Zimowa surówka z czerwoną kapustą, orzechami włoskimi i pomarańczami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart

Przygotuj wcześniej:

Zadbaj o to, aby olej rzepakowy miał temperaturę pokojową. Zetrzyj parmezan na niewielkie, cienkie płaty.

Sposób przygotowania:

KROK 1: ROZDRABNIANIE ORZECHÓW

Orzechy włoskie włożyć do pojemnika miksującego, rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 5 sekund/prędkość 5, przesypać do innego naczynia.

KROK 2: PRZYGOTOWANIE DRESSINGU

Wyciąć z pomarańczy fileciki miąższu, z pozostałych pomarańczy ręką wycisnąć sok do miski. Do pojemnika miksującego wlać 70 ml soku z pomarańczy, olej rzepakowy o temperaturze pokojowej, dodać ocet, musztardę, cukier, ½ łyżeczki soli, 2 szczypty pieprzu oraz olej z orzechów włoskich. Miksować (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 4.

Dressing przelać do innego naczynia.

KROK 3: SIEKANIE KAPUSTY

Kapustę czerwoną umyć, pozbawić głąba, pokroić na kawałki i rozdrabniać w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 5. W razie potrzeby zgarnąć kapustę ze ścianek na dno pojemnika i powtórzyć rozdrabnianie. Sałaty liściaste umyć i odwirować do sucha.

KROK 4: PODANIE SURÓWKI

Kapustę czerwoną i sałaty liściaste włożyć do dużej miski i dokładnie wymieszać z połową dressingu. Nałożyć sałatkę do głębokich talerzy, obłożyć filecikami pomarańczy, posypać orzechami i wiórkami parmezanu.

RADY

Pozostały dressing w zakręcanym słoiku można przechowywać 1 tydzień.

Filetowanie pomarańczy jest całkiem łatwe: najpierw odcina się górny i dolny koniec pomarańczy, tak aby miąższ owocu był widoczny. Postawić pomarańczę na spodniej stronie, ostrym nożem odciąć całą skórkę, tak aby biała warstwa została zupełnie usunięta. Spomiędzy ścianek działowych wyciąć nożem fileciki miąższu. Najlepiej trzymać pomarańczę nad miską, żeby zebrać wyciekający z niej sok

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!