Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Jabłka i marchewki kroimy w drobne słupki. Przekładamy do miseczki, skrapiamy sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny. Dodajemy posiekany szczypiorek i miętę.
W osobnej miseczce mieszamy rodzynki z curry i jogurtem. Tak przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z pieczonym kurczakiem
Zdrowo i kolorowo na talerzu? Nic prostszego! Wystarczy przyrządzić pyszną sałatkę z pieczonym kurczakiem i jajkiem.
Sałatka waldorf
Ta klasyczna sałatka doskonale sprawdzi się na wielu mniej lub bardziej formalnych spotkaniach. Zobacz, jaka jest prosta!
Sałatka z arbuzem, melonem i mozzarellą
Upały to idealny czas na lekki, orzeźwiający posiłek, taki jak sałatka na bazie rukoli, z ożywczym melonem i arbuzem.
Sałatka fitness
Niesamowicie prosta, szybka, zdrowa i pyszna sałatka z owoców i suszonej żurawiny doda Ci energii w gorący letni dzień!
Surówka z marchewki, czyli siła prostoty w nowej odsłonie
Marchew z jabłkiem to niezawodne, dobrze znane w kuchni połączenie. Banalnie prosta (lecz jakże smakowita!) surówka z marchwi pasuje do tradycyjnego obiadu, ale z powodzeniem sprawdzi się jako lekki lunch czy po prostu coś smacznego pomiędzy posiłkami. Ale nawet dobrze znane klasyki od czasu do czasu potrzebują odświeżenia. Właśnie dlatego tym razem przedstawiamy Ci nową odsłonę przepisu na surówkę z marchewki i jabłka! Obok podstawowych, dobrze znanych kuchni polskiej składników wzbogacono ją o świeżą miętę, słodkie rodzynki oraz wyraziste curry o indyjskim pochodzeniu, które wnosi do potrawy nietypowe akcenty oraz nieco pikanterii. Brzmi intrygująco? Niewątpliwe! W ramach ciekawostki wspomnimy tylko, że curry może mieć inny smak w zależności od regionu, z którego pochodzi oraz potrawy, która powstaje z jego użyciem. Zwykle w jego skład wchodzą kurkuma, pieprz, imbir, kolendra, gałka muszkatołowa, kardamon, kminek, chili i cynamon. Prawdziwe bogactwo smaków oraz zniewalających aromatów! Ale już nie przedłużając, po prostu sprawdź, o czym pamiętać, korzystając z naszego przepisu na surówkę z marchwi.
Surówka z marchewki do obiadu dla całej rodziny
Nasza propozycja świetnie pasuje do dań obiadowych – zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich czy wegańskich. Surówka z marchwi i jabłka to znakomite towarzystwo dla klasycznych, jak i oryginalnych potraw. Słowem – z pewnością okaże się strzałem w dziesiątkę niezależnie od tego, z czym pojawi się na stole. Marchew z jabłkiem do obiadu ma też jedną ważną zaletę – jest lekka! W końcu porcja ma zaledwie 105,5 kcal. Co więcej, wszelkie surówki z marchewki wnoszą na talerz mnóstwo koloru i świeżości – nie inaczej jest w tym przypadku. Warto skusić się na ten prosty przysmak, zwłaszcza że wyróżnia ją łatwy, nieskomplikowany przepis. Przygotowanie całości zajmuje zaledwie 20 minut. Dla zapewniania sobie i domownikom czy gościom nie tylko smakowych, ale i estetycznych, serwuj przepyszne surówki z marchwi w dużej misce lub na półmisku.
Skoro już wspomnieliśmy, że to propozycja dla całej rodziny – dzieci mogą nie przepadać za niektórymi składnikami surówki. Rozważ więc przygotowanie jej w wersji bez rodzynek czy bez mięty, po czym stopniowo dodawaj je przy kolejnych okazjach. Zasada małych kroków bywa naprawdę skuteczna.
Najlepsza surówka z marchewki ze świeżych warzyw
Aby sałatka z marchewki smakowała możliwie najlepiej, przyłóż się do wyboru warzyw, z których powstaje. Sięgaj po świeże, zdrowe produkty z zaufanego źródła. A do takich z pewnością należy Ryneczek Lidla, pod którego patronatem powstał opisywany przepis. Kolejny ważny punkt w przygotowaniu surówki z surowej marchewki to pokrojenie warzyw. Sugerujemy pokroić je w zgrabne słupki – nie za grube, ani nie za cienkie. Czy wiesz, że taka metoda wśród profesjonalnych kucharzy nosi nazwę Julienne? W Polsce czasami używa się po prostu nazwy dżulienka. W ten sposób zwykle kroi się właśnie marchew, por, białą rzodkiew, a czasami nawet mięso. Jak widać na przykładzie naszego przepisu, spisuje się również w przypadku jabłka! Pokrojone metodą Julienne warzywa fantastycznie się prezentują, jednak nie da się ukryć, że metoda ta wymaga doskonałej precyzji działania. Dokładność nie jest Twoją najmocniejszą stroną? Spokojne! Nasza najlepsza surówka z marchewki uda się nawet wtedy, kiedy postanowisz zetrzeć poszczególne składniki. Marchewka tarta do obiadu smakuje równie dobrze jak ta pocięta w słupki. W kwestii metody przygotowania pozostawiamy Cię więc pewną dowolność. Przy czym warto dodać, że tarta marchewka może wymagać mniej czasu podczas przygotowania.
Przy zakupie niezbędnych produktów, weź pod uwagę, że do surówki z tartej marchewki nie pasuje każda odmiana jabłka. Odpowiedni wybór to przede wszystkim owoce o świeżym, słodko-kwaśnym smaku oraz delikatnym miąższu. Do takich z pewnością zaliczają się następujące odmiany:
- Granny Smith – kwaśne i chrupiące, idealnie kontrastują z pozostałymi składnikami z naszego przepisu na marchewkę z jabłkiem.
- Gala – jabłka słodkie, chrupiące i delikatne w smak. Dobrze współgrają z kwaśnymi składnikami.
- Fuji – słodkie i bardzo chrupiące. Nadadzą kompozycji słodkawy posmak.
- Pink Lady – słodkie, soczyste, o wyważonym smaku. Nadają się do różnych rodzajów surówek, dlatego warto je zapamiętać.
- Jonagold – soczyste i bardzo uniwersalne. Polecamy!
- Cortland – łagodne w smaku, soczyste, o przyjemnie słodki akcentach. Jeśli nie zależy Ci na bardzo intensywnym smaku jabłka w surówce to strzał w dziesiątkę.
Sałatka marchewkowa i nie tylko prosto! Bogactwo przepisów Kuchni Lidla
Prezentowany przepis na surówkę z marchewki i jabłka to tylko jedna z naszych smakowitych propozycji. W Kuchni Lidla znajdziesz niejedną zaskakującą smakiem sałatkę oraz zachwycającą świeżością surówkę. Czy to na przyjęcie ze znajomymi, świąteczny stół, czy nawet na grilla. Przykłady? Proszę bardzo! To choćby sałatka Waldorf czy sałatka z pieczonym kurczakiem. Zachęcamy Cię również do samodzielnych eksperymentów z tartą marchewką oraz jabłkiem. Nasz przepis to najlepszy dowód na to, że diabeł tkwi w szczegółach.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pstrąg łososiowy z karmelizowaną marchwią
- Wołowina w czerwonym winie. Dla Niego.
- Kurczak curry z imbirem i limonką
- Zupa ziemniaczana z łososiem
- Orientalny deser ryżowo-kokosowy z mango
- Szynka w kapuście curry
- Smoothie truskawkowo-jabłkowe z miętą
- Zupa z marchwi i batatów z kozim serem
- Szybki wegeburger
- Risotto czekoladowo-jabłkowe
- Surówka z kapusty pekińskiej
- Surówka z pora
- Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
- KLASYCZNA KRUSZONKA I ZAPIEKANE BRZOSKWINIE
- Sałatka jarzynowa z kaparami i rzeżuchą
- Szarlotkowy pudding chia
- Świąteczne risotto
- Czekoladowy tort z bitą śmietaną i owocami
- Pesto z liści rzodkiewki
- MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
- Sałatka ze szpinaku z trzema serami
- Pesto z kolendry
- Pesto z rukoli
- Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
- Zapiekanka z dyni z chipsami z pietruszki
- Trifle makaronikowe
- Jabłkowy chutney z piwem
- Kaczka duszona z kapustą i suszonymi śliwkami
- Schab z racuchami w sosie cebulowym z sałatką z buraków
- Torcik brazylijski
Komentarze (2)
3437 dni temu
Ssuper przepisy... BRAWO.
odpowiedz
3569 dni temu
co sie porobilo z tym gotowaniem.Chcę zwykle przepisy na surowki do oboiadu a jak czytam to wlosy deba mi staja.Na cholere mi surowka z ananasa+kukurydza+awokado+por+jakies kielki+jogurt i inne dziadostwo skoro podaje kotlet mielony czy inny lub gulaszCHCĘ DO OBIADU SUROWKE Z WARZYW ,KTORE ROSNA W OGRODACH taka normalna.Wypociny o ktorych czytam nie wiem komu maja sluzyc? a mnie krew zalewa bo narod nie potrafi nic od siebie tylko obce im lezy lub sadza,ze zaistnieja takimi bzdetami
odpowiedz