Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
1/2 cebuli, 1 ząbek czosnku oraz natkę pietruszki drobno siekamy. Dodajemy do mielonego mięsa razem z jajkiem i bułką tartą. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Z mięsa formujemy kulki, które obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wkładamy gotowe kulki z mięsa i podsmażamy ze wszystkich stron przez 3 minuty (mięso powinno być zarumienione, ale w środku może być jeszcze surowe). Zdejmujemy z ognia.
Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w drobną kostkę. Drugą połowę cebuli oraz pozostały ząbek czosnku dokładnie siekamy. Cebulę, czosnek i paprykę podsmażamy razem na 2 łyżkach oleju. Dodajemy bulion, pomidory z puszki oraz cynamon. Gotujemy około 20 minut, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu. Po 20 minutach do sosu przekładamy pulpety, mieszamy razem, przykrywamy pokrywą i gotujemy razem jeszcze około 10 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jak podawać
Podajemy z ugotowanym ryżem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ryba z piekarnika
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pistacjowy sernik baskijski
- Uszka z grzybami
- Ryba po japońsku
- Spaghetti carbonara
- Pieczona ryba po grecku
- Burek ze szpinakiem
- Domek z piernika
- Makowiec japoński
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Śledź w oleju
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ciasto na pierogi
- Piernik świąteczny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (11)
3876 dni temu
Świetnie sprawdza się tu cynamon . Faktycznie odrobina cukru dopełnia smak !
Odpowiedz
3914 dni temu
Bardzo smaczne. Odrobina cukru do sosu nadaje tego ostatecznego smaczku.
Odpowiedz
3941 dni temu
ten przepis na stałe zagościł w moim jadłospisie :) raz pulpety podaję z ryżem a innym razem z kaszą gryczaną lub jęczmienną, też smakuje pysznie. Polecam
Odpowiedz
3996 dni temu
Bardzo dobre, polecam. Zrobię jeszcze nie raz. Do sosu dodałam pół łyżeczki cukru.
Odpowiedz
4273 dni temu
Aniu, dziękujemy! Liczmy, że skorzystacie z mężem z innych naszych propozycji!
Odpowiedz
4273 dni temu
Danie jest przepyszne, szczerze polecamy razem z mężem :)
Odpowiedz
4295 dni temu
Świetny przepis! Mąż był zachwycony. Można by pomyśleć, że będzie słodkie ale nie jest, nasze kubki smakowe odebrały to danie perfekcyjnie.
Odpowiedz
4306 dni temu
dziś robiłam i danie wyszło pyszne, polecam!!!
Odpowiedz
4338 dni temu
Pulpety wyszly calkiem niezle. Robilam z samej wolowiny. Dobry pomysl na obiad
Odpowiedz
4406 dni temu
Wyszło bardzo smaczne :)
Odpowiedz
4416 dni temu
Świetny pomysł na obiad i świetne przepisy kuchni Lidla .
Odpowiedz
zobacz wszystkie