
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Przygotuj wcześniej bulion warzywny: do garnka wrzucamy włoszczyznę, zalewamy wodą, dodajemy 1 liść laurowy, zagotowujemy. Będziemy potrzebować 1,5 l bulionu warzywnego.
- Przygotuj małe, dość głębokie naczynia żaroodporne i toster.
- Piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C, z opcją grill.
Przygotowanie
Cebule kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, do oliwy dodajemy masło. Na gorący tłuszcz wrzucamy pokrojone cebule. Smażymy na dość mocnym ogniu przez 15-20 minut do momentu, aż cebula uzyska ładny, brązowy kolor, bardzo często mieszając.
Następnie dodajemy mąkę i cały czas mieszamy, prażymy przez mniej więcej 3-4 minuty. Całość zalewamy 1,5 l bulionu warzywnego, mieszamy. Dodajemy 1 liść laurowy. Od momentu zagotowania się zupy zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez mniej więcej 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Po zdjęciu garnka z ognia do zupy dodajemy świeżo mielony pieprz i świeżo mieloną sól.
Ementaler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kromki chleba opiekamy w tosterze.
Zupę rozlewamy do małych naczyń żaroodpornych. Na powierzchni zupy kładziemy upieczony kawałek chleba i posypujemy startym ementalerem.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C, wybierając opcję grill i wkładamy do niego naczynia z zupą.
Zupę podajemy, gdy ser się rozpuści i zarumieni.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa czosnkowa
Rozgrzewająca zupa czosnkowa z dodatkiem sera oraz chrupiącymi grzankami kusi swym smakiem nawet w najchłodniejsze dni.

Zupa z czerwonej papryki
Pomysł na obiad: delikatna kremowa zupa o pysznym, słodkawym smaku papryki oraz niepowtarzalnej, wyrazistej barwie.

Chłodnik z pomidorów i papryki
Podana na zimno zupa krem z pomidorów i papryki kusi nie tylko swym pięknym czerwonym kolorem, ale także smakiem!

Chłodnik ogórkowy z prażonymi migdałami
Gdy jest gorąco, nic tak nie orzeźwia jak lekki chłodnik. W wersji z ogórkiem i prażonymi migdałami jest pyszny!

Komentarze (38)
715 dni temu
Do jakiej temperatury rozgrzać piekarnik ?
odpowiedz
713 dni temu
Oskarze, do temperatury 180°C. Tej informacji brakowało w przepisie, uzupełniliśmy go po Twoim komentarzu. Dziękujemy za czujność!
1158 dni temu
Zupa OK, ale efektu WOW nie było. A skoro nie było, to nie warto się męczyć z obieraniem 1,5kg cebuli :)
odpowiedz
2218 dni temu
elo
odpowiedz
1166 dni temu
Elo :)
2494 dni temu
Myślę iż można podać grzankę z ostrym serem. Tak mi podpowiada instynkt :)
odpowiedz
2603 dni temu
Niezła...w sumie łatwa w przygotowaniu, rozgrzewająca...ale jak się pozbyć słodkości? po jakimś czasie ma się jej przesyt...
odpowiedz
2602 dni temu
Jeśli chcesz przełamać słodki smak, możesz dodać zupie pikanterii - papryczką chili lub większą ilością czarnego pieprzu.
2588 dni temu
Ja dodaje octu winnego, zupa nabiera fajnego kwaskowatego smaku, nie jest slodka i mdla. Dobra jest tez z octem i tymiankiem, w zaleznosci od upodobania:)
2559 dni temu
mniej cebuli zamiast 16 to 8 jest rzadsza ale nie taka slodka :) chlebus zawsze mozna obok z serkiem polozyc na jakims naczyniu przypiec i na jedno wyjdzie :)
2545 dni temu
Mniej marchwi do przygotowania bulionu.
2960 dni temu
Świstaku, 16 cebul to około 1,5 kg.
odpowiedz
2966 dni temu
A ja mam pytanie - te 16 średnich cebul. Ile to będzie na kg? Bo przy 16 sztukach to może wyjść 2kg a może i 4kg...
odpowiedz
3026 dni temu
w restauracji w Victorii na wyspie Vancouver w Kanadzie podano nam w angielskiej restauracji fantastyczna zupe cebulowa - oni stosuja 6 roznych odmian cebuli do jednej recepty - rozmaite smaki tych 6 cebul buduja kompletnie SUPER SMAK ! polecam
odpowiedz
3048 dni temu
Drogi Gościu, chleb możesz upiec w piekarniku lub podsmażyć na patelni.
odpowiedz
3057 dni temu
czy chleb można upiec w jakiś inny sposób, gdyż nie posiadam tostera??????
odpowiedz
3169 dni temu
Dziękuję za radę:)
odpowiedz
3169 dni temu
Drogi gościu, oczywiście zapiekanie można pominąć, jednak wówczas ser na grzance się nie roztopi. Możemy jednak dodać nieco sera bezpośrednio do gorącej zupy.
odpowiedz
3169 dni temu
można bez zapiekania??
odpowiedz
3278 dni temu
Dobry pomysł z winem, musiało być pysznie!
odpowiedz
3278 dni temu
Zupka rewelacyjna , dodałam białe winko super
odpowiedz
3279 dni temu
Dobra zupka. Następnego dnia - zamiast sera - rozbiłam na chlebie jajko i tak samo zapiekłam w piekarniku na funkcji grill - POLECAM!
odpowiedz
3296 dni temu
Bardzo dobra i ładnie wygląda (po zapieczeniu w piekarniku). Podoba mi się sposób wykonania.
odpowiedz
3324 dni temu
Żeby nie była taka słodka dodaję jeszcze białe wino, wtedy smaki lepiej się komponują. Poniżej przepis z Le Cordon Bleu: http://www.ladyhousewife.pl/gotowanie/francuska-zupa-cebulowa-le-cordon-bleu/
odpowiedz
3324 dni temu
mi niestety nie bardzo smakowała, ale może wolę ostrzejsze oraz kwaśniejsze smaki
odpowiedz
3331 dni temu
wyśmienita jest ta zapiekanka szczególnie, że uwielbiam cebule zrobiłam ja memu synkowi zachwycony Polecam :)
odpowiedz
3366 dni temu
Zupa rewelacyjna,moja córka była zachwycona smakiem mimo że nie zapiekałam,ser i grzanki muszą być.Ja na sam koniec dodałam pokrojone 2 ząbki czosnku delikatnie zrumienionego na suchej patelni.SMACZNEGO
odpowiedz
3366 dni temu
Jesień rozpoczyna sezon zup, więc może skusisz się na zupę serową z grzankami? http://kuchnialidla.pl/product/Zupa-serowa-z-grzankami
odpowiedz
3368 dni temu
Ja jak zwykle dodałam ziemniaków, pewnie zbeszcześciłam ją ale nieważne. Nie zapiekałam ale zjadłam ją z sucharkami, smakowało rewelacyjnie.
odpowiedz
3370 dni temu
Zupę jak najbardziej można jeść bez zapiekania, ale roztopiony ser na powierzchni dodaje jej unikalnego charakteru! :)
odpowiedz
3370 dni temu
próbował ktoś tą zupkę w chlebku, ale bez zapiekania?
odpowiedz
3387 dni temu
Zupa faktycznie pyszna i jak większość zwracała uwagę - bardzo słodka. Ale dzięki temu nie smakuje pospolicie tylko wyjątkowo, zamiast chleba polecam bagietkę, smakuje wyśmienicie.
odpowiedz
3451 dni temu
Mnie również wyszła mega słodka. Zupa dobra w małej ilości... w większej aż mdli od słodkości. No chyba, że ktoś lubi aż tak słodkie danie. W takich małych miseczkach jak miał Pascal pewnie nie przeraża tak bardzo słodki smak.
odpowiedz
3459 dni temu
Wszystko OK ale czy Wam tez wyszla taka slodka?:D
odpowiedz
3461 dni temu
bardzo ciekawy przepis, ale smutno mi było gdy sie okazało ze piekarnik mojej generacji nie ma opcji grill... :(
odpowiedz
3464 dni temu
Pyszna zupka idealna na zimne dni,jak zwykle świetny przepis Paskala
odpowiedz
3465 dni temu
Zosia Loska Kot Loska Pascal Brodnicki Dobrze gadasz siostro! ;D a zupa jak zawsze pyszna panie Pascalu i na filmiku wygląda pan bardzo seksownie zresztą jak zawsze :3
odpowiedz
zobacz wszystkie