Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
1/2 cebuli, 1 ząbek czosnku oraz natkę pietruszki drobno siekamy. Dodajemy do mielonego mięsa razem z jajkiem i bułką tartą. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Z mięsa formujemy kulki, które obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wkładamy gotowe kulki z mięsa i podsmażamy ze wszystkich stron przez 3 minuty (mięso powinno być zarumienione, ale w środku może być jeszcze surowe). Zdejmujemy z ognia.
Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w drobną kostkę. Drugą połowę cebuli oraz pozostały ząbek czosnku dokładnie siekamy. Cebulę, czosnek i paprykę podsmażamy razem na 2 łyżkach oleju. Dodajemy bulion, pomidory z puszki oraz cynamon. Gotujemy około 20 minut, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu. Po 20 minutach do sosu przekładamy pulpety, mieszamy razem, przykrywamy pokrywą i gotujemy razem jeszcze około 10 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jak podawać
Podajemy z ugotowanym ryżem.
Zobacz podobne
przepisy
Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim
Przygotuj się na egzotyczne pulpeciki w azjatyckim sosie z mleczkiem kokosowym, imbirem i pomidorami.
Spaghetti z soczystymi pulpecikami
Nitki makaronu polane sosem ze świeżych pomidorów, a do tego kuleczki z mięsa mielonego. Danie w stylu włoskim wprasza się na talerze!
Keftedes, czyli pulpeciki po grecku
Mniej znana strona greckiej kuchni. Wypróbuj przepis na pyszne pulpeciki z soczystych pomidorów i mielonego mięsa.
Podudzie kurczaka z pomidorami i porami
Kurczak w azjatyckim wydaniu: smażony z pysznymi pomidorami i porami, podawany z młodymi ziemniakami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto na pierogi
- Sernik krakowski
- Świąteczne pierniczki
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Kutia
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto marchewkowe
- Przekąski sylwestrowe
- Błyskawiczne pierniczki
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Piernik staropolski
- Pierogi z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
3553 dni temu
Świetnie sprawdza się tu cynamon . Faktycznie odrobina cukru dopełnia smak !
odpowiedz
3591 dni temu
Bardzo smaczne. Odrobina cukru do sosu nadaje tego ostatecznego smaczku.
odpowiedz
3618 dni temu
ten przepis na stałe zagościł w moim jadłospisie :) raz pulpety podaję z ryżem a innym razem z kaszą gryczaną lub jęczmienną, też smakuje pysznie. Polecam
odpowiedz
3674 dni temu
Bardzo dobre, polecam. Zrobię jeszcze nie raz. Do sosu dodałam pół łyżeczki cukru.
odpowiedz
3950 dni temu
Aniu, dziękujemy! Liczmy, że skorzystacie z mężem z innych naszych propozycji!
odpowiedz
3950 dni temu
Danie jest przepyszne, szczerze polecamy razem z mężem :)
odpowiedz
3973 dni temu
Świetny przepis! Mąż był zachwycony. Można by pomyśleć, że będzie słodkie ale nie jest, nasze kubki smakowe odebrały to danie perfekcyjnie.
odpowiedz
3984 dni temu
dziś robiłam i danie wyszło pyszne, polecam!!!
odpowiedz
4015 dni temu
Pulpety wyszly calkiem niezle. Robilam z samej wolowiny. Dobry pomysl na obiad
odpowiedz
4084 dni temu
Wyszło bardzo smaczne :)
odpowiedz
4093 dni temu
Świetny pomysł na obiad i świetne przepisy kuchni Lidla .
odpowiedz
zobacz wszystkie