Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Jabłka i marchewki kroimy w drobne słupki. Przekładamy do miseczki, skrapiamy sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny. Dodajemy posiekany szczypiorek i miętę.
W osobnej miseczce mieszamy rodzynki z curry i jogurtem. Tak przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zobacz podobne
przepisy
Surówka z białej rzodkwi
Surówka z białej rzodkwi z dodatkiem marchewki i ogórka po azjatycku to doskonały przykład dania, które nie tylko zachwyca swoim wyjątkowym smakiem, ale także niesamowitą prostotą i świeżością składników. Połączenie chrupiącej białej rzodkwi, soczystej marchewki i świeżego ogórka ze słodko-kwaśną marynatą i nutą sezamu z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom orientalnego stylu gotowania.
Surówka z młodej kapusty z groszkiem i kukurydzą
Marzy Ci się łatwa do przygotowania, świeża i delikatna surówka? Nie ma nic prostszego, jak tylko skorzystać z pełnego warzyw przepisu Kingi! Sprawdź, jakie to dobre!
Zimowa surówka z czerwonej kapusty z orzechami włoskimi i pomarańczami
Surówka z kapusty i różnych sałat z dodatkiem kawałków pomarańczy z aromatycznym dressingiem i parmezanem. Świetnie połączenie, które odświeży każdy posiłek.
Surówka z kapusty pekińskiej
Szukasz szybkiego i protego przepisu na smaczną surówkę? Przygotuj surówkę z kapusty pekińskiej z papryką i dodawaj ją do swoich ulubionych dań.
Surówka z marchewki, czyli siła prostoty w nowej odsłonie
Marchew z jabłkiem to niezawodne, dobrze znane w kuchni połączenie. Banalnie prosta (lecz jakże smakowita!) surówka z marchwi pasuje do tradycyjnego obiadu, ale z powodzeniem sprawdzi się jako lekki lunch czy po prostu coś smacznego pomiędzy posiłkami. Ale nawet dobrze znane klasyki od czasu do czasu potrzebują odświeżenia. Właśnie dlatego tym razem przedstawiamy Ci nową odsłonę przepisu na surówkę z marchewki i jabłka! Obok podstawowych, dobrze znanych kuchni polskiej składników wzbogacono ją o świeżą miętę, słodkie rodzynki oraz wyraziste curry o indyjskim pochodzeniu, które wnosi do potrawy nietypowe akcenty oraz nieco pikanterii. Brzmi intrygująco? Niewątpliwe! W ramach ciekawostki wspomnimy tylko, że curry może mieć inny smak w zależności od regionu, z którego pochodzi oraz potrawy, która powstaje z jego użyciem. Zwykle w jego skład wchodzą kurkuma, pieprz, imbir, kolendra, gałka muszkatołowa, kardamon, kminek, chili i cynamon. Prawdziwe bogactwo smaków oraz zniewalających aromatów! Ale już nie przedłużając, po prostu sprawdź, o czym pamiętać, korzystając z naszego przepisu na surówkę z marchwi.
Surówka z marchewki do obiadu dla całej rodziny
Nasza propozycja świetnie pasuje do dań obiadowych – zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich czy wegańskich. Surówka z marchwi i jabłka to znakomite towarzystwo dla klasycznych, jak i oryginalnych potraw. Słowem – z pewnością okaże się strzałem w dziesiątkę niezależnie od tego, z czym pojawi się na stole. Marchew z jabłkiem do obiadu ma też jedną ważną zaletę – jest lekka! W końcu porcja ma zaledwie 105,5 kcal. Co więcej, wszelkie surówki z marchewki wnoszą na talerz mnóstwo koloru i świeżości – nie inaczej jest w tym przypadku. Warto skusić się na ten prosty przysmak, zwłaszcza że wyróżnia ją łatwy, nieskomplikowany przepis. Przygotowanie całości zajmuje zaledwie 20 minut. Dla zapewniania sobie i domownikom czy gościom nie tylko smakowych, ale i estetycznych, serwuj przepyszne surówki z marchwi w dużej misce lub na półmisku.
Skoro już wspomnieliśmy, że to propozycja dla całej rodziny – dzieci mogą nie przepadać za niektórymi składnikami surówki. Rozważ więc przygotowanie jej w wersji bez rodzynek czy bez mięty, po czym stopniowo dodawaj je przy kolejnych okazjach. Zasada małych kroków bywa naprawdę skuteczna.
Najlepsza surówka z marchewki ze świeżych warzyw
Aby sałatka z marchewki smakowała możliwie najlepiej, przyłóż się do wyboru warzyw, z których powstaje. Sięgaj po świeże, zdrowe produkty z zaufanego źródła. A do takich z pewnością należy Ryneczek Lidla, pod którego patronatem powstał opisywany przepis. Kolejny ważny punkt w przygotowaniu surówki z surowej marchewki to pokrojenie warzyw. Sugerujemy pokroić je w zgrabne słupki – nie za grube, ani nie za cienkie. Czy wiesz, że taka metoda wśród profesjonalnych kucharzy nosi nazwę Julienne? W Polsce czasami używa się po prostu nazwy dżulienka. W ten sposób zwykle kroi się właśnie marchew, por, białą rzodkiew, a czasami nawet mięso. Jak widać na przykładzie naszego przepisu, spisuje się również w przypadku jabłka! Pokrojone metodą Julienne warzywa fantastycznie się prezentują, jednak nie da się ukryć, że metoda ta wymaga doskonałej precyzji działania. Dokładność nie jest Twoją najmocniejszą stroną? Spokojne! Nasza najlepsza surówka z marchewki uda się nawet wtedy, kiedy postanowisz zetrzeć poszczególne składniki. Marchewka tarta do obiadu smakuje równie dobrze jak ta pocięta w słupki. W kwestii metody przygotowania pozostawiamy Cię więc pewną dowolność. Przy czym warto dodać, że tarta marchewka może wymagać mniej czasu podczas przygotowania.
Przy zakupie niezbędnych produktów, weź pod uwagę, że do surówki z tartej marchewki nie pasuje każda odmiana jabłka. Odpowiedni wybór to przede wszystkim owoce o świeżym, słodko-kwaśnym smaku oraz delikatnym miąższu. Do takich z pewnością zaliczają się następujące odmiany:
- Granny Smith – kwaśne i chrupiące, idealnie kontrastują z pozostałymi składnikami z naszego przepisu na marchewkę z jabłkiem.
- Gala – jabłka słodkie, chrupiące i delikatne w smak. Dobrze współgrają z kwaśnymi składnikami.
- Fuji – słodkie i bardzo chrupiące. Nadadzą kompozycji słodkawy posmak.
- Pink Lady – słodkie, soczyste, o wyważonym smaku. Nadają się do różnych rodzajów surówek, dlatego warto je zapamiętać.
- Jonagold – soczyste i bardzo uniwersalne. Polecamy!
- Cortland – łagodne w smaku, soczyste, o przyjemnie słodki akcentach. Jeśli nie zależy Ci na bardzo intensywnym smaku jabłka w surówce to strzał w dziesiątkę.
Sałatka marchewkowa i nie tylko prosto! Bogactwo przepisów Kuchni Lidla
Prezentowany przepis na surówkę z marchewki i jabłka to tylko jedna z naszych smakowitych propozycji. W Kuchni Lidla znajdziesz niejedną zaskakującą smakiem sałatkę oraz zachwycającą świeżością surówkę. Czy to na przyjęcie ze znajomymi, świąteczny stół, czy nawet na grilla. Przykłady? Proszę bardzo! To choćby sałatka Waldorf czy sałatka z pieczonym kurczakiem. Zachęcamy Cię również do samodzielnych eksperymentów z tartą marchewką oraz jabłkiem. Nasz przepis to najlepszy dowód na to, że diabeł tkwi w szczegółach.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Śledzie po kaszubsku
- Błyskawiczne pierniczki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pierniki
- Sernik krakowski
- Sałatka gyros
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kompot z suszu z cytryną
- Ryba po japońsku
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto na pierogi
- Wigilijny makowiec
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
3660 dni temu
Ssuper przepisy... BRAWO.
odpowiedz
3792 dni temu
co sie porobilo z tym gotowaniem.Chcę zwykle przepisy na surowki do oboiadu a jak czytam to wlosy deba mi staja.Na cholere mi surowka z ananasa+kukurydza+awokado+por+jakies kielki+jogurt i inne dziadostwo skoro podaje kotlet mielony czy inny lub gulaszCHCĘ DO OBIADU SUROWKE Z WARZYW ,KTORE ROSNA W OGRODACH taka normalna.Wypociny o ktorych czytam nie wiem komu maja sluzyc? a mnie krew zalewa bo narod nie potrafi nic od siebie tylko obce im lezy lub sadza,ze zaistnieja takimi bzdetami
odpowiedz