
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Hummus idealny
Krok 1: Hummus posypujemy natką pietruszki
Ciecierzycę moczymy przez noc lub co najmniej od 3 do 5 godzin przed gotowaniem.
Następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości – od 40 do 60 minut (nienamoczoną uprzednio cieciorkę gotujemy nawet do 1,5 godziny). Wodę z gotowania zachowujemy – odlewamy do osobnego pojemnika.
Mieszamy razem po 1 łyżeczce każdej z przypraw: kolendry, gałki muszkatołowej, cynamonu, ziela angielskiego, imbiru, goździków. Do ciecierzycy dodajemy pół łyżeczki wymieszanej przyprawy oraz tahini. Wrzucamy ząbek czosnku i wlewamy sok wyciśnięty z cytryn (dodajemy stopniowo, aby nadać pożądany smak). Całość blendujemy, podlewając hummus wodą z gotowania tak, aby nabrał odpowiedniej konsystencji.
Wszystkie składniki powinny być wyczuwalne, a hummus wyrazisty i lekko kwaskowaty. W razie potrzeby – doprawiamy do smaku.
Hummus przekładamy do miseczki i wygładzamy powierzchnię. Przed podaniem polewamy obficie oliwą z oliwek i posypujemy natką pietruszki bądź kolendrą.
Krok 2: Podsmażamy cebulę, czosnek oraz orientalną przyprawę
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Szalotki i czosnek kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, a następnie podsmażamy kurczaka na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok. Na tę samą patelnię wykładamy cebulę z czosnkiem – podsmażamy 2-3 minuty. Dodajemy 2 łyżeczki przyprawy orientalnej, podlewamy odrobiną oliwy i przesmażamy. Na patelnię ponownie wrzucamy kurczaka. Całość mieszamy. Dolewamy bulion i dusimy przez 15 minut.
Krok 3: Dodajemy suszone morele
Dodajemy pomidory, gotowaną ciecierzycę (ilość wedle uznania) oraz suszone morele w całości. Doprawiamy do smaku ostrą papryką, szafranem, kuminem, solą i pieprzem. Całość mieszamy i gotujemy kolejne 20-25 minut.
Kaszę kuskus przygotowujemy według wskazań na opakowaniu. Gdy kasza jest gotowa, dodajemy 1-2 łyżki oliwy z oliwek i mieszamy. Kaszę można doprawić solą.
Do dużego naczynia przekładamy kuskus, na wierzch wykładamy kurczaka z sosem. Posypujemy posiekaną kolendrą oraz pokrojonymi pistacjami. Dodajemy kilka ćwiartek świeżej brzoskwini.
.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Guacamole
- Jajka na miękko
- Uszka z grzybami
- Łazanki
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Domek z piernika
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Krokiety z mięsem
- Spaghetti carbonara
- Pieczona ryba po grecku
- Pierniki
- Przekąski sylwestrowe
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Mini burgery
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (5)
2838 dni temu
Tagine jest rewelacyjny ;-)
Odpowiedz
2473 dni temu
Właśnie wypróbowałam też hummus z dodatkiem przyprawy orientalnej - wyszedł bosssko :-) zawsze robiłam klasyczny, tylko z czosnkiem i sokiem z cytryny, ewentualnie z kminem lub papryką. Ale różne rodzaje hummusu z asortymentu lidla rozpieściły moje kubki smakowe i zaczęłam szukać czegoś mniej klasycznego... przepis jeszcze trochę dopieściłam, dodałam dodatkowo sporo kminu, przyprawy orientalnej znacznie więcej niż w przepisie, mocno utarty w moździeżu tymianek i dla słodyczy trochę syropu daktylowego ;-) polecam :-)
2471 dni temu
Edyto, chcielibyśmy spróbować tego połączenia, bo brzmi to nieziemsko smacznie!
3370 dni temu
Nie za dużo tej cytryny?
Odpowiedz
3367 dni temu
mua, jeśli nie przepadasz - zawsze możesz dać mniej, wedle własnego smaku :)