Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
Przygotuj wcześniej:
Zadbaj o to, aby olej rzepakowy miał temperaturę pokojową. Zetrzyj parmezan na niewielkie, cienkie płaty.
Sposób przygotowania:
KROK 1: ROZDRABNIANIE ORZECHÓW
Orzechy włoskie włożyć do pojemnika miksującego, rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 5 sekund/prędkość 5, przesypać do innego naczynia.
KROK 2: PRZYGOTOWANIE DRESSINGU
Wyciąć z pomarańczy fileciki miąższu, z pozostałych pomarańczy ręką wycisnąć sok do miski. Do pojemnika miksującego wlać 70 ml soku z pomarańczy, olej rzepakowy o temperaturze pokojowej, dodać ocet, musztardę, cukier, ½ łyżeczki soli, 2 szczypty pieprzu oraz olej z orzechów włoskich. Miksować (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 4.
Dressing przelać do innego naczynia.
KROK 3: SIEKANIE KAPUSTY
Kapustę czerwoną umyć, pozbawić głąba, pokroić na kawałki i rozdrabniać w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 5. W razie potrzeby zgarnąć kapustę ze ścianek na dno pojemnika i powtórzyć rozdrabnianie. Sałaty liściaste umyć i odwirować do sucha.
KROK 4: PODANIE SURÓWKI
Kapustę czerwoną i sałaty liściaste włożyć do dużej miski i dokładnie wymieszać z połową dressingu. Nałożyć sałatkę do głębokich talerzy, obłożyć filecikami pomarańczy, posypać orzechami i wiórkami parmezanu.
RADY
Pozostały dressing w zakręcanym słoiku można przechowywać 1 tydzień.
Filetowanie pomarańczy jest całkiem łatwe: najpierw odcina się górny i dolny koniec pomarańczy, tak aby miąższ owocu był widoczny. Postawić pomarańczę na spodniej stronie, ostrym nożem odciąć całą skórkę, tak aby biała warstwa została zupełnie usunięta. Spomiędzy ścianek działowych wyciąć nożem fileciki miąższu. Najlepiej trzymać pomarańczę nad miską, żeby zebrać wyciekający z niej sok
Zobacz podobne
przepisy
Surówka z młodej kapusty
Młoda kapusta doskonale smakuje również w świeżych surówkach! Przygotuj tę według przepisu Karola – ciesz się bogactwem warzyw i owoców połączonych smakiem pysznej marynaty.
Surówka z kalarepy
Chrupiąca, soczysta i wyrazista kalarepa z prażonym sezamem wprasza się na Wasze stoły! Skosztujcie i się rozkoszujcie!
Surówka z białej kapusty
Brzmi klasycznie? Zatem sprawdź propozycje, w której pozornie niewielkie zmiany robią prawdziwą różnicę! Ta surówka to Twoje obiadowe must have!
Surówka z pora
Uwielbiasz por? Przygotuj z niego pyszną surówkę z jabłkami, która będzie świetnym dodatkiem do Twojego obiadu. To szybki i prosty przepis!
Surówka z kapusty pekińskiej
Szukasz szybkiego i protego przepisu na smaczną surówkę? Przygotuj surówkę z kapusty pekińskiej z papryką i dodawaj ją do swoich ulubionych dań.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą
- Kaczka duszona z kapustą i suszonymi śliwkami
- Łosoś z salsą z truskawek
- Grillowany schab z brzoskwiniową salsą
- Łosoś z sosem koperkowym, kasza jęczmienną, surówka z czerwonej kapusty, herbatka malinowa
- Chachumbar – indyjska sałatka z pomidorów i ogórków
- Pierogi z karpiem i sosem korzenno-pomarańczowym
- Sałatka z kozim serem
- Pudding z letnich owoców
- Kuskus z duszoną sałatą i kremem czosnkowym
- Miętowe torciki z jagodami
- Ryba smażona z sałatką z fasoli
- Indyczka glazurowana miodem i piwem
- Zupa z porów i pieczarek z serem pleśniowym
- Sałatka z buraków i awokado z kawowym dressingiem
- Tarta szpinakowa na spodzie z batatów
- Kutia w pieczonych jabłkach i gruszkach
- Salsa z mango i awokado
- Muffinki wielkanocne
- Wegańskie ciasto kawowe z gruszkami
- Panzanella – sałatka z pomidorami i czerstwym pieczywem
- Piada wraps
- Bowl z halloumi i komosą ryżową
- Frykadele drobiowe z sałatą
- Skrzydełka z kalafiora z domowym sosem BBQ
- Sałatka colesław z czerwonej kapusty
- Pesto z rukoli
- Pesto z liści rzodkiewki
- Trifle makaronikowe
- Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
- Surówka z kapusty pekińskiej
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)