zobacz film Saltimbocca w sosie kaparowym z grillowaną marchewką

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • kawałek folii spożywczej
  • tłuczek

Przygotowanie

Błonkę na brzegach plastrów schabu nacinamy nożem w kilku miejscach, plastry układamy na desce, przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i rozbijamy za pomocą tłuczka (na grubość około 0,5 cm). Każdy plasterek schabu doprawiamy białym mielonym pieprzem i posypujemy odrobiną startej skórki z cytryny. Na każdym kawałku schabu układamy plasterek szynki szwarcwaldzkiej, na szynkę nakładamy listek szałwii. Za pomocą wykałaczki przytwierdzamy listek szałwii oraz szynkę do każdego plasterka schabu.

Zblanszowaną marchewkę przekładamy do miseczki. Marchewkę doprawiamy odrobiną białego, mielonego pieprzu oraz soli, posypujemy niewielką ilością startej skórki z cytryny, polewamy oliwą z oliwek oraz dodajemy kilka listków szałwii.

Tak przygotowaną marchewkę wkładamy na rozgrzaną patelnię grillową z niewielką ilością oleju słonecznikowego i podsmażamy z każdej strony (do marchewki możemy dodać dymkę ze szczypiorkiem, przekrojoną na pół wzdłuż).

Patelnię grillową z marchewką odstawiamy na bok.

Na drugiej, bardzo rozgrzanej patelni z odrobiną oleju słonecznikowego smażymy kawałki schabu. Schab kładziemy na patelnię stroną z szynką i szałwią do dołu. Saltimbocce smażymy na dużym ogniu z jednej i drugiej strony. Po około 2-3 minutach kawałki schabu zdejmujemy z patelni.

Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy schab, wrzucamy mały kawałek masła oraz posiekany czosnek. Czosnek smażymy przez chwilę, następnie na patelnię wlewamy białe wino, dodajemy startą skórkę z cytryny. Po około 3 minutach, kiedy wino się zredukuje do połowy objętości, do sosu dodajemy pozostałą część zmrożonego masła, cały czas mieszając. Następnie do sosu dodajemy kapary. Całość mieszamy i chwilę podgotowujemy.

Jeszcze gorącą marchewkę na patelni grillowej posypujemy serem parmigiano reggiano i skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek.

Do przygotowanego sosu na chwilę wkładamy saltimbocce, żeby przeszła jego aromatem. Do sosu z saltimbocca dodajemy niewielką ilość miodu. Chwilę podgrzewamy.

Jak podawać

Marchewkę wykładamy na talerz, na marchewce układamy saltimboccę, następnie całość polewamy sosem. Dekorujemy kilkoma listkami szałwii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    553 dni temu
    Saltimboca przepyszna, ale sosik zabił cały smak szynki ;

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    553 dni temu
    Przepis możesz również zmodyfikować według własnych upodobań smakowych :)
  • Przemek Przemek
    1071 dni temu
    Skąd ja kurczę wytrzasnę takie składniki... Chciałoby się zrobić takie fajne danie, ale gnać 70km do większego miasta to raczej niezbyt opłacalne ;(

    odpowiedz

  • Natalia Lichecka Natalia Lichecka
    1374 dni temu
    Pachnie bardzo smacznie :)

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    1377 dni temu
    Już raz robiłam salimbocce z kurczaka wg Okrasy, była pyszna, w sosie kaparowym zapowiada się równie smacznie :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram