Letnia sałatka szparagowa

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Szparagi myjemy. Białe szparagi obieramy całe, zielone na jednej trzeciej długości, zdrewniałe końce usuwamy. Białe szparagi gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli i cukru przez 15 minut, zielone dodajemy na ostatnie 8 minut.

Pomidory koktajlowe myjemy i kroimy w ćwiartki. Końcówki koperku obrywamy, drobno siekamy. Mieszamy z olejem, 1 łyżką wody, pieprzem, 1/2 łyżeczki soli i pozostałym cukrem. Bagietki pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 8-10 minut.

Szparagi wyjmujemy, przelewamy zimną wodą i osączamy. Układamy na talerzu, posypujemy ćwiartkami pomidorów, skrapiamy sosem winegret. Podajemy z bagietkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Makaron i szparagi w kremie z łososia

Wyrazisty smak łososia idealnie skomponowany ze szparagami i sosem śmietanowym zamieni obiad w pyszną makaronową ucztę!

Makaron i szparagi w kremie z łososia

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:20 liczba porcji: 1 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Makaron z krewetkami i sosem tapenade

Lekka propozycja obiadowa w stylu śródziemnomorskim: wyrazisty smak oliwek z krewetkami oraz wytrawnym winem.

Makaron z krewetkami i sosem tapenade

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:20 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym

Lubisz szparagi? Wypróbuj przepis na błyskawiczne danie w stylu włoskim, które wydobywa wszystkie zalety szparagów.

Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:20 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    2569 dni temu
    Czy szparagi trzeba gotować pionowo? Jeśli tak to ile wody nalać?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2569 dni temu
    Drogi Gościu, pionowe ułożenie szparagów sprawia, że gotują się one równomiernie a po wyjęciu z garnka są odpowiednio miękkie w każdym miejscu. Dobrze jest więc nalać do garnka tyle wody, by główki szparagów wystawały ponad powierzchnię-są one najbardziej delikatne i kontakt z parą wodną w zupełności im wystarczy, by zmiękły podczas gotowania.
  • Gość Gość
    2235 dni temu
    Najlepiej pionowo, główki powinny wystawać nad wodę, wtedy się nie rozgotują. Dobrze je wkładać do wrzątku to pozwala na dokładne obliczenie czasu gotowania. Poręczny jest garnek z koszyczkiem. Do wody poza solą i cukrem ja dodaje ocet, w takiej samej ilości jak cukier. Smacznego

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!