Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
Krok 1: KARMELIZUJEMY GRUSZKĘ W MIODZIE
Gruszkę ze skórką kroimy w ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne, a każdą ćwiartkę przekrawamy na pół.
Miód karmelizujemy na gorącej patelni. Gdy odparuje i nabierze koloru karmelu, układamy na nim kawałki gruszki. Smażymy chwilę z jednej strony, aż karmel się do nich przyklei, a następnie przewracamy je na drugą stronę.
Kawałki gruszki wykładamy na talerz i odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Musztardę, miód, pistacje i truskawki pokrojone na mniejsze cząstki łączymy w wysokim naczyniu. Dodajemy ocet balsamiczny i blendujemy składniki na jednolity sos.
Cały czas miksując, stopniowo i powoli dodajemy oliwę. Blendujemy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
Krok 3: PODAJEMY SAŁATKĘ
Na duży talerz wykładamy mix sałat i układamy na nim: porwane liście kopru włoskiego, szczypiorek i listki bazylii. Sałatkę dekorujemy umytymi owocami: połówkami truskawek, malinami i borówkami.
Ser kroimy w plastry i układamy na sałatce. Sos rozkładamy małymi porcjami na całej powierzchni sałatki. Na wierzchu układamy wystudzone kawałki karmelizowanej gruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka ze smażonym serem halloumi, kurczakiem i sosem chałwowym
Doskonałe połączenie smaku smażonego halloumi, kurczaka i sosu chałwowego w pysznej sałatce Okrasy!
Sałatka z bobu z pesto z prażonej dymki
Zobacz, jak przygotować pesto z prażonej dymki! Z dodatkiem świeżych ziół i orzechów, doskonale podkreśla smak młodego bobu.
Sałatka z topinamburem
Szukasz pomysłu na topinambur? Wypróbuj przepis Darii na sałatkę z dodatkiem cykorii, orzechów, granatu i borówek!
Sałatka nicejska
Sałatka nicejska z tuńczykiem i sosem winegret to klasyka kuchni francuskiej. Łatwy przepis Kingi na pożywną sałatkę!
Sałatki to proste potrawy, które nierzadko potrafią zaskoczyć swoim wyglądem i złożonością smaków. Lekkie, orzeźwiające kompozycje sałatkowe to jedne z najczęstszych wyborów. Aby osiągnąć taki efekt, do sałatki najlepiej dodać coś zielonego, np. różne rodzaje aromatycznych listków i sałat. Jak stworzyć smaczne sałatki na bazie mixu sałat? Poznaj nasze propozycje!
Szybka sałatka mix sałat — sztuka kreatywnych połączeń
Sałatki od wielu wieków zachwycają swoim smakiem i różnorodnością, dlatego też spotkać je można w tradycji kulinarnej niemal każdego zakątka świata. To potrawa, którą można dostosować do własnego gustu, preferencji smakowych oraz diety. Zarówno proste, jak i te bardziej wyszukane kompozycje, kradną serca wszystkich miłośników lekkiego jedzenia. A Ci nie wyobrażają sobie sałatki bez sałaty, a najlepiej całego mixu sałat.
Sałatki z mixem sałat to kombinacja rześkości i chrupkości. Różnorodność dostępnych sałat pozwala stworzyć naprawdę ciekawe połączenia smakowe, dodając jedzeniu interesującej i dynamicznej struktury. Sałata masłowa, rukola, cykoria, lollo — to tylko jedne z wielu przykładów tego wspaniałego warzywa, które może stać się świetną bazą do Twojej sałatki.
Sałatka z miksem sałat, także ta prosta, zrobiona z małej ilości składników, idealnie sprawdza się na każdą porę roku, a w zależności od doboru innych składników może stać się pysznym dodatkiem do obiadu lub całkowicie go zastąpić. Niewątpliwą zaletą sałatek z mixem sałat jest szybkość ich przygotowania — sałaty wystarczy wyciągnąć z opakowania, dodać do nich trochę pomidora, zalać dressingiem i znakomita, odświeżająca sałata jest gotowa i to w niespełna 10 minut.
Jak przyrządzić zdrową sałatkę mix sałat?
Jak zrobić sałatkę z mixem sałat? Te lekkie i pełne witamin sałatki można przyrządzić na wiele różnych sposobów — w wersji surowej, na szybko, z grillowanymi dodatkami, kaszą lub ryżem. Każdy z tych pomysłów znajdzie swoich sympatyków, a sałatki z mixem sałat udowadniają, że gotowanie wcale nie musi być skomplikowane.
Jak przyrządzić dobrą sałatkę z mixem sałat? Kluczem do uzyskania pysznej sałatki jest różnorodność składników, także sałat. Wybierz mix liści, który zawiera te delikatne i mocne w smaku liście: rukolę, szpinak, cykorię połącz z sałatą lodową, aby uzyskać pełną harmonię smaków. Najważniejsze jest to, aby każdy z elementów mixu był świeży i chrupiący.
Z czym przyrządzić taką sałatkę z mixem sałat? Sałatkę warto wzbogacić o białko — w ten sposób potrawa staje się bardziej sycąca i pożywna, a organizm ma odpowiednią ilość składników potrzebnych do budowania mięśni i zachowania szczupłej sylwetki. Dodaj do swojej sałatki mięso z kurczaka, krewetki, chude sery lub soczewicę, by stworzyć wersję fit tego dania. Nie jesteś na diecie? Wzbogać sałatkę o duszoną wołowinę, wędzony twaróg, burratę lub słoną, kremową fetę.
Nie zapomnij także o innych składnikach! Przepis Karola udowadnia, że do sałatki można, a nawet trzeba dodać produkty o różnym profilu smakowym, żeby osiągnąć zniewalający efekt. Dodaj sałatce koloru, używając różnych rodzajów papryki, ogórka, pomidora, rzodkiewki, awokado, czy grillowanego arbuza lub gruszkę, a całość skrop aromatycznym dressingiem, który podkreśli charakter wszystkich tych produktów.
Przepisy na sałatkę mix sałat z różnych stron świata
Mix sałat — jak kreatywnie wykorzystać go w przepisach na sałatki? Mamy na to kilka pomysłów! Przygotowane przez nas przepisy i pomysły z mieszanką sałat to prawdziwa kulinarna podróż pełna świeżości i zaskakujących połączeń. Spróbuj przyrządzić wraz z nami sałaty z różnych stron świata, a na pewno się nie zawiedziesz.
Lubisz kuchnię śródziemnomorską? Wykorzystaj mix sałat z rukolą i przygotuj włoską sałatkę z suszonymi pomidorami, kremową burratą i pestkami słonecznika, albo zmodyfikuj ten przepis, wymieniając włoski ser na grecką fetę i dorzucając kilka oliwek. W ten sposób stworzysz dość klasyczne, ale niezwykle pyszne połączenie odzwierciedlające ducha kuchni z obszaru basenu Morza Śródziemnego.
Potrzebujesz bardziej kreatywnego przepisu na sałatkę z mixem sałat, aby zachwycić gości z wyrafinowanymi podniebieniami? Postaw na sałatkę w stylu azjatyckim ze smażonymi krewetkami w panko, orzechami nerkowca, drobno posiekaną papają, awokado oraz sosem na bazie imbiru i sosu sojowego.
Marzy Ci się sałatka w wersji fitness? Spróbuj kombinacji sałaty lodowej, świeżego szpinaku, cykorii, grillowanego kurczaka z ziołami i dodaj do tego pomidory oraz jogurtowo-czosnkowy dressing. Tylko uważaj, bo ten przepis na sałatkę z mixem sałat bywa uzależniający! A jeśli nie masz specjalnie chęci na samodzielne opracowywanie naszych pomysłów? Skorzystaj z pysznej, sycącej propozycji Karola Okrasy na mix sałat z owocami i francuskim serem. Życzymy Ci samych przyjemności!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Marynowane szaszłyki warzywne z grilla
- Karkówka czosnkowo-śliwkowa z grilla
- Ratatouille
- Pierś kaczki zapiekana z kozim serem
- Śródziemnomorska zupa z ziemniaków i kopru włoskiego
- Mintaj z sosem bordelaise
- Sałatka nicejska
- Sos ze świeżych ziół i oliwy z oliwek
- Brukselka zapiekana z boczkiem
- Zupa gyros
- Krokiety z serem pavé
- Fasola z makrelą
- Koktajl z krewetek z awokado i sosem chili
- Sałatka cezar z sosem majonezowym
- Zielone kaszotto na zimno, czyli sałatka z ziołowym pesto
- Stir fry z indyka z warzywami
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Empanady z salsa verde
- Łosoś w sosie kokosowo-limonkowym
- Kokosowe krewetki z sosem mango
- Burrata z pesto z rukoli
- Bezowa niespodzianka z kremem czekoladowo-orzechowym
- 3 sposoby na wytrawne konfitury z pomidorów
- Naleśniki w sosie piwnym
- Cassoulet z udkami kurczaka i boczkiem
- Szaszłyki grzybowo-kurczakowe z ryżem
- Pyszny duet dorsza z groszkiem
- Sałatka z bakłażana z twarożkiem podwędzanym sianem
- Sałatka z bakłażana z dressingiem z jogurtu koziego
- Sałatka z boczkiem i chorizo
Komentarze (0)