Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- folię aluminiową
- blender
- papier do pieczenia
- 2 blachy do pieczenia
- wykałaczkę
- rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (góra-dół)
Warzywa
Obieramy marchew i pietruszkę, odkrawamy końcówki, następnie kroimy je wzdłuż na ćwiartki (jeśli warzywa są grube, kroimy na sześć części). Oddzielamy marchewkę od pietruszki, zalewamy warzywa oliwą z oliwek. Rozgniatamy 2 ząbki czosnku z łupiną – jeden dodajemy do marchewki, drugi do pietruszki. Kroimy 6 gałązek świeżego tymianku, dodajemy jedną połowę do marchewki, drugą połowę do pietruszki. Warzywa przyprawiamy pieprzem i solą.
Bierzemy kawałek folii aluminiowej, składamy ją na pół, następnie każdą krawędź składamy przynajmniej 3 razy i mocno dociskamy, tworząc w ten sposób kieszonkę. Tak samo postępujemy z drugim kawałkiem folii. Do każdej z kieszonek osobno wkładamy zamarynowane w oliwie i ziołach pietruszkę i marchewkę, szczelnie zamykamy obie kieszonki, kładziemy na blaszce z piekarnika i pieczemy mniej więcej 30 minut (jeśli po 1/2 h warzywa będą twarde, należy je piec 10 minut dłużej).
Kurczak
Drobno siekamy 3 gałązki tymianku. Każdą z piersi kurczaka dobrze myjemy i osuszamy, następnie kroimy w poprzek na 3 części. Mięso doprawiamy gałązkami tymianku, solą i pieprzem. Kurczaka polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Całość dokładnie nacieramy oliwą i przyprawami. Każdy kawałek kurczaka zawijamy w plaster boczku. Kawałki kurczaka wykładamy na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.
Camembert
Kroimy w plasterki ząbek czosnku. Ścinamy bardzo cienko górną warstwę sera Camembert. Doprawiamy pokrojonym w plasterki ząbkiem czosnku oraz 2 gałązkami tymianku. Składniki rozkładamy na serze i lekko dociskamy. Ser skrapiamy odrobiną oliwy i posypujemy solą i pieprzem. Odcinamy pasek papieru do pieczenia (pergaminu) i owijamy nim ser dookoła. Papier przypinamy do sera wykałaczką.
Całość przykrywamy wcześniej odciętą górną warstwą sera. Kładziemy na blasze z kawałkami kurczaka. Wkładamy wszystko razem do piekarnika na mniej więcej 25–30 minut.
Sos
Pistacje delikatnie kruszymy za pomocą noża. Por kroimy na mniejsze kawałki (wzdłuż na 4 części, a następnie w nieco grubszą kostkę). Nalewamy odrobinę oliwy do garnka. Wrzucamy por, który musimy tylko zeszklić (por nie może się przypalić). Do garnka dodajemy pistacje. Wszystko zalewamy białym winem. Czekamy, aż wino się zredukuje. Śmietanę przed dodaniem do sosu doprawiamy odrobiną soli. Gdy wino już się zredukowało, dodajemy gęstą kwaśną śmietanę. Mieszamy i zmniejszamy zupełnie ogień – śmietana musi się tylko zagotować, nie musi się redukować. Pęczek natki pietruszki kroimy drobno i dodajemy wtedy, gdy śmietana się już zagotuje.
Garnek z sosem zdejmujemy z ognia. Mieszamy. Dodajemy sól i pieprz. Za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajemy wodę. Sos doprawiamy musztardą i dokładnie mieszamy trzepaczką. Sos ponownie podgrzewamy. Mieszamy i po zagotowaniu wyłączamy ogień pod garnkiem.
Jak podawać
Warzywa, kurczaka i ser wyjmujemy z piekarnika. Ostrożnie otwieramy kieszonki z folii aluminiowej z warzywami. Marchewkę i pietruszkę układamy na talerzu, dokładamy kurczaka. Całość polewamy sosem. Na osobnym talerzyku podajemy ser.
Zobacz podobne
przepisy
Roladki z cukinii
Koreczki z cukinii wypełnione kremową mieszanką serową to pomysł nie tylko na przyjęcie, ale także na szybką przekąskę!
Pieczona kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym
Pomysł na wykwintną kaczkę. Upieczona w słodko-kwaśnym sosie karmelowo-pomarańczowym, podawana z czerwoną kapustą.
Panierowany camembert z migdałami i pistacjami
Najsłynniejszy francuski ser panierowany w orzechach, migdałach i korzennych ciastkach, podawany z orzeźwiającą sałatką.
Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem
Przekonaj się, jak w Bretanii przygotowuje się zapiekankę ze śledziem w roli głównej.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto na pierogi
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pieczona ryba po grecku
- Śledzie po kaszubsku
- Sałatka gyros
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Domek z piernika
- Ciasto marchewkowe
- Błyskawiczne pierniczki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ryba po japońsku
- Wigilijny makowiec
- Golonka pieczona po bawarsku
- Wegańska ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (29)
3575 dni temu
Drogi Gościu, prosimy sprawdzić, czy masz zaktualizowane wszystkie wtyczki.
odpowiedz
3575 dni temu
filmik sie okropnie zacina. prosze naprawic odtwarzacz
odpowiedz
3577 dni temu
Wyśmienite !!! Jedno z najlepszych dań jakie jadłem, zresztą wszyscy w domu się zachwycali. Ten ser i pieczone warzywa to rewelacja. Gorąco polecam.
odpowiedz
3987 dni temu
Sera nie robiłam i warzyw. Pokusiłam się na kurczaka i sos. Kurczak jak to kurczak - z boczkiem smakuje dobrze. Ale sos!!! Rewelacja! Mnie podszedł wybornie, mężowi w ogóle. Chyba kwestia smaków. Był tak dobry, że smakował mi nawet ze zwykłą mieszanką sałat (zostało mi go nieco więcej, bo mąż nie jadł ). Polecam!
odpowiedz
4188 dni temu
Danie jest naprawdę pyszne, sos palce lizać, kurczak rewelka, ser mistrzostwo świata :) nic dodać nic ująć :)
odpowiedz
4201 dni temu
Danie jest po prostu niesamowite!!! Robiłam je już wiele razy i zawsze wychodzi, jest proste i szybkie w wykonaniu jak już się wie jak je robić. Mój mąż je uwielbia i zawsze robimy je na romantyczne kolacje przy winku. Polecam, jest to niewątpliwie najlepszy przepis jaki znalazłam w internecie!!!!
odpowiedz
4284 dni temu
genialne danie! zresztą jak wszystkie Pana Okrasy i Pascala!!!
odpowiedz
4308 dni temu
To nie było takie smaczne ja wole Pascala
odpowiedz
4384 dni temu
Smaczne mięsko i ser, sos nie wyszedł mi specjalnie rewelacyjny, a warzywa ok, tylko mimo długiego pobyta w piekarniku po 50 minutach ciągle twardawe.
odpowiedz
4436 dni temu
Agato, wino można zastąpić innym alkoholem, najlepiej gdyby był on w miarę wytrawny tak jak wcześniej sugerowany składnik przepisu :-)
odpowiedz
4436 dni temu
czy do sosu zamiast wina można dodać martini bianco lub vermuth? :D albo jakis inny alkohol bo akurat wina nie posiadam..;/
odpowiedz
4442 dni temu
Kurczak z boczkiem - takie proste a jakże smaczne i ten sos z pistacjami - pychota. Nie przepadam zbytnio za piersią z kurczaka zbyt sucha ale z boczkiem rzeczywiście udane połączenie . I te warzywa - uff wszystko smaczne. Gotuję Wasze potrawy w weekendy
odpowiedz
4445 dni temu
Danie pyszne, wszystko mi smakowało. Ale jak dla mnie za dużo. Ale mój syn był innego zdania. Następnym razem, albo ser, albo kurczak. Warzywa pyszne, sos też. A
odpowiedz
4446 dni temu
bez przesady trzeba być dodrze zorganizowanym i przygotować sobie wszystkie produkty wcześniej danie super nawet mój mąż nie jedzący sera zjadł wszystko ze smakiem SUPER DANIE
odpowiedz
4448 dni temu
Przepis przesadzony. Za dużo smaków, wszystko się miesza i nie smakuje w żaden ciekawy sposób. Jedyne co jest dobre w przepisie to ser. A poza tym robi się to przynajmniej półtorej godziny non stop przy garach. (wprawny kucharz) Ogólnie ok, ale za dużo na raz.
odpowiedz
4448 dni temu
eksplozja smaków! Nie wiedziałam co mi bardziej smakuje jedząc, szczerze mówiąc nie byłam pewna co wziąć do ust bo wszystko po pierwszym kęsie było powalające na kolana. W zasadzie każdy kurczak z poprzednich przepisów by się tu nadał i to akutat nie było zaskoczenie. Za to cała reszta.... przygotawałam sos, był pyszny gdy próbowałam z garnka ale znika w potrawie - można z czystym sumieniem zrezygnować bo słodycz pietruszki i marchewki oraz feria smaków w serze zasłoniła wszystko. Ja użyłam boczku własnej produkcji tj.domowo wędzonego - rewelacja polecam i wiem po co tu jest p.Okrasa - danie jak z najlepszej restauracji - wspomiałam nawet urlop w Stamary w Zakopanem - pozdrawiam przy okazji obsługę :*
odpowiedz
4451 dni temu
Robilam wczoraj to na obiad. U nas w Holandii nie ma pietruszki, a niestety filmik ogladalam podczas robienie wiec nie kupilam selera (a myslalam o tym...ech...) i zrobilam same marchewki, wyszly super pyszne. ja gotuje czesto warzywa na parze a to byla mila odmiana, ale podalam do tego dania ziemniaki wlasnie ugotowane na parze :D Niestety sos nam nie zasmakowal, ale nie bylo problemu, bez sosu danie i tak bylo pyszne :) Pozdrawiam obu sympatycznych kucharzy :)
odpowiedz
4452 dni temu
Zapraszam do mojej niesponsorowanej recenzji przepisu Pana Okrasy. Zapraszam do lektury! http://szefkuchni.blox.pl/2012/10/Pascal-vs-Okrasa-Recenzja-Tydzien-10-Vol-2.html
odpowiedz
4453 dni temu
To danie najlepiej jeść nożem i widelcem - taka kombinacja sztućców sprawdzi się najlepiej, gdyż zarówno ser, jak i kurczak w boczku wymaga pokrojenia na mniejsze kawałki.
odpowiedz
4453 dni temu
Mam zamiar przygotować to danie na jutrzejszą kolację, tylko jak jeść ser, czym ; łyżeczką, widelcem, z warzywami, z kurczakiem itp ?
odpowiedz
4453 dni temu
Zona z uwaga sledzi kuchnie lidla i probuje swoich sil w naszej kuchni :) Dzis postawila na Pana Okrase i musze przyznac ze sie oplacilo :) Bardzo smaczne danie. ser camembert nadziany czosnkiem i tymiankiem powala smakiem i zapachem. Oby tak dalej.
odpowiedz
4454 dni temu
Negri, do przepisu wystarczy jeden średniej wielkości por. :-)
odpowiedz
4454 dni temu
Super przepis, prosty ale i elegancki, na romantyczną kolację jak i na wieczór z przyjaciółmi, szkoda tylko że wszystko co smaczne jest takie kaloryczne :)
odpowiedz
4454 dni temu
Proszę o podanie informacji ile tego pora potrzeba? Tak na oko to jeden średni.. :)
odpowiedz
4454 dni temu
Świetny pomysł na dobry posiłek.
odpowiedz
4454 dni temu
Gotujecie prosto, tanio, inteligentnie i z poczuciem humoru. Widać, że sprawiam Wam to wielką frajde i o to chodzi! Ja sama nie mam talentu kulinarnego i zawsze stroniłam od kuchni, ale to sie troszkę ostatnio zmieniło. W końcu w miłym towarzystwie, nawet przypalić coś to przyjemność :) Pozdrawiam
odpowiedz
4454 dni temu
Do wszystkiego zostały dodane te same dodatki i przyprawy, to danie musi byc nudne skoro zarówno mięso, warzywa jak i ser bedzie miało smak czosnku i tymianku.
odpowiedz
4454 dni temu
Bardzo dziękuję za miłe słowa o mnie i moim gotowaniu! A na krytyczną uwagę odpowiem: jasne, że mięso powinno być zawsze myte! I zapewniam Cię, że zawsze tak robię. Materiał zdjęciowy, który jest ilustracją do przepisów, ze względów technicznych jest często skracany i dlatego nie zawsze są w nim wszystkie etapy przygotowania dania sekunda po sekundzie. Ale jedno jest pewne – mięso trzeba zawsze myć i nigdy nie za wiele przypominania o tym.
odpowiedz
4454 dni temu
Bardzo lubię pana panie Karolu, jest pan niewątpliwie Mistrzem w swoim fachu ale jedna krytyczna uwaga, moim zdaniem a nie jest ono odosobnione mięso Zawsze powinno się myć ! przed jego obróbką
odpowiedz
zobacz wszystkie