zobacz film Pieczony Camembert z warzywami i kurczakiem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

Folię aluminiową, blender, papier i 2 blachy do pieczenia i wykałaczkę.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (góra-dół).

Warzywa

Obieramy marchew i pietruszkę, odkrawamy końcówki, następnie kroimy je wzdłuż na ćwiartki (jeśli warzywa są grube, kroimy na sześć części). Oddzielamy marchewkę od pietruszki, zalewamy warzywa oliwą z oliwek. Rozgniatamy 2 ząbki czosnku z łupiną – jeden dodajemy do marchewki, drugi do pietruszki. Kroimy 6 gałązek świeżego tymianku, dodajemy jedną połowę do marchewki, drugą połowę do pietruszki. Warzywa przyprawiamy pieprzem i solą.
Bierzemy kawałek folii aluminiowej, składamy ją na pół, następnie każdą krawędź składamy przynajmniej 3 razy i mocno dociskamy, tworząc w ten sposób kieszonkę. Tak samo postępujemy z drugim kawałkiem folii. Do każdej z kieszonek osobno wkładamy zamarynowane w oliwie i ziołach pietruszkę i marchewkę, szczelnie zamykamy obie kieszonki, kładziemy na blaszce z piekarnika i pieczemy mniej więcej 30 minut (jeśli po 1/2 h warzywa będą twarde, należy je piec 10 minut dłużej).

Kurczak

Drobno siekamy 3 gałązki tymianku. Każdą z piersi kurczaka dobrze myjemy i osuszamy, następnie kroimy w poprzek na 3 części. Mięso doprawiamy gałązkami tymianku, solą i pieprzem. Kurczaka polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Całość dokładnie nacieramy oliwą i przyprawami. Każdy kawałek kurczaka zawijamy w plaster boczku. Kawałki kurczaka wykładamy na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.

Camembert

Kroimy w plasterki ząbek czosnku. Ścinamy bardzo cienko górną warstwę sera Camembert. Doprawiamy pokrojonym w plasterki ząbkiem czosnku oraz 2 gałązkami tymianku. Składniki rozkładamy na serze i lekko dociskamy. Ser skrapiamy odrobiną oliwy i posypujemy solą i pieprzem. Odcinamy pasek papieru do pieczenia (pergaminu) i owijamy nim ser dookoła. Papier przypinamy do sera wykałaczką.
Całość przykrywamy wcześniej odciętą górną warstwą sera. Kładziemy na blasze z kawałkami kurczaka. Wkładamy wszystko razem do piekarnika na mniej więcej 25–30 minut.

Sos

Pistacje delikatnie kruszymy za pomocą noża. Por kroimy na mniejsze kawałki (wzdłuż na 4 części, a następnie w nieco grubszą kostkę). Nalewamy odrobinę oliwy do garnka. Wrzucamy por, który musimy tylko zeszklić (por nie może się przypalić). Do garnka dodajemy pistacje. Wszystko zalewamy białym winem. Czekamy, aż wino się zredukuje. Śmietanę przed dodaniem do sosu doprawiamy odrobiną soli. Gdy wino już się zredukowało, dodajemy gęstą kwaśną śmietanę. Mieszamy i zmniejszamy zupełnie ogień – śmietana musi się tylko zagotować, nie musi się redukować. Pęczek natki pietruszki kroimy drobno i dodajemy wtedy, gdy śmietana się już zagotuje.
Garnek z sosem zdejmujemy z ognia. Mieszamy. Dodajemy sól i pieprz. Za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajemy wodę. Sos doprawiamy musztardą i dokładnie mieszamy trzepaczką. Sos ponownie podgrzewamy. Mieszamy i po zagotowaniu wyłączamy ogień pod garnkiem.

Jak podawać

Warzywa, kurczaka i ser wyjmujemy z piekarnika. Ostrożnie otwieramy kieszonki z folii aluminiowej z warzywami. Marchewkę i pietruszkę układamy na talerzu, dokładamy kurczaka. Całość polewamy sosem. Na osobnym talerzyku podajemy ser.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (29)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1089 dni temu
    Drogi Gościu, prosimy sprawdzić, czy masz zaktualizowane wszystkie wtyczki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1089 dni temu
    filmik sie okropnie zacina. prosze naprawic odtwarzacz

    odpowiedz

  • Reglle Reglle
    1091 dni temu
    Wyśmienite !!! Jedno z najlepszych dań jakie jadłem, zresztą wszyscy w domu się zachwycali. Ten ser i pieczone warzywa to rewelacja. Gorąco polecam.

    odpowiedz

  • Aleksandra Janus-Holka Aleksandra Janus-Holka
    1501 dni temu
    Sera nie robiłam i warzyw. Pokusiłam się na kurczaka i sos. Kurczak jak to kurczak - z boczkiem smakuje dobrze. Ale sos!!! Rewelacja! Mnie podszedł wybornie, mężowi w ogóle. Chyba kwestia smaków. Był tak dobry, że smakował mi nawet ze zwykłą mieszanką sałat (zostało mi go nieco więcej, bo mąż nie jadł ). Polecam!

    odpowiedz

  • Iwona Iwona
    1701 dni temu
    Danie jest naprawdę pyszne, sos palce lizać, kurczak rewelka, ser mistrzostwo świata :) nic dodać nic ująć :)

    odpowiedz

  • Monika Monika
    1714 dni temu
    Danie jest po prostu niesamowite!!! Robiłam je już wiele razy i zawsze wychodzi, jest proste i szybkie w wykonaniu jak już się wie jak je robić. Mój mąż je uwielbia i zawsze robimy je na romantyczne kolacje przy winku. Polecam, jest to niewątpliwie najlepszy przepis jaki znalazłam w internecie!!!!

    odpowiedz

  • Klaudia Klaudia
    1798 dni temu
    genialne danie! zresztą jak wszystkie Pana Okrasy i Pascala!!!

    odpowiedz

  • Hania Hania
    1822 dni temu
    To nie było takie smaczne ja wole Pascala

    odpowiedz

  • AdriaN AdriaN
    1898 dni temu
    Smaczne mięsko i ser, sos nie wyszedł mi specjalnie rewelacyjny, a warzywa ok, tylko mimo długiego pobyta w piekarniku po 50 minutach ciągle twardawe.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1950 dni temu
    Agato, wino można zastąpić innym alkoholem, najlepiej gdyby był on w miarę wytrawny tak jak wcześniej sugerowany składnik przepisu :-)

    odpowiedz

  • agata agata
    1950 dni temu
    czy do sosu zamiast wina można dodać martini bianco lub vermuth? :D albo jakis inny alkohol bo akurat wina nie posiadam..;/

    odpowiedz

  • Dorota Feliksik Dorota Feliksik
    1956 dni temu
    Kurczak z boczkiem - takie proste a jakże smaczne i ten sos z pistacjami - pychota. Nie przepadam zbytnio za piersią z kurczaka zbyt sucha ale z boczkiem rzeczywiście udane połączenie . I te warzywa - uff wszystko smaczne. Gotuję Wasze potrawy w weekendy

    odpowiedz

  • Ewa Kaczmarek Ewa Kaczmarek
    1959 dni temu
    Danie pyszne, wszystko mi smakowało. Ale jak dla mnie za dużo. Ale mój syn był innego zdania. Następnym razem, albo ser, albo kurczak. Warzywa pyszne, sos też. A

    odpowiedz

  • Anna Szpak Anna Szpak
    1960 dni temu
    bez przesady trzeba być dodrze zorganizowanym i przygotować sobie wszystkie produkty wcześniej danie super nawet mój mąż nie jedzący sera zjadł wszystko ze smakiem SUPER DANIE

    odpowiedz

  • Robert Goliński Robert Goliński
    1962 dni temu
    Przepis przesadzony. Za dużo smaków, wszystko się miesza i nie smakuje w żaden ciekawy sposób. Jedyne co jest dobre w przepisie to ser. A poza tym robi się to przynajmniej półtorej godziny non stop przy garach. (wprawny kucharz) Ogólnie ok, ale za dużo na raz.

    odpowiedz

  • alic3 alic3
    1962 dni temu
    eksplozja smaków! Nie wiedziałam co mi bardziej smakuje jedząc, szczerze mówiąc nie byłam pewna co wziąć do ust bo wszystko po pierwszym kęsie było powalające na kolana. W zasadzie każdy kurczak z poprzednich przepisów by się tu nadał i to akutat nie było zaskoczenie. Za to cała reszta.... przygotawałam sos, był pyszny gdy próbowałam z garnka ale znika w potrawie - można z czystym sumieniem zrezygnować bo słodycz pietruszki i marchewki oraz feria smaków w serze zasłoniła wszystko. Ja użyłam boczku własnej produkcji tj.domowo wędzonego - rewelacja polecam i wiem po co tu jest p.Okrasa - danie jak z najlepszej restauracji - wspomiałam nawet urlop w Stamary w Zakopanem - pozdrawiam przy okazji obsługę :*

    odpowiedz

  • Kaska1975 Kaska1975
    1965 dni temu
    Robilam wczoraj to na obiad. U nas w Holandii nie ma pietruszki, a niestety filmik ogladalam podczas robienie wiec nie kupilam selera (a myslalam o tym...ech...) i zrobilam same marchewki, wyszly super pyszne. ja gotuje czesto warzywa na parze a to byla mila odmiana, ale podalam do tego dania ziemniaki wlasnie ugotowane na parze :D Niestety sos nam nie zasmakowal, ale nie bylo problemu, bez sosu danie i tak bylo pyszne :) Pozdrawiam obu sympatycznych kucharzy :)

    odpowiedz

  • Piotr Krzysiak Piotr Krzysiak
    1966 dni temu
    Zapraszam do mojej niesponsorowanej recenzji przepisu Pana Okrasy. Zapraszam do lektury! http://szefkuchni.blox.pl/2012/10/Pascal-vs-Okrasa-Recenzja-Tydzien-10-Vol-2.html

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1966 dni temu
    To danie najlepiej jeść nożem i widelcem - taka kombinacja sztućców sprawdzi się najlepiej, gdyż zarówno ser, jak i kurczak w boczku wymaga pokrojenia na mniejsze kawałki.

    odpowiedz

  • marek marek
    1967 dni temu
    Mam zamiar przygotować to danie na jutrzejszą kolację, tylko jak jeść ser, czym ; łyżeczką, widelcem, z warzywami, z kurczakiem itp ?

    odpowiedz

  • kobegit kobegit
    1967 dni temu
    Zona z uwaga sledzi kuchnie lidla i probuje swoich sil w naszej kuchni :) Dzis postawila na Pana Okrase i musze przyznac ze sie oplacilo :) Bardzo smaczne danie. ser camembert nadziany czosnkiem i tymiankiem powala smakiem i zapachem. Oby tak dalej.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1967 dni temu
    Negri, do przepisu wystarczy jeden średniej wielkości por. :-)

    odpowiedz

  • emilka emilka
    1968 dni temu
    Super przepis, prosty ale i elegancki, na romantyczną kolację jak i na wieczór z przyjaciółmi, szkoda tylko że wszystko co smaczne jest takie kaloryczne :)

    odpowiedz

  • negri negri
    1968 dni temu
    Proszę o podanie informacji ile tego pora potrzeba? Tak na oko to jeden średni.. :)

    odpowiedz

  • Alexandra Alexandra
    1968 dni temu
    Świetny pomysł na dobry posiłek.

    odpowiedz

  • Alexandra Alexandra
    1968 dni temu
    Gotujecie prosto, tanio, inteligentnie i z poczuciem humoru. Widać, że sprawiam Wam to wielką frajde i o to chodzi! Ja sama nie mam talentu kulinarnego i zawsze stroniłam od kuchni, ale to sie troszkę ostatnio zmieniło. W końcu w miłym towarzystwie, nawet przypalić coś to przyjemność :) Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Marianna Oksińska Marianna Oksińska
    1968 dni temu
    Do wszystkiego zostały dodane te same dodatki i przyprawy, to danie musi byc nudne skoro zarówno mięso, warzywa jak i ser bedzie miało smak czosnku i tymianku.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1968 dni temu
    Bardzo dziękuję za miłe słowa o mnie i moim gotowaniu! A na krytyczną uwagę odpowiem: jasne, że mięso powinno być zawsze myte! I zapewniam Cię, że zawsze tak robię. Materiał zdjęciowy, który jest ilustracją do przepisów, ze względów technicznych jest często skracany i dlatego nie zawsze są w nim wszystkie etapy przygotowania dania sekunda po sekundzie. Ale jedno jest pewne – mięso trzeba zawsze myć i nigdy nie za wiele przypominania o tym.

    odpowiedz

  • Kruszyna Kruszyna
    1968 dni temu
    Bardzo lubię pana panie Karolu, jest pan niewątpliwie Mistrzem w swoim fachu ale jedna krytyczna uwaga, moim zdaniem a nie jest ono odosobnione mięso Zawsze powinno się myć ! przed jego obróbką

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram