zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blender

Krok 1: KARMELIZUJEMY GRUSZKĘ W MIODZIE

Gruszkę ze skórką kroimy w ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne, a każdą ćwiartkę przekrawamy na pół.

Miód karmelizujemy na gorącej patelni. Gdy odparuje i nabierze koloru karmelu, układamy na nim kawałki gruszki. Smażymy chwilę z jednej strony, aż karmel się do nich przyklei, a następnie przewracamy je na drugą stronę.

Kawałki gruszki wykładamy na talerz i odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Musztardę, miód, pistacje i truskawki pokrojone na mniejsze cząstki łączymy w wysokim naczyniu. Dodajemy ocet balsamiczny i blendujemy składniki na jednolity sos.

Cały czas miksując, stopniowo i powoli dodajemy oliwę. Blendujemy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.

Krok 3: PODAJEMY SAŁATKĘ

Na duży talerz wykładamy mix sałat i układamy na nim: porwane liście kopru włoskiego, szczypiorek i listki bazylii. Sałatkę dekorujemy umytymi owocami: połówkami truskawek, malinami i borówkami.

Ser kroimy w plastry i układamy na sałatce. Sos rozkładamy małymi porcjami na całej powierzchni sałatki. Na wierzchu układamy wystudzone kawałki karmelizowanej gruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram