• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • moździerz

Krok 1: Gotujemy szparagi

Szparagi myjemy, obieramy na jednej trzeciej długości od dołu i odcinamy zdrewniałe końce. Szparagi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 8 minut aż będą półtwarde.

Krok 2: Przygotowujemy cytrynowy winegret

Cytrynę sparzamy. Z połowy ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Mozzarellę osączamy i kroimy w plasterki. Pistacje, 2 łyżki soku z cytryny, miód i oliwę z oliwek grubo ucieramy w moździerzu. Doprawiamy skórką z cytryny, pieprzem cytrynowym i solą. Dolewamy 4 łyżki wody z gotowania szparagów.

Krok 3: Podajemy szparagi z mozzarellą

Szparagi odcedzamy. Układamy na talerzu, rozkładamy na nich mozzarellę i skrapiamy sosem winegret. Posypujemy oberwanymi listkami trybuli i podajemy letnie.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    95 dni temu
    A jaki jest najlepszy substytut trybuli?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    95 dni temu
    Trybula w smaku przypomina pietruszkę, więc śmiało można jej użyć :)
  • Rumik Rumik
    465 dni temu
    Ale dobre! Nie miałam pistacji, więc posypałam całość utartymi nerkowcami, do dressingu dodałam skórkę z limonki i posypałam kolendrą. Idealne danie na ciepły majowy dzień :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram