Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BURAKI
Nieobrane buraki gotujemy do miękkości. Następnie je studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.
KROK 2: GOTUJEMY KASZĘ W BULIONIE
Do garnka wlewamy bulion warzywny. Ząbek czosnku rozgniatamy, wrzucamy do bulionu i całość gotujemy, aż zacznie wrzeć. Kaszę płuczemy, a następnie dodajemy do gotującego się bulionu. Gotujemy pod przykryciem, aż kasza wchłonie bulion i zmięknie (w razie potrzeby podlewamy wodą). Zdejmujemy z ognia, mieszamy widelcem, wyjmujemy ząbek czosnku i odstawiamy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Musztardę mieszamy z oliwą z oliwek, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
KROK 4: PODAJEMY SAŁATKĘ
Szczypiorek i koperek siekamy. Do kaszy dodajemy pokrojone w kostkę buraki i sos musztardowy. Ser kruszymy i posypujemy nim sałatkę. Następnie posypujemy koperkiem i szczypiorkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Brzoskwiniowo-bazyliowe smoothie
Jeśli bazylia wciąż kojarzy Ci się tylko z pomidorami, to pora na eksperyment w postaci brzoskwiniowego smoothie.
Gołąbki z kaszą gryczaną
Lekkie gołąbki wypełnione farszem z kaszy gryczanej i pieczarek to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dania.
Łosoś w sosie cytrynowym
Łosoś i cytryna to jedno ze sztandarowych połączeń smakowych. Świeży rozmaryn nada daniu zaskakującego aromatu.
Surówka z marchewki i jabłek
Wzbogać klasyczną surówkę z marchwi i jabłek świeżą miętą, rodzynkami i curry. Nowe doznania kulinarne gwarantowane!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka waldorf
- Kaczka po chińsku ze smażonym makaronem chow mein i z warzywami
- Sałatka caprese z bagietką i cytrynowym dressingiem
- Kurczak z farszem z żytniego chleba i rozmarynem
- Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim z szynką parmeńską i tapenadą
- Zupa dyniowa z imbirem
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Kiszone buraki z anyżem i goździkami
- Sałatka makaronowa z cukinią
- Jadłospis malucha: 4 przepisy
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Wegańskie ciasto z rabarbarem
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Obiadowa sałatka z kukurydzą
- Wegańska pieczeń z czerwonej soczewicy
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Tosty z brokułem i serem provolone
- Babka marmurkowa
- Jogurt
- DESER SZAMPAŃSKI
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Sałatka z brokułem i jajkiem
- Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami
- Pizza rzymska
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Babka z niespodzianką
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (25)
765 dni temu
Średnia, ten sosik do poprawy.
odpowiedz
1346 dni temu
Jaka jest kaloryczność tej sałatki na 100g?
odpowiedz
1346 dni temu
Przykro nam, ale nie podajemy kaloryczności dań.
1376 dni temu
Dla mnie była nie do zjedzenia :(
odpowiedz
1765 dni temu
@KuchniaLidla czy można dodać gotowe/ugotowane buraki, które są (chyba jeszcze) w ofercie ryneczka Lidla? Wtedy byłaby to sałatka ekspresowa. Pozdrawiam
odpowiedz
1765 dni temu
Moniko, pewnie! Możesz użyć ugotowanych buraków, które znajdziesz w ofercie Lidla :)
2179 dni temu
Pyszna sałatka. Nie miałam szczypioru, więc dałam cebulę szalotkę i też się sprawdziła. A przepis przypadkiem odkryłam na opakowaniu kaszy - pomysłowo.
odpowiedz
2555 dni temu
Na zdjęciu jest prawdopodobnie kasza bulgur. Ale oprócz wymienionych składników na talerzu jest jeszcze coś. To być może kawałki brzoskwini z puszki.
odpowiedz
2555 dni temu
To nie brzoskwinie, a sos :)
2497 dni temu
Ta...kasza jest wyraźnie gryczana, a to co bierzesz za brzoskwinie, to po prostu sos musztardy. Kolory trochę podciągnięte na zdjęciu. Ale gratuluję wyobraźni.
2443 dni temu
to sos
2206 dni temu
to nie kawałki brzoskwiń tylko tak nałożony "kupkami" sos musztardowy
2829 dni temu
A mnie ta sałatka rozczarowała. Wszystkie składniki z osobna lubię, ale połączone razem niespecjalnie mi smakują. Szkoda.
odpowiedz
3562 dni temu
Przepis bardzo spoko! Ja dodałem do tego jeszcze chipsy z pietruszki żeby efektywniej jeszcze wyglądało na wierzchu, a do sosu dodałem łyżkę miodu i 70ml oleju aby zrobić winegret. Wyszło fenomenalne! Polecam ;)
odpowiedz
3613 dni temu
Chyba Cię oczy mylą, bo to jest kasza gryczana parówko
odpowiedz
3647 dni temu
Nie przepadam za kaszą gryczaną, ale wiem, że jest zdrowa i dlatego szukam dobrych przepisów, żeby ją w jakiś sposób "przemycić", sałatkę pyszna, połączenie buraków, fety i sosu z musztardy, super!
odpowiedz
3880 dni temu
Wyśmienita sałatka. Połączenie kaszy, buraków super. Jeśli tylko ktoś lubi kasze gryczaną to polecam !!
odpowiedz
3897 dni temu
Sałatka wyszła pyszna. Polecam:-).
odpowiedz
3957 dni temu
Palce lizać. Polecam!
odpowiedz
3963 dni temu
Świetna sałatka! Polecam. Zdrowa, łatwa i pyszna.
odpowiedz
3969 dni temu
Tak, ser typu greckiego to feta.
odpowiedz
3969 dni temu
Ser typu greckiego to... feta? czy jakieś inne są w ofercie lidla?
odpowiedz
2640 dni temu
np haloumi
3971 dni temu
A na zdjęciu jest kasza jaglana jak mnie oczy nie mylą.
odpowiedz
3972 dni temu
Chyba zamieniliscie zdjecia salatek?!
odpowiedz
zobacz wszystkie