Sałatka z kiełkami fasoli
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Sposób przygotowania

Indyka przyprawić solą i pieprzem, poddusić na patelni (na oliwie), w międzyczasie ugotować fasolkę, składniki pokroić wg uznania, indyka na nieco większe plastry. Składniki połączyć i skropić octem, oliwą oraz posypać przyprawami. Dla osób, które nie jedzą mięsa, zamiast indyka można podać smażone kawałki tofu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Sałatka z kiełkami – pomysł na szybkie danie

Sałatka z kiełkami to świetny sposób na wykorzystanie tych niewielkich, ale jednak przepysznych składników. Fantastycznie uzupełniają smak innych półproduktów, takich jak mięso, ser, ryby czy też warzywa, które w sałatce znaleźć się muszą obowiązkowo. Sałatki z kiełkami można przygotowywać na wiele różnych sposobów, łącząc je z wieloma elementami, bądź skupiając się na prostocie przygotowania.

W tym przypadku mamy dla Ciebie ekspresowy przepis! Sałatka z kiełkami fasoli mung przebojem wkradnie się do Twojego domu i zobaczysz, że już z niego nie wyjdzie. Rodzina będzie zachwycona, a sałatka z kiełkami fasoli mung i kukurydzą stanie się jednym z ulubionych dań na śniadanie, obiad czy lunch.

Być może zastanawiasz się, jak zrobić kiełki? Można je oczywiście kupić – kiełki znajdziesz w każdym Lidlu. A jednak czasem warto mieć je na wyciągnięcie ręki. Zwłaszcza jeśli lubisz takie pyszne, chrupiące przekąski. Kiełki przygotujesz ze strączków wybranego warzywa. Może to być fasola mung, ale też rzodkiewka, brokuł, soczewica czy lucerna. Kiełki to mnóstwo smaku i doskonały dodatek do kanapek, sałatek czy nawet pieczeni. Możesz ozdobić nimi dania, ale też tworzyć na ich bazie fantastyczne posiłki.

Warto więc wiedzieć, w jaki sposób można je przygotować. Zwłaszcza że nie jest to zbyt trudne. Zacznij od wybrania odpowiednich strączków, a następnie wsyp je do słoika, zalej wodą i zostaw na noc. Namoczone w wodzie nasiono wspaniale urośnie. Rano odcedź strączki i przykryj je gazą. Dzięki temu zabezpieczysz je przed zanieczyszczeniami z powietrza. Możesz zostawić słoik w kuchni czy innym miejscu, w którym nie ma dostępu do słońca. Podlewaj swoje strączki przez gazę, najlepiej dwa razy dziennie. Po kilku dniach będziesz cieszyć się fantastycznymi, smacznymi kiełkami. Niezależnie od tego, jakie strączki wybierasz, będą one idealnym dodatkiem do wielu dań, które przygotujesz.

Jednym z nich jest sałatka z kiełkami i pomidorem. Ten przepis jest banalnie prosty, a sałatkę przygotujesz zaledwie w pół godziny. Sałatka z indykiem sprawdzi się świetnie jako lunch czy nawet szybki obiad, jeśli masz ochotę na coś świeżego i chrupiącego. Jakie składniki mogą się w niej znaleźć?

Prosta sałatka z indykiem i kiełkami fasoli – przepis na idealny lunch

Prosta sałatka z indykiem to danie, które możesz zrobić na lunch, obiad czy nawet lekką kolację. Kiełki fasoli sprawiają, że jest świeża, chrupiąca i pełna smaku. W przepisie znajdują się kiełki fasoli mung, jednak możesz bez problemu zamienić je na inne kiełki – ostrzejsze kiełki rzodkiewki, delikatne kiełki lucerny czy intensywne kiełki brokuła. Sałatka z indykiem i kukurydzą to oczywiście nie tylko kiełki.

Przyda Ci się również pyszne, soczyste mięso z indyka – najlepiej, by była to pierś. Jednak jeśli masz w lodówce kawałek mięsa z poprzedniego obiadu, pierś z kurczaka, udko z indyka czy nawet pieczeń wieprzową, w tej sałatce sprawdzi się doskonale. Przygotuj również fasolkę szparagową, kukurydzę w puszce, mix sałat, pomidorki cherry i świeży imbir. Te składniki idealnie się ze sobą uzupełniają, tworząc kolorową, pełną smaku i chrupkości sałatkę.

A dressing? Tu możesz eksperymentować. Jednym z najprostszych, ale też najsmaczniejszych dressingów jest…oliwa z oliwek z odrobiną octu balsamicznego. Nie musisz łączyć ich ze sobą. Wystarczy skropić nimi sałatkę i wymieszać wszystko w misce, a na koniec posypać całość solą i pieprzem. Oczywiście odpowiedni dressing jest w stanie zmienić cały smak dania. Dlatego sałatkę z kiełkami możesz wymieszać również z prostym winegretem czy też dressingiem z czosnkiem, oliwą, musztardą i przyprawami. Jeśli wolisz bardziej orzeźwiające smaki, dodaj do sosu sok z limonki lub pomarańczy. Do indyka będzie pasować idealnie.

A może zastanawiasz się, co dodać do sałatki zamiast mięsa? Jeśli ma to być posiłek wegetariański lub wegański, idealnie sprawdzi się oczywiście tofu lub tempeh. Gdy decydujesz się na tofu, koniecznie je wcześniej zamarynuj. Tofu samo w sobie posiada bardzo neutralny smak, dlatego bez problemu możesz stworzyć z niego dodatek do sałatki. Wystarczy odpowiednia marynata. Ostra? W takim razie potrzebna będzie sriracha, odrobina sosu sojowego i czosnek. A może wolisz trochę delikatniejszy smak, bardziej ziołowy? Tu wystarczy oliwa z oliwek, posiekany czosnek i ulubione suszone zioła, takie jak tymianek, zioła prowansalskie czy bazylia. Wystarczy obtoczyć tofu w takiej marynacie, a następnie je usmażyć. Nie zapomnij jednak o soli i pieprzu!

Niezależnie od tego, czy decydujesz się na sałatkę z mięsem, czy też z tofu, sałatka z kiełkami będzie smakować doskonale. Głębia smaku i mnóstwo świeżości – czy jest coś lepszego? Jeśli nie masz akurat pomysłu na lunch, ten przepis z pewnością Ci się spodoba. Zwłaszcza że tak łatwo możesz go modyfikować z myślą o swoich ulubionych smakach.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!