Smażona wieprzowina z czosnkiem, szpinakiem i ciecierzycą
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • drewnianą łyżkę
  • durszlak
  • ręcznik papierowy
  • czysty płócienny ręcznik

Przygotowanie

Na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek wrzucamy szpinak i dodajemy odrobinę soli. Smażymy, pamiętając, by co jakiś czas mieszać. Podsmażony szpinak odcedzamy.

Schab myjemy, osuszamy, oczyszczamy z białych błonek i kroimy w kostkę o wymiarach ok. 3x3 cm. Pokrojone kawałki schabu przekładamy do miseczki, schab przyprawiamy solą i pieprzem.

Patelnię, na której smażyliśmy szpinak, przecieramy papierowym ręcznikiem i podgrzewamy na niej odrobinę oleju rzepakowego. Na rozgrzany olej wrzucamy przygotowane wcześniej kawałki schabu i podsmażamy je na dużym ogniu przez ok. 4-5 minut. Do mięsa dodajemy drobno posiekany czosnek, liść laurowy, suszony tymianek oraz pieprz cayenne. Całość mieszamy.

Następnie do przygotowanego mięsa dodajemy pokrojony w kostkę seler naciowy (liście selera siekamy i ostawiamy na bok). Całość smażymy na dużym ogniu przez 3-4 minuty.

Szpinak układamy na czystym, płóciennym ręczniku i wyciskamy go tak, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie szpinak drobno siekamy.

Do podsmażonego mięsa z selerem dodajemy szynkę pokrojoną w paski. Mieszając, wrzucamy ciecierzycę odcedzoną z zalewy i posiekany szpinak. Całość chwilę smażymy i dokładnie mieszamy. Patelnię zdejmujemy z ognia. Do podsmażonych składników dodajemy serek mascarpone. Delikatnie mieszamy tak, żeby serek rozpuścił się całkowicie. Następnie dodajemy posiekane liście selera naciowego (kilka listków pozostawiamy do dekoracji) i bazylii. Na końcu farsz doprawiamy solą i pieprzem.

Jak podawać

Farsz przekładamy do miski. Dekorujemy liśćmi selera naciowego.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (15)

Avatar
  • kate kate
    3512 dni temu
    danie bez szału niestety, rozczarowanie smaczne ale żadne wow

    odpowiedz

  • Ewa Ewa
    736 dni temu
    Dokładnie. Lepiej pachniało niż smakowało.
  • Gość88 Gość88
    3558 dni temu
    Również polecam, świetny pomysł na obiad przed pracą :)

    odpowiedz

  • Europa112 Europa112
    3602 dni temu
    Polecam !!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3683 dni temu
    naprawdę pyszne danie! można powiedzieć, że z jednego garnka :) do tego zaskakujące połączenie smaków - nie lubię tymianku i selera naciowego, a w towarzystwie reszty składników wszystko tworzyło pyszną całość.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3715 dni temu
    Podałam na plackach ziemniaczanych dla rodziny, a sama zjadłam bez niczego, rewelacja, robię znowu.

    odpowiedz

  • Piotr Piotr
    3723 dni temu
    Bardzo dobre danie, tymianek pasuje do szpinaku. Bardzo czytelny i przejrzysty przepis. Dziękuję.

    odpowiedz

  • czesława czesława
    3736 dni temu
    Syn mi na imieniny ugotował tą potrawę włoską. Co prawda nie przepadam za szpinakiem, ale mi bardzo smakowało. Brawo!

    odpowiedz

  • Anita Piątek Anita Piątek
    3737 dni temu
    Zrobiłam, mimo że nie lubimy z mężem szpinaku. O dziwo bardzo nam smakowało. Najlepsze ze świeżym i pachnącym białym chlebem :) Bardzo dobre - na pewno wejdzie do naszego menu.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3742 dni temu
    Drogi Gościu, pierwsze zdanie z przedostatniego akapitu mówi, co należy zrobić z szynką: Do podsmażonego mięsa z selerem dodajemy szynkę.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3742 dni temu
    W Przepisie nie ma wspomniane kiedy dodać szynkę :P

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3742 dni temu
    Drogi Gościu, myślimy, że mogłoby to być ciekawe połączenie. Jeśli zdecydujesz się wypróbować, koniecznie daj znać jak wyszło! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3742 dni temu
    Witam Czy ten farsz pasowałby do naleśników ?? czy raczej ciecierzyca nie współgra z ciastem naleśnikowym ??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3743 dni temu
    Drogi Gościu, podany przez Pascala wymiar był wymiarem w przybliżeniu. Oczywiście można pokroić wieprzowinę na mniejsze kawałki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3743 dni temu
    Jedno pytanie: w przepisie jest mowa, że schab powinien być pokrojony w kostkę 3 x 3 cm; Moim zdaniem ten, który widać na filmie jest sporo mniejszy. Czy to błąd w recepturze czy tylko "złudzenie" wzrokowe?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!