Warzywa z hummusem i salsą pomidorową

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Pieczemy ziemniaki

Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki lub ósemki. Liście tymianku obrywamy i siekamy, mieszamy z oliwą z oliwek i ziemniakami. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 20 minut.

Krok 2: Kroimy warzywa

Marchew obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w szerokie paski. Cukinię kroimy w grube słupki, cebulę wzdłuż na pół. Ziemniaki obracamy, dodajemy do nich warzywa i pieczemy przez 25 minut – w tym czasie warzywa raz obracamy.

Krok 3: Przygotowujemy hummus

Ciecierzycę odcedzamy na sitku, płuczemy i dobrze odsączamy. Miksujemy z tahini i oliwą z oliwek. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Hummus doprawiamy do smaku skórką otartą z wyszorowanej cytryny i wyciśniętym sokiem, kminem rzymskim, solą i pieprzem cayenne. W razie potrzeby miksujemy na gładko z 2-3 łyżkami gorącej wody.

Krok 4: Przygotowujemy salsę

Pomidory nacinamy na krzyż, zalewamy wrzącą wodą, odcedzamy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę. Oliwki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Liście bazylii kroimy w paski. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Pieczone warzywa podajemy z hummusem i salsą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Karol Okrasa

Szybkie tortille z salsą z brzoskwiń

Przygotuj pyszny obiad w jedną chwilę – szybkie tortille z salsą brzoskwiniową!

Szybkie tortille z salsą z brzoskwiń

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Łupacz z salsą pomidorową

Smaczna ryba podana w towarzystwie warzyw. Wypróbuj przepis na łupacza z salsą pomidorową!

Łupacz z salsą pomidorową

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:45 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Penne z salsą freddo

Idealne danie na upalne dni, które przygotujesz w jednej chwili! Makaron penne z zimnym sosem – salsą freddo.

Penne z salsą freddo

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 6 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!