Pulpety z sosem cynamonowo-pomidorowym

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

1/2 cebuli, 1 ząbek czosnku oraz natkę pietruszki drobno siekamy. Dodajemy do mielonego mięsa razem z jajkiem i bułką tartą. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Z mięsa formujemy kulki, które obtaczamy w mące.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wkładamy gotowe kulki z mięsa i podsmażamy ze wszystkich stron przez 3 minuty (mięso powinno być zarumienione, ale w środku może być jeszcze surowe). Zdejmujemy z ognia.

Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w drobną kostkę. Drugą połowę cebuli oraz pozostały ząbek czosnku dokładnie siekamy. Cebulę, czosnek i paprykę podsmażamy razem na 2 łyżkach oleju. Dodajemy bulion, pomidory z puszki oraz cynamon. Gotujemy około 20 minut, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu. Po 20 minutach do sosu przekładamy pulpety, mieszamy razem, przykrywamy pokrywą i gotujemy razem jeszcze około 10 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Jak podawać

Podajemy z ugotowanym ryżem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim

Przygotuj się na egzotyczne pulpeciki w azjatyckim sosie z mleczkiem kokosowym, imbirem i pomidorami.

Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:35 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Keftedes, czyli pulpeciki po grecku

Mniej znana strona greckiej kuchni. Wypróbuj przepis na pyszne pulpeciki z soczystych pomidorów i mielonego mięsa.

Keftedes, czyli pulpeciki po grecku

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Podudzie kurczaka z pomidorami i porami

Kurczak w azjatyckim wydaniu: smażony z pysznymi pomidorami i porami, podawany z młodymi ziemniakami.

Podudzie kurczaka z pomidorami i porami

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:40 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (11)

Avatar
  • mniam mniamGość mniam mniamGość
    3756 dni temu
    Świetnie sprawdza się tu cynamon . Faktycznie odrobina cukru dopełnia smak !

    odpowiedz

  • Ala Ala
    3794 dni temu
    Bardzo smaczne. Odrobina cukru do sosu nadaje tego ostatecznego smaczku.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3821 dni temu
    ten przepis na stałe zagościł w moim jadłospisie :) raz pulpety podaję z ryżem a innym razem z kaszą gryczaną lub jęczmienną, też smakuje pysznie. Polecam

    odpowiedz

  • Myszka Myszka
    3877 dni temu
    Bardzo dobre, polecam. Zrobię jeszcze nie raz. Do sosu dodałam pół łyżeczki cukru.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4153 dni temu
    Aniu, dziękujemy! Liczmy, że skorzystacie z mężem z innych naszych propozycji!

    odpowiedz

  • ania ania
    4153 dni temu
    Danie jest przepyszne, szczerze polecamy razem z mężem :)

    odpowiedz

  • Joanna Joanna
    4176 dni temu
    Świetny przepis! Mąż był zachwycony. Można by pomyśleć, że będzie słodkie ale nie jest, nasze kubki smakowe odebrały to danie perfekcyjnie.

    odpowiedz

  • Monia Monia
    4187 dni temu
    dziś robiłam i danie wyszło pyszne, polecam!!!

    odpowiedz

  • ummali ummali
    4218 dni temu
    Pulpety wyszly calkiem niezle. Robilam z samej wolowiny. Dobry pomysl na obiad

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    4287 dni temu
    Wyszło bardzo smaczne :)

    odpowiedz

  • Ola Ola
    4297 dni temu
    Świetny pomysł na obiad i świetne przepisy kuchni Lidla .

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!