
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Pieczemy ziemniaki
Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki lub ósemki. Liście tymianku obrywamy i siekamy, mieszamy z oliwą z oliwek i ziemniakami. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 20 minut.
Krok 2: Kroimy warzywa
Marchew obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w szerokie paski. Cukinię kroimy w grube słupki, cebulę wzdłuż na pół. Ziemniaki obracamy, dodajemy do nich warzywa i pieczemy przez 25 minut – w tym czasie warzywa raz obracamy.
Krok 3: Przygotowujemy hummus
Ciecierzycę odcedzamy na sitku, płuczemy i dobrze odsączamy. Miksujemy z tahini i oliwą z oliwek. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Hummus doprawiamy do smaku skórką otartą z wyszorowanej cytryny i wyciśniętym sokiem, kminem rzymskim, solą i pieprzem cayenne. W razie potrzeby miksujemy na gładko z 2-3 łyżkami gorącej wody.
Krok 4: Przygotowujemy salsę
Pomidory nacinamy na krzyż, zalewamy wrzącą wodą, odcedzamy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę. Oliwki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Liście bazylii kroimy w paski. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Pieczone warzywa podajemy z hummusem i salsą.
Zobacz podobne
przepisy
Hummus i tagine z kurczakiem i morelami
Orientalna kuchnia zagości w Twoim domu – przepisy na prawdziwy humus i tagin czekają na Ciebie!

Szybkie tortille z salsą z brzoskwiń
Przygotuj pyszny obiad w jedną chwilę – szybkie tortille z salsą brzoskwiniową!

Łupacz z salsą pomidorową
Smaczna ryba podana w towarzystwie warzyw. Wypróbuj przepis na łupacza z salsą pomidorową!

Penne z salsą freddo
Idealne danie na upalne dni, które przygotujesz w jednej chwili! Makaron penne z zimnym sosem – salsą freddo.

Komentarze (0)