Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Zupa
Garnek z odrobiną oleju delikatnie podgrzewamy. Na rozgrzany olej rzucamy posiekaną pietruszkę, dodajemy 3 liście laurowe oraz posiekany por. Warzywa smażymy, co jakiś czas mieszając. Składniki posypujemy niewielką ilością soli i odrobiną białego, mielonego pieprzu, szczyptą gałki muszkatołowej oraz roztartymi w moździerzu ziarnami kolendry. Do warzyw dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki, chwilę smażymy, następnie zalewamy wodą, tak, żeby przykryć powierzchnię warzyw, dodajemy łyżeczkę soli. Warzywa dusimy pod przykryciem do momentu, kiedy ziemniaki i pietruszka będą miękkie. Z ugotowanych warzyw, wyjmujemy 3 liście laurowe, składniki miksujemy do uzyskania konsystencji kremu. Do zmiksowanej zupy dodajemy śmietankę, całość mieszamy. Doprawiamy odrobiną soli i odrobiną białego mielonego pieprzu.
Okrasa z suszonych pomidorów
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno posiekaną szalotkę, następnie suszone pomidory pokrojone w kostkę oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Całość smażymy przez ok 5 minut. Odstawiamy do przestygnięcia i przekładamy do miseczki.
Oliwa lubczykowa
Posiekany lubczyk miksujemy z ok. 3 łyżkami oliwy z oliwek. Oliwę przekładamy do miseczki.
Zupę nalewamy do miseczki. Powierzchnię zupy posypujemy pokruszonym białym serem, kilkoma plastrami wędzonego łososia oraz kilkoma paskami suszonych pomidorów. Powierzchnię zupy polewamy oliwą lubczykową.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Krokiety z mięsem
- Uszka z grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Mini burgery
- Jajka na miękko
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Golonka pieczona po bawarsku
- Piernik świąteczny
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Pieczona ryba po grecku
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ryba z piekarnika
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto na pierogi
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Kutia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (29)
3526 dni temu
Ciężko dostać świeży lubczyk, czy kolendrę, ale mam suszony. Można zrobić z suszonego tą oliwę lubczykową? Ktoś próbował?
Odpowiedz
3208 dni temu
Gosia, zrób z natki pietruszki, jest bardzo dobra.
3811 dni temu
edzia129, mniej więcej 3 pory.
Odpowiedz
3811 dni temu
600 g to mniej więcej 2 pory ?
Odpowiedz
3842 dni temu
Pyszna!
Odpowiedz
3908 dni temu
Zupa pyszna:)to był nasz debiut, jesteśmy bardzo zadowoleni
Odpowiedz
3934 dni temu
Zupa zaskakująca. Bardzo niepowtarzalny smak. Każdy z dodatków jest niezbędny! Prosty ser w tej zupie smakuje nie do poznania. Tak jak łosoś (goście nie poznali że to jego kawałki). Sosik - mega! Danie trochę czasochłonne, ale bardzo dobre, bardzo syte, można odgrzewać.
Odpowiedz
3951 dni temu
Witajcie, zrobiłam zupkę na przystawkę przed polędwiczkami w papryce i sałatką z fenkułu. Goście byli zachwyceni i nawet rodzinny maruda powiedział tylko, że składników za dużo:)... Dziękuję za ten przepis i inne inspiracje. Ps. Resztę oliwy lubczykowej zjadł mąż...
Odpowiedz
3966 dni temu
Drogi Gościu, lubczyk ma dość specyficzny smak, więc dość trudno o zamiennik, który w pełni odda charakter tej potrawy. Możesz jednak spróbować zastąpić go np. świeżą kolendrą.
Odpowiedz
3966 dni temu
Nie dostalam w lidlu lubczyku - więc co w zamian???
Odpowiedz
3967 dni temu
Simon, szalotki podsmażamy wraz z suszonymi pomidorami, tworząc z nich okrasę. Dodajemy ją już do gotowej zupy.
Odpowiedz
3968 dni temu
Zupa fantastyczna. Wspaniale wyglada z dodatkami. W smaku jest genialna. Idealna na obecna pore roku. W opisie jak rowniez na filmie nie na wzmianki kiedy wrzucamy posiekane szalotki.
Odpowiedz
4008 dni temu
Yaga, w tym przepisie wykorzystywany jest łosoś wędzony na zimno.
Odpowiedz
4008 dni temu
Czy w przepisie jest losos wedzony na cieplo czy na zimno?
Odpowiedz
4043 dni temu
Zupka pyszna :) .. niespodzianka dla moich chłopaków gotowa :)
Odpowiedz
4075 dni temu
Wspaniała :)
Odpowiedz
4083 dni temu
Pyszna :)
Odpowiedz
4140 dni temu
Zupa wyśmienita. Smaki idealnie zgrane. Polecam
Odpowiedz
4186 dni temu
Rybko, gwarantujemy, że odnajdziesz w Kuchni Lidla więcej takich smaków!
Odpowiedz
4186 dni temu
Nie jestem smakoszem zup kremów ale przyznać muszę, iż ta zupka jest rewelacyjna, faktycznie wykwintna. Jest bardzo syta i różnorodna smakowo, jak to mówią "niebo w gębie":)pozdrawiam
Odpowiedz
4187 dni temu
Liczymy, że wypróbujecie również inne przepisy na nasze zupy. Zbliżają się ciepłe dni, więc polecamy przepisy na chłodniki!
Odpowiedz
4187 dni temu
zrobione... Extra !!!!
Odpowiedz
4188 dni temu
Pyszna i bardzo syta! Czułam się jakbym jadła zupę z dobrej restauracji :) Świetna konsystencja, w zależności jakie dodatki się dobierze każda łyżka smakuje trochę inaczej :)
Odpowiedz
4188 dni temu
Zupa pycha, oby było więcej przepisów na zupy w przyszłości :) w końcu zupy to nasza duma narodowa :) ale lubczyku w Lidlu oczywiście nie było także jadłam troszkę wybrakowaną :)
Odpowiedz
4190 dni temu
Drogi Gościu, podziel się z nami wrażeniami!
Odpowiedz
4190 dni temu
Przepis mnie zaintrygował, zupka już sie gotuję, nie mogę się doczekać:-)
Odpowiedz
4190 dni temu
Dziękujemy za zwrócenie uwagi, cytryna niepotrzebnie zawieruszyła się nam wśród składników - już ją usuwamy :)
Odpowiedz
4190 dni temu
A gdzie dodajemy cytrynę ?
Odpowiedz
4192 dni temu
Świetne połączenie, od dawna robię krem z porów, ale ta oliwa lubczykowa i okrasa z pomidorów - genialne, do tego ten łosoś..... pycha :)
Odpowiedz
zobacz wszystkie