Letnia sałatka szparagowa
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Szparagi myjemy. Białe szparagi obieramy całe, zielone na jednej trzeciej długości, zdrewniałe końce usuwamy. Białe szparagi gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli i cukru przez 15 minut, zielone dodajemy na ostatnie 8 minut.

Pomidory koktajlowe myjemy i kroimy w ćwiartki. Końcówki koperku obrywamy, drobno siekamy. Mieszamy z olejem, 1 łyżką wody, pieprzem, 1/2 łyżeczki soli i pozostałym cukrem. Bagietki pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 8-10 minut.

Szparagi wyjmujemy, przelewamy zimną wodą i osączamy. Układamy na talerzu, posypujemy ćwiartkami pomidorów, skrapiamy sosem winegret. Podajemy z bagietkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    539 dni temu
    Czy szparagi trzeba gotować pionowo? Jeśli tak to ile wody nalać?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    539 dni temu
    Drogi Gościu, pionowe ułożenie szparagów sprawia, że gotują się one równomiernie a po wyjęciu z garnka są odpowiednio miękkie w każdym miejscu. Dobrze jest więc nalać do garnka tyle wody, by główki szparagów wystawały ponad powierzchnię-są one najbardziej delikatne i kontakt z parą wodną w zupełności im wystarczy, by zmiękły podczas gotowania.
  • Gość Gość
    205 dni temu
    Najlepiej pionowo, główki powinny wystawać nad wodę, wtedy się nie rozgotują. Dobrze je wkładać do wrzątku to pozwala na dokładne obliczenie czasu gotowania. Poręczny jest garnek z koszyczkiem. Do wody poza solą i cukrem ja dodaje ocet, w takiej samej ilości jak cukier. Smacznego

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram