Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender lub malakser
- ręcznik papierowy
- naczynie żaroodporne
- rozgrzej piekarnik do 80 stopni C (termoobieg)
Panierowany Camembert
Wyciągamy ser z lodówki, aby osiągnął temperaturę pokojową.
Do malaksera wrzucamy 20 g pistacji bez łupinek i 1 łyżkę (ok. 20 g) mielonych migdałów. Z białego chleba oddzielamy miąższ i łamiemy go na mniejsze kawałki, po czym wrzucamy do blendera (malaksera). Dodajemy 100 g ciastek korzennych „Floretki”, pokruszonych w dłoniach. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy, żeby uzyskać panierkę o sypkiej konsystencji.
Całą panierkę wykładamy na czysty talerz. Do czystej miski wbijamy 2 jajka, za pomocą widelca roztrzepujemy żółtko i białko na jednolitą masę, dodajemy sól i pieprz.
20 g mąki przesypujemy do czystej miseczki. Oba sery Camembert kroimy na 8 części (każdy na 8, w sumie 16 kawałków).
Każdy kawałek sera obtaczamy najpierw dokładnie w mące. Po usunięciu nadmiaru mąki z kawałków camemberta obtaczamy je w roztrzepanym jajku, używając do tej czynności widelca. Następnie kawałki sera obtaczamy w naszej panierce. Możemy zrobić drugą warstwę panierki. Kawałki sera muszą być bardzo dokładnie oblepione panierką. Przygotowujemy naczynie żaroodporne i ręcznik papierowy. Do garnka wlewamy 1 litr oleju roślinnego, podgrzewamy. Olej powinien mieć 180 stopni C, wrzucamy ser w panierce na głęboki tłuszcz (każdy kawałek powinien być w tłuszczu około 10-20 sekund, aż ser nabierze rumianego koloru).
Jeśli smażymy partiami i serki, które upiekły się wcześniej, musieliśmy odłożyć, całość wkładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego ręcznikiem papierowym i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 80 stopni C (w celu utrzymania temperatury sera) na kilka minut.
Sałatka
6 pomidorków truskawkowych kroimy na ćwiartki, odkładamy na bok. 2 szparagi ze słoika kroimy – każdy na 8 kawałków. Odstawiamy.
Vinegret
Mieszamy razem 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżeczkę musztardy, 4 łyżeczki oliwy i 2 łyżeczki octu białego. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
Jak podawać
Sałatę wrzucamy do miski, dodajemy vinegret, mieszamy. Dodajemy 6 kawałeczków pomidorków na porcję, 4 kawałeczki szparagów, szynkę szwarcwaldzką (1 plaster na porcję).
Na koniec na sałatę wykładamy 4 porcje sera.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczony camembert z warzywami i kurczakiem
Delikatny ser, porcja warzyw i owinięty boczkiem drób – wszystko zapieczone i pachnące. Klasyka kuchni francuskiej!
Pierś w panierce serowej z sosem pesto
Ciekawy pomysł na przyrządzenie piersi kurczaka. Aromatyczny makaron z pesto pasuje do niej idealnie.
Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
Rozgrzewająca propozycja dla miłośników kremowych zup: łagodny smak serka topionego połączony z chrupiącymi grzankami.
Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem
Przekonaj się, jak w Bretanii przygotowuje się zapiekankę ze śledziem w roli głównej.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Podudzie kurczaka z pomidorami i porami
- Kurczak po amerykańsku
- Kanapka viva camembert
- Wytrawne ciasto czekoladowe z koniakiem
- Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu
- Królik w sosie śliwkowym
- Karp winiarza i francuska zapiekanka
- Pierś kurczaka faszerowana serem Pont-L’Evêque z zapiekanką z serem i warzywami
- Podudzia kurczaka w sosie pomarańczowym
- Deser gruszkowo-malinowy
- Karidopita, czyli greckie ciasto orzechowe z kremem jogurtowym
- Risotto z indykiem, cytryną i serkiem mascarpone
- Smażone jajka w bezglutenowej panierce z sałatką z buraków
- Tradycyjny dewolaj
- Tatar z łososia wędzonego z ziołową sałatką ogórkową
- Ośmiorniczki z grilla
- Smoothie z borówek, mango i awokado
- Fasolka z masłem pieprzowym i stekami
- Sos do ravioli
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Kuleczki z koziego sera
- Pasta z sera feta z oliwkami
- Parmigiana z bakłażanem i ziemniakami
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Dorsz w owsianej panierce z frytkami z warzyw
- Chrupiące ciasteczka czekoladowe
- Zupa jagodowa z pianką z białek
- Bigos rybny
- Szaszłyki grzybowo-kurczakowe z ryżem
- Duszone warzywa z fasolką i ziemniakami z dodatkiem fety
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (22)
3122 dni temu
Witam . O jaki biały ocet chodzi ? Taki zwykły spirytusowy ?
odpowiedz
3119 dni temu
Ado, ocet biały to ocet winny o białym kolorze. Równie smacznie będzie, gdy użyjesz octu jabłkowego.
3551 dni temu
Ireno, samą panierkę możesz przechowywać z zamkniętym pojemniku do następnego razu. Składniki są suche, więc nic im się nie stanie :)
odpowiedz
3552 dni temu
Czy tylko mnie zostało tak dużo panierki po usmażeniu wszystkich serków? Żal wyrzucać, a nie wiem jak długo mogę ją przechowywać?
odpowiedz
3784 dni temu
Drogi Gościu, możesz wybrać podobne ciasteczka.
odpowiedz
3785 dni temu
jak uzyc floretek jak ich nie ma w sprzedaży ?
odpowiedz
3946 dni temu
Dziękuję za radę, ale jednak spróbowałam. Usmażyłam serki wcześniej, ale nie na głębokim oleju, tylko na małej ilości na patelni. Przed podaniem sałatki na stół podgrzałam serki w piekarniku. Goście wcinali ze smakiem;-)
odpowiedz
3952 dni temu
Karolciu to danie zdecydowanie lepiej podawać od razu po przygotowaniu. Odgrzewany camembert nie będzie już tak smaczny.
odpowiedz
3953 dni temu
A czy to danie można podać na zimno? W sensie przygotować z godzinkę wcześniej i podać? Albo usmażyć serki wcześniej i podgrzać w piekarniku przed podaniem? Mam większą imprezę i muszę rozplanować przygotowania...
odpowiedz
4304 dni temu
pyszne danie, zrobiłam już na dwie imprezy, wszystkim smakowało.
odpowiedz
4388 dni temu
A nam jakoś nie smakowało. Ser bardzo gorzki wyszedł. Nie wiem czy to kwestia panierki czy samego sera ale dania napewno ponownie nie zrobie. Nawet ulubiony deser potem jakoś nie smakował tak samo jak zwykle.
odpowiedz
4418 dni temu
serki mi sie lekko rozpłynęły przy smażeniu, ale wszystkim aż się uszy trzęsły!
odpowiedz
4430 dni temu
całej rodzince smakowało wiec żona nawet mnie nie styrała za bałagan w kuchni jaki narobiłem.
odpowiedz
4432 dni temu
Pascal super dania ale ,ludzie ile to ma kalorii ?jak bym tak jadla to w drzwi nie wejde ,smacznie ,ale litosci robcie cos dla ludzi ktorych tylko zapachy tucza ,pozdrawiam.
odpowiedz
4433 dni temu
Przepyszne! wszyscy się zajadali, nawet brat, który nie znosi "zieleniny" zjadł całość ze smakiem:) na pewno będziemy wracać do tego przepisu.
odpowiedz
4434 dni temu
Zapraszam tradycyjnie do kolejnej recenzji przepisów z akcji Lidla. Na pierwszy ogień w tym tygodniu - Pascal! http://szefkuchni.blox.pl/2012/10/Pascal-vs-Okrasa-Recenzja-Tydzien-10.html
odpowiedz
4434 dni temu
Właśnie zrobiłam. Pyszne! Zarówno niebanalna panierka, jak w końcu genialny przepis na vinegret. Polecam!
odpowiedz
4435 dni temu
Film się nie rwie - jestem na 11:20 i wygląda smakowicie :)
odpowiedz
4435 dni temu
a u mnie się nie urywa, wygląa smakowicie :)
odpowiedz
4435 dni temu
a mi się nie urywa, wygląda smakowicie :)
odpowiedz
4436 dni temu
Gdzie jest końcówka filmu? 7:50 i koniec.
odpowiedz
4436 dni temu
7.49 - odcinek pascala się urywa w połowie chyba...
odpowiedz
zobacz wszystkie