Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- deskę do krojenia
- ostry nóż
- głęboką patelnię
- małą patelnię
- miseczkę
- rondel
- widelec
- kubek
- talerz
- miskę
- ręcznik papierowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
PULPETY:
KROK 1: MOCZYMY BUŁKĘ
W miseczce namocz bułkę w mleku i odstaw na bok. Bułka powinna wchłonąć cały płyn.
KROK 2: KROIMY I PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój drobno. Na patelni rozgrzej 10 ml oleju, a następnie usmaż na nim warzywa, aż staną się szkliste. Odłóż je na bok do wystygnięcia.
KROK 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Do dużej miski dodaj mięso, namoczoną bułkę, cebulę, czosnek oraz jajko. Całość dopraw i zacznij wyrabiać masę.
KROK 4: FORMUJEMY PULPECIKI
Gdy wszystkie składniki się połączą, uformuj z masy pulpety o ok. 6-7 cm średnicy.
KROK 5: SMAŻYMY PULPECIKI
Wlej na dużą patelnię pozostały olej, a następnie usmaż na nim pulpety. Kulki z mięsnej masy powinny być smażone z obu stron, do momentu aż staną się rumiane. Po usmażeniu odłóż pulpety na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
SOS:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Cebulę oraz czosnek obierz i drobno pokrój. Koperek poszatkuj i odłóż do miseczki. Pieczarki umyj, oczyść i pokrój w plastry.
KROK 2: SMAŻYMY SKŁADNIKI
W rondelku rozgrzej masło, a następnie usmaż na nim cebulę i czosnek. Po kilku minutach dodaj także pieczarki. Smaż tak długo, aż zawarta w nich woda prawie całkiem wyparuje.
KROK 3: DODAJEMY BULION
Stopniowo wlewaj bulion do rondelka, cały czas mieszając. Pozwól mu się gotować przez 7-8 minut.
KROK 4: HARTUJEMY ŚMIETANĘ
Do kubka wlej śmietanę, a następnie delikatnie dolewaj do niej bulion z rondelka. Łyżka po łyżce, cały czas mieszając. Gdy zapełnisz cały kubek, wlej jego zwartość do reszty składników w rondelku. Przez całą procedurę nie przestawaj mieszać.
KROK 5: DODAJEMY KOPEREK
Do sosu dodaj koperek, a potem przypraw solą i pieprzem. Całość zamieszaj i gotuj przez kolejne 3-4 minuty.
KROK 6: DODAJEMY PULPETY
Dodaj pulpety do sosu i delikatnie je podgrzej. Po kilku minutach potrawa jest gotowa do jedzenia. Pulpety najlepiej smakują z dodatkiem ziemniaków lub ryżu.
Zobacz podobne
przepisy
Pulpety z indyka w sosie kurkowym
Smażone, gotowane lub duszone mięsne kulki, czyli pulpety to, nieodłączny element kuchni polskiej, ale nie tylko. Pulpety jada się na całym świecie i w wielu różnych wariantach. Jednymi z najciekawszych i najmniej kalorycznych są pulpety z indyka. Jak zrobić pyszne mięsne kuleczki z indyka i z czym je podać? Poznaj nasze sposoby!
Pulpety w sosie własnym
Aromatyczne, soczyste pulpeciki to klasyk polskiej (ale nie tylko) kuchni, który od wieków cieszy nasze podniebienia. Serwuje się je solo i dodatkiem różnych sosów, dzięki czemu stają się jeszcze pyszniejsze. Jedną z najczęściej spotykanych form serwowania są pulpety w sosie własnym. W jaki sposób przyrządza się to znakomite danie? Przepisu szukaj w dalszej części tekstu.
Pulpety z sosem cynamonowo-pomidorowym
Pyszne klopsiki z mięsa mielonego urozmaicone smakiem delikatnego sosu z papryki i pomidorów, przyprawionego cynamonem.
Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim
Przygotuj się na egzotyczne pulpeciki w azjatyckim sosie z mleczkiem kokosowym, imbirem i pomidorami.
Pulpety w sosie pieczarkowym — przepis krok po kroku
Pulpety w sosie pieczarkowym to danie, którego historia sięga do tradycji wielu kuchni regionalnych. Początkowo pulpety przygotowywano z resztek jedzenia, dopiero później zaczęły funkcjonować jako specjalnie przyrządzane danie główne. Klopsy w sosie pieczarkowym to sposób na udany obiad i kolację. Miękkie i soczyste pulpeciki doskonale łączą się z kremowym sosem, tworząc niezwykle zgrany duet, który rozpieszcza podniebienie.
Niewątpliwą zaletą tego dania, jest możliwość modyfikacji bez utraty smaku. W przepisie powyżej znajdziesz mięso wieprzowe, ale równie dobrze możesz przyrządzić klopsiki z indyka lub pulpety drobiowe w sosie pieczarkowym, bez obawy o zepsucie dania. Jak przyrządzić pyszne klopsiki w sosie pieczarkowym?
Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym to bajecznie prosta sprawa, a jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Żeby przyrządzić pyszne pulpeciki w sosie pieczarkowym, będziesz potrzebować podstawowego sprzętu kuchennego, świeże składniki i odrobinę cierpliwości. Jeśli chciałbyś przygotować swoje pulpety z pieczarkami po mistrzowsku, koniecznie sprawdź dalszą część naszego tekstu!
Pulpety w sosie pieczarkowym
Mielone w sosie pieczarkowym to danie klasyczne, które można przyrządzić na wiele różnych sposobów — smażone, gotowane, duszone, pieczone, z dodatkami lub bez. Są jednak elementy wspólne, które łączą wszystkie przepis na klopsiki z pieczarkami. Jakie? Chodzi o techniki ich przygotowywania, które sprawiają, że pulpety z sosem pieczarkowym, zawsze smakują wybornie.
Żeby Twoje pulpeciki z pieczarkami były jędrne, miękkie i soczyste, koniecznie jest wypracowanie odpowiedniej konsystencji masy wzbogaconej o bułkę namoczoną w mleku i jajko. Możesz także obtoczyć je w mące przed obróbką cieplną, dzięki czemu szybciej zamkniesz pory w mięsie, a pulpety się tak nie skurczą.
W wersji dietetycznej bułkę można zamienić na purée z marchewki, ziemniaka lub pietruszki. Zasada ta tyczy się zarówno przepisu na gotowane pulpety w sosie pieczarkowym, jak i smażone lub pieczone wersje.
Jak zrobić pulpety w sosie pieczarkowym bez smażenia? Do ich przygotowania używa się dokładnie tych samych składników jednakże, zamiast wrzucać mięso na tłuszcz, umieszcza się je na parze lub piecze w piekarniku.
Jeśli zamierzasz przyrządzać swoje pulpety wieprzowe w sosie pieczarkowym w piekarniku, lepszym rozwiązaniem będzie zapieczenie ich najpierw solo, a potem dodatkowo w sosie. W ten sposób zamkniesz wszystkie pory w mięsie, a dodatek sosu sprawi, że nie straci ono wilgoci.
Chciałbyś przyrządzić pulpety gotowane? Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym w wersji gotowanej jest niezwykle prosty — wystarczy, że wrzucisz uformowane kulki na parę. Warto dodać do środka masy odrobinę dobrego tłuszczu, by mięso nie było suche.
Jeśli zdecydowałeś się na klasyczną wersję smażoną, zadbaj o to, aby pulpety z mięsa mielonego w sosie pieczarkowym równomiernie się smażyły. Kontroluj temperaturę smażenia, żeby uniknąć przypalenia z zewnątrz i surowego środka.
Sos pieczarkowy do pulpetów
Sekretem dobrych pulpetów jest odpowiednio przyrządzony sos. Jak zrobić sos pieczarkowy do pulpetów? W przepisie na pulpety mielone w sosie pieczarkowym znajdziesz cebulę, pieczarki, czosnek, przyprawy, bulion oraz śmietanę.
Zadbaj o to, aby każdy z tych składników był jak najlepszej jakości. Jeśli dodajesz śmietanę, unikaj wersji UHT, a bulion przygotuj sam. Nawet najsmaczniejsze kotlety będą kiepsko smakować, jeśli w sosie pieczarkowym znajdzie się kostka rosołowa, zamiast wolno gotowanego, domowego bulionu.
Jeśli przyrządzasz pulpety w sosie śmietanowo pieczarkowym, użyj do gotowania śmietanki powyżej 30%. Słodka wersja lepiej komponuje się z mocnym smakiem grzybów. Chociaż w wielu przepisach na pulpeciki z mięsa indyka, kurczaka lub wieprzowe w sosie pieczarkowym znajdziesz mąkę lub zasmażkę, to wcale nie musisz jej używać. Sos zgęstnieje sam, jeśli tylko dasz mu czas. Gdy jest zbyt rzadki, lepiej dodaj do niego odrobinę wina i zimne masło. W ten sposób sos pieczarkowy z pulpetami pozostanie równie pyszny i szlachetny w smaku.
Najlepszy sposób przygotowania pulpetów w sosie pieczarkowym
Najlepsze mielone z sosem pieczarkowym to te przygotowane z sercem i cierpliwością. Zdecydowana większość przepada za wersją smażoną, która jest chrupka z zewnątrz i miękka w środku, ale równie pyszne pulpety w sosie pieczarkowym ze śmietaną można zrobić na parze lub w piekarniku. Kluczem do udanego przepisu na kotlety mielone w sosie pieczarkowym są składniki.
Przyrządzając pulpety w sosie pieczarkowym, koperkowym lub śmietanowym, zawsze wybieraj składniki najlepszej jakości. Jeśli chcesz, by Twoje pulpety w sosie pieczarkowym z piekarnika smakowały jak z restauracji — koniecznie zapiecz mięsne kulki przed dodaniem ich do sosu.
Gotowy sos pieczarkowy z mięsem mielonym możesz podać z ulubionymi dodatkami np. ziemniakami, purée, ryżem, a także z chlebem. Znakomicie łączą się także z mniej oczywistymi purée np. wersją z zielonego groszku, brokułów czy marchewki. Żaden z przytoczonych pomysłów nie przypadł Ci do gustu? Spróbuj przygotować je po swojemu — tego dania nie da się zepsuć!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Królik w śmietanowo - musztardowym sosie z białego wina
- Duszone udka z indyka na winie
- Lasagne ze szpinakiem i pomidorami
- Naleśniki z farszem
- Schab w sosie porowym z duszonymi grzybami
- Pulpety z królika na parze w sosie pomidorowym
- Faszerowane bataty
- Pieczone pulpety drobiowe z sosem grzybowym
- Wołowe pulpety (klopsy) w sosie pomidorowym
- Pulpety w sosie koperkowym
- Makaron ryżowy z krewetkami
- Skrzydełka z cytrynowym sosem barbecue
- Kalafior w jogurtowym sosie curry
- Sos aioli
- Parmigiana di melanzane – przepis na zapiekankę z bakłażanem
- PASTA Z PIECZONEGO DORSZA
- Ryż na mleku z jabłkiem
- Bruschetta z pomidorami
- Pasta z buraczka i rzodkiewek
- Przekąski kibica: roladki z tortilli z krewetkowym ceviche
- Sałatka ze śledziem, selerem i jabłkiem
- Piłkarskie ciasteczka cake pops z espresso
- Gulasz z kaczych żołądków
- Wegański pasztet z orzechami włoskimi
- Pizza na spodzie z brokułów z burakiem i kozim serem
- Kociołek myśliwski z piekarnika
- Pączki w wersji fit
- Kanapki z grilla ze schabem i szparagami
- Gryczanka i muffiny bananowe – lunchbox na słodko
- Karp w sosie piernikowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)