Zapiekana zupa cebulowa
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • Przygotuj wcześniej bulion warzywny: do garnka wrzucamy włoszczyznę, zalewamy wodą, dodajemy 1 liść laurowy, zagotowujemy. Będziemy potrzebować 1,5 l bulionu warzywnego.
  • Przygotuj małe, dość głębokie naczynia żaroodporne i toster.
  • Piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C, z opcją grill.

Przygotowanie

Cebule kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, do oliwy dodajemy masło. Na gorący tłuszcz wrzucamy pokrojone cebule. Smażymy na dość mocnym ogniu przez 15-20 minut do momentu, aż cebula uzyska ładny, brązowy kolor, bardzo często mieszając.

Następnie dodajemy mąkę i cały czas mieszamy, prażymy przez mniej więcej 3-4 minuty. Całość zalewamy 1,5 l bulionu warzywnego, mieszamy. Dodajemy 1 liść laurowy. Od momentu zagotowania się zupy zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez mniej więcej 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Po zdjęciu garnka z ognia do zupy dodajemy świeżo mielony pieprz i świeżo mieloną sól.

Ementaler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kromki chleba opiekamy w tosterze.

Zupę rozlewamy do małych naczyń żaroodpornych. Na powierzchni zupy kładziemy upieczony kawałek chleba i posypujemy startym ementalerem.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C, wybierając opcję grill i wkładamy do niego naczynia z zupą.

Zupę podajemy, gdy ser się rozpuści i zarumieni.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (40)

Avatar
  • Roni Bydlak Roni Bydlak
    270 dni temu
    A gdzie deglasacja z białym winem??!! Umknęła kucharzowi -;pisarzowi

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    269 dni temu
    W zupie cebulowej z tego przepisu nie wykorzystujemy białego wina, ale gwarantujemy, że bez niego też jest pyszna :)
  • Oskar = Oskar =
    1369 dni temu
    Do jakiej temperatury rozgrzać piekarnik ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1368 dni temu
    Oskarze, do temperatury 180°C. Tej informacji brakowało w przepisie, uzupełniliśmy go po Twoim komentarzu. Dziękujemy za czujność!
  • JustynaD JustynaD
    1812 dni temu
    Zupa OK, ale efektu WOW nie było. A skoro nie było, to nie warto się męczyć z obieraniem 1,5kg cebuli :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2872 dni temu
    elo

    odpowiedz

  • M M
    1820 dni temu
    Elo :)
  • Anka Anka
    3148 dni temu
    Myślę iż można podać grzankę z ostrym serem. Tak mi podpowiada instynkt :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3257 dni temu
    Niezła...w sumie łatwa w przygotowaniu, rozgrzewająca...ale jak się pozbyć słodkości? po jakimś czasie ma się jej przesyt...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3257 dni temu
    Jeśli chcesz przełamać słodki smak, możesz dodać zupie pikanterii - papryczką chili lub większą ilością czarnego pieprzu.
  • Marta Leo Marta Leo
    3242 dni temu
    Ja dodaje octu winnego, zupa nabiera fajnego kwaskowatego smaku, nie jest slodka i mdla. Dobra jest tez z octem i tymiankiem, w zaleznosci od upodobania:)
  • ANIa ANIa
    3213 dni temu
    mniej cebuli zamiast 16 to 8 jest rzadsza ale nie taka slodka :) chlebus zawsze mozna obok z serkiem polozyc na jakims naczyniu przypiec i na jedno wyjdzie :)
  • Gość Gość
    3200 dni temu
    Mniej marchwi do przygotowania bulionu.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3615 dni temu
    Świstaku, 16 cebul to około 1,5 kg.

    odpowiedz

  • Świstak Świstak
    3620 dni temu
    A ja mam pytanie - te 16 średnich cebul. Ile to będzie na kg? Bo przy 16 sztukach to może wyjść 2kg a może i 4kg...

    odpowiedz

  • Ewa Ewa
    3680 dni temu
    w restauracji w Victorii na wyspie Vancouver w Kanadzie podano nam w angielskiej restauracji fantastyczna zupe cebulowa - oni stosuja 6 roznych odmian cebuli do jednej recepty - rozmaite smaki tych 6 cebul buduja kompletnie SUPER SMAK ! polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3703 dni temu
    Drogi Gościu, chleb możesz upiec w piekarniku lub podsmażyć na patelni.

    odpowiedz

  • Gość143 Gość143
    3711 dni temu
    czy chleb można upiec w jakiś inny sposób, gdyż nie posiadam tostera??????

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3823 dni temu
    Dziękuję za radę:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3823 dni temu
    Drogi gościu, oczywiście zapiekanie można pominąć, jednak wówczas ser na grzance się nie roztopi. Możemy jednak dodać nieco sera bezpośrednio do gorącej zupy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3823 dni temu
    można bez zapiekania??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3932 dni temu
    Dobry pomysł z winem, musiało być pysznie!

    odpowiedz

  • gość gość
    3932 dni temu
    Zupka rewelacyjna , dodałam białe winko super

    odpowiedz

  • malgosia malgosia
    3934 dni temu
    Dobra zupka. Następnego dnia - zamiast sera - rozbiłam na chlebie jajko i tak samo zapiekłam w piekarniku na funkcji grill - POLECAM!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3950 dni temu
    Bardzo dobra i ładnie wygląda (po zapieczeniu w piekarniku). Podoba mi się sposób wykonania.

    odpowiedz

  • Lady Lady
    3978 dni temu
    Żeby nie była taka słodka dodaję jeszcze białe wino, wtedy smaki lepiej się komponują. Poniżej przepis z Le Cordon Bleu: http://www.ladyhousewife.pl/gotowanie/francuska-zupa-cebulowa-le-cordon-bleu/

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3978 dni temu
    mi niestety nie bardzo smakowała, ale może wolę ostrzejsze oraz kwaśniejsze smaki

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3985 dni temu
    wyśmienita jest ta zapiekanka szczególnie, że uwielbiam cebule zrobiłam ja memu synkowi zachwycony Polecam :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4020 dni temu
    Zupa rewelacyjna,moja córka była zachwycona smakiem mimo że nie zapiekałam,ser i grzanki muszą być.Ja na sam koniec dodałam pokrojone 2 ząbki czosnku delikatnie zrumienionego na suchej patelni.SMACZNEGO

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4021 dni temu
    Jesień rozpoczyna sezon zup, więc może skusisz się na zupę serową z grzankami? https://kuchnialidla.pl/Zupa-serowa-z-grzankami

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4022 dni temu
    Ja jak zwykle dodałam ziemniaków, pewnie zbeszcześciłam ją ale nieważne. Nie zapiekałam ale zjadłam ją z sucharkami, smakowało rewelacyjnie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4024 dni temu
    Zupę jak najbardziej można jeść bez zapiekania, ale roztopiony ser na powierzchni dodaje jej unikalnego charakteru! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4024 dni temu
    próbował ktoś tą zupkę w chlebku, ale bez zapiekania?

    odpowiedz

  • Bartek Bartek
    4041 dni temu
    Zupa faktycznie pyszna i jak większość zwracała uwagę - bardzo słodka. Ale dzięki temu nie smakuje pospolicie tylko wyjątkowo, zamiast chleba polecam bagietkę, smakuje wyśmienicie.

    odpowiedz

  • Ola Ola
    4105 dni temu
    Mnie również wyszła mega słodka. Zupa dobra w małej ilości... w większej aż mdli od słodkości. No chyba, że ktoś lubi aż tak słodkie danie. W takich małych miseczkach jak miał Pascal pewnie nie przeraża tak bardzo słodki smak.

    odpowiedz

  • Kaban Kaban
    4113 dni temu
    Wszystko OK ale czy Wam tez wyszla taka slodka?:D

    odpowiedz

  • Anielcia Anielcia
    4115 dni temu
    bardzo ciekawy przepis, ale smutno mi było gdy sie okazało ze piekarnik mojej generacji nie ma opcji grill... :(

    odpowiedz

  • Mariola Mariola
    4118 dni temu
    Pyszna zupka idealna na zimne dni,jak zwykle świetny przepis Paskala

    odpowiedz

  • Edyta Edyta
    4119 dni temu
    Zosia Loska Kot Loska Pascal Brodnicki Dobrze gadasz siostro! ;D a zupa jak zawsze pyszna panie Pascalu i na filmiku wygląda pan bardzo seksownie zresztą jak zawsze :3

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!