Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Pieczemy ziemniaki
Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki lub ósemki. Liście tymianku obrywamy i siekamy, mieszamy z oliwą z oliwek i ziemniakami. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 20 minut.
Krok 2: Kroimy warzywa
Marchew obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w szerokie paski. Cukinię kroimy w grube słupki, cebulę wzdłuż na pół. Ziemniaki obracamy, dodajemy do nich warzywa i pieczemy przez 25 minut – w tym czasie warzywa raz obracamy.
Krok 3: Przygotowujemy hummus
Ciecierzycę odcedzamy na sitku, płuczemy i dobrze odsączamy. Miksujemy z tahini i oliwą z oliwek. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Hummus doprawiamy do smaku skórką otartą z wyszorowanej cytryny i wyciśniętym sokiem, kminem rzymskim, solą i pieprzem cayenne. W razie potrzeby miksujemy na gładko z 2-3 łyżkami gorącej wody.
Krok 4: Przygotowujemy salsę
Pomidory nacinamy na krzyż, zalewamy wrzącą wodą, odcedzamy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę. Oliwki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Liście bazylii kroimy w paski. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Pieczone warzywa podajemy z hummusem i salsą.
Zobacz podobne
przepisy
Hummus i tagine z kurczakiem i morelami
Orientalna kuchnia zagości w Twoim domu – przepisy na prawdziwy humus i tagin czekają na Ciebie!
Szybkie tortille z salsą z brzoskwiń
Przygotuj pyszny obiad w jedną chwilę – szybkie tortille z salsą brzoskwiniową!
Łupacz z salsą pomidorową
Smaczna ryba podana w towarzystwie warzyw. Wypróbuj przepis na łupacza z salsą pomidorową!
Penne z salsą freddo
Idealne danie na upalne dni, które przygotujesz w jednej chwili! Makaron penne z zimnym sosem – salsą freddo.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kaczka po azjatycku z makaronem chow mein
- Podudzia kurczaka w sosie pomarańczowym
- Roladki z mięsa mielonego z szynką, serem feta i szpinakiem w sosie pomidorowym
- Kaczka w sosie pieczarkowo-szalotkowym z sałatką z salami z orzechami
- Pieczone skrzydełka w pikantnym sosie klonowym
- Pieczone gołąbki z sosem musztardowym
- Humus bowl i koktajl owocowo-warzywny
- Wegetariańskie leczo z kurkami
- Salsa z mango i awokado
- Makaron ze szparagami
- Kisiel z czerwonych owoców
- Sylwestrowe jajka faszerowane
- Domowy zakwas na żurek
- Kremowa zupa pomidorowa z papryką
- Biskwity z kremem i owocami
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami
- Babka z niespodzianką
- Kurczak z farszem z żytniego chleba i rozmarynem
- DESER SZAMPAŃSKI
- Ryżowe krokiety z mozzarellą i pieczarkami
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Budyń migdałowy z chia
- Galettes bretonnes, czyli naleśniki po bretońsku
- Jajko pieczone w awokado
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)