
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tarkę o drobnych oczkach
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Upiecz buraki w piekarniku do miękkości (pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez mniej więcej 2 godziny).
Zupę można podawać również bez buraków
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KREWETKI
Krewetki obieramy (obrywamy główki, zdejmujemy pancerze od strony nóżek i ogonki), odstawiamy, skrapiamy niewielką ilością soku z limonki, doprawiamy pieprzem i polewamy niewielką ilością oleju rzepakowego. Odstawiamy.
KROK 2: GOTUJEMY SKŁADNIKI NA ZUPĘ
W garnku gotujemy litr wody, do wrzącej wody wlewamy 400 ml mleczka kokosowego (puszką wstrząsamy przed otwarciem). Doprawiamy niewielką ilością świeżo mielonej soli i świeżo mielonego pieprzu oraz ½ łyżeczki posiekanej papryczki chili razem z pestkami oraz posiekanym świeżym imbirem (około 1½ łyżeczki) oraz ½ łyżeczki pasty curry. Całość mieszamy i podgotowujemy. Dodajemy skórkę startą z 1 limonki i trawę cytrynową. Mieszamy i gotujemy. Dodajemy pokrojony ząbek czosnku i 1 dużą łyżkę sosu rybnego. Mieszamy, nadal gotujemy.
KROK 3: SMAŻYMY PIECZARKI
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, smażymy pieczarki, doprawiamy je pieprzem i solą, przesmażamy.
KROK 4: MARYNUJEMY KURCZAKA
Piersi kurczaka kroimy w plastry w poprzek. Piersi kurczaka doprawiamy 1/2 łyżeczki posiekanej chili, solą, pieprzem, niewielką ilością oleju rzepakowego, garścią świeżej, posiekanej kolendry oraz szczyptą pasty curry. Marynujemy kurczaka.
KROK 5: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI DO ZUPY
Do garnka, w którym gotujemy zupę, dodajemy upieczone i pokrojone buraki. Zagotowujemy, dodajemy pieczarki przesmażone na patelni, chwilę gotujemy, zmniejszamy ogień i dodajemy kurczaka. Gotujemy na małym ogniu.
Pozostałą część świeżej kolendry siekamy. Dodajemy do garnka z zupą pod koniec gotowania.
KROK 6: PODAJEMY ZUPĘ
Na talerze wykładamy kiełki fasoli mung, na kiełki fasoli wykładamy krewetki. Całość zalewamy zupą. Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę i dekorujemy listkami świeżej kolendry.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką
Bardzo sycąca, klasyczna węgierska zupa. W tym przepisie wzbogacono ją orzeźwiającym smakiem skórki cytrynowej.

Zapiekana zupa cebulowa
Tę zupę najpierw się gotuje, a potem piecze. Trudno sobie wyobrazić jak smaczny jest efekt, musisz po prostu spróbować.

Zupa piwna z bekonem
Propozycja przeznaczona nie tylko dla fanów złocistego trunku – pyszna zupa na bazie kurczaka podawana z grzankami.

Curry z kurczaka z jabłkiem, mango i mlekiem kokosowym
Wystarczą niecałe dwie godziny, by przenieść się do Tajlandii i spróbować typowej dla tej kuchni potrawy.

Komentarze (58)
601 dni temu
Toleruję Tajlandię i zjadłem.
odpowiedz
910 dni temu
nie toleruje tajlandii ale zjadłem
odpowiedz
1710 dni temu
Dziendobry poprosze trawe cytrynowa. ... buhaha ke?
odpowiedz
1710 dni temu
Trawę cytrynową można kupić w Lidlu akcyjnie, w trakcie tygodnia azjatyckiego :)
1718 dni temu
A krewetki zjadamy na deser???
odpowiedz
1718 dni temu
W ostatnim akapicie piszemy, co należy zrobić finalnie zrobić z krewetkami :) Układamy je razem z kiełkami w zupie :)
2742 dni temu
Wszystko super - tylko skąd wziąć te wszystkie składniki ?????
odpowiedz
2742 dni temu
Z tygodnia azjatyckiego w Lidlu ;) Zachęcamy do śledzenia naszej oferty na stronie www.lidl.pl :)
2095 dni temu
Ze sklepu
2080 dni temu
Jedziesz do sklepu... kupujesz... i TA DAM! ogarniasz zupę, ty mały leniuszku :)
2781 dni temu
Czy buraczki pieczemy nie obrane?
odpowiedz
2781 dni temu
Najlepiej jest piec w skórce, wówczas zachowają pełnię smaku i aromatu :)
2817 dni temu
a jelitko w krewetkach zostało... :)
odpowiedz
2903 dni temu
Obieramy krewetki a dodajemy kurczaka , hmmm
odpowiedz
2903 dni temu
Gościu, krewetki, których używamy w tym przepisie są już ugotowane, wiec wystarczy je tylko zamarynować. Nakładamy je na talerz bezpośrednio przed nalaniem zupy :)
3248 dni temu
Ja bym raczej nie szukała ograniczeń kalorii w zmniejszeniu ilości piersi z kurczaka, tylko w zmniejszeniu lub nawet wykluczeniu śmietany 18%. (Byłoby zdrowiej) ;)
odpowiedz
3347 dni temu
Wszystko ładnie pięknie tylko dlaczego w krewetkach zostały jelita, nawet na filmie widac czarny pasek wzdłuż krewetki?
odpowiedz
3401 dni temu
Drogi Koneserze, buraki są tu jedynie ciekawą wariacją na temat oryginalnej tajskiej zupy. Warto próbować takich nowych połączeń - wychodzą z tego pyszne rzeczy! :)
odpowiedz
3403 dni temu
Aż spadłem z krzesła !!! Hahahah !!!! Zupa tajska z buraków :)))) Znajomi Tajowie aż oczy wytrzeszczyli z niedowierzania :)
odpowiedz
3414 dni temu
Duża część składników niestety nieosiągalna w Lidlu.
odpowiedz
3478 dni temu
Sama wypróbowałam . Super !
odpowiedz
3483 dni temu
Zupa jest obłędnie pyszna. Zrezygnowałem z buraków i śmietany ale za to zrobiłem własną pastę curry, przepis łatwo znaleźć w internecie. Warto zaopatrzyć się w świeżą kolendrę bo daje niesamowity aromat. Pozdrawiam.
odpowiedz
3499 dni temu
burak jako dodatek do tej zupy to niesmaczny pomysł:-( Poza tym, pyszny przepis!
odpowiedz
3506 dni temu
Konrad, w wielu przypadkach zioła i przyprawy można zastąpić innymi lub po prostu pominąć. Zachęcamy do eksperymentowania w kuchni! :)
odpowiedz
3506 dni temu
Zupka super! Nie można odejść od garnka :) Przepis do ulubionych
odpowiedz
3507 dni temu
Konrad, brak kolendry nie dyskwalifikuje przepisu :) po prostu dodaj kolendrę suszoną, inną przyprawę, lub z niej zrezygnuj. Trzymanie się w 100% przepisów nie czyni dobrym kucharzem. Eksperymentuj, baw się w kuchni. To nie laboratorium chemiczne. Powodzenia.
odpowiedz
3507 dni temu
Kolejny przepis dla mnie nie do zrealizowania z uwagi na brak kolendry w sklepie Lidl. Sklep mam po drugiej stronie ulicy, a mimo to nie udaje mi się "zdobyć" tego cennego składnika. Zresztą tymianku również od 2 tygodni nie ma więc połowa poprzednich przepisów też nie wchodzi w rachubę. Chyba cała ta kuchenna akcja zaczęła tracić ręce i nogi.
odpowiedz
3508 dni temu
sporo wypowiedzi a nic konkretnego na temat czy ta zupa jest dobra. No to był ktoś kto ją robił? jakie wrażenia?
odpowiedz
3509 dni temu
1. kolor zupy w 8 minucie przygotowania a ten z "obrazka" zupełnie inny? 2. tajska zupa z burakami? aż może tak się nie znam na regionach świata ale szczerze mam wątpliowści co do tych buraków - poprawcie jak wiecie dokładnie
odpowiedz
1757 dni temu
Cześć, ja robiłam wersję i z burakami i bez. Wolę z... Zamiast kiełków z przepisu użyłam kiełków słonecznika i dodałam makaron ryżowy
1756 dni temu
Nadal brzmi smacznie! :)
3510 dni temu
AKurat teraz w lidlu można dostać sos rybny i trawę cytrynową, tyle że w proszku, ale to lepsze niż nic. Co więcej można dostać sos ostrygowy, który jest mega trudno dostępny.
odpowiedz
3510 dni temu
Trawę cytrynową można pominąć w przepisie. Drodzy Użytkownicy, nie pierwszy raz nasz kucharz łączy w jednym daniu składniki typowe dla kuchni polskiej, jak i zagranicznej. Kuchnia jest szerokim polem, idealnym do eksperymentów i łączenia smaków, wykorzystując przy tym produkty, które bez problemu znajdziemy w sklepie :)
odpowiedz
3510 dni temu
można pominąć trawę cytrynową?
odpowiedz
3510 dni temu
To nie jest tajska kuchnia i nic z nią nie ma wspólnego , buraki i kwaśna śmietana , dobre :) Sol i pieprz również nie wskazany ,Azjaci używają sosu rybnego zamiast soli i ewentualnie sosu sojowego ale takiego jak Tajlandii w Polsce nie uświadczy. Podstawa tajskich zup są :galanga , liście kaffir lime i świeża trawa cytrynowa . Obserwuje że polscy celebryci mają niewielką wiedzę o kuchni orientalnej , brakuje również podstawowych składników w sklepach nawet z kolendrą jest bardzo często problem nie mówiąc już o innych produktach .
odpowiedz
3510 dni temu
Doskonała i pyszna zupa , szkoda ze nie można dostać wszystkich składników w Lidlu:( w Tajlandii krewetek nawet nie obierają z pancerza:) a w Australii smażą takie w całości i w całości jedzą:) pozdrawiam podróżniczka.
odpowiedz
3510 dni temu
Buraki to dodatek Pana Okrasy moim zdaniem bardzo dobry. Ale zrobiłam dwie wersje i obie smakowały moim głodomorkom:) Polecam i uwaga do wszystkich ekspertów krewetkowych - krewetek ugotowanych się nie czyści z jelita (takich małych)!!!!
odpowiedz
3510 dni temu
Zupa jest pyszna i nie ważne czy Okrasa wyczyścił te jelita czy nie, znając życie pewnie to wycieli ale wszyscy się oburzają masakra...mnie smakowało i jak na sam początek przygody z tajską kuchnią uważam, że to dobry przepis i na pewno go jeszcze powtórzę :) no ale trawy cytrynowej to w Lidlu nie uświadczysz...
odpowiedz
3510 dni temu
Potwierdzam, e będąc w Tajlandii spokojnie dostaniecie krewetki nieoczyszczone ponieważ takich małych nikt tam nie czyści!! to samo w Portugalii czy Hiszpanii ! a zupka jest kolejna inspiracja Okrasy i dziś u nas po raz drugi.
odpowiedz
3510 dni temu
Czy próbował ktoś tego przepisu bez buraka?? Nie cierpię buraków a mam straszna ochotę na taka właśnie zupę :) Proszę o radę :) Czym ewentualnie zastąpić buraki ?
odpowiedz
3511 dni temu
Jeszcze co do kurczaka, to kwestia 5 minut zanim będzie dobry do jedzenia. Ale trzeba pokroić w bardzo cienkie paski
odpowiedz
3511 dni temu
Nie raz spotkałem się w Tajlandii z krewetkami, które miały jelita. Ja tego nie jadłem, ale na prowincjach to częsta praktyka. Fakt, buraki w tej zupie nie mają najmniejszego sensu. W dodatku mleko kokosowe powinno się z pastą trochę dłużej pogotować.
odpowiedz
3511 dni temu
po [pierwsze jelita w krewetkach, po drugie w kuchni tajskiej nie ma burakow!! ta zupa jest wzorowana na tajskiej zupie tom yum.
odpowiedz
3511 dni temu
zgadzam się Marcin w 100%
odpowiedz
3511 dni temu
nie ogarniasz życia
odpowiedz
3511 dni temu
hahaha dobre ;) mówi ze lubi czyste krewetki a nie usunął przewodu pokarmowego ;) masakra ;) smacznego :D
odpowiedz
3511 dni temu
Lubię wszystkie przepisy Okrasy a niektóre wprost uwielbiam! Niestety, ten to jakiś horror. Prędzej to jest zupa warzywna a la tajska. Pieczarki? Buraki?! Jeszcze tylko śmietana zamiast mleka kokosowego, pasta jajeczna zamiast pasty curry, cytryna zamiast trawy cytrynowej i mamy typowy polski tuning orientalnego przepisu. Wiem, że to nie wynika z niewiedzy p. Karola, a z chęci dostosowania się do realiów, ale tak nie powinno się uczyć gotować. Albo niech nazwa przepisu wskazuje, że jest co najwyżej "inspirowany" kuchnią tajską, tak jak było w przypadku sałatki A LA Cesar (co sam Okrasa podkreślał).
odpowiedz
3512 dni temu
smakoszu, kurczak nie jest surowy - ugotuje się podczas podgrzewania zupy. Michale, tak, oba produkty powinieneś dostać w Lidlu :)
odpowiedz
3512 dni temu
Film z rodzaju"Jak wytruć rodzinę",surowy kurczak przy gotowanych krewetkach.Jadąc klasykiem "Karol oddaj fartucha"
odpowiedz
3512 dni temu
czy dostane w Lidlu swieza kolendre oraz papryczki chilli? Zawsze jest problem z tymi produktami
odpowiedz
3512 dni temu
OMG zostawil jelita... co za...
odpowiedz
3512 dni temu
Zupka wyszła pyszna! Również nie dodałam buraków a trawę cytrynowa dodałam w zalewie a nie suszona. Naprawdę mi i mojemu chłopakowi bardzo posmakowala ta zupa. Napewno dodamy ją do ulubionych :)
odpowiedz
3513 dni temu
Zupaaa pycha! Ostraa, ale lubię taka kuchnie! Nie dawałam buraków, a krewetki po prostu oczyściłam z jelit
odpowiedz
3513 dni temu
Wolę zjeść krewetkę z pełnymi jelitami niż nafaszerowanego chemią kurczaka.
odpowiedz
3513 dni temu
niech je z jelitkami ;/ smacznego !
odpowiedz
3513 dni temu
Faktycznie, jak zobaczyłem te nie wyczyszczone przewody pokarmowe krewetek to odechciewa się oglądania dalej . Takie niby doświadczenie w kuchni, a podstawowy błąd
odpowiedz
3513 dni temu
Te pozostawione jelita w krewetkach .... Porażka!!
odpowiedz
3514 dni temu
Zupa wygląda jak przegląd Lidla.. plus krewetki z pozostawionym jelitem. Smacznego..
odpowiedz
zobacz wszystkie