zobacz film Pikantna zupa tajska z krewetkami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • tarkę o drobnych oczkach

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Upiecz buraki w piekarniku do miękkości (pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez mniej więcej 2 godziny).

Zupę można podawać również bez buraków

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KREWETKI

Krewetki obieramy (obrywamy główki, zdejmujemy pancerze od strony nóżek i ogonki), odstawiamy, skrapiamy niewielką ilością soku z limonki, doprawiamy pieprzem i polewamy niewielką ilością oleju rzepakowego. Odstawiamy.

KROK 2: GOTUJEMY SKŁADNIKI NA ZUPĘ

W garnku gotujemy litr wody, do wrzącej wody wlewamy 400 ml mleczka kokosowego (puszką wstrząsamy przed otwarciem). Doprawiamy niewielką ilością świeżo mielonej soli i świeżo mielonego pieprzu oraz ½ łyżeczki posiekanej papryczki chili razem z pestkami oraz posiekanym świeżym imbirem (około 1½ łyżeczki) oraz ½ łyżeczki pasty curry. Całość mieszamy i podgotowujemy. Dodajemy skórkę startą z 1 limonki i trawę cytrynową. Mieszamy i gotujemy. Dodajemy pokrojony ząbek czosnku i 1 dużą łyżkę sosu rybnego. Mieszamy, nadal gotujemy.

KROK 3: SMAŻYMY PIECZARKI

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, smażymy pieczarki, doprawiamy je pieprzem i solą, przesmażamy.

KROK 4: MARYNUJEMY KURCZAKA

Piersi kurczaka kroimy w plastry w poprzek. Piersi kurczaka doprawiamy 1/2 łyżeczki posiekanej chili, solą, pieprzem, niewielką ilością oleju rzepakowego, garścią świeżej, posiekanej kolendry oraz szczyptą pasty curry. Marynujemy kurczaka.

KROK 5: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI DO ZUPY

Do garnka, w którym gotujemy zupę, dodajemy upieczone i pokrojone buraki. Zagotowujemy, dodajemy pieczarki przesmażone na patelni, chwilę gotujemy, zmniejszamy ogień i dodajemy kurczaka. Gotujemy na małym ogniu.

Pozostałą część świeżej kolendry siekamy. Dodajemy do garnka z zupą pod koniec gotowania.

KROK 6: PODAJEMY ZUPĘ

Na talerze wykładamy kiełki fasoli mung, na kiełki fasoli wykładamy krewetki. Całość zalewamy zupą. Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę i dekorujemy listkami świeżej kolendry.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (58)

Avatar
  • DAWID ŁOPOT DAWID ŁOPOT
    1041 dni temu
    Toleruję Tajlandię i zjadłem.

    odpowiedz

  • dawid nakątny dawid nakątny
    1351 dni temu
    nie toleruje tajlandii ale zjadłem

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2151 dni temu
    Dziendobry poprosze trawe cytrynowa. ... buhaha ke?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2150 dni temu
    Trawę cytrynową można kupić w Lidlu akcyjnie, w trakcie tygodnia azjatyckiego :)
  • Gość Gość
    2159 dni temu
    A krewetki zjadamy na deser???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2158 dni temu
    W ostatnim akapicie piszemy, co należy zrobić finalnie zrobić z krewetkami :) Układamy je razem z kiełkami w zupie :)
  • Gość Gość
    3183 dni temu
    Wszystko super - tylko skąd wziąć te wszystkie składniki ?????

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3182 dni temu
    Z tygodnia azjatyckiego w Lidlu ;) Zachęcamy do śledzenia naszej oferty na stronie www.lidl.pl :)
  • Gość Gość
    2535 dni temu
    Ze sklepu
  • Gość Gość
    2520 dni temu
    Jedziesz do sklepu... kupujesz... i TA DAM! ogarniasz zupę, ty mały leniuszku :)
  • Gość Gość
    3222 dni temu
    Czy buraczki pieczemy nie obrane?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3222 dni temu
    Najlepiej jest piec w skórce, wówczas zachowają pełnię smaku i aromatu :)
  • Gość Gość
    3258 dni temu
    a jelitko w krewetkach zostało... :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3344 dni temu
    Obieramy krewetki a dodajemy kurczaka , hmmm

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3343 dni temu
    Gościu, krewetki, których używamy w tym przepisie są już ugotowane, wiec wystarczy je tylko zamarynować. Nakładamy je na talerz bezpośrednio przed nalaniem zupy :)
  • Olka Olka
    3689 dni temu
    Ja bym raczej nie szukała ograniczeń kalorii w zmniejszeniu ilości piersi z kurczaka, tylko w zmniejszeniu lub nawet wykluczeniu śmietany 18%. (Byłoby zdrowiej) ;)

    odpowiedz

  • Łukasz Łukasz
    3788 dni temu
    Wszystko ładnie pięknie tylko dlaczego w krewetkach zostały jelita, nawet na filmie widac czarny pasek wzdłuż krewetki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3842 dni temu
    Drogi Koneserze, buraki są tu jedynie ciekawą wariacją na temat oryginalnej tajskiej zupy. Warto próbować takich nowych połączeń - wychodzą z tego pyszne rzeczy! :)

    odpowiedz

  • Koneser Koneser
    3844 dni temu
    Aż spadłem z krzesła !!! Hahahah !!!! Zupa tajska z buraków :)))) Znajomi Tajowie aż oczy wytrzeszczyli z niedowierzania :)

    odpowiedz

  • Maciek Maciek
    3854 dni temu
    Duża część składników niestety nieosiągalna w Lidlu.

    odpowiedz

  • mipi mipi
    3919 dni temu
    Sama wypróbowałam . Super !

    odpowiedz

  • Maciej Maciej
    3924 dni temu
    Zupa jest obłędnie pyszna. Zrezygnowałem z buraków i śmietany ale za to zrobiłem własną pastę curry, przepis łatwo znaleźć w internecie. Warto zaopatrzyć się w świeżą kolendrę bo daje niesamowity aromat. Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3939 dni temu
    burak jako dodatek do tej zupy to niesmaczny pomysł:-( Poza tym, pyszny przepis!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3946 dni temu
    Konrad, w wielu przypadkach zioła i przyprawy można zastąpić innymi lub po prostu pominąć. Zachęcamy do eksperymentowania w kuchni! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3947 dni temu
    Zupka super! Nie można odejść od garnka :) Przepis do ulubionych

    odpowiedz

  • Monika Monika
    3947 dni temu
    Konrad, brak kolendry nie dyskwalifikuje przepisu :) po prostu dodaj kolendrę suszoną, inną przyprawę, lub z niej zrezygnuj. Trzymanie się w 100% przepisów nie czyni dobrym kucharzem. Eksperymentuj, baw się w kuchni. To nie laboratorium chemiczne. Powodzenia.

    odpowiedz

  • Konrad Konrad
    3948 dni temu
    Kolejny przepis dla mnie nie do zrealizowania z uwagi na brak kolendry w sklepie Lidl. Sklep mam po drugiej stronie ulicy, a mimo to nie udaje mi się "zdobyć" tego cennego składnika. Zresztą tymianku również od 2 tygodni nie ma więc połowa poprzednich przepisów też nie wchodzi w rachubę. Chyba cała ta kuchenna akcja zaczęła tracić ręce i nogi.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3949 dni temu
    sporo wypowiedzi a nic konkretnego na temat czy ta zupa jest dobra. No to był ktoś kto ją robił? jakie wrażenia?

    odpowiedz

  • Przemek Przemek
    3950 dni temu
    1. kolor zupy w 8 minucie przygotowania a ten z "obrazka" zupełnie inny? 2. tajska zupa z burakami? aż może tak się nie znam na regionach świata ale szczerze mam wątpliowści co do tych buraków - poprawcie jak wiecie dokładnie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2198 dni temu
    Cześć, ja robiłam wersję i z burakami i bez. Wolę z... Zamiast kiełków z przepisu użyłam kiełków słonecznika i dodałam makaron ryżowy
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2196 dni temu
    Nadal brzmi smacznie! :)
  • Gość Gość
    3950 dni temu
    AKurat teraz w lidlu można dostać sos rybny i trawę cytrynową, tyle że w proszku, ale to lepsze niż nic. Co więcej można dostać sos ostrygowy, który jest mega trudno dostępny.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3950 dni temu
    Trawę cytrynową można pominąć w przepisie. Drodzy Użytkownicy, nie pierwszy raz nasz kucharz łączy w jednym daniu składniki typowe dla kuchni polskiej, jak i zagranicznej. Kuchnia jest szerokim polem, idealnym do eksperymentów i łączenia smaków, wykorzystując przy tym produkty, które bez problemu znajdziemy w sklepie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3950 dni temu
    można pominąć trawę cytrynową?

    odpowiedz

  • marco marco
    3950 dni temu
    To nie jest tajska kuchnia i nic z nią nie ma wspólnego , buraki i kwaśna śmietana , dobre :) Sol i pieprz również nie wskazany ,Azjaci używają sosu rybnego zamiast soli i ewentualnie sosu sojowego ale takiego jak Tajlandii w Polsce nie uświadczy. Podstawa tajskich zup są :galanga , liście kaffir lime i świeża trawa cytrynowa . Obserwuje że polscy celebryci mają niewielką wiedzę o kuchni orientalnej , brakuje również podstawowych składników w sklepach nawet z kolendrą jest bardzo często problem nie mówiąc już o innych produktach .

    odpowiedz

  • Monika Monika
    3951 dni temu
    Doskonała i pyszna zupa , szkoda ze nie można dostać wszystkich składników w Lidlu:( w Tajlandii krewetek nawet nie obierają z pancerza:) a w Australii smażą takie w całości i w całości jedzą:) pozdrawiam podróżniczka.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3951 dni temu
    Buraki to dodatek Pana Okrasy moim zdaniem bardzo dobry. Ale zrobiłam dwie wersje i obie smakowały moim głodomorkom:) Polecam i uwaga do wszystkich ekspertów krewetkowych - krewetek ugotowanych się nie czyści z jelita (takich małych)!!!!

    odpowiedz

  • leeloo182 leeloo182
    3951 dni temu
    Zupa jest pyszna i nie ważne czy Okrasa wyczyścił te jelita czy nie, znając życie pewnie to wycieli ale wszyscy się oburzają masakra...mnie smakowało i jak na sam początek przygody z tajską kuchnią uważam, że to dobry przepis i na pewno go jeszcze powtórzę :) no ale trawy cytrynowej to w Lidlu nie uświadczysz...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3951 dni temu
    Potwierdzam, e będąc w Tajlandii spokojnie dostaniecie krewetki nieoczyszczone ponieważ takich małych nikt tam nie czyści!! to samo w Portugalii czy Hiszpanii ! a zupka jest kolejna inspiracja Okrasy i dziś u nas po raz drugi.

    odpowiedz

  • Monika Monika
    3951 dni temu
    Czy próbował ktoś tego przepisu bez buraka?? Nie cierpię buraków a mam straszna ochotę na taka właśnie zupę :) Proszę o radę :) Czym ewentualnie zastąpić buraki ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3951 dni temu
    Jeszcze co do kurczaka, to kwestia 5 minut zanim będzie dobry do jedzenia. Ale trzeba pokroić w bardzo cienkie paski

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3951 dni temu
    Nie raz spotkałem się w Tajlandii z krewetkami, które miały jelita. Ja tego nie jadłem, ale na prowincjach to częsta praktyka. Fakt, buraki w tej zupie nie mają najmniejszego sensu. W dodatku mleko kokosowe powinno się z pastą trochę dłużej pogotować.

    odpowiedz

  • Gośćtomek Gośćtomek
    3951 dni temu
    po [pierwsze jelita w krewetkach, po drugie w kuchni tajskiej nie ma burakow!! ta zupa jest wzorowana na tajskiej zupie tom yum.

    odpowiedz

  • baterfild baterfild
    3952 dni temu
    zgadzam się Marcin w 100%

    odpowiedz

  • baterfild baterfild
    3952 dni temu
    nie ogarniasz życia

    odpowiedz

  • Grzeń Grzeń
    3952 dni temu
    hahaha dobre ;) mówi ze lubi czyste krewetki a nie usunął przewodu pokarmowego ;) masakra ;) smacznego :D

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    3952 dni temu
    Lubię wszystkie przepisy Okrasy a niektóre wprost uwielbiam! Niestety, ten to jakiś horror. Prędzej to jest zupa warzywna a la tajska. Pieczarki? Buraki?! Jeszcze tylko śmietana zamiast mleka kokosowego, pasta jajeczna zamiast pasty curry, cytryna zamiast trawy cytrynowej i mamy typowy polski tuning orientalnego przepisu. Wiem, że to nie wynika z niewiedzy p. Karola, a z chęci dostosowania się do realiów, ale tak nie powinno się uczyć gotować. Albo niech nazwa przepisu wskazuje, że jest co najwyżej "inspirowany" kuchnią tajską, tak jak było w przypadku sałatki A LA Cesar (co sam Okrasa podkreślał).

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3953 dni temu
    smakoszu, kurczak nie jest surowy - ugotuje się podczas podgrzewania zupy. Michale, tak, oba produkty powinieneś dostać w Lidlu :)

    odpowiedz

  • smakosz smakosz
    3953 dni temu
    Film z rodzaju"Jak wytruć rodzinę",surowy kurczak przy gotowanych krewetkach.Jadąc klasykiem "Karol oddaj fartucha"

    odpowiedz

  • Michal Michal
    3953 dni temu
    czy dostane w Lidlu swieza kolendre oraz papryczki chilli? Zawsze jest problem z tymi produktami

    odpowiedz

  • andrej andrej
    3953 dni temu
    OMG zostawil jelita... co za...

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    3953 dni temu
    Zupka wyszła pyszna! Również nie dodałam buraków a trawę cytrynowa dodałam w zalewie a nie suszona. Naprawdę mi i mojemu chłopakowi bardzo posmakowala ta zupa. Napewno dodamy ją do ulubionych :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3953 dni temu
    Zupaaa pycha! Ostraa, ale lubię taka kuchnie! Nie dawałam buraków, a krewetki po prostu oczyściłam z jelit

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3953 dni temu
    Wolę zjeść krewetkę z pełnymi jelitami niż nafaszerowanego chemią kurczaka.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3953 dni temu
    niech je z jelitkami ;/ smacznego !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3953 dni temu
    Faktycznie, jak zobaczyłem te nie wyczyszczone przewody pokarmowe krewetek to odechciewa się oglądania dalej . Takie niby doświadczenie w kuchni, a podstawowy błąd

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    3954 dni temu
    Te pozostawione jelita w krewetkach .... Porażka!!

    odpowiedz

  • Ethylparaben Ethylparaben
    3954 dni temu
    Zupa wygląda jak przegląd Lidla.. plus krewetki z pozostawionym jelitem. Smacznego..

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Pikantna zupa tajska z krewetkami

Tajskie zupy, jak i cała kuchnia tego kraju, słyną z wyrazistych smaków, aromatycznych ziół i ogromnej ilości przypraw. Nie ma jedynego, właściwego przepisu na zupę po tajsku  — nawet najbardziej klasyczne tom yam i tom kha nie mają ściśle ustalonej receptury, a w każdym domu przygotowuje się je nieco inaczej. Ta olbrzymia dowolność w doborze składników i smaków, czyni zupę po tajsku doskonałą propozycją dla osób poszukujących nowych doznań kulinarnych.

Dziś przenosimy Cię w kulinarną podróż wraz z Karolem Okrasą, który podzielił się z nami przepisem na pikantną zupę z krewetkami. Receptury na tę oryginalną zupę tajską z mlekiem kokosowym nauczył się podczas swojej podróży po Tajlandii. Zupa tajska z mlekiem kokosowym i curry  od Okrasy charakteryzuje się intensywnym aromatem ziół i przypraw oraz słodyczą pochodzącą z kokosowego mleczka. Do przepisu na zupę tajską trafił także polski akcent w postaci pieczonych buraków, a także spora ilość białka w postaci krewetek i kurczaka. Zupa tajska z mlekiem kokosowym z przepisu Okrasy rozgrzeje Cię od środka i doda energii na cały dzień. Przygotuj ją wraz z nami!

Zupa tajska według przepisu Okrasy

Tajska zupa curry z mlekiem kokosowym z przepisu Okrasy różni się nieco od tradycyjnej zupy tajskiej w stylu Tom Kha. W jaki sposób? Przepis na tajską zupę został wzbogacony o subtelny, polski akcent w postaci buraków, które dodają zupie nieco słodyczy i ziemistości, zmieniając jej charakter. Zupa tajska z mleczkiem kokosowym od Okrasy zawiera sporą ilość składników, co czyni ją idealnym pomysłem na jesienny obiad. A co ważniejsze, zupa tajska z tytułowego przepisu jest niezwykle prosta w przygotowaniu.

W przepisie na zupę tajską znajdziesz świeże, aromatyczne składniki i sporą ilość ziół oraz przypraw, które nadają jej niesamowity smak i rozgrzewające właściwości. Żeby przygotować pyszną zupę tajską, niezbędne okażą się: pasta curry, śmietana, mleczko kokosowe, kolendra, chili, sok z limonki, imbir oraz nutka trawy cytrynowej, z których w mgnieniu oka powstanie aromatyczna baza dla reszty składników. Przepis na zupę tajską według Okrasy zawiera także buraki, kiełki fasoli mung, filet z kurczaka, ugotowane krewetki i pieczarki, ale jeśli masz ochotę, możesz dodać do niego także inne składniki, czyniąc zupę tajską jeszcze bardziej sycącą!

Jak zrobić zupę tajską?

Jak zrobić zupę tajską krok po kroku? Zamieszczony wyżej przepis na zupę tajską  z mlekiem kokosowym według Okrasy pozwoli Ci przygotować smaczną, pikantną zupę tajską. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka dodatkowych wskazówek, dzięki którym przyrządzona przez Ciebie zupa tajska będzie najlepszą, jaką jadłeś!

Profesjonalni kucharze przygotowujący zupę tajską na mleku kokosowym zaczynają od wyboru odpowiednich warzyw, przypraw i innych składników. Produkty na zupę tajską kokosową powinny być świeże i bardzo aromatyczne — inaczej zupa może być zbyt płaska w smaku. Niektórzy kucharze, zamiast wykorzystywać gotową pastę curry, przyrządzają mieszankę sami. Jak to zrobić? Wybrane składniki takie jak chili, kolendra, trawa cytrynowa, tajska bazylia, galangal, kumin, kurkuma i inne dodatki należy rozetrzeć w moździerzu, a potem lekko podsmażyć na patelni, aby uwolnić wszystkie aromaty. Uwierz nam  — zupa tajska z własnoręcznie przygotowaną pastą curry na mleczku kokosowym będzie pyszna!

Kluczowe dla uzyskania idealnej zupy tajskiej z mleczkiem kokosowym jest zachowanie balansu pomiędzy wszystkimi składnikami. Zupa tajska kokosowa powinna być intensywna, ale zrównoważona — smaki nie powinny toczyć wojny pomiędzy sobą, a idealnie współgrać, by stworzyć smak umami. Ostrość należy zbalansować kwaskiem, słoność — słodyczą i tak dalej. Przygotowana w ten sposób tajska zupa z mleczkiem kokosowym przeniesie Cię swoim smakiem do Tajlandii, bez nadmiernego uczucia pieczenia na podniebieniu.

Zupa tajska z krewetkami – jak złagodzić jej smak?

Zupa tajska z krewetkami idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad, jak i szybki lunch. Jeśli Twoja rodzina nie przepada za pikantnymi potrawami, nic nie szkodzi — pikantna zupa z mlekiem kokosowym w kilka chwil może stać się łagodna poprzez dodanie do niej większej ilości mleczka kokosowego i wody, a także zmniejszenia ilości ostrych składników. Przepis Okrasy na zupę tajską z krewetkami można dowolnie modyfikować tak, aby dopasować do własnych preferencji.

Jakich składników można użyć do zupy krewetkowej po tajsku na ostro? Żeby nadać zupie jeszcze więcej smaku, można dodać do niej pomidorki koktajlowe, pędy bambusa, cukinię, marchewkę, a nawet suszone grzyby mung. Tajska zupa krewetkowa rewelacyjnie komponuje się także z podsmażonym bakłażanem i świeżym groszkiem cukrowym.

Nie masz czasu na długie gotowanie? Prosta zupa tajska może okazać się dobrym rozwiązaniem. Wystarczy, że podsmażysz na patelni imbir, chili, czosnek, cebulę i pieczarki, a następnie wrzucisz je do garnka z wodą, odrobiną bulionu warzywnego i mleczka kokosowego. Pod sam koniec gotowania należy dodać oczyszczone i podsmażone krewetki i zamieszać. Szybka zupa tajska z krewetkami i mlekiem kokosowym powinna być gotowa po ok. 30 minutach.

Jakie przyprawy do zupy tajskiej?

Jakie przyprawy pasują do zupy tajskiej? Najczęstszym składnikiem dodawanym do tajskich zup są pasty  — curry, Tom Yam lub Tom Kha, które zawierają mieszanki różnych przypraw i ziół. Pasta curry występuje w trzech różnych kolorach — żółtym, czerwonym i zielonym. Każda pasta curry, używana jako przyprawa do zupy tajskiej zawiera takie  składniki jak galangal, trawa cytrynowa, chili, kumin i kolendra, co nadaje zupie tajskiej jej niepowtarzalny smak.

Aby zupa z krewetkami na mleku kokosowym nabrała kwasowości i charakteru dodaje się do niej także sok z limonki lub calamansi. Żeby wykończyć zupę z krewetkami i mlekiem kokosowym całość przyprawia się sosem sojowym i sosem rybnym, czasem ostrygowym, a w wersji wegetariańskiej dodaje się glony kombu. Wszystkie te przyprawy i dodatki sprawiają, że tajskie zupy są tak pyszne, a ich smak idealnie harmonijny.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!