
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- kawałek folii spożywczej
- tłuczek
Przygotowanie
Błonkę na brzegach plastrów schabu nacinamy nożem w kilku miejscach, plastry układamy na desce, przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i rozbijamy za pomocą tłuczka (na grubość około 0,5 cm). Każdy plasterek schabu doprawiamy białym mielonym pieprzem i posypujemy odrobiną startej skórki z cytryny. Na każdym kawałku schabu układamy plasterek szynki szwarcwaldzkiej, na szynkę nakładamy listek szałwii. Za pomocą wykałaczki przytwierdzamy listek szałwii oraz szynkę do każdego plasterka schabu.
Zblanszowaną marchewkę przekładamy do miseczki. Marchewkę doprawiamy odrobiną białego, mielonego pieprzu oraz soli, posypujemy niewielką ilością startej skórki z cytryny, polewamy oliwą z oliwek oraz dodajemy kilka listków szałwii.
Tak przygotowaną marchewkę wkładamy na rozgrzaną patelnię grillową z niewielką ilością oleju słonecznikowego i podsmażamy z każdej strony (do marchewki możemy dodać dymkę ze szczypiorkiem, przekrojoną na pół wzdłuż).
Patelnię grillową z marchewką odstawiamy na bok.
Na drugiej, bardzo rozgrzanej patelni z odrobiną oleju słonecznikowego smażymy kawałki schabu. Schab kładziemy na patelnię stroną z szynką i szałwią do dołu. Saltimbocce smażymy na dużym ogniu z jednej i drugiej strony. Po około 2-3 minutach kawałki schabu zdejmujemy z patelni.
Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy schab, wrzucamy mały kawałek masła oraz posiekany czosnek. Czosnek smażymy przez chwilę, następnie na patelnię wlewamy białe wino, dodajemy startą skórkę z cytryny. Po około 3 minutach, kiedy wino się zredukuje do połowy objętości, do sosu dodajemy pozostałą część zmrożonego masła, cały czas mieszając. Następnie do sosu dodajemy kapary. Całość mieszamy i chwilę podgotowujemy.
Jeszcze gorącą marchewkę na patelni grillowej posypujemy serem parmigiano reggiano i skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek.
Do przygotowanego sosu na chwilę wkładamy saltimbocce, żeby przeszła jego aromatem. Do sosu z saltimbocca dodajemy niewielką ilość miodu. Chwilę podgrzewamy.
Jak podawać
Marchewkę wykładamy na talerz, na marchewce układamy saltimboccę, następnie całość polewamy sosem. Dekorujemy kilkoma listkami szałwii.
Zobacz podobne
przepisy
Smażona wieprzowina z czosnkiem, szpinakiem i ciecierzycą
Nietypowy pomysł na danie z wieprzowiną - smażona ze szpinakiem i podawana z sycącą ciecierzycą.

Plastry smażonego schabu z chorizo i oliwkami z zapiekanką z kalarepy
W tym daniu hiszpańska kiełbasa choribo spotka się z polską kalarepą oraz schabem. Przekonaj się, co z tego wyniknie.

Pieczony schab wieprzowy z purèe z selera, pieczoną marchwią i sosem z ciemnego piwa
Sycąca i efektowna potrawa kuchni czeskiej. Mięso, warzywa i ciemny, gęsty sos to doskonała kompozycja smaków.

Schab pieczony z ziołami, z pieczoną kapustą i sosem pieczarkowym
Pachnące ziołami prowansalskimi mięso, podane z przygotowaną w piekarniku kapustą. Danie, które zachwyca każdego.

Komentarze (5)
1597 dni temu
Saltimboca przepyszna, ale sosik zabił cały smak szynki ;
odpowiedz
1597 dni temu
Przepis możesz również zmodyfikować według własnych upodobań smakowych :)
2115 dni temu
Skąd ja kurczę wytrzasnę takie składniki... Chciałoby się zrobić takie fajne danie, ale gnać 70km do większego miasta to raczej niezbyt opłacalne ;(
odpowiedz
2418 dni temu
Pachnie bardzo smacznie :)
odpowiedz
2421 dni temu
Już raz robiłam salimbocce z kurczaka wg Okrasy, była pyszna, w sosie kaparowym zapowiada się równie smacznie :)
odpowiedz
zobacz wszystkie