisu, mniam.
odpowiedz
4103 dni temu
Faktycznie, zamienione zdjęcia
odpowiedz
4104 dni temu
zdjęcie nie pasuje do przepisu
odpowiedz