Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy ziemniaki
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 25 minut, aż będą miękkie.
Szparagi myjemy. Białe obieramy całe, zielone tylko na jednej trzeciej długości od dołu. Zdrewniałe końce usuwamy. Marchew obieramy. Warzywa kroimy w słupki, główki szparagów odkładamy na bok. Groszek cukrowy oczyszczamy.
Krok 2: Gotujemy warzywa
Szalotki obieramy i kroimy w piórka. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym przez 1 minutę aż do zeszklenia. Dodajemy szparagi i marchew. Smażymy razem przez 3 minuty, mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i skórką otartą z ¼ cytryny. Dolewamy bulion i śmietanę. Gotujemy przez 3 minuty pod przykryciem. Dodajemy groszek cukrowy wraz z główkami szparagów – gotujemy przez kolejne 3 minuty, aż będą półtwarde. Warzywa doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem wyciśniętym z cytryny. W razie potrzeby możemy zagęścić.
Krok 3: Warzywa podajemy z purée
Ziemniaki odcedzamy i tłuczemy z mlekiem na purée. Trybulę myjemy i siekamy, dodajemy do ziemniaków i mieszamy. Doprawiamy solą.
Warzywa podajemy z purée z trybulą.
Zobacz podobne
przepisy
Okoń nilowy ze szparagami
Przygotuj wykwintne, ale łatwe danie – okonia nilowego ze szparagami w sosie maślano-winnym.
Zielone szparagi w chrupiącej panierce z szynki i parmezanu podawane z jajkami w koszulkach
Wypróbuj przepis na pyszną przekąskę z zielonych szparagów z jajkiem - szybkie, lekkie i łatwe danie.
Letnia sałatka szparagowa
Garden party w gronie znajomych? Warto przekąsić coś lekkiego: szparagi skropione sosem winegret, z pomidorami i bagietką!
Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
Lubisz szparagi? Wypróbuj przepis na błyskawiczne danie w stylu włoskim, które wydobywa wszystkie zalety szparagów.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Faszerowane ciabatty
- Łososiowe fajitas
- Papilotki z kurczakiem z zielonymi szparagami i sosem musztardowo-pieczarkowym
- Polędwica wieprzowa ze szparagami w śmietanie
- Szaszłyki z łososia z warzywami
- Stek z jelenia
- Gulasz z jelenia
- Smażona ryba na purée z groszku
- Jajka w sosie bazyliowym z purée
- Szparagi na 3 sposoby
- Omlet biszkoptowy z owocami na 3 sposoby
- Donuty dyniowe
- Panini z grillowanymi warzywami
- Zapiekanka z indykiem i ziemniaczanym purée
- Kalarepa faszerowana grochem
- KRUSZONKA WEGAŃSKA I MALINY ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ
- Agarowe galaretki jagodowe
- Sałatka z homara z arbuzem
- Crostini z serkiem, ogórkiem i łososiem
- Gulasz ekstra z dzika w gęstym sosie z ziemniakami
- Risotto z cukinią
- Grillowane wegekiełbaski z sosem miodowo-pomidorowym
- Warkocz z ciasta francuskiego z szynką
- Sałatka z tuńczykiem i makaronem – przepis
- Tarta z pomarańczami i kumkwatami
- Sakiewki nadziewane plamiakiem i krewetkami podawane z zielonymi szparagami
- Gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami
- Pulpety z indyka w sosie kurkowym
- Bulion wołowy
- Ciasto kogel-mogel
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)