Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- drewnianą łyżkę
- durszlak
- ręcznik papierowy
- czysty płócienny ręcznik
Przygotowanie
Na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek wrzucamy szpinak i dodajemy odrobinę soli. Smażymy, pamiętając, by co jakiś czas mieszać. Podsmażony szpinak odcedzamy.
Schab myjemy, osuszamy, oczyszczamy z białych błonek i kroimy w kostkę o wymiarach ok. 3x3 cm. Pokrojone kawałki schabu przekładamy do miseczki, schab przyprawiamy solą i pieprzem.
Patelnię, na której smażyliśmy szpinak, przecieramy papierowym ręcznikiem i podgrzewamy na niej odrobinę oleju rzepakowego. Na rozgrzany olej wrzucamy przygotowane wcześniej kawałki schabu i podsmażamy je na dużym ogniu przez ok. 4-5 minut. Do mięsa dodajemy drobno posiekany czosnek, liść laurowy, suszony tymianek oraz pieprz cayenne. Całość mieszamy.
Następnie do przygotowanego mięsa dodajemy pokrojony w kostkę seler naciowy (liście selera siekamy i ostawiamy na bok). Całość smażymy na dużym ogniu przez 3-4 minuty.
Szpinak układamy na czystym, płóciennym ręczniku i wyciskamy go tak, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie szpinak drobno siekamy.
Do podsmażonego mięsa z selerem dodajemy szynkę pokrojoną w paski. Mieszając, wrzucamy ciecierzycę odcedzoną z zalewy i posiekany szpinak. Całość chwilę smażymy i dokładnie mieszamy. Patelnię zdejmujemy z ognia. Do podsmażonych składników dodajemy serek mascarpone. Delikatnie mieszamy tak, żeby serek rozpuścił się całkowicie. Następnie dodajemy posiekane liście selera naciowego (kilka listków pozostawiamy do dekoracji) i bazylii. Na końcu farsz doprawiamy solą i pieprzem.
Jak podawać
Farsz przekładamy do miski. Dekorujemy liśćmi selera naciowego.
Zobacz podobne
przepisy
Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym
Delikatne, soczyste mięso w słodko-pikantnej marynacie wzbogacone smakiem miodowej, kiszonej kapusty.
Petit salé, czyli francuska potrawka z peklowaną wieprzowiną i soczewicą
Marynowane mięso, biała kiełbasa, wędzony boczek... To będzie ciekawe i (tak, tak!) pochodzące z Francji danie.
Krewetkowo-wieprzowe pulpeciki po wietnamsku z grilla z sałatką z arbuza i ogórka
Intrygujące połączenie owoców morza, mięsa i warzyw, czyli pyszne pulpeciki krewetkowo-wieprzowe, podawane z sałatką.
Saltimbocca w sosie kaparowym z grillowaną marchewką
Popularne danie w stylu włoskim, przyrządzone z plastrów mięsa, szynki parmeńskiej i aromatycznej szałwii, a do tego pyszne dodatki.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym
- Faszerowane ziemniaki z pikantną, grillowaną karkówką
- Grochówka rybna
- Indyk w sosie czekoladowym
- Racuchy ze szpinakiem i kozim serem
- Biszkopt szpinakowo-bazyliowy z musem malinowo-jogurtowym
- Tarta ze szpinakiem i serem kozim
- Risotto ze szpinakiem i smażoną rybą
- Schab ze śliwką z grillowanymi batatami
- Gulasz z chorizo z ciecierzycą w tortilli
- Wytrawne muffinki
- Bezglutenowe tortille z szarpaną wieprzowiną
- Zupa pomidorowa z ciecierzycą i ananasem
- Curry z kurczaka z ciecierzycą
- Zielone tosty francuskie
- Kaczka w sosie jabłkowo-musztardowym
- Kolorowa sałatka owocowa z dressingiem z arbuza
- Sylwestrowe przekąski
- Rolada z kraju Kwitnącej Wiśni
- Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami
- Wegańskie burrito z fasolą
- Kaczka po pekińsku
- Tarta czekoladowo-malinowa
- Faszerowane cygaretki z łososia
- Marynowane pieczarki w słoiku
- Frittata z boczkiem i młodą kapustą
- Ciasto z batatów
- Makaron ze szparagami
- Dacquoise orzechowo-truskawkowy
- Tort serowy z nutą pomarańczy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (15)
3512 dni temu
danie bez szału niestety, rozczarowanie smaczne ale żadne wow
odpowiedz
736 dni temu
Dokładnie. Lepiej pachniało niż smakowało.
3558 dni temu
Również polecam, świetny pomysł na obiad przed pracą :)
odpowiedz
3602 dni temu
Polecam !!!
odpowiedz
3683 dni temu
naprawdę pyszne danie! można powiedzieć, że z jednego garnka :) do tego zaskakujące połączenie smaków - nie lubię tymianku i selera naciowego, a w towarzystwie reszty składników wszystko tworzyło pyszną całość.
odpowiedz
3715 dni temu
Podałam na plackach ziemniaczanych dla rodziny, a sama zjadłam bez niczego, rewelacja, robię znowu.
odpowiedz
3723 dni temu
Bardzo dobre danie, tymianek pasuje do szpinaku. Bardzo czytelny i przejrzysty przepis. Dziękuję.
odpowiedz
3736 dni temu
Syn mi na imieniny ugotował tą potrawę włoską. Co prawda nie przepadam za szpinakiem, ale mi bardzo smakowało. Brawo!
odpowiedz
3737 dni temu
Zrobiłam, mimo że nie lubimy z mężem szpinaku. O dziwo bardzo nam smakowało. Najlepsze ze świeżym i pachnącym białym chlebem :) Bardzo dobre - na pewno wejdzie do naszego menu.
odpowiedz
3742 dni temu
Drogi Gościu, pierwsze zdanie z przedostatniego akapitu mówi, co należy zrobić z szynką: Do podsmażonego mięsa z selerem dodajemy szynkę.
odpowiedz
3742 dni temu
W Przepisie nie ma wspomniane kiedy dodać szynkę :P
odpowiedz
3742 dni temu
Drogi Gościu, myślimy, że mogłoby to być ciekawe połączenie. Jeśli zdecydujesz się wypróbować, koniecznie daj znać jak wyszło! :)
odpowiedz
3742 dni temu
Witam Czy ten farsz pasowałby do naleśników ?? czy raczej ciecierzyca nie współgra z ciastem naleśnikowym ??
odpowiedz
3743 dni temu
Drogi Gościu, podany przez Pascala wymiar był wymiarem w przybliżeniu. Oczywiście można pokroić wieprzowinę na mniejsze kawałki.
odpowiedz
3743 dni temu
Jedno pytanie: w przepisie jest mowa, że schab powinien być pokrojony w kostkę 3 x 3 cm; Moim zdaniem ten, który widać na filmie jest sporo mniejszy. Czy to błąd w recepturze czy tylko "złudzenie" wzrokowe?
odpowiedz
zobacz wszystkie