Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
Garnek przystosowany do zapiekania potraw w piekarniku (lub patelnię i naczynie żaroodporne).
Rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg) lub 210°C (góra-dół).
Przygotowanie
Podudzia myjemy, osuszamy, odcinamy torebki stawowe. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. W garnku (który można włożyć do piekarnika) rozgrzewamy około 80 ml oleju rzepakowego, następnie dodajemy 20 g masła i na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy mięso z każdej strony do momentu, aż się zarumieni.
Cebulę kroimy w piórka. 2 posiekane ząbki czosnku rozcieramy z solą. Odstawiamy.
Obsmażonego kurczaka wykładamy na talerz, nadmiar tłuszczu z garnka odlewamy do miseczki.
Do garnka, w którym smażyliśmy podudzia, wkładamy 10 g masła, czosnek roztarty z solą i cebulę pociętą w piórka. Całość smażymy. Po chwili zmniejszamy ogień i dodajemy pocięte w półplasterki pory. Podduszamy wszystko przez około 2 minuty na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Całość doprawiamy solą, dodajemy 150 g suszonych pomidorów i jedną łyżeczkę suszonej bazylii. Wszystko ponownie mieszamy, wkładamy kurczaka do garnka, dodajemy 1/2 l jasnego piwa. Garnek przykrywamy, krótko podgotowujemy całość i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (termoobieg) lub do 210°C (góra-dół) na 45 min. Jeśli mięso nie jest jeszcze miękkie, zostawiamy je dodatkowo na 15 min.
Jak podawać
Gotowe danie podajemy z młodymi ziemniakami.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym
Aromatyczne, duszone mięso doprawione indyjskim curry i złamane kwasowością pomidorów. Do tego porcja warzyw i… gotowe!
Pieczony camembert z warzywami i kurczakiem
Delikatny ser, porcja warzyw i owinięty boczkiem drób – wszystko zapieczone i pachnące. Klasyka kuchni francuskiej!
Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami
Kurczak i ziemniaki? To nie musi być nudne! Soczyste mięso z pysznymi dodatkami to nowatorski sposób na klasyczny obiad.
Sałatka z pieczonym kurczakiem
Zdrowo i kolorowo na talerzu? Nic prostszego! Wystarczy przyrządzić pyszną sałatkę z pieczonym kurczakiem i jajkiem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pieczona ryba po grecku
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Domek z piernika
- Błyskawiczne pierniczki
- Uszka z grzybami
- Ryba po japońsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sałatka gyros
- Przekąski sylwestrowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Wegańska ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (84)
562 dni temu
Dzień dobry, czy w piekarniku pieczemy z przykrywką? Pozdrawiam
odpowiedz
562 dni temu
Ewo, najlepiej piec danie pod przykryciem i zdjąć je na ostatnie 10-15 minut, aby sos odparował.
2276 dni temu
Zrobiłam nieco większą porcję zachowując proporcje z przepisu. Wyszło super! Danie szybkie, proste, inne i bardzo smaczne (kupiłam piwo nie gorzkie). Polecam! Co do ilości piwa: początkowo wydaje się go dużo, ale po 40 min. w piekarniku zrobiło się go w sam raz - nic nie pływało ;)
odpowiedz
2793 dni temu
Przepis bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Podudzia zastąpiłam udźcami i też było przepyszne. Polecam :)
odpowiedz
2930 dni temu
Mięsko delikatne,wręcz rozpływające się w ustach, super piwno - porowy sosik... mniam! Do tego jest to danie proste w przygotowaniu. Na pewno jeszcze nie raz je przyrządzę.
odpowiedz
2929 dni temu
Malinko, bardzo miło nam to słyszeć! Smacznego :)
3425 dni temu
Bardzo gajny i pyszny przepis!!! Soczyste mięso odchodziło od kości i ten samk... Obawiałem się trochę o gorycz w piwie, ale po 40 min w piekarniku nie było go w ogule czuć! Polecam, szybkie i smaczne jak większość przepisw w kuchni Lidla!
odpowiedz
3529 dni temu
pomimo tylu przychylnych opinii niestety nie smakowało mi najbardziej przeszkadzał mi smak pomidorów spróbuję jeszcze kiedyś ale może z pieczarkami
odpowiedz
3838 dni temu
Danie bardzo smaczne,ja dodałam mniej piwa bo obawiałam się takiej ilości w przepisie,no i wyszło mięsko pyszniutkie.
odpowiedz
3871 dni temu
Pychotka :)
odpowiedz
3897 dni temu
Danie super, polecamy :)
odpowiedz
4018 dni temu
WITAJCIE DZIŚ PO RAZ TRZECI EKSTRA
odpowiedz
4051 dni temu
Iwono, szkoda, że nie trafiliśmy w Twój gust. Mamy jednak nadzieję, że skusisz się na wypróbowanie innego przepisu. Pozdrawiamy!
odpowiedz
4052 dni temu
Jestem chyba jedyna, której danie nie smakowało - wszystko wyszło gorzkie od piwa, połowy porów nie byłam w stanie zjeść.
odpowiedz
4059 dni temu
Pyszne danie. Polecam
odpowiedz
4101 dni temu
Pycha :-) Robiłam to danie już kilka razy i za każdym razem zachwyca moich gości :-) Polecam!
odpowiedz
4145 dni temu
Danie wspaniałe, zrobiłam je na piwie miodowym. Jeszcze lepiej smakuje na drugi dzień ! pozostałe warzywa z sosu zmieszałam z ryżem poezja :)
odpowiedz
4174 dni temu
robiłam aż dwa razy za pierwszym dałam pomidory świeże a za drugim suszone i jednak z tymi suszonymi pycha na pewno zrobię wiele razy jeszcze to danie
odpowiedz
4235 dni temu
świetne danie!:) zrobiłam, zmniejszyłam ilość tłuszczu, dodałam od siebie ostrej papryki i cayenne, a zamiast piwa podlałam bulionem - 300ml (myślę, że mogło być nawet 200) - robiłam na 6 kawałkach kurczaka. efekty i modyfikacje można luknąć: http://fabrykapomyslow50.blogspot.com/2013/05/kurczak-w-porach-z-suszonymi-pomidorami.html
odpowiedz
4271 dni temu
Super, coś nowego i smacznego. Polecam
odpowiedz
4282 dni temu
Danie przepyszne- kurczak aromatyczny, mięciutki- na pewno nie raz powtórzę to danie.
odpowiedz
4292 dni temu
Podczas podsmazania warzyw polecam dodac kilka pierczarek i marchewke pokrojona w plastry, dani ebedzie tresciwsze i smaczniejsze. Zamiast pora mozna dac tez seler naciowy. Smak duzo zalezy od piwa, nie polecam kupowanie piw markertowych lepiej juz wybrac cos z browarow regionalnych.
odpowiedz
4303 dni temu
A jakie garnki nadają się do piekarnika? (elektrycznego) Chodzi tylko o rozmiar?
odpowiedz
4310 dni temu
Wspaniały przepis... boski smak...przyrządzone przez męża smakowało jeszcze bardziej... Polecam
odpowiedz
4318 dni temu
A ja zamiast piwa dodałam 0,5l bulionu warzywnego. Super przepis! Wszyscy się zajadali.
odpowiedz
4330 dni temu
świetny przepis. Mięsko jest soczyste i bardzo aromatyczne, sugerując się komentarzami dodałam mniej piwa ( Carlsberga, mniej niż pół puszki na 4 kawałki kurczaka) i wyszło ekstra! Polecam :)
odpowiedz
4367 dni temu
Pyszne i soczyste, dodałam ok. 0,3l piwa Heineken i trochę bulionu.
odpowiedz
4395 dni temu
Przepis może nie tak powalający, jak inne, ale to również bardzo smaczne danie. Mięsko aromatczne i miękkie. Polecam!
odpowiedz
4406 dni temu
Robię to danie już 2 raz, za 1 razem nie miałam pomidorów suszonych dałam krojone z puszki i jest równie przepyszne.Nie dałam piwa, ponieważ się boję, że zepsuje smak, zamiast piwa daję troszkę bulionu. piekę godzinę.POLECAM kurczak jest soczysty i pyszny.
odpowiedz
4444 dni temu
Świetny przepis! Polecam gorąco.
odpowiedz
4451 dni temu
pyszne danie :) polecam :)
odpowiedz
4461 dni temu
Bardzo pyszna potrawa. Zonie tez smakowalo pomimo ze nie przepada za piwem. POLECAM
odpowiedz
4463 dni temu
przepyszne:D robiłam już dwa razy,ale zawsze zostawiam w piekarniku jeszcze przynajmniej pół godziny:)
odpowiedz
4467 dni temu
Anno, możesz przełożyć gulasz przed pieczeniem do naczynia żaroodpornego, brytfanki lub wyższej blaszki do pieczenia.
odpowiedz
4467 dni temu
Jak nie mam takiego gara żeliwnego czy można go zastąpić innym garkiem lub blachą?
odpowiedz
4470 dni temu
Mi bardzo smakowalo... :)
odpowiedz
4472 dni temu
Szkoda, że wcześnie nie przeczytałam komentarzy. Danie pływało w tym piwie. Ciężkostrawne i dość tłuste. Z tym daniem co obok na obrazku wspólne były tylko składniki. Przepis już wyrzuciłam.
odpowiedz
4473 dni temu
Danie całkiem dobre, niestety zapach piwa sprawia że danie dużo traci na swojej wartości
odpowiedz
4476 dni temu
Skusiłam się dopiero dzisiaj :) Fajnie, że ktoś wcześniej zasugerował, by zainwestować w lepsze piwo, bo nietrafione może popsuć całą potrawę. Tak też zrobiłam + zmodyfikowałam jego ilość - na porcję dla 2 osób (4 podudzia) dodałam może 125ml piwa - nie więcej. No i wyszło przepyszne!!!! Naprawdę rewelacja, palce lizać! :-)
odpowiedz
4476 dni temu
Bardzo smaczna, esensjonalna potrawa. Mięso jest delikatne, mięciutkie i ma bardzo ciekawy smak. Polecam
odpowiedz
4477 dni temu
Przepis udany. Sugerując się komentarzami innych również kupiłem piwo Corona. Lekki smak piwny był wyczuwalny, więc raczej odradzałbym 0,5l Argusa, bo potrawa rzeczywiście może wyjść ze zbyt dużą ilością goryczki. Smacznego!
odpowiedz
4477 dni temu
pych ale moim zdaniem w przepisie podane jest dużo za dużo cebuli
odpowiedz
4478 dni temu
pychota nie jadłem czegoś pyszniejszego
odpowiedz
4481 dni temu
Rewelacja
odpowiedz
4485 dni temu
Właśnie z ukochaną zrobiliśmy to danie i jest pyszne co do piwa to należy użyć "droższego" jasnego z niższą nutą goryczy (w naszym przypadku Corona Extra [ok. 4.8 zł] 0,355l), oczywiście troszkę bardziej doprawiliśmy ale to kto jak lubi. Polecamy przepis :)
odpowiedz
4485 dni temu
suuuper robię wszystkie przepisy paskala są bąbowe i naprawdę smaczne polecam
odpowiedz
4486 dni temu
Danie pyszne:)
odpowiedz
4488 dni temu
Zdecydowanie za dużo piwa, którego gorycz zabija smak wszystkich składników. Na pewno spróbuję ale tym razem trochę zmodyfikuję :)
odpowiedz
4488 dni temu
Bardzo smaczne danie. Polecam!!!
odpowiedz
4489 dni temu
przepis prosty, tani, trzeba użyć dobrego piwa , ponieważ jego gorycz może popsuć smak potrawy, polecam
odpowiedz
4493 dni temu
Wszystkim się nie dogodzi ale..... jak dla mnie było całkiem smaczne :)
odpowiedz
4493 dni temu
Uwazam,ze przepis jest genialny.Danie jest pyszne,latwe w przygotowaniu i tanie.Polecam wszystkim:)
odpowiedz
4497 dni temu
Kurczaka podałam na obiad. Wszystkim smakowało. Kurczak był mięciutki i wilgotny. A warzywa mistrzostwo. Przyznaję się , że dałam dużo mniej piwa. Na pewno będę pamiętać o tym daniu przy różnych okazjach.
odpowiedz
4497 dni temu
Ooops to danie nie wyszło. Mięso bardzo smaczne, ale piwa za dużo, piwna goryczka skutecznie zabija pozostałe smaki. W efekcie nie czuć ani pora, ani cebuli, ani smaku pomidorów. Wg mnie zmniejszyć ilość piwa o połowę i zamienić jasne na porter. Choć może to wszystko wina lidlowego Argusa? Nie zmienia to faktu, że płynu jest za dużo.
odpowiedz
4497 dni temu
Smakowało mi bardzo, a piwo ładnie odparowało. Ten kurczak smakował mi bardziej, niż propozycja Karola O. Polecam. alaskamlaska.blogspot.com/2012/08/kurczak-w-porze-pomidorze-i-piwie.html
odpowiedz
4497 dni temu
Według mnie wyszło bardzo dobrze. Wszystkim smakowało ;) Aż moja mama poprosiła o przepis na te "pijane" podudzie :D
odpowiedz
4497 dni temu
no i się skusiłam na Pascala chociaż Okrasa proponował pyszne podudzia w miodzie i sosie sojowym ten smak już znam, no i się zawiodłam... smak raczej mdły mało przypraw i zdecydowanie za dużo piwa gorzki smak warzyw psuje wszystko, a miałam się popisać przed teściową hehe
odpowiedz
4498 dni temu
danie niezbyt dobre głównie przez te pomidory i za dużą ilość piwa chociaż robiłem podwójną ilość pozostałych składników, no i do tej cebuli i pora to pasowało by coś dodać. Ogólnie nie za dobre
odpowiedz
4498 dni temu
Nie wiem dlaczego tak wielu z was nie wyszło. Ja zrobiłem 6 kawałków kuraka dałem więcej pora i cebuli. Nie wiem też dlaczego śmierdziało piwem może to kwestia piekarnika czy jakości piwa. Danie mi smakowało ale wiem że na drugi raz dam połowę piwa i zamiast pomidorów np. pieczarki. Zauważyłem po sobie że przy tej ilości piwa warzywa pływają jak w zupie ale wystarczy odcedzić, a pomidory nie za bardzo mi smakowały. A co do zwrotu pieniędzy to chyba nie sądzicie że wszystko będzie wychodzić jak na filmie. Wystarczy się przyjrzeć że zobaczycie że to tylko film. Danie Okrasy mi za to nie wyszło ale wiem gdzie popełniłem błędy i następnym razem będzie lepiej
odpowiedz
4498 dni temu
Mimo sporej liczby nieprzychylnych komentarzy postanowiłam spróbować. Oczywiście dałam połowę cebuli, nie odcinałam stawów (kurczak ma być po polsku ;) i tylko szklankę piwa żeby mi nie pływało a dusiło się i aby został sosik a nie breja. I wiecie co? pyszne danie - no może nie tak popisowe jak u Okrasy fakt - niemniej jednak z racji nieoklepanego smaku jest super. Zresztą - małżonek mimo że wybredny, pochłonął 4szt na śniadanie. To pierwsze danie Pascala które mu smakowało ;) dodaję do ulubionych
odpowiedz
4498 dni temu
Pychotka!!!!!
odpowiedz
4498 dni temu
Robiłam dzisiaj ale troszke zmodyfikowalam. Dałam 2 cebulki zamiast 3, nie dałam pomidorów (lubię tylko świeże). Zamiast całego piwa dałam mniej niż pół. Co prawda nie wyglądało tak ślicznie jak na zdjeciu ale było pyszne. Mięsko było soczyste i rozpływało się w ustach. Jedyny minus to zapach piwa w całym domu :)
odpowiedz
4499 dni temu
Właśnie jestem po posiłku. Powiem Wam, że danie wyszło wybornie, polecam każdemu. Pychota! ;-)
odpowiedz
4499 dni temu
Pycha!Polecam. Myślę, że komentarze niepochlebne wynikają z złego przygotowania potrawy. Moje było smaczne i ładne
odpowiedz
4500 dni temu
Bardzo dobre danie.
odpowiedz
4500 dni temu
Polecam !!! Danie bardzo smaczne !!! A ten por!!! Uwielbiam !!!
odpowiedz
4500 dni temu
niestety muszę przyznać rację że wygląda zupełnie inaczej niż na zdjęciu i jest obrzydliwe ... , w całym domu na dodatek śmierdzi piwem jak w gorzelni,a mogłam zrobić danie Okrasy ehh... Pierwsze dwa dania były rewelacja a teraz taka klapa ...
odpowiedz
4500 dni temu
Oszustwo!! Potrawa wyszłą zupełnie inna w wygladzie i smak pozostawia wiele do życzenia. Pascal może uczyć się ode mnie
odpowiedz
4501 dni temu
Robie własnie ta ilośc piva mnie przeraziła dam o połowe mniej myślę że będzie ok a jutro...jutro Okrasa żądzi :)
odpowiedz
4501 dni temu
Przepis jest beznadziejny. Pan Pascal na połowę z Lidlem powinni zwrócić pieniądze.
odpowiedz
4501 dni temu
Bez szalh zuprlnie !!!gorzkie od piwa i od pora!!! jak na takiego wielkiego kucharza to nie jestem zachwycona
odpowiedz
4501 dni temu
Bardzo proszę na przyszłość by Pascal próbując swoje dania na koniec nie mlaskał tak obrzydliwie. Fuj... Zdjęcie pokazujące danie jest apetyczne, niestety w sumie danie nie wyglada tak kolorowo i apetycznie. Zbyt duza ilość piwa na tak małą ilość składników. Wyszło takie sobie. Nic specjalnego.
odpowiedz
4502 dni temu
Fuj, wyszło gorzkie, piwo zepsuło cały smak - moze to problem z piwem lidlowym bo koncepcja potrawki kurczakowej z porem i pomidorami słuszna. Pół litra płynu do takiej ilości składników to trochę dużo, gdybym wlała całe wyszłaby gorzkawa zupa...
odpowiedz
4502 dni temu
danie takie sobie nie ma pokazane jak powinno wyglądać a przede wszystkim jak je zrobić nie mając takiego garnka!!! Pascal powinien na koniec pokazywać jak danie wygląda tak jak jest u Okrasy
odpowiedz
4502 dni temu
Ja właśnie robię ciekawe co z tego będzie :) ale ziemniaki robię według Okrasy co do filmiku to mam łącze ok a w ogóle nie chce się załączyć a szkoda
odpowiedz
4502 dni temu
Obiad udany, bardzo smaczny i aromatyczny. Do kurczaka ugotowałam ziemniaki w mundurkach. Mniam, mniam
odpowiedz
4502 dni temu
TAK TAK !!! Bardzo smaczne ! POLECAM TEN PRZEPIS. W sumie to każda część kurczaka może tu zagościć
odpowiedz
4503 dni temu
I znów film mi sie urwał w połowie, a mam dobre łacze. Z Okrasa miałam to samo :(
odpowiedz
4503 dni temu
Piotr Krzysiak Dzięki :) Co do obiadu to zrobiony a spróbuję za godzinkę.
odpowiedz
4503 dni temu
bardzo dobre ;) ja nawet nie dodawałam masła ani piwa żeby nie było tak kaloryczne
odpowiedz
4503 dni temu
Fajny pomysł na proste i szybkie danie. Już wiem co zrobię dzisiaj na obiad.
odpowiedz
4503 dni temu
danie owszem smaczne. Kurczak mięciutki i delikatny w smaku ale bez jakiejś wielkiej rewelacji w porównaniu z tartą znacznie bardziej powszechny smak. A może ja go źle doprawiłam ???
odpowiedz
4503 dni temu
Ekstra danie!!!!!
odpowiedz
4504 dni temu
Zapraszam do zapoznania się z moją, NIESPONSOROWANĄ recenzją :-) http://szefkuchni.blox.pl/2012/08/Pascal-vs-Okrasa-Recenzja-Tydzien-3.html
odpowiedz
zobacz wszystkie