Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
Przygotuj wcześniej:
Zadbaj o to, aby olej rzepakowy miał temperaturę pokojową. Zetrzyj parmezan na niewielkie, cienkie płaty.
Sposób przygotowania:
KROK 1: ROZDRABNIANIE ORZECHÓW
Orzechy włoskie włożyć do pojemnika miksującego, rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 5 sekund/prędkość 5, przesypać do innego naczynia.
KROK 2: PRZYGOTOWANIE DRESSINGU
Wyciąć z pomarańczy fileciki miąższu, z pozostałych pomarańczy ręką wycisnąć sok do miski. Do pojemnika miksującego wlać 70 ml soku z pomarańczy, olej rzepakowy o temperaturze pokojowej, dodać ocet, musztardę, cukier, ½ łyżeczki soli, 2 szczypty pieprzu oraz olej z orzechów włoskich. Miksować (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 4.
Dressing przelać do innego naczynia.
KROK 3: SIEKANIE KAPUSTY
Kapustę czerwoną umyć, pozbawić głąba, pokroić na kawałki i rozdrabniać w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 5. W razie potrzeby zgarnąć kapustę ze ścianek na dno pojemnika i powtórzyć rozdrabnianie. Sałaty liściaste umyć i odwirować do sucha.
KROK 4: PODANIE SURÓWKI
Kapustę czerwoną i sałaty liściaste włożyć do dużej miski i dokładnie wymieszać z połową dressingu. Nałożyć sałatkę do głębokich talerzy, obłożyć filecikami pomarańczy, posypać orzechami i wiórkami parmezanu.
RADY
Pozostały dressing w zakręcanym słoiku można przechowywać 1 tydzień.
Filetowanie pomarańczy jest całkiem łatwe: najpierw odcina się górny i dolny koniec pomarańczy, tak aby miąższ owocu był widoczny. Postawić pomarańczę na spodniej stronie, ostrym nożem odciąć całą skórkę, tak aby biała warstwa została zupełnie usunięta. Spomiędzy ścianek działowych wyciąć nożem fileciki miąższu. Najlepiej trzymać pomarańczę nad miską, żeby zebrać wyciekający z niej sok
Zobacz podobne
przepisy
Surówka z młodej kapusty
Młoda kapusta doskonale smakuje również w świeżych surówkach! Przygotuj tę według przepisu Karola – ciesz się bogactwem warzyw i owoców połączonych smakiem pysznej marynaty.
Surówka z kalarepy
Chrupiąca, soczysta i wyrazista kalarepa z prażonym sezamem wprasza się na Wasze stoły! Skosztujcie i się rozkoszujcie!
Surówka z białej kapusty
Brzmi klasycznie? Zatem sprawdź propozycje, w której pozornie niewielkie zmiany robią prawdziwą różnicę! Ta surówka to Twoje obiadowe must have!
Surówka z kapusty pekińskiej
Szukasz szybkiego i protego przepisu na smaczną surówkę? Przygotuj surówkę z kapusty pekińskiej z papryką i dodawaj ją do swoich ulubionych dań.
Surówka z pora
Uwielbiasz por? Przygotuj z niego pyszną surówkę z jabłkami, która będzie świetnym dodatkiem do Twojego obiadu. To szybki i prosty przepis!
Surówka z czerwonej kapusty lepsza niż w restauracji!
Czym jest zimowa surówka? Potocznie tym mianem określa się różnego rodzaju kulinarne kompozycje przygotowywane na bazie surowych warzyw oraz owoców dostępnych zimą. Zazwyczaj powstają one ze składników takich jak marchew, kapusta, buraki, jabłka czy seler. W chłodniejsze dni zimowe surówki pozwalają przywołać klimat lata. Sałatki zimowe to w końcu świetna okazja, by zapoznać się bogactwem lokalnej kuchni. Każdy kraj i region może mieć swoją własną surówkę zimową!
Barwny i smaczny świat surówek zimowych z dumą reprezentuje nasza surówka z czerwonej kapusty. Znajdziesz w niej tak ciekawe dodatki jak pomarańcze, orzechy włoskie i parmezan. To przepis dla każdego – zaliczamy go do kategorii przepisów łatwych, z którymi nie powinien mieć problemów nawet amator. A do tego bardzo szybki – przygotujesz go już w 20 minut. Trzymając się proporcji przedstawionych w przepisie, przygotujesz surówkę z czerwonej kapusty do obiadu dla aż czterech osób. Wartość energetyczna całej potrawy wynosi około 1348,5 kcal. W przeliczeniu na jedną porcję wychodzi kcal około 337. Za większość z nich w surówce z czerwonej kapusty jak w restauracji odpowiadają oczywiście orzechy włoskie.
Opisaną sałatkę z kapusty czerwonej przyrządzisz najłatwiej z wykorzystaniem termorobota MC Smart. Urządzenie wykona za Ciebie większość pracy i uczyni przygotowanie surówki z kapusty czerwonej jeszcze łatwiejszym. Czy jesteś gotowa lub gotowy poznać tajniki przepisu na sałatkę z kapusty mistrzowskim wydaniu? A zatem czytaj dalej!
Przepis Lidla na surówkę z czerwonej kapusty
Przystąpmy do realizacji naszego przepisu na surówkę z czerwonej kapusty. Od czego zacząć? Zgodnie ze wskazówkami – od zadbania o odpowiednią, czyli pokojową, temperaturę oleju. Oraz pocięcie parmezanu na płaty. Gotowe? Doskonale. Teraz zajmij się orzechami włoskimi, które stanowią nieoczywisty, aczkolwiek nieodzowny, komponent naszej sałatki z czerwonej kapusty jak w restauracji. Te musisz rozdrobnić w pojemniku miksującym urządzenia z zastosowaniem opisanych wyżej programów. Czego dotyczy kolejny punkt naszego przepisu na surówkę z czerwonej kapusty? Pomarańczowego dressingu. Nie wiesz, na czym polega filetowanie pomarańczy? Szczegółowy opis tej czynności znajdziesz pod przepisem. Sok z pomarańczy wraz z innymi składnikami dressingu przelej do zbiornika miksującego termorobota i ponownie miksuj zgodnie z zaleceniami. Po zakończeniu umieść dressing w miseczce. Niech czeka na wielki finisz przepisu na surówkę z czerwonej kapusty!
Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty?
W naszym przepisie doszliśmy właśnie do tzw. etapu kapusty. I znowu – jeśli zastanawiasz się, jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty i jakim nakładem pracy, uspokajamy, że również teraz wyręczy Cię termorobot MC Smart. Prawie we wszystkim – musisz tylko umyć warzywo, pozbyć się głąba i podzielić je na większe części. Dokładnym rozdrobnieniem zajmie się to urządzenie. W związku z tym, jak zrobić czerwoną kapustę, zaznaczamy, że możesz ponadto musieć ręcznie zdjąć liście kapusty ze ścianek pojemnika, aby dokładnie wszystko rozdrobnić. Następnie zajmij się sałatą – musisz ją tylko oczyścić, a następnie odwirować w termorobocie.
W naszym poradniku dotyczącym tego, jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty, wszystkie elementy zaczynają układać się w całość. Teraz bowiem musisz wymieszać kapustę z sałatą w dużym naczyniu i dodać dressing. Ale uwaga – tylko połowę! Reszta przyda się już za chwilę. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce. Zrobione? Wspaniale – możesz już nałożyć surówkę z czerwonej kapusty na cztery ulubione głębokie talerze. Każdy z nich ozdób starannie wyciętymi cząstkami pomarańczy, orzechami włoskimi i last but not least – parmezanem. Teraz pozostało Ci już tylko zawołać bliskich na surówkową ucztę dla zmysłów. Albo zachować wszystko, co najlepsze, dla siebie. Zanim jednak weźmiesz ją do ust – spójrz, proszę, z jaką gracją prezentuje się talerzu!
Z pewnością nie masz już żadnych wątpliwości związanych z tym, jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty. Najlepszą surówkę z czerwonej kapusty! Bardzo możliwe też, że narobiliśmy Ci ochoty na inne przepyszne surówki i sałatki. Na szczęście tak się składa, że w Kuchni Lidla znajdziesz ich naprawdę sporo! Oto niektóre z nich. Gustujesz w klasyce? W takim razie poznaj przepis na surówkę z młodej kapusty według pomysłu Karola Okrasy. Co w niej znajdziesz? Niezawodne towarzystwo, czyli jabłko, cebulę dymkę, marchew, kapustę i papryczkę chilli! To łatwa i niezawodna sałatka, którą przygotujesz w niecałe pół godziny! A wszystko w pysznej marynacie! Jaką znamy dla niej alternatywę? Chociażby surówkę z białej kapusty. To klasyka z ciekawym twistem – kapuście, jabłku, marchwi i koperkowi towarzyszą tak smakowite dodatki jak jogurt grecki, majonez i musztarda. A może jednak gustujesz w kapuście pekińskiej? W takim razie poznaj surówkę z kapusty pekińskiej, którą wyjątkowo wygodnie, podobnie jak surówkę z czerwonej kapusty, stworzysz z termorobotem MC Smart. Mamy też dla Ciebie surówkę z pora z jabłkiem i ogórkiem konserwowym. A także surówkę z kalarepy z cytryną, szczypiorem cebuli, jogurtem naturalnym i bazylią. Gdybyś jednak należała lub należał do tych smakoszy, którzy od warzyw zdecydowanie wolą owoce, mamy wspaniałe wieści. W katalogu Kuchni Lidla znajdziesz nawet kilkadziesiąt oryginalnych sałatek owocowych oraz owocowo-warzywnych. Jeśli szukasz czegoś pożywnego, postaw na sałatkę z bakłażanem, fetą i granatem od Karola Okrasy. Albo sałatkę z mixem sałat, owocami i francuskim serem. W sytuacji, gdyby rozchodziło się o najbardziej egzotyczne i niecodzienne kompozycje, rzuć okiem na przepis na papaya bowl z kremem jogurtowym. Banan, kiwi, malina, pitaja i papaja już na Ciebie czekają!
Jeśli chcesz cieszyć się bogactwem smaków warzyw o każdej porze roku, także zimą, wypróbuj przepis na surówkę z czerwonej kapusty jak w restauracji! Termorobot MC Smart już czeka na rozkazy. A potem wyszukaj coś dla siebie spośród dziesiątek przepisów na surówki i sałatki zgromadzonych w portfolio przepisów na stronie Kuchni Lidla.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto marchewkowe
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto na pierogi
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Zupa grzybowa z makaronem
- Błyskawiczne pierniczki
- Kapusta z grochem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Uszka z grzybami
- Ryba po japońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)