Letnia sałatka szparagowa
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Szparagi myjemy. Białe szparagi obieramy całe, zielone na jednej trzeciej długości, zdrewniałe końce usuwamy. Białe szparagi gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli i cukru przez 15 minut, zielone dodajemy na ostatnie 8 minut.

Pomidory koktajlowe myjemy i kroimy w ćwiartki. Końcówki koperku obrywamy, drobno siekamy. Mieszamy z olejem, 1 łyżką wody, pieprzem, 1/2 łyżeczki soli i pozostałym cukrem. Bagietki pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 8-10 minut.

Szparagi wyjmujemy, przelewamy zimną wodą i osączamy. Układamy na talerzu, posypujemy ćwiartkami pomidorów, skrapiamy sosem winegret. Podajemy z bagietkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    2 dni temu
    Czy szparagi trzeba gotować pionowo? Jeśli tak to ile wody nalać?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2 dni temu
    Drogi Gościu, pionowe ułożenie szparagów sprawia, że gotują się one równomiernie a po wyjęciu z garnka są odpowiednio miękkie w każdym miejscu. Dobrze jest więc nalać do garnka tyle wody, by główki szparagów wystawały ponad powierzchnię-są one najbardziej delikatne i kontakt z parą wodną w zupełności im wystarczy, by zmiękły podczas gotowania.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram