zobacz film Pikantna zupa tajska z krewetkami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • Upiecz buraki w piekarniku do miękkości (pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez mniej więcej 2 godziny).
  • Zupę można podawać bez buraków.

Przygotowanie

Krewetki obieramy (obrywamy główki, zdejmujemy pancerze od strony nóżek i ogonki), odstawiamy, skrapiamy niewielką ilością soku z limonki, doprawiamy pieprzem i polewamy niewielką ilością oleju rzepakowego. Odstawiamy.

W garnku gotujemy litr wody, do wrzącej wody wlewamy 400 ml mleczka kokosowego (puszką wstrząsamy przed otwarciem). Doprawiamy niewielką ilością świeżo mielonej soli i świeżo mielonego pieprzu oraz 1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chili razem z pestkami oraz posiekanym świeżym imbirem (około 1½ łyżeczki) oraz ½ łyżeczki pasty curry. Całość mieszamy i podgotowujemy. Dodajemy skórkę startą z 1 limonki i trawę cytrynową. Mieszamy i gotujemy. Dodajemy pokrojony ząbek czosnku i 1 dużą łyżkę sosu rybnego. Mieszamy, nadal gotujemy.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, smażymy pieczarki, doprawiamy je pieprzem i solą, przesmażamy.

Piersi kurczaka kroimy w plastry w poprzek. Piersi kurczaka doprawiamy 1/2 łyżeczki posiekanej chili, solą, pieprzem, niewielką ilością oleju rzepakowego, garścią świeżej, posiekanej kolendry oraz szczyptą pasty curry. Marynujemy kurczaka.

Do garnka, w którym gotujemy zupę, dodajemy upieczone i pokrojone buraki. Zagotowujemy, dodajemy pieczarki przesmażone na patelni, chwilę gotujemy, zmniejszamy ogień i dodajemy kurczaka. Gotujemy na małym ogniu.

Pozostałą część świeżej kolendry siekamy. Dodajemy do garnka z zupą pod koniec gotowania.

Jak podawać

Na talerze wykładamy kiełki fasoli mung, na kiełki fasoli wykładamy krewetki. Całość zalewamy zupą. Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę i dekorujemy listkami świeżej kolendry.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (50)

Avatar
  • Gość Gość
    813 dni temu
    Wszystko super - tylko skąd wziąć te wszystkie składniki ?????

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    813 dni temu
    Z tygodnia azjatyckiego w Lidlu ;) Zachęcamy do śledzenia naszej oferty na stronie www.lidl.pl :)
  • Gość Gość
    166 dni temu
    Ze sklepu
  • Gość Gość
    151 dni temu
    Jedziesz do sklepu... kupujesz... i TA DAM! ogarniasz zupę, ty mały leniuszku :)
  • Gość Gość
    852 dni temu
    Czy buraczki pieczemy nie obrane?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    852 dni temu
    Najlepiej jest piec w skórce, wówczas zachowają pełnię smaku i aromatu :)
  • Gość Gość
    888 dni temu
    a jelitko w krewetkach zostało... :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    975 dni temu
    Obieramy krewetki a dodajemy kurczaka , hmmm

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    974 dni temu
    Gościu, krewetki, których używamy w tym przepisie są już ugotowane, wiec wystarczy je tylko zamarynować. Nakładamy je na talerz bezpośrednio przed nalaniem zupy :)
  • Olka Olka
    1320 dni temu
    Ja bym raczej nie szukała ograniczeń kalorii w zmniejszeniu ilości piersi z kurczaka, tylko w zmniejszeniu lub nawet wykluczeniu śmietany 18%. (Byłoby zdrowiej) ;)

    odpowiedz

  • Łukasz Łukasz
    1419 dni temu
    Wszystko ładnie pięknie tylko dlaczego w krewetkach zostały jelita, nawet na filmie widac czarny pasek wzdłuż krewetki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1472 dni temu
    Drogi Koneserze, buraki są tu jedynie ciekawą wariacją na temat oryginalnej tajskiej zupy. Warto próbować takich nowych połączeń - wychodzą z tego pyszne rzeczy! :)

    odpowiedz

  • Koneser Koneser
    1474 dni temu
    Aż spadłem z krzesła !!! Hahahah !!!! Zupa tajska z buraków :)))) Znajomi Tajowie aż oczy wytrzeszczyli z niedowierzania :)

    odpowiedz

  • Maciek Maciek
    1485 dni temu
    Duża część składników niestety nieosiągalna w Lidlu.

    odpowiedz

  • mipi mipi
    1550 dni temu
    Sama wypróbowałam . Super !

    odpowiedz

  • Maciej Maciej
    1554 dni temu
    Zupa jest obłędnie pyszna. Zrezygnowałem z buraków i śmietany ale za to zrobiłem własną pastę curry, przepis łatwo znaleźć w internecie. Warto zaopatrzyć się w świeżą kolendrę bo daje niesamowity aromat. Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1570 dni temu
    burak jako dodatek do tej zupy to niesmaczny pomysł:-( Poza tym, pyszny przepis!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1577 dni temu
    Konrad, w wielu przypadkach zioła i przyprawy można zastąpić innymi lub po prostu pominąć. Zachęcamy do eksperymentowania w kuchni! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1577 dni temu
    Zupka super! Nie można odejść od garnka :) Przepis do ulubionych

    odpowiedz

  • Monika Monika
    1578 dni temu
    Konrad, brak kolendry nie dyskwalifikuje przepisu :) po prostu dodaj kolendrę suszoną, inną przyprawę, lub z niej zrezygnuj. Trzymanie się w 100% przepisów nie czyni dobrym kucharzem. Eksperymentuj, baw się w kuchni. To nie laboratorium chemiczne. Powodzenia.

    odpowiedz

  • Konrad Konrad
    1579 dni temu
    Kolejny przepis dla mnie nie do zrealizowania z uwagi na brak kolendry w sklepie Lidl. Sklep mam po drugiej stronie ulicy, a mimo to nie udaje mi się "zdobyć" tego cennego składnika. Zresztą tymianku również od 2 tygodni nie ma więc połowa poprzednich przepisów też nie wchodzi w rachubę. Chyba cała ta kuchenna akcja zaczęła tracić ręce i nogi.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1579 dni temu
    sporo wypowiedzi a nic konkretnego na temat czy ta zupa jest dobra. No to był ktoś kto ją robił? jakie wrażenia?

    odpowiedz

  • Przemek Przemek
    1580 dni temu
    1. kolor zupy w 8 minucie przygotowania a ten z "obrazka" zupełnie inny? 2. tajska zupa z burakami? aż może tak się nie znam na regionach świata ale szczerze mam wątpliowści co do tych buraków - poprawcie jak wiecie dokładnie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1581 dni temu
    AKurat teraz w lidlu można dostać sos rybny i trawę cytrynową, tyle że w proszku, ale to lepsze niż nic. Co więcej można dostać sos ostrygowy, który jest mega trudno dostępny.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1581 dni temu
    Trawę cytrynową można pominąć w przepisie. Drodzy Użytkownicy, nie pierwszy raz nasz kucharz łączy w jednym daniu składniki typowe dla kuchni polskiej, jak i zagranicznej. Kuchnia jest szerokim polem, idealnym do eksperymentów i łączenia smaków, wykorzystując przy tym produkty, które bez problemu znajdziemy w sklepie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1581 dni temu
    można pominąć trawę cytrynową?

    odpowiedz

  • marco marco
    1581 dni temu
    To nie jest tajska kuchnia i nic z nią nie ma wspólnego , buraki i kwaśna śmietana , dobre :) Sol i pieprz również nie wskazany ,Azjaci używają sosu rybnego zamiast soli i ewentualnie sosu sojowego ale takiego jak Tajlandii w Polsce nie uświadczy. Podstawa tajskich zup są :galanga , liście kaffir lime i świeża trawa cytrynowa . Obserwuje że polscy celebryci mają niewielką wiedzę o kuchni orientalnej , brakuje również podstawowych składników w sklepach nawet z kolendrą jest bardzo często problem nie mówiąc już o innych produktach .

    odpowiedz

  • Monika Monika
    1582 dni temu
    Doskonała i pyszna zupa , szkoda ze nie można dostać wszystkich składników w Lidlu:( w Tajlandii krewetek nawet nie obierają z pancerza:) a w Australii smażą takie w całości i w całości jedzą:) pozdrawiam podróżniczka.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1582 dni temu
    Buraki to dodatek Pana Okrasy moim zdaniem bardzo dobry. Ale zrobiłam dwie wersje i obie smakowały moim głodomorkom:) Polecam i uwaga do wszystkich ekspertów krewetkowych - krewetek ugotowanych się nie czyści z jelita (takich małych)!!!!

    odpowiedz

  • leeloo182 leeloo182
    1582 dni temu
    Zupa jest pyszna i nie ważne czy Okrasa wyczyścił te jelita czy nie, znając życie pewnie to wycieli ale wszyscy się oburzają masakra...mnie smakowało i jak na sam początek przygody z tajską kuchnią uważam, że to dobry przepis i na pewno go jeszcze powtórzę :) no ale trawy cytrynowej to w Lidlu nie uświadczysz...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1582 dni temu
    Potwierdzam, e będąc w Tajlandii spokojnie dostaniecie krewetki nieoczyszczone ponieważ takich małych nikt tam nie czyści!! to samo w Portugalii czy Hiszpanii ! a zupka jest kolejna inspiracja Okrasy i dziś u nas po raz drugi.

    odpowiedz

  • Monika Monika
    1582 dni temu
    Czy próbował ktoś tego przepisu bez buraka?? Nie cierpię buraków a mam straszna ochotę na taka właśnie zupę :) Proszę o radę :) Czym ewentualnie zastąpić buraki ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1582 dni temu
    Jeszcze co do kurczaka, to kwestia 5 minut zanim będzie dobry do jedzenia. Ale trzeba pokroić w bardzo cienkie paski

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1582 dni temu
    Nie raz spotkałem się w Tajlandii z krewetkami, które miały jelita. Ja tego nie jadłem, ale na prowincjach to częsta praktyka. Fakt, buraki w tej zupie nie mają najmniejszego sensu. W dodatku mleko kokosowe powinno się z pastą trochę dłużej pogotować.

    odpowiedz

  • Gośćtomek Gośćtomek
    1582 dni temu
    po [pierwsze jelita w krewetkach, po drugie w kuchni tajskiej nie ma burakow!! ta zupa jest wzorowana na tajskiej zupie tom yum.

    odpowiedz

  • baterfild baterfild
    1582 dni temu
    zgadzam się Marcin w 100%

    odpowiedz

  • baterfild baterfild
    1582 dni temu
    nie ogarniasz życia

    odpowiedz

  • Grzeń Grzeń
    1583 dni temu
    hahaha dobre ;) mówi ze lubi czyste krewetki a nie usunął przewodu pokarmowego ;) masakra ;) smacznego :D

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    1583 dni temu
    Lubię wszystkie przepisy Okrasy a niektóre wprost uwielbiam! Niestety, ten to jakiś horror. Prędzej to jest zupa warzywna a la tajska. Pieczarki? Buraki?! Jeszcze tylko śmietana zamiast mleka kokosowego, pasta jajeczna zamiast pasty curry, cytryna zamiast trawy cytrynowej i mamy typowy polski tuning orientalnego przepisu. Wiem, że to nie wynika z niewiedzy p. Karola, a z chęci dostosowania się do realiów, ale tak nie powinno się uczyć gotować. Albo niech nazwa przepisu wskazuje, że jest co najwyżej "inspirowany" kuchnią tajską, tak jak było w przypadku sałatki A LA Cesar (co sam Okrasa podkreślał).

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1583 dni temu
    smakoszu, kurczak nie jest surowy - ugotuje się podczas podgrzewania zupy. Michale, tak, oba produkty powinieneś dostać w Lidlu :)

    odpowiedz

  • smakosz smakosz
    1583 dni temu
    Film z rodzaju"Jak wytruć rodzinę",surowy kurczak przy gotowanych krewetkach.Jadąc klasykiem "Karol oddaj fartucha"

    odpowiedz

  • Michal Michal
    1583 dni temu
    czy dostane w Lidlu swieza kolendre oraz papryczki chilli? Zawsze jest problem z tymi produktami

    odpowiedz

  • andrej andrej
    1583 dni temu
    OMG zostawil jelita... co za...

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    1584 dni temu
    Zupka wyszła pyszna! Również nie dodałam buraków a trawę cytrynowa dodałam w zalewie a nie suszona. Naprawdę mi i mojemu chłopakowi bardzo posmakowala ta zupa. Napewno dodamy ją do ulubionych :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1584 dni temu
    Zupaaa pycha! Ostraa, ale lubię taka kuchnie! Nie dawałam buraków, a krewetki po prostu oczyściłam z jelit

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1584 dni temu
    Wolę zjeść krewetkę z pełnymi jelitami niż nafaszerowanego chemią kurczaka.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1584 dni temu
    niech je z jelitkami ;/ smacznego !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1584 dni temu
    Faktycznie, jak zobaczyłem te nie wyczyszczone przewody pokarmowe krewetek to odechciewa się oglądania dalej . Takie niby doświadczenie w kuchni, a podstawowy błąd

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1584 dni temu
    Te pozostawione jelita w krewetkach .... Porażka!!

    odpowiedz

  • Ethylparaben Ethylparaben
    1585 dni temu
    Zupa wygląda jak przegląd Lidla.. plus krewetki z pozostawionym jelitem. Smacznego..

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram