![Warzywa z hummusem i salsą pomidorową Warzywa z hummusem i salsą pomidorową](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/9bf1966dc382-ba4d1d6dcc54-Buntes-Ofengemuese.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Pieczemy ziemniaki
Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki lub ósemki. Liście tymianku obrywamy i siekamy, mieszamy z oliwą z oliwek i ziemniakami. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 20 minut.
Krok 2: Kroimy warzywa
Marchew obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w szerokie paski. Cukinię kroimy w grube słupki, cebulę wzdłuż na pół. Ziemniaki obracamy, dodajemy do nich warzywa i pieczemy przez 25 minut – w tym czasie warzywa raz obracamy.
Krok 3: Przygotowujemy hummus
Ciecierzycę odcedzamy na sitku, płuczemy i dobrze odsączamy. Miksujemy z tahini i oliwą z oliwek. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Hummus doprawiamy do smaku skórką otartą z wyszorowanej cytryny i wyciśniętym sokiem, kminem rzymskim, solą i pieprzem cayenne. W razie potrzeby miksujemy na gładko z 2-3 łyżkami gorącej wody.
Krok 4: Przygotowujemy salsę
Pomidory nacinamy na krzyż, zalewamy wrzącą wodą, odcedzamy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę. Oliwki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Liście bazylii kroimy w paski. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Pieczone warzywa podajemy z hummusem i salsą.
Zobacz podobne
przepisy
Hummus i tagine z kurczakiem i morelami
Orientalna kuchnia zagości w Twoim domu – przepisy na prawdziwy humus i tagin czekają na Ciebie!
![Hummus i tagine z kurczakiem i morelami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/84b78d09f64e-8a604f8ca38b-KW27_2016_gość_1250x700_Kucharze_PL_Etapy_20594_S_98274.webp)
Szybkie tortille z salsą z brzoskwiń
Przygotuj pyszny obiad w jedną chwilę – szybkie tortille z salsą brzoskwiniową!
![Szybkie tortille z salsą z brzoskwiń](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/9459abe4a304-20cb4418c997-KW27_2016_Okrasa_1250x700_Kucharze_PL_Etapy_20594_S_98236.webp)
Łupacz z salsą pomidorową
Smaczna ryba podana w towarzystwie warzyw. Wypróbuj przepis na łupacza z salsą pomidorową!
![Łupacz z salsą pomidorową](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/2c337cec538c-4dbea309ed-KW_22_LUPACZ_ryby_2040123869_rgb_ok_1250x700.webp)
Penne z salsą freddo
Idealne danie na upalne dni, które przygotujesz w jednej chwili! Makaron penne z zimnym sosem – salsą freddo.
![Penne z salsą freddo](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/6da2fce984d9-fce30817d5-Penne-mit-kalter-Tomatensauce.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kaczka po azjatycku z makaronem chow mein
- Podudzia kurczaka w sosie pomarańczowym
- Roladki z mięsa mielonego z szynką, serem feta i szpinakiem w sosie pomidorowym
- Kaczka w sosie pieczarkowo-szalotkowym z sałatką z salami z orzechami
- Pieczone skrzydełka w pikantnym sosie klonowym
- Pieczone gołąbki z sosem musztardowym
- Humus bowl i koktajl owocowo-warzywny
- Wegetariańskie leczo z kurkami
- Salsa z mango i awokado
- Makaron ze szparagami
- Kisiel z czerwonych owoców
- Sylwestrowe jajka faszerowane
- Domowy zakwas na żurek
- Kremowa zupa pomidorowa z papryką
- Biskwity z kremem i owocami
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami
- Babka z niespodzianką
- Kurczak z farszem z żytniego chleba i rozmarynem
- DESER SZAMPAŃSKI
- Ryżowe krokiety z mozzarellą i pieczarkami
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Budyń migdałowy z chia
- Galettes bretonnes, czyli naleśniki po bretońsku
- Jajko pieczone w awokado
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
Komentarze (0)