Szparagi - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Szparagi zawijane w szynkę
Błyskawiczna przekąska, która świetnie sprawdzi się podczas niejednego spotkania. Wypróbuj przepis Kingi na szparagi zawijane w szynkę wieprzową i ciesz się smakiem.

Gniazdka z bułek ze szparagami i jajkiem
Idealne połączenie smaków i składników, czyli gniazdka z pełnoziarnistych bułek wypełnione szparagowym farszem i zapiekane z jajkiem. Idealne na śniadanie, lunch i kolację. Spróbuj!

Krem z białych szparagów i pora
Białe szparagi, ziemniaki i por łączą się w delikatnym jak chmurka kremie. Ta wiosenna zupa wg przepisu Kingi otwiera sezon na wyjątkowe pyszności!

Domowe lody szparagowe
Lubisz lody o niespotykanych smakach? Spróbuj szparagowych! Ich aksamitna, kremowa konsystencja i śmietankowy smak z wykwintną szparagową nutą sprawią, że zachwycą Cię delikatnością i oryginalnością.

Szparagi na 3 sposoby
Kinga prezentuje trzy pomysły na szparagi – szparagi z burratą, krem ze szparagów i szybką zapiekankę. Który przepis wybierzesz?

Krem szparagowo-ogórkowy
Karol Okrasa podejmuje wegetariańskie wyzwanie! Zobacz, jak przygotować zupę krem ze szparagami i ogórkami kiszonymi, z dodatkiem chrupiącej ciecierzycy.

Szparagi z ziemniaczanym purée z trybulą
Pyszne szparagi wraz z innymi warzywami podane na ciepło z purée z trybulą – wypróbuj!

Łosoś z salsą z botwinki i maślanymi szparagami
Wiosenne i lekkie danie według Karola Okrasy? Łosoś gotowany z salsą z botwinki oraz maślanymi szparagami. Wypróbuj!


Polędwica wieprzowa ze szparagami w śmietanie
Szukasz eleganckiego dania? Przygotuj wyśmienitą polędwicę wieprzową ze szparagami w śmietanie oraz aromatycznym ryżem ze świeżą trybulą.

Naleśniki ze szparagami
Doskonała opcja na spotkanie w gronie przyjaciół: delikatny smak szparagów otulonych lekkim ciastem naleśnikowym.

Quiche ze szparagami
Kruche ciasto, kremowe wypełnienie i delikatne szparagi – oto przepis na klasyczny francuski wypiek. Wygląda i smakuje doskonale!

Letnia sałatka szparagowa
Garden party w gronie znajomych? Warto przekąsić coś lekkiego: szparagi skropione sosem winegret, z pomidorami i bagietką!

Czy szparagi są zdrowe?
Szparagi to warzywa, na które sezon trwa bardzo krótko, bo tylko od połowy kwietnia do połowy lipca. To wielka szkoda, biorąc pod uwagę fakt, że mają one bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Każdy, kto ceni produkty bogate w składniki odżywcze, powinien koniecznie włączyć do swojej diety szparagi.
Dlaczego szparagi są zdrowe?
Szparagi mają liczne właściwości wspomagające leczenie. Dzięki zawartości asparaginy są pomocne w obniżaniu ciśnienia, a tym samym w zapobieganiu chorobom układu krążenia. Ponadto wykazują działanie moczopędne. Wielu ucieszy również fakt, że zielona odmiana szparagów jest zasobna w przeciwutleniacze, co oznacza, że warzywa te pomagają opóźnić proces starzenia się skóry.
Jakie witaminy zawierają szparagi?
Szparagi są bogate w witaminy, np. A, E i K, a w szczególności znane są ze sporej zawartości kwasu foliowego, tak istotnego dla kobiet w ciąży.
Ile kalorii mają szparagi?
Mocną stroną szparagów jest ich niskokaloryczność. W 100 g tych warzyw znajduje się zaledwie 20 kcal, co czyni je idealnym elementem odżywczym diety. W szczególności polecane są osobom będącym na diecie odchudzającej. Nie dość, że zawierają mało kalorii, to na dodatek są lekkostrawne i bogate w błonnik, który usprawnia procesy trawienne.
Jak obrać szparagi?
Obieranie szparagów nie należy do łatwych i przyjemnych. Choć niektórzy utrzymują, że zielonej odmiany tych warzyw nie warto obierać, to jednak polecamy spróbować i przekonać się, że obrane są smaczniejsze. Bez względu na kolor szparagów warto kierować się kilkoma prostymi zasadami, które naprawdę pomogą wam szybko i sprawnie obrać szparagi. Przede wszystkim szparagów nie kładziemy na desce. Najlepiej oprzeć je o jakiś przedmiot kuchenny, np. miskę. Następnie obracamy każdy z nich i obieraczką do warzyw dokładnie obieramy. Pamiętajmy, żeby nigdy nie obierać całego szparaga. Zawsze zostawiamy główkę o długości 5-6 cm. Ważne też, aby po obraniu na całej długości zachować podobną średnicę, co znacznie skróci czas gotowania.
Jak przyrządzić szparagi?
Szparagi przyrządzamy głównie w postaci gotowanej, ale w sezonie grillowym można pokusić się także o ich usmażenie. W polskiej kuchni najczęściej jadamy je jako dodatek do dań głównych , zapominając często, że mogą stanowić jeden z głównych składników obiadu czy kolacji, na przykład w naleśnikach. Równie dobrze sprawdzą się w potrawach inspirowanych kuchnią włoską czy francuską. Jeszcze lepiej, jeśli występują w roli głównej, np. w zupach. Szparagi znakomicie nadają się też na różnego rodzaju przystawki i przekąski, które możemy podać, podejmując gości.
Jak gotować szparagi?
Szparagi najwygodniej gotować w wysokim i wąskim garnku z pokrywką, który zapewni im ułożenie w pionie. Jeśli takim akurat nie dysponujemy, to szparagi można też gotować w pozycji poziomej, na leżąco. Wtedy nie musimy ich nawet przykrywać. Garnek wypełniamy wodą i dodajemy szczyptę soli oraz cukru, opcjonalnie niewielką ilość masła. Szparagi gotujemy na średnim ogniu.
Ile gotować szparagi?
Czas gotowania szparagów jest uzależniony od ich odmiany oraz grubości. Zielone ugotujemy w 10 minut, licząc od momentu zagotowania wody z warzywami. Białe trzeba gotować nieco dłużej, bo ok. 15, czasem nawet 20 minut. Im grubsze szparagi, tym więcej czasu powinny spędzić we wrzątku. Należy uważać, aby ich nie rozgotować, dlatego warto co jakiś czas sprawdzać miękkość łodyg, najprościej za pomocą widelca.
Krótko, ale łatwo dostępne szparagi mogą stanowić ciekawe urozmaicenie naszego menu. Szkoda tylko, że mimo swych niepodważalnych walorów smakowych i odżywczych nadal rzadko goszczą na naszych stołach. Starajmy się, aby w pełni wykorzystać sezon szparagowy, bo naprawdę warto!