Szparagi z mozzarellą i cytrynowym winegretem

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • moździerz

Krok 1: Gotujemy szparagi

Szparagi myjemy, obieramy na jednej trzeciej długości od dołu i odcinamy zdrewniałe końce. Szparagi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 8 minut aż będą półtwarde.

Krok 2: Przygotowujemy cytrynowy winegret

Cytrynę sparzamy. Z połowy ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Mozzarellę osączamy i kroimy w plasterki. Pistacje, 2 łyżki soku z cytryny, miód i oliwę z oliwek grubo ucieramy w moździerzu. Doprawiamy skórką z cytryny, pieprzem cytrynowym i solą. Dolewamy 4 łyżki wody z gotowania szparagów.

Krok 3: Podajemy szparagi z mozzarellą

Szparagi odcedzamy. Układamy na talerzu, rozkładamy na nich mozzarellę i skrapiamy sosem winegret. Posypujemy oberwanymi listkami trybuli i podajemy letnie.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Filet z pstrąga w sosie holenderskim (miętowym) ze szparagami w szynce

Letni, pachnący miętą przepis, dzięki któremu nauczysz się, jak przygotowywać pieczone szparagi.

Filet z pstrąga w sosie holenderskim (miętowym) ze szparagami w szynce

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:45 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Okoń nilowy ze szparagami

Przygotuj wykwintne, ale łatwe danie – okonia nilowego ze szparagami w sosie maślano-winnym.

Okoń nilowy ze szparagami

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Szparagi z ziemniaczanym purée z trybulą

Pyszne szparagi wraz z innymi warzywami podane na ciepło z purée z trybulą – wypróbuj!

Szparagi z ziemniaczanym purée z trybulą

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    2607 dni temu
    A jaki jest najlepszy substytut trybuli?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2607 dni temu
    Trybula w smaku przypomina pietruszkę, więc śmiało można jej użyć :)
  • Gość Gość
    2279 dni temu
    Jakikolwiek. Przygotowując jedzenie nie myśl jak robot lecąc krok w krok za przepisem. Próbuj, doprawiaj, wierz mi, że jak zrobisz coś raz, drugi "po swojemu" to twoja kuchnia bardzo na tym skorzysta. No ale już, żeby nie było, to np. użyj tym razem pietruszki lub bazylii :).
  • Rumik Rumik
    2977 dni temu
    Ale dobre! Nie miałam pistacji, więc posypałam całość utartymi nerkowcami, do dressingu dodałam skórkę z limonki i posypałam kolendrą. Idealne danie na ciepły majowy dzień :)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!