
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Do garnka wlewamy połowę bulionu drobiowego i zagotowujemy. Do gotującego się bulionu wsypujemy kaszę i od czasu do czasu mieszając, gotujemy do miękkości, aż płyn się zredukuje. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
W dużym garnku gotujemy wodę. Z kapusty odcinamy głąb i twarde części liści, a następnie zanurzamy je na 3 minuty w gotującej się wodzie. Wyjmujemy i odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na złoty kolor posiekaną cebulę i drobno pokrojone pieczarki. Dodajemy do kaszy. Wbijamy jajko i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W dłoniach formujemy z kaszy wałeczki, dość mocno je ściskając. Wałeczki z kaszy zawijamy w liście kapusty, formując gołąbki. Pozostałymi liśćmi wykładamy dno garnka, do którego wkładamy gołąbki.
Pozostały bulion wlewamy do garnka, dodajemy mąkę ziemniaczaną i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Gotowym sosem polewamy gołąbki, garnek przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez mniej więcej 30 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z kaszy gryczanej, buraków i sera typu greckiego
Cenisz buraki ze względu na smak lub właściwości? Ta prosta w wykonaniu sałatka idealnie wpisze się w Twój jadłospis.

Brzoskwiniowo-bazyliowe smoothie
Jeśli bazylia wciąż kojarzy Ci się tylko z pomidorami, to pora na eksperyment w postaci brzoskwiniowego smoothie.

Łosoś w sosie cytrynowym
Łosoś i cytryna to jedno ze sztandarowych połączeń smakowych. Świeży rozmaryn nada daniu zaskakującego aromatu.


Sałatka z kaszy jaglanej z mandarynką i granatem
Jeśli preferujesz kuchnię bez mięsa, to sałatka z kaszy jaglanej, pestek granatu i rukoli przypadnie Ci do gustu.

Komentarze (20)
1897 dni temu
Bardzo dobre, polecam. Mi wyszło 9 gołąbków, ale dodałam więcej pieczarek. Farsz przepyszny.
odpowiedz
1842 dni temu
Nie robiłam jeszcze gołąbków z kaszą gryczaną. Zamierzam jednak ,zamiast pieczarek dodać mielone mięso z indyka/mąż nie lubi pieczarek/,zobaczę co z tego wyjdzie.może zaleję sosem w/g przepisu ,ale z przecierem poidorowym ,zobaczę ,podzielę się opinią .Pozdrawiam.
1841 dni temu
Czekamy zatem na efekty! :)
2191 dni temu
10 dkg pieczarek to bardzo mało na główkę kapusty z której wychodzi ze 20 gołąbków.Ten farsz to w sumie kasza z cebulką i na mój gust to nie może być dobre
odpowiedz
2190 dni temu
Drogi Gościu, przepis możesz modyfikować według własnych upodobań :)
2168 dni temu
jestem tego samego zdania
2109 dni temu
może :)
2611 dni temu
Pyszne! Ciekawe jak smakują z sosem pomidorowym?
odpowiedz
3134 dni temu
Olej jemy tylko na zimno!!!
odpowiedz
3194 dni temu
Moja ciocia pochodząca z Kresów, do przygotowania gołąbków używa tylko liści kapusty uprzednio zakiszonych !!! Zapewniam, że gołąbki są wówczas jeszcze smaczniejsze.
odpowiedz
3297 dni temu
Janino, oczywiście, gołąbki możesz przygotować wcześniej i je zamrozić :)
odpowiedz
3297 dni temu
Czy gołąbki można mrozić? Miałabym przygotowane pyszne danie dla wegetarian na święta.
odpowiedz
3327 dni temu
Drogi Gościu, z podanych składników wychodzi około 8 gołąbków.
odpowiedz
3329 dni temu
a czy dużo wychodzi tych gołąbków? Chodzi mi o przybliżoną ilość. Pozdrawiam
odpowiedz
3355 dni temu
Bardzo dziękujemy za miłe słowa! Zapraszamy do nas częściej :)
odpowiedz
3356 dni temu
Bardzo smaczne !!! Zmienilam proporcje dodając wiecej pieczarek i podalam z sosem grzybowym bardzo dobre ! Pyszne i co najważniejsze moje pierwsze w życiu własnoręcznie wykonane ! Super strona super przepisy . dziekuje !
odpowiedz
3488 dni temu
Dziękujemy za dobrą podpowiedź!
odpowiedz
3488 dni temu
w wersji wegańskiej można zastąpić jajko ugniecioną czerwoną fasolą z puszki.
odpowiedz
3611 dni temu
Gołąbki palce lizać. Zdecydowanie polecam
odpowiedz
3615 dni temu
Zrobiłam gołąbki :) wyszły bardzo dobre,ale dodałam więcej pieczarek i boczek wędzony.Polecam
odpowiedz
zobacz wszystkie