
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Cebulę i czosnek szklimy na oliwie. W rondlu podgrzewamy bulion, dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki serki topione i dokładnie mieszamy. Gotujemy cały czas, aż serki się całkowicie rozpuszczą.
Kiedy serek rozpuści się w bulionie, dodajemy usmażoną cebulę z czosnkiem. Całość gotujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
Jak podawać
Zupę najlepiej serwować z grzankami, posypaną posiekaną pietruszką i drobno posiekaną cebulą dymką.
Grzanki przygotowujemy z jasnego lub ciemnego pieczywa, podsmażając pokrojone w kostkę kromki chleba lub bułki na rozgrzanym maśle, aż się ładnie zarumienią.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa czosnkowa
Rozgrzewająca zupa czosnkowa z dodatkiem sera oraz chrupiącymi grzankami kusi swym smakiem nawet w najchłodniejsze dni.

Zupa z czerwonej papryki
Pomysł na obiad: delikatna kremowa zupa o pysznym, słodkawym smaku papryki oraz niepowtarzalnej, wyrazistej barwie.

Zupa z suszonymi pomidorami i mascarpone
Smak Włoch to smak pomidorów! W tym przepisie zamknięto go w gęstej kremowej zupie z dodatkiem sera mascarpone.

Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką
Bardzo sycąca, klasyczna węgierska zupa. W tym przepisie wzbogacono ją orzeźwiającym smakiem skórki cytrynowej.

Komentarze (54)
492 dni temu
Ja dodałam jeszcze dwa ugotowane ziemniaki i zmiksowałam zupę, dzięki czemu zrobiła się gęstsza i kremowa. Bez tego byłaby niestety rzadka. Po takiej modyfikacji idealna :)
odpowiedz
492 dni temu
Ja dodałam jeszcze dwa ugotowane ziemniaki i zmiksowałam zupę, dzięki czemu zrobiła się gęstsza i kremowa. Bez tego byłaby niestety rzadka. Po takiej modyfikacji idealna :)
odpowiedz
492 dni temu
Dobry patent! :)
1096 dni temu
Dodałam jeszcze do przepisu kabanosiki i żółty ser i wyszła przepyszna
odpowiedz
1147 dni temu
Nie polecam. Zupa nie była w ogóle smaczna.
odpowiedz
1149 dni temu
Polecam dodać do gotowej zupy wędzonego łososia, pychota.
odpowiedz
1211 dni temu
Robiłam i naprawdę wyszła pyszna :)
odpowiedz
1409 dni temu
Rewelacja
odpowiedz
1518 dni temu
Zupa bardzo dobra, jednak ja dodałam naturalny bulion i przyprawiłam ją trochę inaczej (dodałam paprykę, pieprz cayenne). Cebulę z czosnkiem zblendowałam i przetarłam przez sitko. Idealna zupa na zimową porę. Syta i świetnie rozgrzewa.
odpowiedz
1524 dni temu
Zupa faktycznie nie jest zbyt gęsta. Kasia (fanka zup) twierdzi że jest dobra, ale woli inne zupy - bardziej warzywne. Krystian (zazwyczaj nie jada zup) ale po spróbowaniu tej jest zauroczony, jest dobra zdecydowana w smaku. Stwierdził że na pewno będzie jadł ją częściej, i zachęciło go to do eksperymentowania z kolejnymi :)
odpowiedz
1524 dni temu
Zapraszamy Was do wypróbowania wszystkich naszych zup! :) https://kuchnialidla.pl/przepisy/soup
1792 dni temu
warto dać jednego dużego ziemniaka a jak to nie pomoże to wtedy trochę mąką
odpowiedz
1871 dni temu
wyszła całkiem dobra ale rzadka... czym najlepiej zagęścić??
odpowiedz
1871 dni temu
monix205, możesz pogotować zupę nieco dłużej, by woda odparowała - wówczas zagęści się sama. Możesz również dodać nieco więcej serka.
1939 dni temu
Bardzo dobra zupka,szybka w przygotowaniu i smaczna ! :)
odpowiedz
1945 dni temu
Nie byłam do niej zbytnio przekonana, ale jednak zrobiłam. :) Miłe zaskoczenie. Zupa smakowała całej rodzinie. :) Polecam!
odpowiedz
2007 dni temu
Byla pyszna. A jestem wybredna.
odpowiedz
2060 dni temu
Zupa super
odpowiedz
2063 dni temu
Łasic, w kostce.
odpowiedz
2063 dni temu
Potrzebne są serki topione w plaserkach czy w kostkach/trójkątach?
odpowiedz
2176 dni temu
Pyszna , szybka zupka !!!!
odpowiedz
2185 dni temu
Ja do przepisu dodałam jeszcze takie przyprawy jak: majeranek, oregano i ostrą czerwoną paprykę. Nadal jednak czegoś mi brakowało i zdecydowałam się na dodanie 2 łyżek musztardy sarepskiej i to był strzał w dziesiątkę.
odpowiedz
2237 dni temu
Moja rada to kupić dobry serek do rozpuszczenia, bo nie każdy się topi jak powinien. Zupa dla cierpliwych, jeśli nie traficie z serkiem topionym. Mi za pierwszym razem zostały nierozpuszczone serki, mimo że gotowałam bardzo długo. Zupka dobra!
odpowiedz
2265 dni temu
Zupa super ale ja zamiast chemicznych kostek mikado robie własny bulion.
odpowiedz
2302 dni temu
Drogi Gościu, najlepszy będzie bulion drobiowy lub warzywny.
odpowiedz
2302 dni temu
jaki rodzaj bulionu trzeba dodać?
odpowiedz
2302 dni temu
Przepyszna, gorąco polecam :)
odpowiedz
2329 dni temu
Właśnie robie na powrót żony (pierwszy raz,mam nadzieje że sie uda) jako niespodzianka kulinarna,oby była głodna ;),pozdrawiam
odpowiedz
2476 dni temu
Przepyszna;) mój mąż zjadł dwie porcje od razu!
odpowiedz
2505 dni temu
Pyszna zupka,taką lubię :)
odpowiedz
2528 dni temu
wyszła wyśmienita! ja dodałem trochę wiecej sera topionego :) naprawdę szybka smaczna rozgrzewająca zupa :)
odpowiedz
2532 dni temu
zupka wyśmienita polecam wszystkim
odpowiedz
2556 dni temu
Przepyszne! Banalane i szybkie do wykonania! Mniaaaaammm :)))
odpowiedz
2557 dni temu
Cebulę oraz czosnek zblenderowałam przed dodaniem do zupy i jedynie doprawiłam pieprzem cytrynowym. Pychota! *__* A tak się bałam, że zupa nie wyjdzie (:
odpowiedz
2589 dni temu
Super przepis, pyszna zupka!! Uwielbiam
odpowiedz
2591 dni temu
Dobra zupka 710
odpowiedz
2623 dni temu
Pyszna i łatwa w przygotowaniu. Ocena 10/10
odpowiedz
2634 dni temu
Ser topiony użyty w tym przepisie raczej nie powinien się warzyć, gdyż niewiele w nim białka, więcej tłuszczu. Taka sytuacja może wystąpić w przypadku serków kremowych - wówczas należy odpowiednio serek zahartować, przed dodaniem go do zupy (czyli do serka stopniowo dodawać po łyżeczce gorącej zupy, każdorazowo mieszać i dopiero gdy mikstura będzie odpowiednio ciepła dodajemy ją do zupy)
odpowiedz
2637 dni temu
Jakiego serka używacie? Ja kiedyś robiłam ale mi się zważył więc się zniechęciłam z tym że było to jakieś 15 lat temu.
odpowiedz
2660 dni temu
zupa super:) dodałam troche tymianku i rozmarynu:)
odpowiedz
2707 dni temu
a dodałam 2 ziemniaki, zioła: lubczyk, tymianek i rozmaryn a grzanki gotowe - lidlowe, z ziołami i czosnkiem. Nie korzystam z gotowych kostek bulionowych, tu akurat po prostu na wodzie przygotowałam.
odpowiedz
2709 dni temu
Zupę wpisuję do swojego zbioru przepisów - pyszna! Dodałam jednak do niej jeszcze pod koniec gotowania kabanosy drobiowe. Nie przyprawiałam.
odpowiedz
2714 dni temu
Bardzo dobra zupa:) Wszystkim smakowała:) Nie dodawałam już ani soli, ani pieprzu, ponieważ sam serek był już słony.
odpowiedz
2749 dni temu
Dziś zrobiłam zupę z tego przepisu i wyszła mi też bardzo pyszna polecam przepis.
odpowiedz
2758 dni temu
Ja dodalam jeszcze dwie ugotowane marchewki i zblenderowalam cebulę i czosnek i była jedna gładko konsumencja, pyyyyyyyszna, moj chłopak 3 porcje zjadł naraz:)
odpowiedz
2768 dni temu
Zrobilam ta zupke jest naprawde dobra moze na te upaly zbyt syta ,ale co tam........:)
odpowiedz
2777 dni temu
Robiłam zupę dzisiaj na nieco zmodyfikowanym przepisie. Na 1 l wody dałam 2 kostki rosołowe (z kurczaka), po zagotowaniu dodałam jakieś 300g serków śmietankowych. Po zeszkleniu 2 ząbków czosnku i 1,5 średniej cebuli, dodałam do bulionu z rozpuszczonymi serkami. Zmiksowałam na krem. Dodałam garść świeżej pietruszki, poza tym- żadnych przypraw. Grzanki zrobiłam w piekarniku bez tłuszczu. Podałam w ów grzankami i posiekaną zieloną cebulką. Z takiego przepisu zupy starcza na 4 porcje. Pycha :-)
odpowiedz
2861 dni temu
zupa na 3-4 porcje, bardzo smaczna, zmieniłam tylko troszkę przepis ponieważ nie lubię pływających kawałków cebuli to podsmażoną cebulę zalałam częścią bulionu, następnie gotowałam pod przykryciem aż zmiękła i dodałam całość do zupy przecierając przez gęste sitko. Zupa mogłaby być bardziej gęsta, ale to już kwestia gustu. polecam
odpowiedz
2869 dni temu
Nie ma mowy o kostce w tym przepisie :P
odpowiedz
2869 dni temu
ja robię wersję "uproszczoną" - w rosole rozpuszczam serek topiony (najlepiej śmietankowy i ementaler). Podaję z makaronem i serem mozarela - pychota:) Jutro spróbuję Waszej "bogatszej" wersji:))
odpowiedz
2877 dni temu
Zupa rewelacyjna
odpowiedz
2880 dni temu
Uwielbiam zupę serową,przepis jest bardzo prosty i z pewnością przygotuję ją w najbliższym czasie.
odpowiedz
2883 dni temu
Bardzo dobra zupa, polecam :)
odpowiedz
2885 dni temu
Robił ktoś tą zupkę? Na ile osób jest to porcja?
odpowiedz
zobacz wszystkie