Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
Zapiekanka
Zagotowujemy wodę. Wrzucamy odrobinę soli oraz odrobinę masła. Kiedy masło się rozpuści wrzucamy kalarepę pokrojoną w talark (liście kalarepy pozostawiamy do późniejszego wykorzystania) i blanszujemy je ok. 5 minut. Po zblanszowaniu kalarepę wkładamy do naczynia z zimną wodą i wstawiamy naczynie pod bieżącą, zimną wodę.
Na głębokiej patelni podgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy odrobinę masła, wrzucamy pieczarki pokrojone w talarki, posypujemy je solą i smażymy ok. 5 minut.
Dno naczynia żaroodpornego wykładamy warstwę talarków ze zblanszowanej kalarepy, posypujemy smażonymi pieczarkami, a następnie przekładamy pokrojonymi liśćmi kalarepy i drobno pokrojoną pietruszką. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Powtarzamy tę czynność jeszcze 2 razy, tworząc trzy warstwy zapiekanki. Całość polewamy śmietaną i solimy, posypujemy bułką tartą, startym na tarce serem oraz małymi kawałkami masła. Zapiekankę wkładamy do pieca rozgrzanego do temperatury 180⁰ C (termoobieg) na 20 minut.
Schab
Plasterki schabu delikatnie nacinamy nożem na brzegach i posypujemy z obu stron odrobiną pieprzu oraz soli. Na głębokiej patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy kawałek masła. Na patelnię wkładamy plasterki schabu. Smażymy je przez ok. 1,5 minuty z każdej strony. Zdejmujemy i odstawiamy do przestygnięcia.
Z połówek czosnku usuwamy szczypiorek ze środka. Na tę samą patelnię dodajemy czosnek pokrojony w talarki z cebulą pokrojoną w drobną kostkę oraz oliwkami pokrojonymi w talarki i smażymy na wolnym ogniu. Do podsmażonych warzyw dodajemy chorizo pokrojone w cienkie paski. Całość smażymy na większym ogniu. Dodajemy przecier pomidorowy oraz odrobinę oregano, pieprz i sól. Gotujemy na wolnym ogniu około 2 minuty. Na patelnię dodajemy, wcześniej wysmażone plastry schabu oraz karczochy. Całość dusimy na patelni ok. 2-3 minuty. Na patelnię wrzucamy pokrojone w drobne paski liście bazylii.
Jak podawać?
Na dużym talerzu układamy kawałki schabu, które polewamy sosem z patelni. Całość posypujemy paskami z liści bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami
Inny pomysł na przygotowanie schabu, tym razem w formie zapiekanki, pod wytwornym beszamelem i serową pierzynką.
Schab z sosem pomidorowo-ziołowym i purée borowikowo-ziemniaczanym
Przepis oparty na typowo polskich składnikach: ziemniaki, schab, borowiki stworzą wspaniałą kompozycję smakową.
Schab na chlebie zapiekany pod beszamelem
Chleb, beszamel - schab upieczony w takim towarzystwie, zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Kremowa zupa z porów z wędzonym łososiem, twarogiem i oliwą z lubczykiem
Lekki warzywny krem podany z rybą, delikatnym serem i dodatkiem suszonych pomidorów. Prosty sposób na wykwintną zupę.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto na pierogi
- Pistacjowy sernik baskijski
- Przekąski sylwestrowe
- Ryba po japońsku
- Ciasto marchewkowe
- Kompot z suszu z cytryną
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Błyskawiczne pierniczki
- Uszka z grzybami
- Świąteczne pierniczki
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Sernik piernikowy
- Domek z piernika
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
3623 dni temu
PYSZNE !!!
odpowiedz
3623 dni temu
Pyszne normalnie cud !
odpowiedz
3822 dni temu
popieram, 10 minut może trwać łączenie składników! ;)
odpowiedz
3857 dni temu
fajna ściema Pascal. Schab po 2 minutach nigdy nie będzie miękki - chyba że we Francji macie schab z kurczaka! Ta potrawa w 30 minut ??? możliwe ale przy współpracy trzech kucharzy i użyciu trzech palników!!!! pozdrawiam
odpowiedz
3860 dni temu
Zawsze na tygodniu hiszpańskim w Lidlu kupuję chorizo, jest bardzo dobre, muszę wypróbować jako dodatek do schabu.
odpowiedz
3863 dni temu
Zbyszku, jak najbardziej zamiana przecieru na koncentrat mogła bardzo wpłynąć na smak dania! Śmietankę dodaje się do zapiekanki, by warzywa nie były suche.
odpowiedz
3864 dni temu
Schab w sosie bardzo dobry. Warty polecenia. Choć ja przez pomylke zamiast przecieru pomidorowego uzylem koncentratu pomidorowego, przez co smak pomidora byl intensywniejszy. Zapiekanka moim zdaniem z średniej polki. Plus dla niej za wartości odżywcze i witaminowe kalarepy. Pytania do kuchnilidla. Czy użycie koncentratu pomidorowego zamiast przecieru pomidorowego moglo znacząco zmienić smak potrawy. I drugie: W jakim celu dodajemy do zapiekanki śmietankę, skoro i tak cala spływa na dno naczynia żaroodpornego?
odpowiedz
3865 dni temu
PYCHOTKA !!!!Mniammmm.....
odpowiedz
3866 dni temu
Wygląda apetycznie!
odpowiedz