
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
Krok 1: KARMELIZUJEMY GRUSZKĘ W MIODZIE
Gruszkę ze skórką kroimy w ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne, a każdą ćwiartkę przekrawamy na pół.
Miód karmelizujemy na gorącej patelni. Gdy odparuje i nabierze koloru karmelu, układamy na nim kawałki gruszki. Smażymy chwilę z jednej strony, aż karmel się do nich przyklei, a następnie przewracamy je na drugą stronę.
Kawałki gruszki wykładamy na talerz i odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Musztardę, miód, pistacje i truskawki pokrojone na mniejsze cząstki łączymy w wysokim naczyniu. Dodajemy ocet balsamiczny i blendujemy składniki na jednolity sos.
Cały czas miksując, stopniowo i powoli dodajemy oliwę. Blendujemy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
Krok 3: PODAJEMY SAŁATKĘ
Na duży talerz wykładamy mix sałat i układamy na nim: porwane liście kopru włoskiego, szczypiorek i listki bazylii. Sałatkę dekorujemy umytymi owocami: połówkami truskawek, malinami i borówkami.
Ser kroimy w plastry i układamy na sałatce. Sos rozkładamy małymi porcjami na całej powierzchni sałatki. Na wierzchu układamy wystudzone kawałki karmelizowanej gruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka nicejska
Sałatka nicejska z tuńczykiem i sosem winegret to klasyka kuchni francuskiej. Łatwy przepis Kingi na pożywną sałatkę!

Sałatka z topinamburem
Szukasz pomysłu na topinambur? Wypróbuj przepis Darii na sałatkę z dodatkiem cykorii, orzechów, granatu i borówek!

Sałatka z bobu z pesto z prażonej dymki
Zobacz, jak przygotować pesto z prażonej dymki! Z dodatkiem świeżych ziół i orzechów, doskonale podkreśla smak młodego bobu.

Sałatka ze smażonym serem halloumi, kurczakiem i sosem chałwowym
Doskonałe połączenie smaku smażonego halloumi, kurczaka i sosu chałwowego w pysznej sałatce Okrasy!

Komentarze (0)