
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- kawałek folii spożywczej
- tłuczek
Przygotuj wcześniej
Masło mocno zmróź w lodówce.
Przygotowanie
Błonkę na brzegach umytych i osuszonych plastrów schabu nacinamy nożem w kilku miejscach, plastry układamy na desce, przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i rozbijamy za pomocą tłuczka (na grubość około 0,5 cm). Każdy plasterek schabu doprawiamy białym mielonym pieprzem i posypujemy odrobiną startej na tarce skórki z cytryny. Na każdym kawałku schabu układamy plasterek szynki szwarcwaldzkiej, na szynkę nakładamy listek szałwii. Za pomocą wykałaczki przytwierdzamy listek szałwii oraz szynkę do każdego plasterka schabu.
Marchewki obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i blanszujemy, a następnie przekładamy do miseczki. Doprawiamy odrobiną białego, mielonego pieprzu oraz soli, posypujemy niewielką ilością startej skórki z cytryny, polewamy oliwą z oliwek oraz dodajemy kilka listków szałwii.
Tak przygotowaną marchewkę wkładamy na rozgrzaną patelnię grillową z niewielką ilością oleju słonecznikowego i podsmażamy z każdej strony (do marchewki możemy dodać dymkę ze szczypiorkiem, przekrojoną na pół wzdłuż).
Patelnię grillową z marchewką odstawiamy na bok.
Na drugiej, bardzo rozgrzanej patelni z odrobiną oleju słonecznikowego smażymy kawałki schabu. Schab kładziemy na patelnię stroną z szynką i szałwią do dołu. Saltimbocce smażymy na dużym ogniu z jednej i drugiej strony. Po około 2-3 minutach kawałki schabu zdejmujemy z patelni.
Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy schab, wrzucamy mały kawałek masła oraz pokrojony w plastry czosnek. Czosnek smażymy przez chwilę, następnie na patelnię wlewamy białe wino, dodajemy startą skórkę z cytryny. Po około 3 minutach, kiedy wino się zredukuje do połowy objętości, do sosu dodajemy pozostałą część zmrożonego masła, cały czas mieszając. Następnie do sosu dodajemy kapary. Całość mieszamy i chwilę podgotowujemy.
Jeszcze gorącą marchewkę na patelni grillowej posypujemy serem parmigiano reggiano i skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek.
Do przygotowanego sosu na chwilę wkładamy saltimbocce, żeby przeszła jego aromatem. Do sosu z saltimbocca dodajemy niewielką ilość miodu. Chwilę podgrzewamy.
Jak podawać
Marchewkę wykładamy na talerz, na marchewce układamy saltimboccę, następnie całość polewamy sosem. Dekorujemy kilkoma listkami szałwii.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Corn dog
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Fettuccine Alfredo – przepis na kultowy makaron
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Makaron z truskawkami
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Pulpety w sosie koperkowym
- Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
- Wegańskie placki z cukinii
- Butter chicken
- Krewetki w tempurze
- Makaron z boczniakami po azjatycku
- Kotlet pożarski – przepis
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Sałatka gyros
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (5)
3239 dni temu
Saltimboca przepyszna, ale sosik zabił cały smak szynki ;
odpowiedz
3239 dni temu
Przepis możesz również zmodyfikować według własnych upodobań smakowych :)
3757 dni temu
Skąd ja kurczę wytrzasnę takie składniki... Chciałoby się zrobić takie fajne danie, ale gnać 70km do większego miasta to raczej niezbyt opłacalne ;(
odpowiedz
4060 dni temu
Pachnie bardzo smacznie :)
odpowiedz
4063 dni temu
Już raz robiłam salimbocce z kurczaka wg Okrasy, była pyszna, w sosie kaparowym zapowiada się równie smacznie :)
odpowiedz