![Gołąbki z kaszą gryczaną Gołąbki z kaszą gryczaną](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/d09576f15176-658f956fbb-5f2f00a967-KW_51_golabki_z_kasza_gryczana_PL_13767_S_45912_960x540_RL.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sposób przygotowania:
KROK 1: GOTUJEMY KASZĘ W BULIONIE
Do garnka wlewamy połowę bulionu drobiowego i zagotowujemy. Do gotującego się bulionu wsypujemy kaszę i od czasu do czasu mieszając, gotujemy do miękkości, aż płyn się zredukuje. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
KROK 2: GOTUJEMY KAPUSTĘ
W dużym garnku gotujemy wodę. Z kapusty odcinamy głąb i twarde części liści, a następnie zanurzamy je na 3 minuty w gotującej się wodzie. Wyjmujemy i odcedzamy.
KROK 3: PODSMAŻAMY CEBULĘ I PIECZARKI
Cebule dość drobno siekamy, a pieczarki oczyszczamy i również siekamy. Tak przygotowane składniki podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ DO GOŁĄBKÓW
Do ugotowanej kaszy dodajemy podsmażone cebule i pieczarki. Następnie do składników wbijamy jajko, przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY GOŁĄBKI
W dłoniach formujemy z kaszy wałeczki, dość mocno je ściskając. Wałeczki z kaszy zawijamy w liście kapusty, formując gołąbki. Pozostałymi liśćmi wykładamy dno garnka, do którego wkładamy gołąbki.
KROK 6: GOTUJEMY GOŁĄBKI
Pozostały bulion wlewamy do garnka, dodajemy mąkę ziemniaczaną i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Gotowym sosem polewamy gołąbki, garnek przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez mniej więcej 30 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z kaszy gryczanej, buraków i sera typu greckiego
Cenisz buraki ze względu na smak lub właściwości? Ta prosta w wykonaniu sałatka idealnie wpisze się w Twój jadłospis.
![Sałatka z kaszy gryczanej, buraków i sera typu greckiego](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/4223abd286fa-3045e6ba93-a3b4175858-KW_51_salatka_z_kaszy_gryczanej_burakow_sera_feta_PL_13767_S_45751_960x540_RL.webp)
Brzoskwiniowo-bazyliowe smoothie
Jeśli bazylia wciąż kojarzy Ci się tylko z pomidorami, to pora na eksperyment w postaci brzoskwiniowego smoothie.
![Brzoskwiniowo-bazyliowe smoothie](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/471696fd7855-162c069ab6-c0c6ae12ee-KW_51_brzoskwiniowo-bazyliowe_smoothie_PL_13767_S_45626_960x540_RL.webp)
Łosoś w sosie cytrynowym
Łosoś i cytryna to jedno ze sztandarowych połączeń smakowych. Świeży rozmaryn nada daniu zaskakującego aromatu.
![Łosoś w sosie cytrynowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ec43c753ebc3-5774a52158-692e7fe04b-KW_51_losos_w_sosie_cytrynowym_PL_13767_S_45954_960x540.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Sałatka z kaszy jaglanej z mandarynką i granatem
Jeśli preferujesz kuchnię bez mięsa, to sałatka z kaszy jaglanej, pestek granatu i rukoli przypadnie Ci do gustu.
![Sałatka z kaszy jaglanej z mandarynką i granatem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/cb8d4c064865-808073d2b5-KW_02_salatka_z_kaszy_jaglanej_z_mandarynka_i_granatem_S_162378.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem
- Palia w cytrynach
- Rolady schabowe z serem bałkańskim
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
- Przepis na brownie z orzechami
- Galaretka truskawkowa ze spienionym jogurtem
- Makaron z porem i pesto z orzechów włoskich
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Wegański sernik na korzennym spodzie
- Bigos rybny
- Pierogi z kaszą gryczaną, serem i miętą
- Pieczone gołąbki ziemniaczane z grzybami
- Krokiety z kapustą i grzybami – przepis
- Tarta z burakiem
- Zimowa sałatka z kaszy gryczanej
- Gołąbki z soczewicą i grzybami
- Kotleciki jagnięce
- Faszerowane papryki na Halloween
- Sałatka z brokułem i popcornem z kaszy
- Wegańska fajita z pieczarek portobello i papryki
- KRUSZONKA MIGDAŁOWA I ZAPIEKANE POD NIĄ ŚLIWKI
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Czekoladowe tiramisu z truskawkami
- Zielone kaszotto na zimno, czyli sałatka z ziołowym pesto
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Hummus grzybowy
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Wieniec wielkanocny
- Ciastka pisanki
Komentarze (20)
2130 dni temu
Bardzo dobre, polecam. Mi wyszło 9 gołąbków, ale dodałam więcej pieczarek. Farsz przepyszny.
odpowiedz
2075 dni temu
Nie robiłam jeszcze gołąbków z kaszą gryczaną. Zamierzam jednak ,zamiast pieczarek dodać mielone mięso z indyka/mąż nie lubi pieczarek/,zobaczę co z tego wyjdzie.może zaleję sosem w/g przepisu ,ale z przecierem poidorowym ,zobaczę ,podzielę się opinią .Pozdrawiam.
2074 dni temu
Czekamy zatem na efekty! :)
2424 dni temu
10 dkg pieczarek to bardzo mało na główkę kapusty z której wychodzi ze 20 gołąbków.Ten farsz to w sumie kasza z cebulką i na mój gust to nie może być dobre
odpowiedz
2423 dni temu
Drogi Gościu, przepis możesz modyfikować według własnych upodobań :)
2401 dni temu
jestem tego samego zdania
2342 dni temu
może :)
2844 dni temu
Pyszne! Ciekawe jak smakują z sosem pomidorowym?
odpowiedz
3367 dni temu
Olej jemy tylko na zimno!!!
odpowiedz
3427 dni temu
Moja ciocia pochodząca z Kresów, do przygotowania gołąbków używa tylko liści kapusty uprzednio zakiszonych !!! Zapewniam, że gołąbki są wówczas jeszcze smaczniejsze.
odpowiedz
3530 dni temu
Janino, oczywiście, gołąbki możesz przygotować wcześniej i je zamrozić :)
odpowiedz
3530 dni temu
Czy gołąbki można mrozić? Miałabym przygotowane pyszne danie dla wegetarian na święta.
odpowiedz
3560 dni temu
Drogi Gościu, z podanych składników wychodzi około 8 gołąbków.
odpowiedz
3562 dni temu
a czy dużo wychodzi tych gołąbków? Chodzi mi o przybliżoną ilość. Pozdrawiam
odpowiedz
3588 dni temu
Bardzo dziękujemy za miłe słowa! Zapraszamy do nas częściej :)
odpowiedz
3589 dni temu
Bardzo smaczne !!! Zmienilam proporcje dodając wiecej pieczarek i podalam z sosem grzybowym bardzo dobre ! Pyszne i co najważniejsze moje pierwsze w życiu własnoręcznie wykonane ! Super strona super przepisy . dziekuje !
odpowiedz
3721 dni temu
Dziękujemy za dobrą podpowiedź!
odpowiedz
3721 dni temu
w wersji wegańskiej można zastąpić jajko ugniecioną czerwoną fasolą z puszki.
odpowiedz
3844 dni temu
Gołąbki palce lizać. Zdecydowanie polecam
odpowiedz
3848 dni temu
Zrobiłam gołąbki :) wyszły bardzo dobre,ale dodałam więcej pieczarek i boczek wędzony.Polecam
odpowiedz
zobacz wszystkie