Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- kawałek folii spożywczej
- tłuczek
Przygotuj wcześniej
Masło mocno zmróź w lodówce.
Przygotowanie
Błonkę na brzegach umytych i osuszonych plastrów schabu nacinamy nożem w kilku miejscach, plastry układamy na desce, przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i rozbijamy za pomocą tłuczka (na grubość około 0,5 cm). Każdy plasterek schabu doprawiamy białym mielonym pieprzem i posypujemy odrobiną startej na tarce skórki z cytryny. Na każdym kawałku schabu układamy plasterek szynki szwarcwaldzkiej, na szynkę nakładamy listek szałwii. Za pomocą wykałaczki przytwierdzamy listek szałwii oraz szynkę do każdego plasterka schabu.
Marchewki obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i blanszujemy, a następnie przekładamy do miseczki. Doprawiamy odrobiną białego, mielonego pieprzu oraz soli, posypujemy niewielką ilością startej skórki z cytryny, polewamy oliwą z oliwek oraz dodajemy kilka listków szałwii.
Tak przygotowaną marchewkę wkładamy na rozgrzaną patelnię grillową z niewielką ilością oleju słonecznikowego i podsmażamy z każdej strony (do marchewki możemy dodać dymkę ze szczypiorkiem, przekrojoną na pół wzdłuż).
Patelnię grillową z marchewką odstawiamy na bok.
Na drugiej, bardzo rozgrzanej patelni z odrobiną oleju słonecznikowego smażymy kawałki schabu. Schab kładziemy na patelnię stroną z szynką i szałwią do dołu. Saltimbocce smażymy na dużym ogniu z jednej i drugiej strony. Po około 2-3 minutach kawałki schabu zdejmujemy z patelni.
Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy schab, wrzucamy mały kawałek masła oraz pokrojony w plastry czosnek. Czosnek smażymy przez chwilę, następnie na patelnię wlewamy białe wino, dodajemy startą skórkę z cytryny. Po około 3 minutach, kiedy wino się zredukuje do połowy objętości, do sosu dodajemy pozostałą część zmrożonego masła, cały czas mieszając. Następnie do sosu dodajemy kapary. Całość mieszamy i chwilę podgotowujemy.
Jeszcze gorącą marchewkę na patelni grillowej posypujemy serem parmigiano reggiano i skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek.
Do przygotowanego sosu na chwilę wkładamy saltimbocce, żeby przeszła jego aromatem. Do sosu z saltimbocca dodajemy niewielką ilość miodu. Chwilę podgrzewamy.
Jak podawać
Marchewkę wykładamy na talerz, na marchewce układamy saltimboccę, następnie całość polewamy sosem. Dekorujemy kilkoma listkami szałwii.
Zobacz podobne
przepisy
Schab pieczony z ziołami z sosem pieczarkowym i kapustą
Pachnące ziołami prowansalskimi mięso, podane z przygotowaną w piekarniku kapustą. Danie, które zachwyca każdego.
Pieczony schab wieprzowy z purèe z selera, pieczoną marchwią i sosem z ciemnego piwa
Sycąca i efektowna potrawa kuchni czeskiej. Mięso, warzywa i ciemny, gęsty sos to doskonała kompozycja smaków.
Plastry smażonego schabu z chorizo i oliwkami z zapiekanką z kalarepy
W tym daniu kiełbasa chorizo spotka się z polską kalarepą oraz schabem. Przekonaj się, co z tego wyniknie.
Smażona wieprzowina z czosnkiem, szpinakiem i ciecierzycą
Nietypowy pomysł na danie z wieprzowiną - smażona ze szpinakiem i podawana z sycącą ciecierzycą.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kompot z suszu z cytryną
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Sałatka gyros
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Sernik krakowski
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciasto na pierogi
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Domek z piernika
- Sernik piernikowy
- Ciasto marchewkowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
2979 dni temu
Saltimboca przepyszna, ale sosik zabił cały smak szynki ;
odpowiedz
2979 dni temu
Przepis możesz również zmodyfikować według własnych upodobań smakowych :)
3497 dni temu
Skąd ja kurczę wytrzasnę takie składniki... Chciałoby się zrobić takie fajne danie, ale gnać 70km do większego miasta to raczej niezbyt opłacalne ;(
odpowiedz
3800 dni temu
Pachnie bardzo smacznie :)
odpowiedz
3803 dni temu
Już raz robiłam salimbocce z kurczaka wg Okrasy, była pyszna, w sosie kaparowym zapowiada się równie smacznie :)
odpowiedz