Panierowany Camembert z migdałami i pistacjami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blender lub malakser
  • ręcznik papierowy
  • naczynie żaroodporne

Rozgrzej piekarnik do 80 stopni C (termoobieg).

Panierowany Camembert

Do malaksera wrzucamy 20 g pistacji bez łupinek i 1 łyżkę (ok. 20 g) mielonych migdałów. Z białego chleba oddzielamy miąższ i łamiemy go na mniejsze kawałki, po czym wrzucamy do blendera (malaksera). Dodajemy 100 g ciastek korzennych „Floretki”, pokruszonych w dłoniach. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy, żeby uzyskać panierkę o sypkiej konsystencji.
Całą panierkę wykładamy na czysty talerz. Do czystej miski wbijamy 2 jajka, za pomocą widelca roztrzepujemy żółtko i białko na jednolitą masę, dodajemy sól i pieprz.
20 g mąki przesypujemy do czystej miseczki. Oba sery Camembert kroimy na 8 części (każdy na 8, w sumie 16 kawałków).
Każdy kawałek sera obtaczamy najpierw dokładnie w mące. Po usunięciu nadmiaru mąki z kawałków camemberta obtaczamy je w roztrzepanym jajku, używając do tej czynności widelca. Następnie kawałki sera obtaczamy w naszej panierce. Możemy zrobić drugą warstwę panierki. Kawałki sera muszą być bardzo dokładnie oblepione panierką. Przygotowujemy naczynie żaroodporne i ręcznik papierowy. Do garnka wlewamy 1 litr oleju roślinnego, podgrzewamy. Olej powinien mieć 180 stopni C, wrzucamy ser w panierce na głęboki tłuszcz (każdy kawałek powinien być w tłuszczu około 10-20 sekund, aż ser nabierze rumianego koloru).
Jeśli smażymy partiami i serki, które upiekły się wcześniej, musieliśmy odłożyć, całość wkładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego ręcznikiem papierowym i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 80 stopni C (w celu utrzymania temperatury sera) na kilka minut.

Sałatka

6 pomidorków truskawkowych kroimy na ćwiartki, odkładamy na bok. 2 szparagi ze słoika kroimy – każdy na 8 kawałków. Odstawiamy.

Vinegret

Mieszamy razem 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżeczkę musztardy, 4 łyżeczki oliwy i 2 łyżeczki octu białego. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.

Jak podawać

Sałatę wrzucamy do miski, dodajemy vinegret, mieszamy. Dodajemy 6 kawałeczków pomidorków na porcję, 4 kawałeczki szparagów, szynkę szwarcwaldzką (1 plaster na porcję).

Na koniec na sałatę wykładamy 4 porcje sera.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (22)

Avatar
  • ada ada
    658 dni temu
    Witam . O jaki biały ocet chodzi ? Taki zwykły spirytusowy ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    655 dni temu
    Ado, ocet biały to ocet winny o białym kolorze. Równie smacznie będzie, gdy użyjesz octu jabłkowego.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1087 dni temu
    Ireno, samą panierkę możesz przechowywać z zamkniętym pojemniku do następnego razu. Składniki są suche, więc nic im się nie stanie :)

    odpowiedz

  • Irena Irena
    1088 dni temu
    Czy tylko mnie zostało tak dużo panierki po usmażeniu wszystkich serków? Żal wyrzucać, a nie wiem jak długo mogę ją przechowywać?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1320 dni temu
    Drogi Gościu, możesz wybrać podobne ciasteczka.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1321 dni temu
    jak uzyc floretek jak ich nie ma w sprzedaży ?

    odpowiedz

  • Karolcia Karolcia
    1482 dni temu
    Dziękuję za radę, ale jednak spróbowałam. Usmażyłam serki wcześniej, ale nie na głębokim oleju, tylko na małej ilości na patelni. Przed podaniem sałatki na stół podgrzałam serki w piekarniku. Goście wcinali ze smakiem;-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1488 dni temu
    Karolciu to danie zdecydowanie lepiej podawać od razu po przygotowaniu. Odgrzewany camembert nie będzie już tak smaczny.

    odpowiedz

  • Karolcia Karolcia
    1489 dni temu
    A czy to danie można podać na zimno? W sensie przygotować z godzinkę wcześniej i podać? Albo usmażyć serki wcześniej i podgrzać w piekarniku przed podaniem? Mam większą imprezę i muszę rozplanować przygotowania...

    odpowiedz

  • zadowolona zadowolona
    1840 dni temu
    pyszne danie, zrobiłam już na dwie imprezy, wszystkim smakowało.

    odpowiedz

  • niezadowolona niezadowolona
    1924 dni temu
    A nam jakoś nie smakowało. Ser bardzo gorzki wyszedł. Nie wiem czy to kwestia panierki czy samego sera ale dania napewno ponownie nie zrobie. Nawet ulubiony deser potem jakoś nie smakował tak samo jak zwykle.

    odpowiedz

  • _jessie_ _jessie_
    1954 dni temu
    serki mi sie lekko rozpłynęły przy smażeniu, ale wszystkim aż się uszy trzęsły!

    odpowiedz

  • kaziko kaziko
    1966 dni temu
    całej rodzince smakowało wiec żona nawet mnie nie styrała za bałagan w kuchni jaki narobiłem.

    odpowiedz

  • ewa szwarc-kuprijaniuk ewa szwarc-kuprijaniuk
    1968 dni temu
    Pascal super dania ale ,ludzie ile to ma kalorii ?jak bym tak jadla to w drzwi nie wejde ,smacznie ,ale litosci robcie cos dla ludzi ktorych tylko zapachy tucza ,pozdrawiam.

    odpowiedz

  • Asinka Asinka
    1969 dni temu
    Przepyszne! wszyscy się zajadali, nawet brat, który nie znosi "zieleniny" zjadł całość ze smakiem:) na pewno będziemy wracać do tego przepisu.

    odpowiedz

  • Piotr Krzysiak Piotr Krzysiak
    1970 dni temu
    Zapraszam tradycyjnie do kolejnej recenzji przepisów z akcji Lidla. Na pierwszy ogień w tym tygodniu - Pascal! http://szefkuchni.blox.pl/2012/10/Pascal-vs-Okrasa-Recenzja-Tydzien-10.html

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1970 dni temu
    Właśnie zrobiłam. Pyszne! Zarówno niebanalna panierka, jak w końcu genialny przepis na vinegret. Polecam!

    odpowiedz

  • JustynaB JustynaB
    1971 dni temu
    Film się nie rwie - jestem na 11:20 i wygląda smakowicie :)

    odpowiedz

  • felicja felicja
    1971 dni temu
    a u mnie się nie urywa, wygląa smakowicie :)

    odpowiedz

  • felicja felicja
    1971 dni temu
    a mi się nie urywa, wygląda smakowicie :)

    odpowiedz

  • Kynio Kynio
    1972 dni temu
    Gdzie jest końcówka filmu? 7:50 i koniec.

    odpowiedz

  • Marko Marko
    1972 dni temu
    7.49 - odcinek pascala się urywa w połowie chyba...

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram