Sałatka fattoush z kulkami sera labneh

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CHLEBKI PITA

Chlebki skrapiamy oliwą i posypujemy solą. Wykładamy je na suchą patelnię i smażymy z obu stron na złoty kolor. Następnie kroimy je na ćwiartki.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Oliwę, syrop klonowy i sok z cytryny mieszamy ze sobą w osobnym naczyniu.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY LABNEH

Wyciągamy kuleczki serka labneh z zalewy. Do osobnych miseczek wykładamy pesto i oregano.  Zanurzamy kuleczki serka, raz w jednej, raz w drugiej miseczce, tak aby były pokryte posypkami.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Sałatę szarpiemy na drobne kawałki, a pomidory kroimy na ćwiartki i wkładamy do miski. Następnie usuwamy z ogórka gniazda nasienne, kroimy go w półtalarki i umieszczamy w misce wraz z resztą składników. Dodajemy czerwoną cebulę pokrojoną w piórka oraz rzodkiewkę pokrojoną w talarki. Całość skrapiamy dressingiem. Wszystko mieszamy. Dodajemy kuleczki serka labneh oraz chlebki pita. 

KROK 5: PODAJEMY DANIE

Na koniec na całość wykładamy świeżą miętę i podajemy danie.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!