Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy ziemniaki
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 25 minut, aż będą miękkie.
Szparagi myjemy. Białe obieramy całe, zielone tylko na jednej trzeciej długości od dołu. Zdrewniałe końce usuwamy. Marchew obieramy. Warzywa kroimy w słupki, główki szparagów odkładamy na bok. Groszek cukrowy oczyszczamy.
Krok 2: Gotujemy warzywa
Szalotki obieramy i kroimy w piórka. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym przez 1 minutę aż do zeszklenia. Dodajemy szparagi i marchew. Smażymy razem przez 3 minuty, mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i skórką otartą z ¼ cytryny. Dolewamy bulion i śmietanę. Gotujemy przez 3 minuty pod przykryciem. Dodajemy groszek cukrowy wraz z główkami szparagów – gotujemy przez kolejne 3 minuty, aż będą półtwarde. Warzywa doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem wyciśniętym z cytryny. W razie potrzeby możemy zagęścić.
Krok 3: Warzywa podajemy z purée
Ziemniaki odcedzamy i tłuczemy z mlekiem na purée. Trybulę myjemy i siekamy, dodajemy do ziemniaków i mieszamy. Doprawiamy solą.
Warzywa podajemy z purée z trybulą.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Boczek pieczony
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Pierniki
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Mini burgery
- Sernik pistacjowy
- Uszka z grzybami
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Świąteczne pierniczki
- Łazanki
- Jajka na miękko
- Przekąski sylwestrowe
- Guacamole
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Piernik świąteczny
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Spaghetti carbonara
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)