Plastry smażonego schabu z chorizo i oliwkami z zapiekanką z kalarepy
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne

Zapiekanka

Zagotowujemy wodę. Wrzucamy odrobinę soli oraz odrobinę masła. Kiedy masło się rozpuści wrzucamy talarki z kalarepy i blanszujemy je ok. 5 minut. Po zblanszowaniu kalarepę wkładamy do naczynia z zimną wodą i wstawiamy naczynie pod bieżącą, zimną wodę.

Na głębokiej patelni podgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy odrobinę masła, wrzucamy pieczarki, posypujemy je solą i smażymy ok. 5 minut.

Dno naczynia żaroodpornego wykładamy warstwę talarków ze zblanszowanej kalarepy, posypujemy smażonymi pieczarkami, a następnie przekładamy pokrojonymi liśćmi kalarepy i pokrojoną pietruszką. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Powtarzamy tę czynność jeszcze 2 razy, tworząc trzy warstwy zapiekanki. Całość polewamy śmietaną i solimy, posypujemy bułką tartą, serem oraz małymi kawałkami masła. Zapiekankę wkładamy do pieca rozgrzanego do temperatury 180⁰ C (termoobieg) na 20 minut.

Schab

Plasterki schabu delikatnie nacinamy nożem na brzegach i posypujemy z obu stron odrobiną pieprzu oraz soli. Na głębokiej patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy kawałek masła. Na patelnię wkładamy plasterki schabu. Smażymy je przez ok. 1,5 minuty z każdej strony. Zdejmujemy i odstawiamy do przestygnięcia.

Z połówek czosnku usuwamy szczypiorek ze środka. Na tę samą patelnię dodajemy czosnek z cebulą oraz oliwkami i smażymy na wolnym ogniu. Do podsmażonych warzyw dodajemy paski chorizo. Całość smażymy na większym ogniu. Dodajemy przecier pomidorowy oraz odrobinę oregano, pieprz i sól. Gotujemy na wolnym ogniu około 2 minuty. Na patelnię dodajemy, wcześniej wysmażone plastry schabu oraz karczochy. Całość dusimy na patelni ok. 2-3 minuty. Na patelnię wrzucamy pokrojone liście bazylii.

Jak podawać?

Na dużym talerzu układamy kawałki schabu, które polewamy sosem z patelni. Całość posypujemy paskami z liści bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Pychotka Pychotka
    1204 dni temu
    PYSZNE !!!

    odpowiedz

  • Smakosz Smakosz
    1204 dni temu
    Pyszne normalnie cud !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1404 dni temu
    popieram, 10 minut może trwać łączenie składników! ;)

    odpowiedz

  • Mariusz Mariusz
    1438 dni temu
    fajna ściema Pascal. Schab po 2 minutach nigdy nie będzie miękki - chyba że we Francji macie schab z kurczaka! Ta potrawa w 30 minut ??? możliwe ale przy współpracy trzech kucharzy i użyciu trzech palników!!!! pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    1441 dni temu
    Zawsze na tygodniu hiszpańskim w Lidlu kupuję chorizo, jest bardzo dobre, muszę wypróbować jako dodatek do schabu.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1444 dni temu
    Zbyszku, jak najbardziej zamiana przecieru na koncentrat mogła bardzo wpłynąć na smak dania! Śmietankę dodaje się do zapiekanki, by warzywa nie były suche.

    odpowiedz

  • Zbyszek Zbyszek
    1445 dni temu
    Schab w sosie bardzo dobry. Warty polecenia. Choć ja przez pomylke zamiast przecieru pomidorowego uzylem koncentratu pomidorowego, przez co smak pomidora byl intensywniejszy. Zapiekanka moim zdaniem z średniej polki. Plus dla niej za wartości odżywcze i witaminowe kalarepy. Pytania do kuchnilidla. Czy użycie koncentratu pomidorowego zamiast przecieru pomidorowego moglo znacząco zmienić smak potrawy. I drugie: W jakim celu dodajemy do zapiekanki śmietankę, skoro i tak cala spływa na dno naczynia żaroodpornego?

    odpowiedz

  • Ania Bielak Ania Bielak
    1447 dni temu
    PYCHOTKA !!!!Mniammmm.....

    odpowiedz

  • Michał Michał
    1447 dni temu
    Wygląda apetycznie!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram