Gołąbki z kaszą gryczaną
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Do garnka wlewamy połowę bulionu drobiowego i zagotowujemy. Do gotującego się bulionu wsypujemy kaszę i od czasu do czasu mieszając, gotujemy do miękkości, aż płyn się zredukuje. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

W dużym garnku gotujemy wodę. Z kapusty odcinamy głąb i twarde części liści, a następnie zanurzamy je na 3 minuty w gotującej się wodzie. Wyjmujemy i odcedzamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na złoty kolor posiekaną cebulę i drobno pokrojone pieczarki. Dodajemy do kaszy. Wbijamy jajko i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

W dłoniach formujemy z kaszy wałeczki, dość mocno je ściskając. Wałeczki z kaszy zawijamy w liście kapusty, formując gołąbki. Pozostałymi liśćmi wykładamy dno garnka, do którego wkładamy gołąbki.

Pozostały bulion wlewamy do garnka, dodajemy mąkę ziemniaczaną i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Gotowym sosem polewamy gołąbki, garnek przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez mniej więcej 30 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (20)

Avatar
  • Ewa Ewa
    78 dni temu
    Bardzo dobre, polecam. Mi wyszło 9 gołąbków, ale dodałam więcej pieczarek. Farsz przepyszny.

    odpowiedz

  • Gość#roma.t. Gość#roma.t.
    23 dni temu
    Nie robiłam jeszcze gołąbków z kaszą gryczaną. Zamierzam jednak ,zamiast pieczarek dodać mielone mięso z indyka/mąż nie lubi pieczarek/,zobaczę co z tego wyjdzie.może zaleję sosem w/g przepisu ,ale z przecierem poidorowym ,zobaczę ,podzielę się opinią .Pozdrawiam.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    23 dni temu
    Czekamy zatem na efekty! :)
  • Gość Gość
    372 dni temu
    10 dkg pieczarek to bardzo mało na główkę kapusty z której wychodzi ze 20 gołąbków.Ten farsz to w sumie kasza z cebulką i na mój gust to nie może być dobre

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    372 dni temu
    Drogi Gościu, przepis możesz modyfikować według własnych upodobań :)
  • Gość Gość
    349 dni temu
    jestem tego samego zdania
  • Gość Gość
    290 dni temu
    może :)
  • baba jaga baba jaga
    792 dni temu
    Pyszne! Ciekawe jak smakują z sosem pomidorowym?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1315 dni temu
    Olej jemy tylko na zimno!!!

    odpowiedz

  • Maria Maria
    1375 dni temu
    Moja ciocia pochodząca z Kresów, do przygotowania gołąbków używa tylko liści kapusty uprzednio zakiszonych !!! Zapewniam, że gołąbki są wówczas jeszcze smaczniejsze.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1478 dni temu
    Janino, oczywiście, gołąbki możesz przygotować wcześniej i je zamrozić :)

    odpowiedz

  • Janina Nykiel Janina Nykiel
    1478 dni temu
    Czy gołąbki można mrozić? Miałabym przygotowane pyszne danie dla wegetarian na święta.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1508 dni temu
    Drogi Gościu, z podanych składników wychodzi około 8 gołąbków.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1510 dni temu
    a czy dużo wychodzi tych gołąbków? Chodzi mi o przybliżoną ilość. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1536 dni temu
    Bardzo dziękujemy za miłe słowa! Zapraszamy do nas częściej :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1538 dni temu
    Bardzo smaczne !!! Zmienilam proporcje dodając wiecej pieczarek i podalam z sosem grzybowym bardzo dobre ! Pyszne i co najważniejsze moje pierwsze w życiu własnoręcznie wykonane ! Super strona super przepisy . dziekuje !

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1669 dni temu
    Dziękujemy za dobrą podpowiedź!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1669 dni temu
    w wersji wegańskiej można zastąpić jajko ugniecioną czerwoną fasolą z puszki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1792 dni temu
    Gołąbki palce lizać. Zdecydowanie polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1796 dni temu
    Zrobiłam gołąbki :) wyszły bardzo dobre,ale dodałam więcej pieczarek i boczek wędzony.Polecam

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram