Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- moździerz
Krok 1: Gotujemy szparagi
Szparagi myjemy, obieramy na jednej trzeciej długości od dołu i odcinamy zdrewniałe końce. Szparagi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 8 minut aż będą półtwarde.
Krok 2: Przygotowujemy cytrynowy winegret
Cytrynę sparzamy. Z połowy ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Mozzarellę osączamy i kroimy w plasterki. Pistacje, 2 łyżki soku z cytryny, miód i oliwę z oliwek grubo ucieramy w moździerzu. Doprawiamy skórką z cytryny, pieprzem cytrynowym i solą. Dolewamy 4 łyżki wody z gotowania szparagów.
Krok 3: Podajemy szparagi z mozzarellą
Szparagi odcedzamy. Układamy na talerzu, rozkładamy na nich mozzarellę i skrapiamy sosem winegret. Posypujemy oberwanymi listkami trybuli i podajemy letnie.
Zobacz podobne
przepisy
Filet z pstrąga w sosie holenderskim (miętowym) ze szparagami w szynce
Letni, pachnący miętą przepis, dzięki któremu nauczysz się, jak przygotowywać pieczone szparagi.
Zielone szparagi w chrupiącej panierce z szynki i parmezanu podawane z jajkami w koszulkach
Wypróbuj przepis na pyszną przekąskę z zielonych szparagów z jajkiem - szybkie, lekkie i łatwe danie.
Okoń nilowy ze szparagami
Przygotuj wykwintne, ale łatwe danie – okonia nilowego ze szparagami w sosie maślano-winnym.
Szparagi z ziemniaczanym purée z trybulą
Pyszne szparagi wraz z innymi warzywami podane na ciepło z purée z trybulą – wypróbuj!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wegetariańska naan pizza
- Burgery wołowe z majonezem, papryką i salsą
- Pożywna sałatka z kiwi, bananami i pomidorami
- Zielone szparagi w chrupiącej panierce z szynki i parmezanu podawane z jajkami w koszulkach
- Wrapy z krewetkami i warzywami z masłem cytrynowym
- Polędwiczki w pikantnym sosie żurawinowym
- Kaszotto ze szparagami, groszkiem cukrowym i krewetkami
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
- Sałatka ze szparagami i serem pleśniowym Blu Fou
- Sambar z czerwonej soczewicy z rzepą i bakłażanem
- Zupa z zielonych szparagów z szynką i grissini
- Zupa z zielonych szparagów z ziemniaczaną słomą
- Zupa z zielonych szparagów z kiełkami i twarogiem
- 3 sposoby na wytrawne konfitury z pomidorów
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Kuleczki z koziego sera
- Zupa jagodowa z pianką z białek
- Owocowy kisiel z serkiem waniliowym
- Grzybowe carpaccio ze śliwkami i boczkiem
- Sałatka z topinamburem
- Palmiery z ciasta francuskiego ze szpinakiem
- Kopytka z bułką tartą
- Wegańskie burgery z kotletem z buraków
- Zupa gulaszowa z młodą kapustą i pomidorami
- Serbska zupa fasolowa
- Czekoladowe ciasteczka
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Stek z szynki z dzika w cytrynowym sosie
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
2337 dni temu
A jaki jest najlepszy substytut trybuli?
odpowiedz
2337 dni temu
Trybula w smaku przypomina pietruszkę, więc śmiało można jej użyć :)
2009 dni temu
Jakikolwiek. Przygotowując jedzenie nie myśl jak robot lecąc krok w krok za przepisem. Próbuj, doprawiaj, wierz mi, że jak zrobisz coś raz, drugi "po swojemu" to twoja kuchnia bardzo na tym skorzysta. No ale już, żeby nie było, to np. użyj tym razem pietruszki lub bazylii :).
2707 dni temu
Ale dobre! Nie miałam pistacji, więc posypałam całość utartymi nerkowcami, do dressingu dodałam skórkę z limonki i posypałam kolendrą. Idealne danie na ciepły majowy dzień :)
odpowiedz