Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Szparagi myjemy. Białe szparagi obieramy całe, zielone na jednej trzeciej długości, zdrewniałe końce usuwamy. Białe szparagi gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli i cukru przez 15 minut, zielone dodajemy na ostatnie 8 minut.
Pomidory koktajlowe myjemy i kroimy w ćwiartki. Końcówki koperku obrywamy, drobno siekamy. Mieszamy z olejem, 1 łyżką wody, pieprzem, 1/2 łyżeczki soli i pozostałym cukrem. Bagietki pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 8-10 minut.
Szparagi wyjmujemy, przelewamy zimną wodą i osączamy. Układamy na talerzu, posypujemy ćwiartkami pomidorów, skrapiamy sosem winegret. Podajemy z bagietkami.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron i szparagi w kremie z łososia
Wyrazisty smak łososia idealnie skomponowany ze szparagami i sosem śmietanowym zamieni obiad w pyszną makaronową ucztę!
Makaron z krewetkami i sosem tapenade
Lekka propozycja obiadowa w stylu śródziemnomorskim: wyrazisty smak oliwek z krewetkami oraz wytrawnym winem.
Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
Lubisz szparagi? Wypróbuj przepis na błyskawiczne danie w stylu włoskim, które wydobywa wszystkie zalety szparagów.
Risotto szparagowe z kurczakiem
Kiedy sezon na szparagi w pełni, należy z nich przygotować coś pysznego! Kremowe i delikatne risotto to jeden z pomysłów.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Risotto szparagowe z kurczakiem
- Sałata z grillowanym ananasem i kurczakiem
- Serowy chlebek
- Sałatka z winogron
- Kokosowa sałatka z fasolką szparagową
- 3 sposoby na winegret
- Sylwestrowe przekąski z awokado
- Spaghetti ze szparagami w sosie cytrynowym
- Sałatka nicejska
- Szparagi na 3 sposoby
- Semifreddo z czarnym sezamem
- Zapiekanka z wegańskim mielonym i warzywami
- Andaluzyjska kanapka serranito
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Nalewka z głogu
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Pieczony schab wieprzowy z purèe z selera, pieczoną marchwią i sosem z ciemnego piwa
- Cronuty
- Wrapy z krewetkami i warzywami z masłem cytrynowym
- Wieniec wielkanocny
- Chałka orzechowa
- Smażona okra z cebulą i suszonymi morelami
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Wegańskie drożdżówki ze śliwkami
- Tarta cytrynowa z jagodami
- Curry z quinoa, jarmużem i tofu
- Sałatka ze szpinakiem, pulpecikami azjatyckimi i chipsami z szynki szwarcwaldzkiej
- Panna cotta
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
2346 dni temu
Czy szparagi trzeba gotować pionowo? Jeśli tak to ile wody nalać?
odpowiedz
2346 dni temu
Drogi Gościu, pionowe ułożenie szparagów sprawia, że gotują się one równomiernie a po wyjęciu z garnka są odpowiednio miękkie w każdym miejscu. Dobrze jest więc nalać do garnka tyle wody, by główki szparagów wystawały ponad powierzchnię-są one najbardziej delikatne i kontakt z parą wodną w zupełności im wystarczy, by zmiękły podczas gotowania.
2012 dni temu
Najlepiej pionowo, główki powinny wystawać nad wodę, wtedy się nie rozgotują. Dobrze je wkładać do wrzątku to pozwala na dokładne obliczenie czasu gotowania. Poręczny jest garnek z koszyczkiem. Do wody poza solą i cukrem ja dodaje ocet, w takiej samej ilości jak cukier. Smacznego