zobacz film Saltimbocca w sosie kaparowym z grillowaną marchewką

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • kawałek folii spożywczej
  • tłuczek

Przygotuj wcześniej

Masło mocno zmróź w lodówce.

Przygotowanie

Błonkę na brzegach umytych i osuszonych plastrów schabu nacinamy nożem w kilku miejscach, plastry układamy na desce, przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i rozbijamy za pomocą tłuczka (na grubość około 0,5 cm). Każdy plasterek schabu doprawiamy białym mielonym pieprzem i posypujemy odrobiną startej na tarce skórki z cytryny. Na każdym kawałku schabu układamy plasterek szynki szwarcwaldzkiej, na szynkę nakładamy listek szałwii. Za pomocą wykałaczki przytwierdzamy listek szałwii oraz szynkę do każdego plasterka schabu.

Marchewki obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i blanszujemy, a następnie przekładamy do miseczki. Doprawiamy odrobiną białego, mielonego pieprzu oraz soli, posypujemy niewielką ilością startej skórki z cytryny, polewamy oliwą z oliwek oraz dodajemy kilka listków szałwii.

Tak przygotowaną marchewkę wkładamy na rozgrzaną patelnię grillową z niewielką ilością oleju słonecznikowego i podsmażamy z każdej strony (do marchewki możemy dodać dymkę ze szczypiorkiem, przekrojoną na pół wzdłuż).

Patelnię grillową z marchewką odstawiamy na bok.

Na drugiej, bardzo rozgrzanej patelni z odrobiną oleju słonecznikowego smażymy kawałki schabu. Schab kładziemy na patelnię stroną z szynką i szałwią do dołu. Saltimbocce smażymy na dużym ogniu z jednej i drugiej strony. Po około 2-3 minutach kawałki schabu zdejmujemy z patelni.

Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy schab, wrzucamy mały kawałek masła oraz pokrojony w plastry czosnek. Czosnek smażymy przez chwilę, następnie na patelnię wlewamy białe wino, dodajemy startą skórkę z cytryny. Po około 3 minutach, kiedy wino się zredukuje do połowy objętości, do sosu dodajemy pozostałą część zmrożonego masła, cały czas mieszając. Następnie do sosu dodajemy kapary. Całość mieszamy i chwilę podgotowujemy.

Jeszcze gorącą marchewkę na patelni grillowej posypujemy serem parmigiano reggiano i skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek.

Do przygotowanego sosu na chwilę wkładamy saltimbocce, żeby przeszła jego aromatem. Do sosu z saltimbocca dodajemy niewielką ilość miodu. Chwilę podgrzewamy.

Jak podawać

Marchewkę wykładamy na talerz, na marchewce układamy saltimboccę, następnie całość polewamy sosem. Dekorujemy kilkoma listkami szałwii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    2959 dni temu
    Saltimboca przepyszna, ale sosik zabił cały smak szynki ;

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2959 dni temu
    Przepis możesz również zmodyfikować według własnych upodobań smakowych :)
  • Przemek Przemek
    3477 dni temu
    Skąd ja kurczę wytrzasnę takie składniki... Chciałoby się zrobić takie fajne danie, ale gnać 70km do większego miasta to raczej niezbyt opłacalne ;(

    odpowiedz

  • Natalia Lichecka Natalia Lichecka
    3781 dni temu
    Pachnie bardzo smacznie :)

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3783 dni temu
    Już raz robiłam salimbocce z kurczaka wg Okrasy, była pyszna, w sosie kaparowym zapowiada się równie smacznie :)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!