Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- moździerz
Krok 1: Gotujemy szparagi
Szparagi myjemy, obieramy na jednej trzeciej długości od dołu i odcinamy zdrewniałe końce. Szparagi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 8 minut aż będą półtwarde.
Krok 2: Przygotowujemy cytrynowy winegret
Cytrynę sparzamy. Z połowy ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Mozzarellę osączamy i kroimy w plasterki. Pistacje, 2 łyżki soku z cytryny, miód i oliwę z oliwek grubo ucieramy w moździerzu. Doprawiamy skórką z cytryny, pieprzem cytrynowym i solą. Dolewamy 4 łyżki wody z gotowania szparagów.
Krok 3: Podajemy szparagi z mozzarellą
Szparagi odcedzamy. Układamy na talerzu, rozkładamy na nich mozzarellę i skrapiamy sosem winegret. Posypujemy oberwanymi listkami trybuli i podajemy letnie.
Zobacz podobne
przepisy
Filet z pstrąga w sosie holenderskim (miętowym) ze szparagami w szynce
Letni, pachnący miętą przepis, dzięki któremu nauczysz się, jak przygotowywać pieczone szparagi.
Zielone szparagi w chrupiącej panierce z szynki i parmezanu podawane z jajkami w koszulkach
Wypróbuj przepis na pyszną przekąskę z zielonych szparagów z jajkiem - szybkie, lekkie i łatwe danie.
Okoń nilowy ze szparagami
Przygotuj wykwintne, ale łatwe danie – okonia nilowego ze szparagami w sosie maślano-winnym.
Szparagi z ziemniaczanym purée z trybulą
Pyszne szparagi wraz z innymi warzywami podane na ciepło z purée z trybulą – wypróbuj!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pierniki
- Ciasto marchewkowe
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ryba po japońsku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sernik krakowski
- Sernik piernikowy
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Przekąski sylwestrowe
- Golonka pieczona po bawarsku
- Domek z piernika
- Kompot z suszu z cytryną
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
2407 dni temu
A jaki jest najlepszy substytut trybuli?
odpowiedz
2407 dni temu
Trybula w smaku przypomina pietruszkę, więc śmiało można jej użyć :)
2079 dni temu
Jakikolwiek. Przygotowując jedzenie nie myśl jak robot lecąc krok w krok za przepisem. Próbuj, doprawiaj, wierz mi, że jak zrobisz coś raz, drugi "po swojemu" to twoja kuchnia bardzo na tym skorzysta. No ale już, żeby nie było, to np. użyj tym razem pietruszki lub bazylii :).
2777 dni temu
Ale dobre! Nie miałam pistacji, więc posypałam całość utartymi nerkowcami, do dressingu dodałam skórkę z limonki i posypałam kolendrą. Idealne danie na ciepły majowy dzień :)
odpowiedz